Off-Grid chata v zimě až -40 stupňů. Jaké baterie?

eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: Off-Grid chata v zimě až -40 stupňů. Jaké baterie?

Příspěvek od eduard22 »

Cmrnda píše: čtv srp 22, 2024 11:04 am Když nejezdíš denně a bydlíš někde na "vidrholci" tak tu baterku po druhým dni stání (v mrazu) musíš vyndat a dát do "tepla" nebo připojit nabíječku. Když auto nemá garáž, samo..
Toto je nesmasl! Stojím v mrazech o vánocích přes tejden, některými auty i déle neb nejezdím včema, ale nabilali se aku alespoň jedinkrát za mrazu alespoň jízdou cca 30min - 1h, nastartuju i po měsíci stání 8-) , neníli aku stará a KO... Chce to však BOSCH nebo Banner a lepší a dražší řadu zvanou např. Premium a pod. a nebo na krutou zimu při velmi řídkém ježdění AGM i když dražší.
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Zajímavost k té větrné turbíně, pán řidič EV v článku je taky naivní - dobíjel větrem na kopcu za větru a za 4h dobíjení prodloužil dojezd o 1,6km :lol:
(vítr je velmí řídká energie, narážející molekuly vzduchu na lopatku udělá pramalej kroutící moment, kooor malinkatou s malou plochou, to je jalovina... Kdo má představu síly tahu na řemenu alternátoru? Já ano, testuj je ve svěráku vrtačkou na 2. rychlost a dá to velký odpor a přitom malý proud :-/ Bych chtěl vidět která vrtulka by jej roztočila navíc rychle, neb by musel být převod do rychla a tedy odpor na vstupu by ještě narostl!):
https://www.autojournal.cz/elektromobil ... d=31980987
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Takovýhle srovnání že to dává málo, protože to či ono a tak je na nic. Nevím proč každej nebo většina "expertů" testuje větrnou elektrárnu s vrtačkou, to se jim z toho musí točit i mozek, ne? :lol:

Co se toho videa týče, to muselo bejt drahý! Jenom to natáčení. To rozklepaný harampádí (větrák) bych tipoval že bylo dražší než to auto! :lol: :lol: :lol:
Co mělo být pozitivním cílem?
Že si frajer dá do kufru větrák a když dojede z důvodu vybití baterky a zastaví zrovna někde na louce, za 5 minut rozloží větrák, za 10 minut bude auto nabitý a složí za 5 minut větrák a odjede? :lol: :lol: :lol:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Nabíječka: Upgrade PWM Volt Polska 24 000 Ap
Baterie: 6x startovací autobaterie 12V 45Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MainSystem
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Cmrnda píše: ned srp 25, 2024 2:03 pm Nevím proč každej nebo většina "expertů" testuje větrnou elektrárnu s vrtačkou, .....
Ty jsi ale nepozorný :-( Když už reaguji na něčí příspěvek, tak si jej alepspoň pořádně přečtu! ty 2x!
Vrtačkou ve svěráku testuji alternátory! (z automobilů).
(Napojím na skoro vybitou aku, připojím kontrolky i k buzení, jinak by u mnohých regulátorů ani nefungovalo buzení (rotoru jako magnetu, kde u alternátoru, na rozdíl od dynama, není pernamentní magnet, ale magnetické pole se generuje elktrikou, a síla magnetu se dynamicky mění řízením proudu, jako nepřímá regulace napětí! A to je u polovvybité aku odpor panečku, že, jeli altík a regulátor správně funkční vrtačka jen kvílí a mám ji co držet rukama. Neb až 120A při 14,5V je už pořádnej výkon (1750W), větší než má i vrtačka příkon! (750W)

