Victron komunita

Odpovědět
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: Victron komunita

Příspěvek od eduard22 »

Momo píše: pát srp 04, 2023 8:02 pm Zkus TAPO P110. Měla by být do 16 A a počítadlem spotřeby energie. P100 je jednodušší. Cenovka příznivá.
Nevýhoda je, že spíná nulu (pravou zdířku zásuvky). Kdyby to vadilo, šlo by vyrobit krátkou redukci, která by to prohodila, to by asi nebylo nic proti ničemu.
Stačí ji dát ze "správné" strany do "rozdvojky" (ona je to vpravdě spíše roztrojka ;-) ) a máš to přehozené raz dva i bez bastlení 8-) (většina "rozdvojek" má na jedné straně přehozenou fázi s nulákem...)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Momo píše: pát srp 04, 2023 8:02 pm Zkus TAPO P110. Měla by být do 16 A a počítadlem spotřeby energie.
Díky, vyzkouším.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

reaguju na starší post, kde jsem byl odazován od připojení Cerba do HA přes MQTT. Mám tam sice jenom jednu hodnotu, ale už skoro dva měsíce bez zaváhání. Jako výhodu má to připojení přes HTTP? dyť tohle je taky varianta něčeho, co používá http, jestli se nepletu...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
mihlit

Příspěvek od mihlit »

Nevím, proč to píšeš skoro jak s údivem, že ti to funguje, proč by nemělo? :D Já to používám už skoro dva roky a rovnou jsem si tam nacpal korekce, které ha integrace nedělá (štvalo mě, že denní data mppt se mění náhodně v noci a ne o půlnoci, což blbne statistiky).

Mám pocit, že jsi asi myslel TCP místo HTTP? Jinak já bych to viděl spíš opačně, co vím, tak se spíš odrazovalo od modbus over tcp než mqtt. Oba jsou v podstatě použitelné pro běžné věci a jelikož někdo vytvořil jako první integraci přes modbus, tak už je velmi malá motivace vytvářet integraci přes mqtt. Já se pokoušel o to dosáhnout snadnějšího použití pro začátečníky "bez integrace", jelikož jednoduchý skript to dokáže nahodit komplet na HA, ale instalace vyžaduje použití příkazů v terminálu, což není moc víc přátelštější než běžný postup. Stejně tak jde cerbo napojit na HA samo (spustit další mqtt process na cerbu, který místo posílání dat do vrm by posílal data do HA a s využitím mqtt discovery topicu (používá třeba openmqttgateway pro 433MHz věci) by se tam ty údaje objevily samy. Zvažoval jsem i vytvořit integraci, ale na ten byrokratický postup (neříkám, že špatný, má zaručit kvalitu) teď vážně nemám čas.
Hodně zestručněně z těch důvodů, co jsem zmiňoval pro-proti mqtt vs modbus/tcp je hlavní důvod bezpečnost. Jen tam není úplně rozdil v současnosti, protože modbus ji neumožňuje, mqtt ji umožňuje, ale na cerbu se aktuálně v defaultním nastavení nevyužívá (vyžaduje zásah do konfiguráku, nejde zprovoznit v gui). To by se ale mělo konečně změnit v příští verzi venus os, je to naplánováno jako součást změny ve venus, kde se přejde od mosquitto brokeru na flashmq.
Momo

Příspěvek od Momo »

Předpověď počasí vylepšili tak,že je VRM je možné zobrazít zítřek a pozítřek.
To ještě nedávno nebylo.

