Nabitý kondenzátor, třeba nějaký pěkný, velký, kvalitní, low ESR by mohl ten kontakt stykače možná i odpařit

Jenomže při sepnutí je na kontaktech 0V, ale pak hned plné napětí a to tam zůstane.Plazivec píše: ↑úte srp 02, 2022 8:20 am Dle mě a čistě teoreticky takové zařízení může hezky fungovat. Teorie říká, že rozpojením kontaktů udělám odpor. Do kondenzátoru začne téct proud a čím je kapacita kond. větší, tím delší čas bude potřebný na jeho nabití. Tím ale snížím proud, tekoucí přes natažený oblouk=oblouk zhasne. Princip tedy mám. Pak je to už o propočtech a dimenzaci.
Sorry, ale absolutně nerozumím cos napsal a cos tím myslel. Ale fakt vůbec.willcz píše: ↑úte srp 02, 2022 10:05 amJenomže při sepnutí je na kontaktech 0V, ale pak hned plné napětí a to tam zůstane.Plazivec píše: ↑úte srp 02, 2022 8:20 am Dle mě a čistě teoreticky takové zařízení může hezky fungovat. Teorie říká, že rozpojením kontaktů udělám odpor. Do kondenzátoru začne téct proud a čím je kapacita kond. větší, tím delší čas bude potřebný na jeho nabití. Tím ale snížím proud, tekoucí přes natažený oblouk=oblouk zhasne. Princip tedy mám. Pak je to už o propočtech a dimenzaci.
schválně si to zkuste nakreslit. nabije se tedy ze zbytky obvodu a oblouku.
za mě je to nesmysl a nikdy to nenahradí DC stykač