Tak prosím příště pozorněji číst a prosím bez osobních pohrdavých pošklebků...
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Nebuď vztahovačnej, píšu "experti" a né "exprdi". :lol: :lol: :lol:
Mě dává auto 250W na volnoběh a je to finančně neúnosný oproti proudu z "budky". Jestli máš alternátor 1750W, tak bych FVE zrušil, né? :lol:
Panely hoře (top). 4kWp
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Cmrnda píše: ned srp 25, 2024 5:40 pm Nebuď vztahovačnej, píšu "experti" a né "exprdi". :lol: :lol: :lol:
Mě dává auto 250W na volnoběh a je to finančně neúnosný oproti proudu z "budky". Jestli máš alternátor 1750W, tak bych FVE zrušil, né? :lol:
Ano dává mi 80-100A již při volnoběhu a až 120A při jen mírném přidání plynu! Tedy 120A x 14,5V = 1740W 8-) Ale potřebuje to naftu a ta je za peníze :( , kdežto FVE jen Slunce a to svítí zadarmo :D Ale o to nešlo, šlo o to že točit rychle výkonným altíkem chce docela výkon, krouťák i otáčky z lopatek, alespoň přes převody min. 800ot/min! Ale jalovej vítr může točit leda jen slabým dynamem... A tím EV dobiješ leta za několik měsíců... A to by muselo denně foukat...
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: ned srp 25, 2024 7:17 pm Ale jalovej vítr může točit leda jen slabým dynamem... A tím EV dobiješ leta za několik měsíců... A to by muselo denně foukat...
... Ale potřebuje to naftu a ta je za peníze...
No, a kdybys měl ruskej tank ho nenabiješ nikdy. :lol: To nelze takhle srovnávat, přece.
Tak je důležitý jestli to něco dá když je to "zadarmo", nebo nic. Jestli něco, tak je to bobrý, ne? Nemyslím tím jen zbytečnej kravál z vrtule.
Video od Ampéráka:
https://www.youtube.com/watch?v=eKsSNTfNjto
Panely hoře (top). 4kWp
danidani
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 10

Příspěvek od danidani »

OT:

Pardon, už jsem se neudržel.

Vy dva vždy spolehlivě zabijete zajímavé vlákno něčím, co je úplně mimo téma a navíc děsná a neužitečná kravina. Proč?

Nebo to tak vnímám jen já?
josse

Příspěvek od josse »

Admin: oddělit do žumpy posledních asi 8 zpráv. Díky.

Odesláno z mého SM-S908B pomocí Tapatalk

3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

danidani píše: ned srp 25, 2024 8:19 pm OT:

Pardon, už jsem se neudržel.

Vy dva vždy spolehlivě zabijete zajímavé vlákno něčím, co je úplně mimo téma a navíc děsná a neužitečná kravina. Proč?

Nebo to tak vnímám jen já?
Tak to teda ne! Téma je aku do až -40stC a taky že tam má tazatel krom tří starých nevýkonných panelů ještě vrtuli.... k nabíjení aku. A já pro představu doplnil zajímavý test nabíjení EV z vrtule aby byla představ jaký je to prd! A že aku v -40 neustále dobíjená neodejde, kooor trakční ála AGM. To že Crmnda odbočuje s posměchy to je věc jiná, do teho mě netahej! Já vždy jen neúnavně argumentuji. A mimo téma je např. Cmrdův ruskej tank...
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: ned srp 25, 2024 8:52 pm To že Crmnda odbočuje s posměchy to je věc jiná, do teho mě netahej! Já vždy jen neúnavně argumentuji. A mimo téma je např. Cmrdův ruskej tank...
Jen se z toho nevymlouvej tím že to házíš na mě. Cožpak nevidíš že tady má kecy jeden blbeček s několika niky?
Myslíš že tohle může napsat svéprávný živel?
Admin: oddělit do žumpy posledních asi 8 zpráv. Díky.
Jedině idiot, syn starýho idiota. Víš kdo to řek? Belmondo ve filmu ...
Teď jsem odbočil kreténe!
Panely hoře (top). 4kWp
Burák

Příspěvek od Burák »

Chlapi, baterie vyřešená zakoupil jsem 300Ah se samozahříváním dokonce v recenzích jak jsem psal to funguje, tak jak uvádí výrobce. Čili na vstupu BMS rozezná nabíjení a při teplotách pod nulou začne pouštět jen do zahřívacích desek, jakmile teplota stoupne na cca 4-5 stupňů, přesměruje se to do baterie. Takže vyřešeno a po zimě dám vědět jak se to osvědčilo, hlavně v kombinaci s větrníkem, kterej pojede po zkušenostech v zimě docela hodně.