Ale odhady jsou dost špatné. Snad se to časem zlepší.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

Mne to príde ako totálna zbytočnosť. K čomu je dobrá predikcia výroby pokiaľ je úplne mimo? Radšej kedy spravili rozširovací modul s relé, aby sme cez NodeRed vedeli ovládať viac ako len 2x relé u Cerba :pissedoff2:
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

Já jsem si asi nějak "zasukoval" cerbo pokusama s ovladačem pro čínskou BT BMS. Jak se udělá "factory default reset" ? Nikde jsem to nenašel. A jedno cerbo mi nějak nechce najít multiplus, ještě zkusím jinej kabel, ale tohle se mi zatím nestalo.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st »

Skús sa vrátiť na staršiu verziu fw. Cerbo toto umožňuje v Remote console v záložke Firmware.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
Kapacita baterie [kWh]: 44

Příspěvek od pibi »

Mám dotaz na zkušenější uživatele Victronu. Trochu jsem upravil asistenty v Multiplusu a mám dotaz k odstavci Programmable relay (2)
Snímek obrazovky 2023-09-03 114555.png
Chci, aby mi vyplo relé AC2 při poklesu DC pod 53,2V a nebo při poklesu SOC pod 80%, ale mám pocit, že mi to takhle nefunguje. Když je to napsané v jednom asistentu, tak musí být splněny obě podmínky zároveň? Pomohlo by napsat 2 asistenty?
Jeden:
Set relay off při poklesu napětí pod 53,2V
A druhý:
Set relay off při poklesu SOC pod 80%
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st »

Mne tiež blblo spínanie ACout2 pri dvoch podmienkach. Ako keby tie podmienky bral každú samostatné, t.z. podľa jednej zapol ACout2 a podľa druhej hneď vypol. Vyriešil som to pomocou NodeRed a tebe odporúčam to isté.
Keďže MP2 má aj vstup Aux2, prepojil by som Aux2 s jedným relé od Cerba a spínanie riešil cez NodeRed.
Victron ESS AC Coupling:
Momo

Příspěvek od Momo »

Mělo by to být tak, že v dvě podmínky naráz jsou AND.
Pokud by to mělo být OR, tak dvě samostatné podmínky
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st »

Malo by to tak byť, ale mne to akosi nefungovalo. Ak boli protichodné podmienky (napr. podľa SoC malo zopnúť, ale podľa záťaže vypnúť) ACout2 mi striedavo spínalo a vypínalo každých pár sekúnd.
Po prerobení na NodeRed všetko funguje ako má.
Victron ESS AC Coupling:
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

Node Red... Možná je to na samostaný téma. Já si s tím nevím vůbec rady, ale budu potřebovat na ty dvě relátka naprogramovat logiku na ochranu proti přetížení měniče a +- na "vytěžování".
Hardware: ovládám boiler 2.5kW a 1500W, měnič multiplus 3000. ten 2.5kW je jenom pod dřezem, 1500W je klasika 100l v koupelně.
1.) při SOC víc než 80% zapnout boiler 2.5kW, sledovat odběr z multiplusu a při překročení 2900W boiler zase vypnout, zpátky zapnout až odběr poklesne pod 400W. (čerpadlo, mikrovlnka, konvice,?). Pokud bude tohle relé sepnutý a odběr poklesne pod 2kW, je jasný, že je boiler ohřátej, zapíná se boiler 1.5kW a zase, pokud odběr překročí 2900W, boiler se vypne (klidně oba, aby byla jistota) a zase zapne, pokud odběr poklesne pod 1400W. Samozřejmě všechno se to vypne při SOC pod 75% . Pro mě neřešitelnej problém.
Další úskalí bude centrála - Autostart podle návodu snad zvládnu nastavit, ale potřeboval bych nastavit režim omezení proudu z centrály - v současné chvíli mám nastaveno nabíjení max 30A, tj cca 1550W, a když se zapne nějakej větší spotřebič s velkým rozběhovým proudem (momentálně třeba pokosová pila), tak tu invertorovou 3kW centrálu shodí, i když sám multiplus ten rozběh zvládne jako nic. Co bude ještě feature, tak jestli půjde centrála nastartovat i přes vzdálenej přístup, aby se daly nahřát boilery i při zimní inverzi. To by asi měla být další podmínka, že hned jak pojede centrála, tak se začnou nahřívat bojlery, v zimě asi nutnost. Centrála co k tomu bude by měla mít 4kW, takže by to mělo stačit na nějaký nabíjení i na ten 2.5kW boiler u dřezu. Tam vážeě uvažuju o použití vytěžovače s triakem, klidně s pevně nastavenou střídou někde na 1.5kW, protože na 3kW měnič je to prostě moc. Ekologie forever...
Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st »

