Studer v AC vazbě

redcrown
Výkon panelů v FVE [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 80

Re: Studer v AC vazbě

Příspěvek od redcrown »

kamils píše: stř říj 25, 2023 7:00 pm Narazil jsem na několika místech na informaci, že 52Hz je frekvence kdy měnič se odfázuje. Nebylo mi jasné, je-li to editovatelné nastavení ochrany nebo napevno nastavená hodnota normou. Jelikož byl podzim a málo příležitosti to otestovat, byl jsem rád že to funguje a neřešil dál.
Asi zkusím nastavit co největší rozsah, aby vycházel co nejmeší krok regulace výkonu při změně frekvence. Všiml jsem si, že Solax neměří úplně přesně frekvenci sítě, tudíž je možné že nereguluje dostatečně přesně. XTM dovoluje až 55Hz, což umožni statiku nastavit na 9%.
Budu rozšířovat systém, tak se stejně nevyhnu změnám v nastaveni.
Kamils, zkoušel jsi experimentovat s parametrem 1534, když jsi psal, že jsi řešil nestabilitu při plné baterce? Tento parametr by mohl významně ovlivňovat právě chování při plné baterce.
2023-11-05 15_35_59-Manuel RCC V4.7.0_EN.pdf a 5 dalších stránek – Profil 1 – Microsoft​ Edge.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP (zbývá zapojit dalších 30kWh), BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L
kamils

Příspěvek od kamils »

Byl jsem se podívat na RCC a parametry 1536 i 1549 nejsou dostupne. Pravděpodobně je to připojením BMS baterie přes Xcan. Jinak takový parametr by se hodil.
Vzájemná diskuze mě nakopla k tomu abych vyzkoušel nové nastaveni frekvenčního zdvihu. Upravil jsem statiku na 9% a prahovou frekvenci na 50,3Hz, u XTM Fstart na 50,1 a Fstop na 54,8Hz. Ještě to nemám plně otestované, ale vypadá to mnohem stabilněji u vyšších výkonu. Při větším frekvenčním posunu je jemnější škalováni výkonu Solaxu, což asi zlepšuje stabilitu. Rozdíl mezi prahovou frekvenci Solaxu a startovací frek. XTM je kvůli nepřesnému měřeni frekvence Solaxem potřeba mít rozdíl 0,2Hz, aby nezačal omezovat moc brzy.
redcrown

Příspěvek od redcrown »

jo sorry, to že ty parametry nejsou k dispozici jsem nekontroloval. Taky je nemám k dispozici. Měnič v generaci G4 je již na cestě, tak snad brzy otestuji. Uvidíme, jak se to bude chovat u mě.
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP (zbývá zapojit dalších 30kWh), BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Dámy a pánové, nemáte někdo z Vás ponětí (než začnu laborovat) co přesně myslel soudruh inžinýr ze Sionu pojmem "Battery cycle voltage reference" (Referenční napětí bateriového cyklu)? Jde o parametr {1549} hodnota v grafu B.
Dále popisuje, že frekvence se bude měnit kolem středu v každé fázi(?) nabíjení a přitom při vysvětlování cyklování akumulátoru imžinýr rozlišuje cyklus a fázi.
Som voľaaký zmetěný.
Například u parametru {1536} je bod B napětí floating. paráda.
Ale pokud bude frekvence kolísat do "plusu" i v bulk fázi a potom při přechodu do floatu sjede do "mínusu", tak je to na nevím co.
Nebo by mne potěšíl parametr kterým bych si referenční napětí či fázi pro bod B mohl nastavit.
Edit: Aha, napsal jsem <|>, bulk nemá napětí, ale float a ABS jo ...... no zmatení pokračuje.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
kamils

Příspěvek od kamils »

Myslím, že se to vztahuje k olověným bateriím při AC vazbě. Když je použitá lithiová baterie s interní BMS připojenou přes CAN (XCOM Can), platí nastaveni s parametry 6072 - 6074.
Možná něco navíc k parametru 1536 najdeš v aplikační poznámce:
an008-ac-coupling-with-xtender-1.pdf
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Moc díky, AN8 znám, ty 6xxx parametry jsou pro mne přínosné ale v jiném případě, nyní řeším BSP a poznání - původní dotaz co přesně je hodnota "Battery cycle voltage reference" však zůstává dále zamlženo.

