Sdílení...

Odpovědět
KubisKV

Re: Sdílení...

Příspěvek od KubisKV »

Smlouva na výkup je vázaná na rok? Nebo to byla komplet smlouva i na odber bez fixu? Eon letos vykupuje snad za 0.3K č.
Momo

Příspěvek od Momo »

Pro sdílení nám prošla historická instalace elektroměru uvnitř RD. Sice 70.-80. léta, ale bez masky a to je nejdůležitější :)
(foto na listu 9)

S ČEZd mám u nás dobré zkušenosti, nejen v této záležitosti.
13.12.2024 - registrace odběrového EANu
řádově po týdnu přišla smlouva
30.12.2024 - odevzdání podepsané smlouvy na pobočce ČEZd
08.01.2025 - výměna elektroměru bez problémů, přijeli bez ohlášení
01.02.2025 - zahájení sdílení
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

KubisKV píše: ned led 05, 2025 9:11 am Smlouva na výkup je vázaná na rok? Nebo to byla komplet smlouva i na odber bez fixu? Eon letos vykupuje snad za 0.3K č.
To byla otazka na mne?
Pokud ano ...
EONu jen prodavam. Za fix na rok (vyplata taky jen jednou za rok.
V ceniku maji "pro stavajici zakazniky" = pro ty, co tam jsou nejmin zhruba od listopadu predesleho roku - (loni 2 Kc/ kWh, letos 0,70)
A pro nove zakazniky - asi tech 0,30 jak pises (neoveroval jsem to).
Takze cesky - pokud letos nejpozdej do listopadu uzavres smlouvu za 0,30, pristi rok budes mit cenu pro stavajici zakazniky. Tu oni vyhlasi zhruba zacatkem cervence.
Pokud se ti (mi) cena nelibi, muzu smlouvu ukoncit - ale jen asi do konce zari. Pokud nevypovis (m), smlouva se obnovi na cely pristi rok.
A ja v te dobe nevedel o lepsi nabidce, tak jsem nevypovedel. S odberem jsem byl na spotu a menit jsem nechtel.

Ted nejspis spot opustim (na priznive ceny v zime uz prestavam verit, v lete mne nezajimaji) a pujdu s odberem k PPAS. Kdyz tam budu mit odber, muzu mit vykup za 1,20 - ale pro mne bohuzel az za rok, tudiz i ta cena se nejspis zmeni.
Momo

Příspěvek od Momo »

Prosím zkušenější sdíleče o radu ohledně nastavení alokačních klíčů.

Mám jeden výrobní zdroj a budu mít tři odběry:
- 20 % - sám se sebou (0,25 MWh ročně), to už mám od 1.12.
- 79 % - RD s jednou domácností (asi 3 MWh ročně), od 1.2.
- 1 % - RD s dvěma domácnostmi a autodílnou (11 MWh ročně), dnes žádost, nejdříve asi od 1.3.

Až bude schválený třetí odběrový EAN, asi to dám takto:
- 10 % - sám se sebou (0,25 MWh ročně), to už mám od 1.12.
- 30 % - RD s jednou domácností (asi 3 MWh ročně), od 1.2.
- 60 % - RD s dvěma domácnostmi a autodílnou (11 MWh ročně), dnes žádost, nejdříve asi od 1.3.

Původně jsem to chtěl jenom sám pro sebe, pak jsem přidal další odběrná místa a teď uvažuju, jak to nastavit optimálně.
Moje odběry z DS při dodávce jsou max 0,5 kWh/den, ale na tom pracuju, aby se to zmenšilo. Kvůli tomuhle jsem původně sdílení chtěl.