Kodl69 píše: pon zář 04, 2023 9:53 pm Node Red... Možná je to na samostaný téma. Já si s tím nevím vůbec rady, ale budu potřebovat na ty dvě relátka naprogramovat logiku na ochranu proti přetížení měniče a +- na "vytěžování".
Hardware: ovládám boiler 2.5kW a 1500W, měnič multiplus 3000. ten 2.5kW je jenom pod dřezem, 1500W je klasika 100l v koupelně.
1.) při SOC víc než 80% zapnout boiler 2.5kW, sledovat odběr z multiplusu a při překročení 2900W boiler zase vypnout, zpátky zapnout až odběr poklesne pod 400W. (čerpadlo, mikrovlnka, konvice,?). Pokud bude tohle relé sepnutý a odběr poklesne pod 2kW, je jasný, že je boiler ohřátej, zapíná se boiler 1.5kW a zase, pokud odběr překročí 2900W, boiler se vypne (klidně oba, aby byla jistota) a zase zapne, pokud odběr poklesne pod 1400W. Samozřejmě všechno se to vypne při SOC pod 75% . Pro mě neřešitelnej problém.
S centrálou ti neporadím, ale ten bojler by som riešil takto:
- doplniť prednostné relé, aby sa spínal najprv 2,5kW bojler pred 1,5kW
- prepojiť Aux1 vstup u MP s relé1 u Cerba
- nastaviť asistent pre ACout2, aby zapínal podľa stavu na vstupe Aux1
- v NodeRed zlúčiť AC záťaž a SoC a podľa toho spínať relé1 u Cerba
Takto by to malo fungovať bez problémov. Možno sa bude treba troška pohrať s nastavením, aby sa menič nevypol, ale inak je to podľa mňa veľmi ľahko riešiteľný problém.
Victron ESS AC Coupling:
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

podle mě by se to mělo dát celý vyřešit softwarově. Původní řešení mělo být HW s nadproudovým relé od číňana, ale tam by se nedalo naladit ty úrovně spínání, navíc druhý "podproudový relé" a ještě časovač. Domeček plný koleček. Navíc provozovatel chaty mi do toho hodil vidle s druhým boilerem pod dřezem, 400W podlahovkou a 1.2kW čerpadlem ve vrtu. Tohle kdyby někdo řekl na začátku, tak je tem multiplus 5000 bez jediné odmluvy, a jistě o dvě Pylontech kostky víc. Ale to je tak dycky, né, tam nic nebude, jenom světla a čerpadlo ve vrtu. Pak přistavěli koupelnu... podáš čertu prst. Ještě je otázka, když nechám otestovat výkon měniče každou sekundu, jestli mě to nesežere celej výkon cerba, není to žádnej rychlík... Škoda, že nemám možnost zapojit teplotní čidlo do toho malýho boileru, asi by se to pak dalo líp řídit.
pibi

Příspěvek od pibi »