Edit: Ráno moudřejší večera. Měnič ví, jestli po bulku nastane absorpce, ekvalizace nebo float. Střed zvýšení frekvence je tedy toto napětí. Takže při šiftu 4Hz začne zvyšovat frekvenci už 2V (48V aku) pod napětím absorpce, ekvalizace nebo float podle toho kam má v aktuálním cyklu dospět. A při napětí absorpce, ekvalizace nebo float už má frekvenci 52 Hz (1112=50, 1546=4). Dík za trpělivost přihlížejícím za mé zpomalené chápání (a grafomanii). A díky soudruhům inžinýrům ze Sionu, maj to fakt vymáknutý a popsaný to je taky správně. Snad ten můj mentální průjem aspoň někomu pomůže.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Omluva, příspěvek už nejde editovat. Nejde o 2V ale 1V. 2V je celý rozsah zvýšení frekvence. 1V pod napětím F, E, A, a 1V nad ním. (pro 48V aku)
Jo a vysvětlení co vedlo ke zkoumání - XTM frekvencí vypínal síťový měnič na AC out už v bulku před dosažením float fáze.
redcrown

Příspěvek od redcrown »

Ahoj,
musím nahlásit takový problém. Vlastně jsem rád, že jsem se nedostal do zpráv s destrukcí domu, podobně jako teď nedávno v Šonově :lol: .
Už od jara jedu v ostrovní AC vazbě ongrid, který je řízený frekvencí. Protože jsem to ale zjevně dobře nedotestoval, tak se stalo to, že s dlouhými pěknými dny byla baterka brzy plná, ostatní spotřeba malá a milý ongrid se nestáhl k nule. Ten malý setrvalý výkon stačil k přebíjení baterky. U LFP jsem se dostal k 3,85V, naštěstí jen po dobu několika minut. Ještě že jsem byl doma.
Potřebuji zjistit, proč XTMko neshodilo síť, když BMSka do Studeru nahlásila BatteryStop. RCC blikalo červeně a řvalo, ale XTM vesele drželo síť. Po kterém parametru mám koukat, co může být špatně nastavené?
Jasně, přidám další ochranné mechanismy, aby se něco podobného neopakovalo. Přesto bych ale rád, aby Studer reagoval správně.
Díky za nasměrování.
2x Skútr E-Max120L
kamils

Příspěvek od kamils »

Ahoj,
nevím jestli se dá ve XTM nastavit zastavení nabíjení, podle mě vše řídí Xcom-CAN podle údajů z BMS. Provozuju sestavu XTM s komunikaci s Pylontech bateriemi.
Pylontech BMS hlásí hodnotu maximálního nab. proudu ("Charge current limit" {7063}) a ten se sníží na 0A jakmile se SOC přehoupne na 100% ( 3.5V na článek), pak XTM se snaží zastavit nabíjeni (nab. proud kolísá okolo 0A). Pokud XTM dále nabíjí (stoupá napětí baterky), BMS ji odpojí.
Do hry ještě vstupuje parametr "SOC for end of charge" {6075}, po dosažení jeho hodnoty by se mělo zastavit nabíjení (nedovolí jeho překročení zvýšením síťové frekvence), ale "Charge current limit" ještě není 0.
Takhle jsem to odpozoroval v začátku používáni AC couplingu se stávající verzi FW, ale podle občasného pozorování to vypadá, že se to chová pořad stejně.
Zkus zkontrolovat jestli Ti BMS opravdu posílá "Charge current limit", jestli vidíš jeho změny v RCC.
Otázkou je jak fungovala BMS, že napětí vystoupalo tak vysoko, dávno měla odstavit baterii.
redcrown