Nic lepšího mě nenapadá. Poměr obou odběrů bych upravoval následně. Ty 3 MWh jsou převážně bojler a ten běhá jenom na NT, spíš bych posílil ten velký RD, tam je nesmyslně D02d.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Nemyslím, že tu jsou zkušenější alokátoři, protože to běží teprve cca od září. Ale já to prakticky vidím tak, že hlavně musí mít člověk ty 3 iterace, pak to rozdělení na % není až tak kritické, takže jak to píšeš, tak klidně, pravděpodobně do dokáže rozdělit v podstatě celou výrobu, pokud v danou 1/4 hodinu bude někde odpovídající spotřeba.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Kuci, a jak to vlastne funguje ? Z datoveho centra dostanete nejaky vypis, komu jste nasdileli kolik kWh a na zaklade toho pak "fakturujete" dotycnemu? On ma jakou kontrolu, jestli "nekecate" ?
KubisKV

Příspěvek od KubisKV »

V EDC máš regustrovaný EANy-tvůj výrobní a ostatních účastníků dodávkový, EDC je jen kalkulačka, která dává distributorům podnět, který EAN odkdy kam pocitat podle chytreho elmeru. Distributor si vyfakturuje pouze prenos EE z tveho na jiny elmer. Obchodnik ti vyfakturuje odebranou EE, plus poplatek za distribuci odebrané EE a jeste poplatek za distribuci EE, kterou ti nekdo poslal zdarma, nebo za úplatu. Takže na výpise od obchodnika máš pocet kWh, které ti někdo poslal přes sdílení, pak klasickou dodávku z DS (cena EE a distribuce)
Aspoň tak jsem to pochopil já.
Jsem sdíleč výrobce, muj sdilející kamarád příjemce zatim nic na výpise nedostal, protoze sdílíme od 1.12. A mezi tím dělal jeste zmenu dodavatele. Taky čekám na nejaký papírový hodnoty.
Jinak já jako výrobce vidím u svého dodavatele v aplikaci, kolik kWh jsem poslal do sítě a kolik jsem nakoupil.
Ted je výroba mizerná, tak snad všechen pretok jde k němu. V létě to bude snad stejné.
nijel
Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nijel »

Příjemce uvidí kolik se nasdílelo to na svojí faktuře za elektřinu, tak to zjistí snadno. Musí to tam vždy nějak být, protože za sdílenou elektřinu platí distribuční poplatky, ale ne dodavateli za silovou elektřinu.

U výrobce tohle není, takže tam dostávám čísla už po sdílení.

Z EDC se dají stáhnout jen výpisy po 15 minutách, kde je vždy původní odběr a po započítání sdílení, tak se to z toho dá vypočítat (trochu mám pocit, že ten formát byl narvržený tak, aby byl co nejméně použitelný).
pave69

Příspěvek od pave69 »

nijel píše: čtv led 16, 2025 9:47 am Z EDC se dají stáhnout jen výpisy po 15 minutách, kde je vždy původní odběr a po započítání sdílení, tak se to z toho dá vypočítat (trochu mám pocit, že ten formát byl narvržený tak, aby byl co nejméně použitelný).
:D :D :D úplně vidím ty celodenní mítyngy s chlebíčkama a kávou..."a co ještě bysme tam mohli nenapsat, aby se v tom nedalo vyznat?", "A nemohlo by se tohle jmenovat nějak nesmyslněji, nějakou úplně blbou zkratkou?" :)

Ale jinak je to tak, že tohle je nějaký provizorní formát portálu a časem má najet nějaký vymakanější. Jestli bude vymakanější v tom smyslu, aby to bylo přehlednější, nebo naopak ještě horší, to se uvidí :P
MP75

Příspěvek od MP75 »

MP75 píše: sob led 04, 2025 12:37 pm
brumlaj píše: sob led 04, 2025 12:30 pm Možná je to napadlo a nabídka ji obsahovala ;-) A protože ji nevidíš, tak je nulová ......
Dobrá připomínka, ještě se doptám... ;)
Tak nic... ČEZ malí výrobci nezajímaj... Po 12 dnech z retence přišlo, ať se ohledně výkupu obrátím na standardní infolinku a nazdar. Takže VB nebo jejich "spotoničem"... s chutí odcházím... ;-)
FVE na bytovém domě (4 byty) - atyp. řešení (FVE vlastní jeden z bytů)
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
8 ks skorojih (-11°), 15 ks skorozápad (79°)
zatím bez baterie, primárně připraveno pro sdílení...
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Tak VB bys snad mel mit narok, ne? Nebo te nezajima?
MP75

Příspěvek od MP75 »