Kodl69 píše: pon zář 04, 2023 9:53 pm
Další úskalí bude centrála - Autostart podle návodu snad zvládnu nastavit, ale potřeboval bych nastavit režim omezení proudu z centrály - v současné chvíli mám nastaveno nabíjení max 30A, tj cca 1550W, a když se zapne nějakej větší spotřebič s velkým rozběhovým proudem (momentálně třeba pokosová pila), tak tu invertorovou 3kW centrálu shodí, i když sám multiplus ten rozběh zvládne jako nic. Co bude ještě feature, tak jestli půjde centrála nastartovat i přes vzdálenej přístup, aby se daly nahřát boilery i při zimní inverzi. To by asi měla být další podmínka, že hned jak pojede centrála, tak se začnou nahřívat bojlery, v zimě asi nutnost. Centrála co k tomu bude by měla mít 4kW, takže by to mělo stačit na nějaký nabíjení i na ten 2.5kW boiler u dřezu. Tam vážeě uvažuju o použití vytěžovače s triakem, klidně s pevně nastavenou střídou někde na 1.5kW, protože na 3kW měnič je to prostě moc. Ekologie forever...
Na Multiplusu si nastavíš proudové omezení na AC IN, jde to navázat na digitální vstup AUX, při provozu ze sítě dáš vstupní proud podle jističe z DS, při provozu z centrály spojíš kontakty AUX s nastaveným nižším proudovým limitem, navíc zaškrtneš dynamickou regulaci, to by mělo zajistit plynulý náběh vstupního proudu.
Já to zkusmo nastavil na 13A, při přetížení spojím AUX se zemí (na rozpojeném je +5V) a limit zvednu na 22A. Externě přes AUX jde to proudové omezení nastavit i plynule. Nastavení je na obrázku o pár příspěvků výše.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
pibi

Příspěvek od pibi »

Momo píše: pon zář 04, 2023 4:15 pm Mělo by to být tak, že v dvě podmínky naráz jsou AND.
Pokud by to mělo být OR, tak dvě samostatné podmínky
Díky za vysvětlení, vyzkouším.
Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st »

Kodl69 píše: úte zář 05, 2023 12:50 am podle mě by se to mělo dát celý vyřešit softwarově. Původní řešení mělo být HW s nadproudovým relé od číňana, ale tam by se nedalo naladit ty úrovně spínání, navíc druhý "podproudový relé" a ještě časovač. Domeček plný koleček. Navíc provozovatel chaty mi do toho hodil vidle s druhým boilerem pod dřezem, 400W podlahovkou a 1.2kW čerpadlem ve vrtu. Tohle kdyby někdo řekl na začátku, tak je tem multiplus 5000 bez jediné odmluvy, a jistě o dvě Pylontech kostky víc. Ale to je tak dycky, né, tam nic nebude, jenom světla a čerpadlo ve vrtu. Pak přistavěli koupelnu... podáš čertu prst. Ještě je otázka, když nechám otestovat výkon měniče každou sekundu, jestli mě to nesežere celej výkon cerba, není to žádnej rychlík... Škoda, že nemám možnost zapojit teplotní čidlo do toho malýho boileru, asi by se to pak dalo líp řídit.
Ešte je možnosť dať tam ešte jeden lacný menič (napr. Epever 3kW) a ten používať na vyťažovanie. Ostatné by viac menej ostalo, len by si nemusel riešiť toľko to preťaženie meniča, lebo 3kVA nie je žiadna bomba. V režime ESS je ako tak použiteľný, ale ako ostrov je to slabota.
Victron ESS AC Coupling:
Momo

Příspěvek od Momo »

Nahřívání bojleru řeším výhradně softwarově. I když platím za plyn 2,75 Kč/kWh a za elektřinu dostávám 3,50 Kč/kWh. Ale je to nepřímotop, tak tam jsou určitě nějaké ztráty a nechci mít moc velké příjmy z prodeje elektriny, raději zmenším fakturu na plyn.

Pro bojler používám relé-1, za ním mám stykač. Mám na fázi-2, která je nejméně využitá.
Relé-2 používám pro TČ bazénu, zapínám manuálně, automatiku mám jenom na vypnutí, v 19 a 20 hodin každý den, abych nezapomněl vypnout, už se mi to 2x stalo.