Příspěvek od redcrown »

Ahoj,
ano Kamile, máš samozřejmě ve všem pravdu. ale:
1) BMS zareagovala správně, vyhlásila stop stav nabíjení, Studeru předala Battery STOP. Studer skutečně na VTčkách srazil nabíjení na nula. Ale protože jsem neměl správně natavené chování na změnu frekvence, tak XTM prostě nabíjelo dál, protože ongrid prostě posílal.
2) u BMS nemám relé, takže s tím stavem BMS prostě víc udělat nemohla.

Já řeším to, že podle mě XTM mělo na Battery STOP stav shodit měnič a zabránit dalšímu nabíjení. Jeho interní nabíječka prostě nabíjela dál do baterky. Otázka je, jestli to je o nastavení nějakým parametrem, nebo jestli opravdu to je vlastnost, která je neměnná.
Díky za tipy.
2x Skútr E-Max120L
kamils

Příspěvek od kamils »

Ahoj,
u mě jedna krizová situace proběhla tak, že BMS odpojila baterku, Studer spadl a následně spadl i on-grid. Aby se to už neopakovalo, dodělal jsem vypínání on-gridu od určitého SOC jako pojistku.
Obavám se, že Studer asi nebude mít možnost automatický vypnout nabíjení. Bude to muset řešit nějaká externí logika.
Taky je možná varianta se přifázovat k síti a pustit to ven. Ale pokud něco vypínat, tak lepší bude ten on-grid než XTM.
redcrown

Příspěvek od redcrown »

tomu naprosto rozumím. Nějaké opatření udělám, o tom není řeč. Jen se tady bavíme o základním fungování, čili vlastnosti systému Studer. Já bych prostě očekával, že když XTM nemůže naplnit krizové požadavky jako Battery STOP, tak se vypne. Podobně si myslím, že se to stane při stavu vybití baterie. Nemám to ale vyzkoušené.
Takže bavme se spíš o fungování ekosystému Studer. Co se týče mých vlastních opatření, tak přidám na jistič k ongridu vyrážecí cívku 48VDC, která bude ovládaná přímo přes relé BMS, napájená přímo z baterky jako BMS.
díky za další informace k tématu.
2x Skútr E-Max120L
redcrown

Příspěvek od redcrown »

Ahoj,
tak jsem udělal zase nové poznatky u fungování AC vazby. Bude problém vysvětlit co je špatně, zkusím to co nejstručněji.
Používám AC i DC vazbu, aktivní BMS mode. Několik let jsem pro DC vazbu úspěšně používal řízení na celkové napětí baterie. U LFP vidím trochu problém s rekalibrací SOC, tak mě vyhovuje řízení nabíjení na horní napětí baterie. To Studer dělá velmi pěkně, velmi plynule dojde k tlumení výkonu. V Batriu to je nastavení "Remote". Je tam nastavení cílového napětí i proudu.
Teď jsem ale s používáním AC vazby zjistil problém s řízením na cílové napětí. BMSka pošle do Studeru cílové napětí 7061 (Charge voltage limit), to se opravdu propisuje do Studeru, DC vazba se řídí na cílové napětí, ale AC vazba (vidím, jakou frekvenci nastavuje Studer) si jede vesele dál. Umí se omezit až cílovým SOC, na ten reguluje správně AC i DC vazba. To mě ale nevyhovuji z hlediska rekalibrace SOC a ne zcela plynulého řízení. Stejně tak neplynulé řízení je z BMSky, kdy Batrium vypíná/zapíná nabíjení.
Máte někdo vypozorované, jestli vám řídí AC vazbu na cílové napětí baterie?
Díky
2x Skútr E-Max120L
redcrown

Příspěvek od redcrown »

opravdu mě neumíte někdo poradit nebo pomoci s rozvahou, kde může být problém?
díky
2x Skútr E-Max120L
Odpovědět

Zpět na „Studer“