Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Odpovědět
Trubka

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Trubka »

Beny píše: stř úno 02, 2022 2:00 pm Mluvil jsem teď s pánem z Entri a mají dost zákazníků s mikrozdrojem bez licence s výrobním Eanem od Egd. Mám mu email přeposlat a zjisti po své linii.

Se nám to tu pěkně rozjelo :sun2:
Poslechni Beny, když už jsi našel někoho v EONu, kdo je ochoten se tou věcí zabývat, proč se ho nezeptáš raději na to, čeho bys chtěl opravdu dosáhnout?

Jestli to chápu správně, tak je zde skupina lidí, kteří by ve svém RD chtěli:
- Pořídit mikrozdroj ve standardním režimu, tedy 10kWp FVE bez licence, s možností dodávek do sítě,
- odebírat elektřinu za fixované ceny od obchodníka A,
- ale zároveň dodávat do sítě jimi vyrobenou elektřinu, za cenu navázanou na ceny na burze, přes obchodníka B.

Otázka tedy zní, zda-li toto lze provést a za jakých podmínek. Pokud lze, tak jaké jsou s tím spojené konsekvence. Například, zda-li nebude potřeba zřídit v RD druhé odběrné místo a pokud ano, tak jaké dodatečné náklady s jeho existencí vzniknou.

Nebo se pletu?

Protože když to člověk dávkuje po větách, tak je sice fajn, že se dočká rychlé odpovědi, ale celkový výsledek může být na hony vzdálený realitě.
Beny

Příspěvek od Beny »

Před chvílí telefon z výroben od ČEZu.
Paní potvrdila, že dva EANy na mikrozdroj nedávají, že to má jen výrobna s licencí.
Ptal jsem se tedy rovnou na výrobnu, zda jsou dva elměry nebo jak to je. Je to na jednom elměru a dva EANy. Poplatky se platí jen za jedno OM.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
AC coupling s Victron MP II 5000, 3x 16kWh MB31 JK BMS
http://www.pocasinakladne.cz/
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Beny píše: stř úno 02, 2022 2:00 pm Mluvil jsem teď s pánem z Entri a mají dost zákazníků s mikrozdrojem bez licence s výrobním Eanem od Egd. Mám mu email přeposlat a zjisti po své linii. Se nám to tu pěkně rozjelo :sun2:
Tak se rovnou zeptej na to jak je to v oblasti ČEZ Distribuce.
Beny

Příspěvek od Beny »

Trubka píše: stř úno 02, 2022 2:42 pm
Poslechni Beny, když už jsi našel někoho v EONu, kdo je ochoten se tou věcí zabývat, proč se ho nezeptáš raději na to, čeho bys chtěl opravdu dosáhnout?

Jestli to chápu správně, tak je zde skupina lidí, kteří by ve svém RD chtěli:
- Pořídit mikrozdroj ve standardním režimu, tedy 10kWp FVE bez licence, s možností dodávek do sítě,
- odebírat elektřinu za fixované ceny od obchodníka A,
- ale zároveň dodávat do sítě jimi vyrobenou elektřinu, za cenu navázanou na ceny na burze, přes obchodníka B.

Otázka tedy zní, zda-li toto lze provést a za jakých podmínek. Pokud lze, tak jaké jsou s tím spojené konsekvence. Například, zda-li nebude potřeba zřídit v RD druhé odběrné místo a pokud ano, tak jaké dodatečné náklady s jeho existencí vzniknou.

Nebo se pletu?

Protože když to člověk dávkuje po větách, tak je sice fajn, že se dočká rychlé odpovědi, ale celkový výsledek může být na hony vzdálený realitě.
Ano je to přesně jak píšeš.
Jenže já u EdG nikoho nenašel, psal jsem rovnou na výrobny a tam mě řekli, stejně jako ČEZ, že to takto nejde.
For je ale ten, že obchodník B říká, že má "mnoho" zákazníků z řad EgD, kteří mají mikrozdroj bez licence a mají dva EANy.
Já jsem mu email od EgD přeposlal a on bude zjišťovat na svém "kontaktu", jak to je.
Naposledy upravil(a) Beny dne stř úno 02, 2022 2:51 pm, celkem upraveno 1 x.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
Beny

Příspěvek od Beny »

xmasin píše: stř úno 02, 2022 2:49 pm
Beny píše: stř úno 02, 2022 2:00 pm Mluvil jsem teď s pánem z Entri a mají dost zákazníků s mikrozdrojem bez licence s výrobním Eanem od Egd. Mám mu email přeposlat a zjisti po své linii. Se nám to tu pěkně rozjelo :sun2:
Tak se rovnou zeptej na to jak je to v oblasti ČEZ Distribuce.
Od ČEZu ani noha :-(
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Beny píše: stř úno 02, 2022 2:51 pm Od ČEZu ani noha :-(
Tak to nám trochu hází vidle do záložního plánu pokud by neprošla VB od ČEZu. Zkusím poslat dotaz na ERÚ jak si to vykládají oni.
Beny