Relé-1 můžu pomocí UI Node-RED zapínat manuálně nebo automaticky. (tlačítka ON/OFF/AUTO nahoře)
Stisknuté tlačítko je zelené, nepoužité červené.
Můžu si vybrat, jestli použiju podmínky, které mohu pro automatické zapnutí nastavit (pomocí těch tlačítek - zatržítek a křížků):
1) Čas - od/do
2) SOC - hodnota pro zapnutí a vypnutí
3) Výkon - přebytek výkonu v systému, hodnota pro zapnutí a vypnutí.

Pokud mám hodnotu na řádku splněnou, je na konci toho řádku ON, jinak OFF. Pokud jsou splněné všechny podmínky, které jsou vybrané, je nahoře AUTO ON, jinak AUTO OFF, případně manuální ON/OFF, pokud přepnu v prvním řádku.

Doplnil jsem tam tlačítka pro aktualizaci UI a reset hodnot do standardních.

Udělal jsem i počítadlo času, první počítá celkovou dobu zapnutí relé-1 v daném dni, druhé totéž, ale pouze v případě, že na fázi-2 je spotřeba vyšší než 1.400 W. Příkon na fázi bojleru je 1.333 kW a nenašel jsem možnost, jak to bez doplnění hardwaru vyhodnotit, že mi bojler běží. Pokud mi na té fázi poběží jiná zátěž, tak mi jí to započte taky, tohle neovlivním, ale mám tam snad jenom ten bojler, jinak nic zásadního. Proto ani neřeším přetížení fáze-2, to by nemělo nastat.

Chtěl jsem dát i screen toho programu v NR, ale bylo by to strašně malé, je to velký program.
To ladění javascriptu je dost vopruz, třeba půl hodiny hledám chybu a pak zjistím, že proměnnou nazvu někde Bojler_Vykon_On a jinde Bojler_Vykon_ON a už to nefunguje a teď tuhle blbost najít...

-----

Teď to mám naladěné na léto, ale malou změnou parametrů bych to mohl používat i v zimě. Jen bych upravil hodnoty u SOC a výkonu.

Bojler je kombinovaný, je nepřímotopný se zdrojem TV z plynového kotle a má doplňkovou 3F spirálu, u které jsem zapojil nulu a můžu používat na všech fázích. Původně jsem chtěl využít relé na MPPT, ale nefungujou......

Topím na nějakých 55-60 stupňů. Pokud mi to během dne nevyhřeje elektrika, mám nastaveno topení plynem pouze od 18 do 19 hodin na 40 stupňů, to nám taky stačí, má to 200 litrů. Legionela by se vypálila jednou za týden, pokud by se ohřívalo jenom plynem v zimě.

Bojler-UI.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

tak tohle je monstrum... Já potřebuju naopak něco, na co se nebude vůbec šahat, a ani by nemělo jít na to sahat, protože uživatelé budou hodně často úplně mimo...
Momo

Příspěvek od Momo »

Kodl69 píše: pon zář 04, 2023 9:53 pm Hardware: ovládám boiler 2.5kW a 1500W, měnič multiplus 3000. ten 2.5kW je jenom pod dřezem, 1500W je klasika 100l v koupelně.
Tohle by mělo jít snadno naprogramovat.

Při zadaných parametrech by ale dělo toto:
Byly by dva samostatné kroky: 1) 2,5 kW, 2) 1,5 kW.
Pokud by se bojler 2,5 kW nahřál (zjištěno zapnutým relé a nízkým odběrem), nastal by druhý krok.
Šlo by vyřešit globální proměnnou, třeba "Krok". V 0:00 by se nastavil na 0, až by se dohřál 2,5 kW, byl by 1 a až i 1,5 kW, byl by 2. A podle hodnoty této proměnné by se spouštěly podprogramy na nahřívání 2,5 kW nebo 1,5 kW nebo nic.