No a teď se chci zeptat, jak by v mém případě vypadalo sériovo-paralelní zapojení. Chci dát k tomu novému panelu co je na střeše ten stejný do série. A připojit tuhle sérii k tomu staršímu panelu na stožáru. A jde mi o to, co to paralelní připojení provede. Ty nové panely budou mít v sérii 48V(24Vpm+24Vpm) a 8,5A Imp. Ten starý panel bohužel nemám zjištěno kolik má, ale dejme tomu, že to bude někde kolem 20V a 9A. A teď mě zajímá jaké poleze do MPPT napětí, zda to srazí ten starý na cca 20V a zvýší se proud 9A+8.5A na 17,5A? Nebo to bude jinak?

Nebo byste každý z nich zapojili raději paralelně?

A pak jak je to s jističem, chtěl bych dát před MPPT jeden a z MPPT druhý, ale nevím jakou hodnotu volit? MPPT teď mám 30A a zvažuji Victron 100/50.

Jinak ten nová panel (a budu mít dva) má tyto hodnoty:

VoC 30.4V
Vmp 24V
Imp 8,5
Isc 9,48A

Díky za reakce.
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

v sériovém zapojení záleží na Imp , ideál aby všechny panely měly stejný . Ze zkušeností vím , že není problém +/-10% . MPPT regl si s tím umí poradit ;) .

Elektronům zdar :sun2:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 37,5 MWh @ 90.000 motohodin .
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 14
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od pibi »

Burák píše: pát srp 30, 2024 11:00 am No a teď se chci zeptat, jak by v mém případě vypadalo sériovo-paralelní zapojení. Chci dát k tomu novému panelu co je na střeše ten stejný do série. A připojit tuhle sérii k tomu staršímu panelu na stožáru. A jde mi o to, co to paralelní připojení provede. Ty nové panely budou mít v sérii 48V(24Vpm+24Vpm) a 8,5A Imp. Ten starý panel bohužel nemám zjištěno kolik má, ale dejme tomu, že to bude někde kolem 20V a 9A. A teď mě zajímá jaké poleze do MPPT napětí, zda to srazí ten starý na cca 20V a zvýší se proud 9A+8.5A na 17,5A? Nebo to bude jinak?

Nebo byste každý z nich zapojili raději paralelně?

A pak jak je to s jističem, chtěl bych dát před MPPT jeden a z MPPT druhý, ale nevím jakou hodnotu volit? MPPT teď mám 30A a zvažuji Victron 100/50.

Jinak ten nová panel (a budu mít dva) má tyto hodnoty:

VoC 30.4V
Vmp 24V
Imp 8,5
Isc 9,48A

Díky za reakce.
2 panely sériově a k nim jeden paralelně je určitě špatná kombinace. Dal bych všechny 3 paralelně, Victron 100/50 má dovolený max. vstupní FV proud 65A, takže to bude v pohodě. Na výstupu má předepsanou pojistku 55-70A, takže 63A, na vstupu každý panel přes dvojitý pojistkový odpojovač 10A, až pak spojit paralelně.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Burák

Příspěvek od Burák »

Díky. A teď se zeptám mám tam MPPT 30A, což kdyby byly zapojený teda všechny paralelně a nedal jsem tam Victron 100/50, tak by asi taky zvladnul ne? A jaký odpojovač s jakou pojistkou tam dat v tomto případě, nevím právě jak se to počítá a co vlastně objednat? Potřebuji odpojovač s pojistkou před MPPT a pak z MPPT do baterie a nikde jsem se nedopídil, jak to správě nadimenzovat. Díky
pibi

Příspěvek od pibi »