ClonyXXL píše: pát led 17, 2025 9:57 am Tak VB bys snad mel mit narok, ne? Nebo te nezajima?
Tak VB mne moc nezajímá (roční spotřeba 2-2,5 MWh - to bylo ještě bez FVE) a ani nemohu nic "poslat ven" (zjednodušené připojení). Raději bych sdílel s dalšími byty (viz. popisek pod příspěvky) a obojí dohromady to ani nepůjde... Čekám na standardní připojení FVE (a povolení přetoků) po úpravě DS, snad od 5/2025...
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Ahoj chlapci.
Chci se zeptat zkusenych.
Muzu se zaregistrovat do edc tak nejak "pro strýčka Příhodu" - neboli ted zatim nemam nikoho pro odber. Ale ten se muze nahodne vyskytnout treba za pul roku. Tak bych to mohl mit ze sve strany "připravené".
Nebo to takto nejde a moje uvaha je spatna? Nebo co bych musel splnit, abych mohl byt takto pripraveny "do budoucna"?

Navic teda ted mam smlouvu s EONem o FIX vykupu prebytku (0,70), pokud nahlasim sdileni, bude mi smlouva upravena na 0,30. Tak aby mi nebyla smlouva upravena uz ted, i kdyz treba pul roku nic sdilet nebudu.
Diky
dako
Výkon panelů v FVE [Wp]: 2400
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od dako »

Klidně se tam přihlašte, podepíšete smlouvu, a je jedno jestli to využijete nebo ne. S obchodníkama to nemá nic společného. Akorád Vás to bude stát 50,- za ověřený podpis na poště.
Momo

Příspěvek od Momo »

Je to fakt jenom těch 50,- Kč za ověření podpisu.

Dělal jsem to společně a je tam zdržení asi týden. Právě tím, že je nutné podepsat smlouvu a oni ji zaevidují. A pak teprve je možné pokračovat dál. Můžeš zvážit, jestli ten týden je důležitý.

A kromě toho jsem někde zaslechl, že v rámci LEX OZE xx má být zákaz diskriminace zákazníků s ohledem na sdílení.
Googlu stačily čtyři hesla:
Přijetí Lex OZE III odráží evropské požadavky na nediskriminaci účastníků sdílení. Evropská směrnice 2024/1711, která upravuje pravidla pro unijní trh s elektřinou, jasně stanoví, že obchodníci nesmí znevýhodňovat sdílející ani nepřiměřeně zvyšovat jejich náklady.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Momo píše: ned úno 23, 2025 7:21 am Je to fakt jenom těch 50,- Kč za ověření podpisu.

Dělal jsem to společně a je tam zdržení asi týden. Právě tím, že je nutné podepsat smlouvu a oni ji zaevidují. A pak teprve je možné pokračovat dál. Můžeš zvážit, jestli ten týden je důležitý.

A kromě toho jsem někde zaslechl, že v rámci LEX OZE xx má být zákaz diskriminace zákazníků s ohledem na sdílení.
Googlu stačily čtyři hesla:
Přijetí Lex OZE III odráží evropské požadavky na nediskriminaci účastníků sdílení. Evropská směrnice 2024/1711, která upravuje pravidla pro unijní trh s elektřinou, jasně stanoví, že obchodníci nesmí znevýhodňovat sdílející ani nepřiměřeně zvyšovat jejich náklady.
A to jako myslis, ze by obchodnik nemohl snizit vykupni cenu tech "zbytků" co nepoberou sdileci? No nevim, myslim ze se z toho obchodnik stejne zase nejak vykrouti. Cetl jsem, ze konkretne EON snizi vykupni cenu na 0,30 / kWh + plus k tomu jeste zavede mesicni pausal tusim 39 Kc. Verim ze v tomto Czechystánu si obchodnik opet nejakou cestu najde.
Mimochodem - jsem u nich uvazany do konce roku. Kdyz jsem se slusne dotazoval, za jakych okolnosti by mne z uvazku pustili, rekli mi ze za 10.000 mesicne. Trosku masakr ...
Xmilos

Příspěvek od Xmilos »

Poptávám dodávku elektřiny pro 2 odběrná místa.
1) 15-30 kWh denně
2) Po-Pá 8-15 hod. 50 kWh za den

přes https://www.edc-cr.cz/
OndraS

Příspěvek od OndraS »