Výše popsaný postup ale neřeší toto:
1) Pokud se během dne sníží teplota kteréhokoli bojleru po ukončení nahřívání, ohřev nebude obnoven. Leda by se to zjišťovalo testem, že by se na minutu zapnul ten bojler a testoval se nárůst spotřeby.
A pokud je 2,5 kW pod dřezem, dá se předpokládat, že potřeba ohřevu může nastat v průběhu dne.
2) Pokud nebude dostatečné SOC (80 nebo 75 procent) nebo dostatečný výkon, ten den se žádný z bojlerů nebude nahřívat.

Pokud by bylo potřeba ohřívat i ve dvou výše popsaných případech, nepomohlo by manuální přepnutí relé ve VRM, sice by se relé přepnulo, ale automatika v Node-RED by ho při dalším testování změnila. To by se muselo do programu přidat nucené zapnutí nebo vypnutí bojleru (těch dvou relé), jako to mám já. Uživatel by pak vše ovládal z UI Node-RED, ne z VRM.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

nad tím se musím ještě zamyslet, aby to bylo co nejjednodušší na obsluhu a naopak aby se třeba nestartovala zbytečně centrála v noci, kvuli tomu, že někdo chce umýt jeden hrnek od kafe... V podstatě nevím kde s tím programováním začít. Mám představu co to má umět, dokázal bych na to i namalovat vývojovej diagram, ale bude toho nakonec víc, než bych si myslel. V zásadě v chatě bude vypínač, kterej se zapne, a tím se chata "aktivuje", jinak bude multiplus vypnutej, bude zapnutej jenom Orion pro 12V spotřebiče (wifi modem, zabezpečovačka...) a multiplus se bude zapínat jenom pro zpracování přebytků v boilerech a nebo naopak v režimu "charger only" pokud se vybije baterka pod x procent SOC. A ještě jedna věc, protizámrazový topení bude ovládaný teplotním čidlem na cerbu, to musí ten multiplus taky zapnout.
Momo

Příspěvek od Momo »

Vývojový diagram je základ.

Jestli to bude jednoduché, mohl bych to zkusit, už jsem v tom NR udělal dost věcí.
Taky jsem jednou použil umělou inteligenci: Napiš program v Node-RED, aby... A napsal. Tak jsem tu část upravil. Ale k tomu musíš proniknout do těch základů NR (grafická schémata) a javascriptu (programovcí jazyk).

Sám nevím, jak budu svůj program používat v zimě, když bude málo sluníčka, proto jsem tam nacpal hafo parametrů, aby se to dalo snadno měnit za provozu.
Momo

Příspěvek od Momo »

Nemáte zkušenost nebo byste nemohli doporučit nějaký releóvý modul připojitelný k Cerbo GX a ovladatelný v Node-Red, případně i ve VRM?
Nebo nějaký modul od SONOFF.

To relé by mělo být nejlépe napájené z Cerbo GX, spínaný výstup stačí do 10 A, klidně i mnohem méně. Tato relé by spouštěla další výkonné stykače.

Na Cerbu už mám využité všechny VE.Direct pro MPPT. Dále oba VE.Can.
Zbývá mi 2x BMS.Can, 1.VE.Bus a všechny tři USB.
Samozřejmě jsou využité Relay 1 a Relay 2, proto potřebuju další.

Nerad bych se spoléhal na WiFi, reléový modul bych mohl připojit k LAN, ale musel bych zvětšit switch v garáži nebo zapojit další.
Ideál je pouhé připojení k Cerbu, abych zařízení viděl v NR a ve VRM. A mělo to 4-8 relé.

Třeba pro USB jsem našel toto, ale nevím, zda bych to byl schopen zprovoznit:
https://community.victronenergy.com/que ... using.html
https://fr.aliexpress.com/item/4000999069820.html

Přitom je to za pár kaček a udělalo by to spoustu práce........

Díky za náměty.
Dagus

Příspěvek od Dagus »

Andy ukazuje jak shelly 1pm používá jako měřič pro mikrogrid, takže evidentně to jde nějak naroubovat a shelly pro mají LANku. Třeba shelly 2pm pro jsou 2x16A relé s měřením.
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“