Mala FVE / Balkonova
Re: Mala FVE / Balkonova
[/quote]
vata-- Jak by se zapojil ten Victron multiplus.
[/quote]
Mutli proste zapojis na vstup sit na vystup zatez na DC baterku s mppt nabijeckou ze solaru a moznosti jak nastavit multi je vicero, da se z toho udelat polo-ostrov tj kdyz dojde baterka treba na 20% multi se naprosto hladce bez nejakeho blikani svetel apod pripoji na sit a pak muze nabijet baterku kdyz se dosahne nastavene urovne nabiti zas se odpoji a pokracuje dale jako ostrov na solar/baterku, pri tomto nastaveni je 100% jistota ze nebude zadny pretok to je odskousene a mnoho lidi to takto pouziva, ale umi i hybridni rezim kde sit a invertor bezi najedou tam samozrejme uz pretok byt muze ale zas se da kombinovat vykon site + invertoru. Ale to pro tebe asi neni vhodne, takze polo-ostrov.
vata-- Jak by se zapojil ten Victron multiplus.
[/quote]
Mutli proste zapojis na vstup sit na vystup zatez na DC baterku s mppt nabijeckou ze solaru a moznosti jak nastavit multi je vicero, da se z toho udelat polo-ostrov tj kdyz dojde baterka treba na 20% multi se naprosto hladce bez nejakeho blikani svetel apod pripoji na sit a pak muze nabijet baterku kdyz se dosahne nastavene urovne nabiti zas se odpoji a pokracuje dale jako ostrov na solar/baterku, pri tomto nastaveni je 100% jistota ze nebude zadny pretok to je odskousene a mnoho lidi to takto pouziva, ale umi i hybridni rezim kde sit a invertor bezi najedou tam samozrejme uz pretok byt muze ale zas se da kombinovat vykon site + invertoru. Ale to pro tebe asi neni vhodne, takze polo-ostrov.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
Měřil jí někdo? Předpokládám provozní ztráty, nikoli spotřebu ve stanby. Docela bych uvítal měření od 1W do těch 1,8kW.
Mohl bys prosím napsat, co ten vysmátý smajlík má znamenat?
Že tyhle měniče neumí dobře limitaci přetoků? Nebo něco jiného?
Já takový měnič nemám, tak neumím posoudit.
Mám jen info od tohoto borce, co má to zvláštní zapojení baterek, jak jsem psal.
A vím, že je opravdu šikovný a umí. Takže mu dost věřím.
Je ale možné, že si k tomu dodělával ještě něco svého pro řešení přetoků.
Vím, že si stavěl svůj vlastní wattmetr, podle kterého řídí přetoky do bojleru.
Ale myslím, že to vzniklo až později, a že toho "modráska" už tam měl dřív i bez toho svého dodatečného řešení.
Jestli máš nějaké jiné informace (myslím informace, ne dojmy), tak prosím napiš.
Rád se poučím, protože tyhle měniče se mi zdály sympatické.
Ten smajlík mě nijak zásadně nepoučil ani neobohatil.
-
eduard22
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Bylo toho i tady o něm napsáno mnoho: viewtopic.php?t=827&hilit=modr%C3%A1sekMex píše: úte led 06, 2026 7:50 pm ......
Jestli máš nějaké jiné informace (myslím informace, ne dojmy), tak prosím napiš.
Rád se poučím, protože tyhle měniče se mi zdály sympatické.
Ten smajlík mě nijak zásadně nepoučil ani neobohatil.
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Ale tam se píše o právním/legislativním problému.
Ne o technickém problému, že by a limitace přetoků fungovala špatně.
Ne o technickém problému, že by a limitace přetoků fungovala špatně.
A bude modrásek fungovat s 24V baterii?
-
Kostěj
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Měl by fungovat od 22V. Jen je potřeba počítat s nižším výkonem, prostuduj stránky na i4wifi o tomto měniči.
Ted ještě něco k regulátorům. Chtěl bych 2panely každý cca 440Wp nebo je lepší 4ks slabší? jeden na východ druhý na západ každý na samostatném regulatoru. S možností pozdějšího přidání dalších dvou panelů paralelně připojených ke stavajícím. Nebo je to blbost?
Jako strídač bude Sun-1000G2. Regulátory- spíše se přikláním Mppt nebo PWM stačí? Chci mít přehled o funkci takže s Bluetooth výkon tedy asi do 30A do budoucna pokud dobře počítám. Nějaký tipy? Měly by mít možnost regulace nabíjecího proudu? Baterie bude tedy 24V asi 50Ah
Jako strídač bude Sun-1000G2. Regulátory- spíše se přikláním Mppt nebo PWM stačí? Chci mít přehled o funkci takže s Bluetooth výkon tedy asi do 30A do budoucna pokud dobře počítám. Nějaký tipy? Měly by mít možnost regulace nabíjecího proudu? Baterie bude tedy 24V asi 50Ah
PWM je strasne neefektivni, rozhodne mppt. Na 1 mppt musis pouzit stejne panely serioparalelne, kombinovat nestejne vykonne panely neni dobry napad.
Tak předpokládám že toto: Solární regulátor Victron Energy MPPT, SmartSolar - 100V/30A
Bude asi dobrá volba. Je něco levnejsiho?
pokud chces poradne mppt s top vyteznosti z panelu urcite tyhle victrony jsou top. 100v z panelu max 30A do baterky to uz musis vedet ty jestli to staci.
Tak nejlevnější bude to co jsem psal já, ale jenom k těm číslům, 100V/30A nezamena výkon 3000W ale separátní omezení max ...Pixel píše: čtv led 08, 2026 9:48 am Tak předpokládám že toto: Solární regulátor Victron Energy MPPT, SmartSolar - 100V/30A
Příklad: 30Ax24V = 720W.