Tuší někdo k následující otázce?
Když budu ve sdílení odběratelem, mohu mít více dodavatelů?
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

Ne, viz zákon 458/2000, § 27e a § 27f.
OndraS

Příspěvek od OndraS »

Kostěj píše: pon bře 03, 2025 12:50 pm Ne, viz zákon 458/2000, § 27e a § 27f.
Děkuji!
tafx
Výkon panelů v FVE [Wp]: 12400
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od tafx »

OndraS píše: pon bře 03, 2025 11:56 am Tuší někdo k následující otázce?
K jednomu EANo (odběratel) může být přiřazeno teoreticky až 5 EANd (dodavatel), tedy alespoň podle dokumentů EDC. Takže by to možné být mělo. Prostudujte podklady na www.edc.cz, jestli to tak je opravdu.
Hybrid 12,44 kWp, 26x400 Wp + 4x510Wp Trina Solar, Deye 12kW (GW10K-ET odstaveno), 32 kWh EVE, 2 x Wallbox Alfen Eve, EVCC.io pro řízení nabíjení auta, skoro celej dům na backupu pro ostrovní provoz
pave69

Příspěvek od pave69 »

Jak jsem to pochopil já, tak v režimu aktivního zákazníka to nelze. Pouze v režimu společenství.
Karel.Z

Příspěvek od Karel.Z »

OndraS píše: pon bře 03, 2025 11:56 am Tuší někdo k následující otázce?
Můžete mít víc dodavatelů, jen musí být všichni dodavatelé a odběratelé v jedné skupině sdílení.
Podle FAQ může do jednoho EAN odběrového dodávat maximálně 5 EAN dodavatelských.

https://www.edc-cr.cz/pro-uzivatele-edc ... ke-stazeni
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
OndraS

Příspěvek od OndraS »

Dnes jsem hovořil s podporou edc-cr.cz, a ano, potvrdili mi, že jeden odběratel může mít 5 různých dodavatelů. Nicméně, a teď se to asi kryje s odpovědí od Karla Z., to nelze řešit v případě, že výrobce či odběratel delegoval smlouvou sdílení na někoho jiného, nejčastěji zprostředkovatele.
Tato informace mne vedla k tomu, že jsem dnes podal výpověď sdílení přes svého zprostředkovatele.
Pokud se totiž neregistrujete sami, přijdete o možnost svoji skupinu spravovat. A zpravidla vám ani zprostředkovatel nedá přístup ani k nahlížení.
Ten můžete získat jen od edc. Zažádáte a oni vám vytvoří přístup k vaší skupině, ale jen v režimu nahlížet.
MP75

Příspěvek od MP75 »

Po téměř 1,5 roce čekání na úpravu DS ČEZd se snad zdárně vše blíží k tomu, abych mohl přejít ze zjednodušeného připojení výrobny na standardní, povolit přetoky a sdílet... V ulici, ve které ukládali vedení do země a kde navíc "ukončovali/napojovali" jakousi smyčku je téměř hotovo.
Součástí rekonstrukce bylo i ukládání připojovacích sloupků/pilířů na hranice pozemků. Zajímavé je, že některé domky mají připojovací sloupky vně (tedy na chodníku před plotem), některé za plotem (tedy na pozemku), u některých je i instalován i elektroměrový sloupek u některých nikoli.
Mluvil jsem s jedním z majitelů nemovitosti v ulici, který zrovna elektroměrový sloupek nemá (nebo ho nechtěl) a má i zánovní FVE na domě (sic od ČEZu). Soukromá firma, která stavbu pro ČEZd provádí mu, a prý i ostatním, ochotně zavedla přípojku včetně výkopových prací trasou, kterou si sám zvolil do jeho stávající elektroměrové skříně na domě a dokonce zdarma...
Nepředpokládám, že by tyto vícenáklady hradila obec, i když si rovnou s montážní firmou zasmluvnila instalaci nového veřejného osvětlení v ulici. Benevolence při připojování/přepojování starších nemovitostí je asi pořád celkem velká, což je pro majitele dobrá zpráva...
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“