Příspěvek od Beny »

xmasin píše: stř úno 02, 2022 4:59 pm
Beny píše: stř úno 02, 2022 2:51 pm Od ČEZu ani noha :-(
Tak to nám trochu hází vidle do záložního plánu pokud by neprošla VB od ČEZu. Zkusím poslat dotaz na ERÚ jak si to vykládají oni.
Proč by neprošla VB?
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Beny píše: stř úno 02, 2022 5:04 pm Proč by neprošla VB?
Třeba protože ČEZ ji nebude chtít poskytnout?
Obchodník může Zákazníkovi odmítnout sjednání užití produktu ELEKTŘINA PRO SOLÁRY.
Zdroj https://www.cez.cz/edee/content/file/pr ... _cezdi.pdf druhý odstavec v podmínkách produktu.
Beny

Příspěvek od Beny »

Rozumím.
Já to prostě furt beru jako samozřejmost.
Beny

Příspěvek od Beny »

xmasin píše: stř úno 02, 2022 1:52 pm

(1) Výrobce elektřiny má právo
a) připojit své zařízení k elektrizační soustavě, pokud splňuje podmínky připojení k přenosové soustavě nebo k distribučním soustavám a obchodní podmínky stanovené Pravidly provozování přenosové soustavy nebo Pravidly provozování distribuční soustavy,
b) dodávat elektřinu vyrobenou v jím provozované výrobně elektřiny ostatním účastníkům trhu s elektřinou nebo do jiných států prostřednictvím přenosové soustavy nebo distribuční soustavy, nebo přímým vedením
Tak jsem se v tom vrtal a našel ještě tohle:

§ 3 odst. 3 energetického zákona:

„Podnikat v energetických odvětvích na území České republiky mohou za podmínek stanovených tímto zákonem osoby pouze na základě licence udělené Energetickým regulačním úřadem. Licence se dále vyžaduje na výrobu elektřiny ve výrobnách elektřiny s instalovaným výkonem nad 10 kW určené pro vlastní spotřebu zákazníka, pokud je výrobna elektřiny propojena s přenosovou soustavou nebo s distribuční soustavou, nebo na výrobu elektřiny vyrobenou ve výrobnách elektřiny s instalovaným výkonem do 10 kW včetně, určené pro vlastní spotřebu zákazníka, pokud je ve stejném odběrném místě připojena jiná výrobna elektřiny držitele licence.”,

Vůbec z toho nejsem moudrej. Pokud dodám do sítě energii a někdo mě za ní zaplatí, podnikám či nikoliv?
baader

Příspěvek od baader »

Ne. Je to neco jako prodej prebytku ze zahradky:-D. Vubec bych takovou blbost neresil
Trubka

Příspěvek od Trubka »

Přesně tak.
Je to opravdu bráno jako prodej domácích okurek a brambor - ostatní příjem.
S bramborami to sdílí i společný limit pro osvobození od daně z příjmů. Což ale může být někdy trochu na obtíž, protože pokud člověk prodává brambory, okurky, rajčata a zároveň se mu náhodou podaří prodat celých 10MWh své roční výroby za dobrou cenu, tak ten limit hravě překročí.
Takže brambory prodává děda, rajčata babička a přebytky elektriky vnouček.
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

Beny píše: stř úno 02, 2022 2:46 pm Před chvílí telefon z výroben od ČEZu.
Paní potvrdila, že dva EANy na mikrozdroj nedávají, že to má jen výrobna s licencí.
Ptal jsem se tedy rovnou na výrobnu, zda jsou dva elměry nebo jak to je. Je to na jednom elměru a dva EANy. Poplatky se platí jen za jedno OM.
Takže technicky to není problém udělat i u mikrozdroje ale jen se jim nechce
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Martin P

Příspěvek od Martin P »

Pokud jsem to dobře pochopil je limit 10kWp bez licence platný pro FVE připojené k síti. Pro ostrovy toto neplatí, ty mohou být bez licence i nad 10kWp.
Pak je ještě 20kWp pro stavební úřad (oznámení/povolení).
Ještě jsem zaregistroval něco o 30kWp, ale tam už nevím o co se jedná.
jars10

Příspěvek od jars10 »

