Nahřívání bojleru řeším výhradně softwarově. I když platím za plyn 2,75 Kč/kWh a za elektřinu dostávám 3,50 Kč/kWh. Ale je to nepřímotop, tak tam jsou určitě nějaké ztráty a nechci mít moc velké příjmy z prodeje elektriny, raději zmenším fakturu na plyn.
Pro bojler používám relé-1, za ním mám stykač. Mám na fázi-2, která je nejméně využitá.
Relé-2 používám pro TČ bazénu, zapínám manuálně, automatiku mám jenom na vypnutí, v 19 a 20 hodin každý den, abych nezapomněl vypnout, už se mi to 2x stalo.
Relé-1 můžu pomocí UI Node-RED zapínat manuálně nebo automaticky. (tlačítka ON/OFF/AUTO nahoře)
Stisknuté tlačítko je zelené, nepoužité červené.
Můžu si vybrat, jestli použiju podmínky, které mohu pro automatické zapnutí nastavit (pomocí těch tlačítek - zatržítek a křížků):
1) Čas - od/do
2) SOC - hodnota pro zapnutí a vypnutí
3) Výkon - přebytek výkonu v systému, hodnota pro zapnutí a vypnutí.
Pokud mám hodnotu na řádku splněnou, je na konci toho řádku ON, jinak OFF. Pokud jsou splněné všechny podmínky, které jsou vybrané, je nahoře AUTO ON, jinak AUTO OFF, případně manuální ON/OFF, pokud přepnu v prvním řádku.
Doplnil jsem tam tlačítka pro aktualizaci UI a reset hodnot do standardních.
Udělal jsem i počítadlo času, první počítá celkovou dobu zapnutí relé-1 v daném dni, druhé totéž, ale pouze v případě, že na fázi-2 je spotřeba vyšší než 1.400 W. Příkon na fázi bojleru je 1.333 kW a nenašel jsem možnost, jak to bez doplnění hardwaru vyhodnotit, že mi bojler běží. Pokud mi na té fázi poběží jiná zátěž, tak mi jí to započte taky, tohle neovlivním, ale mám tam snad jenom ten bojler, jinak nic zásadního. Proto ani neřeším přetížení fáze-2, to by nemělo nastat.
Chtěl jsem dát i screen toho programu v NR, ale bylo by to strašně malé, je to velký program.
To ladění javascriptu je dost vopruz, třeba půl hodiny hledám chybu a pak zjistím, že proměnnou nazvu někde Bojler_Vykon_On a jinde Bojler_Vykon_ON a už to nefunguje a teď tuhle blbost najít...
-----
Teď to mám naladěné na léto, ale malou změnou parametrů bych to mohl používat i v zimě. Jen bych upravil hodnoty u SOC a výkonu.
Bojler je kombinovaný, je nepřímotopný se zdrojem TV z plynového kotle a má doplňkovou 3F spirálu, u které jsem zapojil nulu a můžu používat na všech fázích. Původně jsem chtěl využít relé na MPPT, ale nefungujou......
Topím na nějakých 55-60 stupňů. Pokud mi to během dne nevyhřeje elektrika, mám nastaveno topení plynem pouze od 18 do 19 hodin na 40 stupňů, to nám taky stačí, má to 200 litrů. Legionela by se vypálila jednou za týden, pokud by se ohřívalo jenom plynem v zimě.
Bojler-UI.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.