Obecně při paralelním spojování více panelů než 2 mají být pojistky na každém panelu/stringu, aby v případě zkratu/poruchy vadný panel odpojily. Pojistka se dimenzuje na zkratový proud panelu, při poruše do vadného panelu tlačí proud další 2, nebo více panelů a tu pojistku přeruší. U Tebe by mohl být problém ten 3. neznámý panel, pokud má menší napětí, než ty 2 stejné, tak by to před pojistku chtělo přidat diodu.
3xpanel.png
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Burák

Příspěvek od Burák »

Díky moc za radu. Takže koupit tyhle diody https://shop.atoselektro.cz/konektor-mc ... 2WikQ_zDfH a nacpat je tam ke každému panelu, nebo jen k tomu starému? A dává se to jak na plus tak minus? A ty pojistky se dělají taky v nějakém integrovaném provedení pro připojení k MC4 konektorum?
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Burák píše: pát srp 30, 2024 6:03 pm Díky moc za radu. Takže koupit tyhle diody https://shop.atoselektro.cz/konektor-mc ... 2WikQ_zDfH a nacpat je tam ke každému panelu, nebo jen k tomu starému? A dává se to jak na plus tak minus? A ty pojistky se dělají taky v nějakém integrovaném provedení pro připojení k MC4 konektorum?
Na 10A z panelu kup raději 30A tyto udušené diody v platovém MC4 pouzdru... (vyzkoušeno 30A vydrží i 12A i trvale i v horkém létě i když tedy i tyto dost topí, ale slabší neber! Nejeden průser s těmi jen 10A, ale i s 20A, je na fejsbůku vyobrazeno habasot! :-( )
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Tak ty 30A nevydržej ani 5A když budou někde pod panelama. Mám 2x30A/panel na AL chladiči umístěné v rozv. na zemi s podstavou z betonu a přes 60st. mají.

Hoď si je k těm baterkám, ať je trochu při těch -40 st ohřejí, né? :lol:
Panely hoře (top). 4kWp
pibi

Příspěvek od pibi »

Diodu bych dal jen k tomu panelu s nižším napětím, stačí jen na +.
Jestli jsou i pojistkové držáky s MC4 konektorem netuším, používám rozvaděčové na Din lištu pro válcové pojistky 10x38 + přepěťovou ochranu, jen by to mělo být v kovovém rozvaděči.
PXL_20230615_084534977.jpg
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Mj. zkoušel ste někdo "ideální diodu" nebo "Fet diodu", prostě něco takového?
http://datasheet.hezkyden.cz/d/ltc4357.pdf
Panely hoře (top). 4kWp
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Cmrnda píše: pát srp 30, 2024 7:51 pm Mj. zkoušel ste někdo "ideální diodu" nebo "Fet diodu", prostě něco takového?
Aktuální anitivir mi stažení a zobrazení souboru zablokoval! :-/
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: pát srp 30, 2024 8:47 pm
Cmrnda píše: pát srp 30, 2024 7:51 pm Mj. zkoušel ste někdo "ideální diodu" nebo "Fet diodu", prostě něco takového?
Aktuální anitivir mi stažení a zobrazení souboru zablokoval! :-/
:lol: To je z nějakýho českýho serveru. Origoš je tady:
https://www.analog.com/media/en/technic ... 4357fd.pdf
A řada dalších ....

Jinak největší virus je ten antivirus a doplňky prohlížečů, samozřejmě i VPN a další.. Používám Sandboxie jako druhořadýho cenzora. Mě se to zobrazilo normálně, našel jsem to na Google.
Panely hoře (top). 4kWp
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Jinak "Hezký den" je obchod co prodává elektrosoučástky.
Panely hoře (top). 4kWp
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Cmrnda píše: pát srp 30, 2024 9:07 pm Jinak "Hezký den" je obchod co prodává elektrosoučástky.
No a není to něco s těmi podvody? - https://www.novinky.cz/clanek/internet- ... i-40485912
Klip.jpg
Odpovědět

Zpět na „Baterie“