Martin P píše: čtv úno 03, 2022 6:15 am Pokud jsem to dobře pochopil je limit 10kWp bez licence platný pro FVE připojené k síti. Pro ostrovy toto neplatí, ty mohou být bez licence i nad 10kWp.
Pak je ještě 20kWp pro stavební úřad (oznámení/povolení).
Ještě jsem zaregistroval něco o 30kWp, ale tam už nevím o co se jedná.
Také bych to tak pochopil. Co ale situace, že chci přihlásit mikrozdroj do 10kWp, ale mám na domě/garáži další panely pro ostrov nebo FV ohřev vody?
Počítá se to odděleně, nebo to zahrnou do mikrozdroje a tímpádem to nevyjde?
Beny

Příspěvek od Beny »

Ještě k druhému EANu.
Telefonát s panem Urbánkem z ČEZu:

Druhý EAN jde jen u výrobny s licencí. Jinak ne.
Pokud někdo potřebuje na mikrozdroj je nutné zažádat o licenci, přenastavit ochrany (je jiné nastavení) a provézt PPP opět.
Takto se může dále s elektřinou obchodovat.

Na otázku, jak je to možné u Bezdodavatele prodávat svůj přetok nedokázal odpovědět. Ano je tam jeden EAN, protože jde i o nákup, ale co ten prodej? Nejedná se přeci o slevu, jako v případě VB?

Ptal jsem se, jak si myslím, že došli zakázníci EgD k druhému EANu a nemají licenci. Odpověděl, že jsou jisté možnosti, které není možné komentovat.

Toť zatím vše. Až dorazí nějaké info s Entri, dám ho sem pokud to bude veřejně přístupné.
Dzordzik

Příspěvek od Dzordzik »

Ostrovy a jin instalace, nepřipojen do sítě do toho nepleťe, ty se tam nepočítají. Nechápu, proč v tom neustále hledáte problém. Bylo jasně řečeno, že FVE připojená do sítě do 10kW včetně, postavená firmou s oprávněním, je mikrozdroj, za prodej přebytků se neplatí daně. Tečka. Problém se 2 EAN vypad, že je tak trochu problm neochoty ČEZu ten druhý EAN vydat, protoe si chtějí chránit svoje mare na prodeji elektřiny a udret u sebe zákazníky i pro výkop. Protože pokud to Eon děl bez problémů, tak ČEZ musí taky. Legislativa platí pro všechny stejná, jenom ČEZ si to vykldá po svém. Další důvod pro to nebýt u hlavního českého vydřiducha ani o den déle, ne je nutné. A poprosím, zkuste neplevelit toto vlákno neustálými dotazy pořád dokola na to sam, na co už bylo odpovězeno. Tak bychom se nikam dl nepohli. Už je jasné, e virtulní baterie je výhodn pouze a jenom pro distributora a prodejce elektřiny, pro spotřebitele rozhodně ne. Z toho plyne jenom 1 věc, pokud nechci investovat do vlastní baterie, tak sehnat dobrý výkup. A jsme u toho co čem je tady řeč. Jsem pro zjistit u ERÚ, jak to je s těmi 2 EAN kódy a jestli se mají vydávat automaticky, jak to, že to ČEZ nedělá. A pokud to má dělat, tak ať na ČEZ ERU vlítne. ČEZ je takov stát ve státě a je potřeba nad ním držet klacek.
9,9 kWp (3,6 kWp JV, 6,4 kWp JZ), Storion SMILE-T10-HV, 16,4 kWh, TIGO na některých panelech.
Dzordzik

Příspěvek od Dzordzik »

Beny píše: čtv úno 03, 2022 10:05 am Ptal jsem se, jak si myslím, že došli zakázníci EgD k druhému EANu a nemají licenci. Odpověděl, že jsou jisté možnosti, které není možné komentovat.
Takže tak, jak si to myslím. Ono to jde, ale ČEZu se do toho nechce, protože si chrání svůj píseček. Nem smysl se ptát u ČEZu, ptát je potřeba se na ERU.
9,9 kWp (3,6 kWp JV, 6,4 kWp JZ), Storion SMILE-T10-HV, 16,4 kWh, TIGO na některých panelech.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Dzordzik píše: čtv úno 03, 2022 10:15 am Jsem pro zjistit u ERÚ, jak to je s těmi 2 EAN kódy a jestli se mají vydávat automaticky, jak to, že to ČEZ nedělá. A pokud to má dělat, tak ať na ČEZ ERU vlítne. ČEZ je takov stát ve státě a je potřeba nad ním držet klacek.
Včera jsem poslal dotaz na ERÚ, tak uvidíme, co mně odpoví.
Dzordzik

Příspěvek od Dzordzik »

Já také. Jsem zvědavý co se dozvíme. Bylo by dobré u dotazy neduplikovat, taky toho mají hodně a odpověď chceme ještě letos :-) Upřesňující dotaz jsem poslal i na EGD, protože mi sice odpověděli, že druhý EAN generují poté, co je o něj požádáno, ale stále tam je jedna zásadní nejasnost, take čekám na upřesnění.
Beny

Příspěvek od Beny »

Dzordzik píše: čtv úno 03, 2022 10:15 am Problém se 2 EAN vypad, že je tak trochu problm neochoty ČEZu ten druhý EAN vydat, protoe si chtějí chránit svoje mare na prodeji elektřiny a udret u sebe zákazníky i pro výkop. Protože pokud to Eon děl bez problémů, tak ČEZ musí taky. Legislativa platí pro všechny stejná, jenom ČEZ si to vykldá po svém. Další důvod pro to nebýt u hlavního českého vydřiducha ani o den déle, ne je nutné. A poprosím, zkuste neplevelit toto vlákno neustálými dotazy pořád dokola na to sam, na co už bylo odpovězeno. Tak bychom se nikam dl nepohli. Už je jasné, e virtulní baterie je výhodn pouze a jenom pro distributora a prodejce elektřiny, pro spotřebitele rozhodně ne. Z toho plyne jenom 1 věc, pokud nechci investovat do vlastní baterie, tak sehnat dobrý výkup. A jsme u toho co čem je tady řeč.
O tom, že se tu plevelí téma o VB off topicem jsem psal již několik stránek dále. Pokud umí admin tyhle (i mé příspěvky) přesunout do sekce Výkup na Entri budu jen rád.
Ale budu-li u tématu, nesouhlasím s trvzením, že VB se vyplatí hlavně ČEZu. Výpočtů tu bylo již hodně, které dokazují, že se to vyplatí i vlastní peněžence. Ano, za jistých a konkrétních podmínek, které nemusí každá instalace a hlavně spotřeba splňovat.
Rozumím poslední větě, sežeňte si dobrý výkup. A jsem u toho. Kolik je dnes rozumných výkupů? Podle mně je stále nejednodušší právě VB, kde je cena slevy 2690,- bez DPH jistě rozumným "výkupem" bez strachu z risku spotové ceny u nákupu Bezdodavatele.
To že jsme tento týden objevili (minimálně já) další možnost a která se zde objevila, tedy Entri, je chválihodné, ale pravda je, že to vše mělo být nasměrováno do samostatného vlákna. Viz. poslední témata o EANu. Pokud se ale někomu podaří na nelicecovaný mikrozdroj druhý EN získat, je jistě přímý prodej na Entri výhodnější.

Informace od EgD jsem sem dával, je stejně zamítavá jako u ČEZu. Jem zvědav na tvojí odpověď.
Dzordzik

Příspěvek od Dzordzik »

Tak jsem dostal už i upřesňující odpověď od EGD a závěr je jednoduchý. Prostě i v případě mikrozdroje bez licence o výrobní EAN u EGD požádejte na emailu vyrobny@egd.cz a dostanete jej. Takže je celý "problém" vyřešen. Je vidět, že kde je vůle, tam je cesta.
Osobně bych ale doporučil požádat ihned, může být, že se stanovisko v průběhu času změní a to by byla škoda. Bohužel to vypadá, že u ČEZu máte bohužel smůlu. S přesunutím příspěvků do správného tématu souhlasím.
Beny

Příspěvek od Beny »

Můžeš mě ten email soukromě přeposlat?
Já dostal odpověď jinou.
Díky
Dzordzik

Příspěvek od Dzordzik »

Soukromě ano, sem bych to nedával.
mati

Příspěvek od mati »

Jen takový detail , mám dvě výrobny v samostatných OM u ČEZu a na obou dva EANy ( automaticky - aniž bych je požadoval )
jedna výrobna je z r.2013 4,6kWp 3f - v rámci zelených bonusů - mám licenci na výrobu
druhá výrobna je z r. 2020 3,36kWp 1f - mikrozdroj ve zjednodušeném připojení ( bez dodávek ).

Takže to jde u ČEZu - dva EANy.
Můj názor , proč mám i u mikrozdroje EAN je ten , že v případě velkých přetoků do sítě po mě budou chtít výpalný. A ty prachy musejí napárovat na něco jiného než odběrový EAN.
Z toho mi ale vychází , že by dva EANy na výrobnu ve zjednodušeném připojení musel mít každý - což nesedí oproti tomu co tady výše rozebíráte. Anebo je dávají podle toho jak se kdo zrovna vyspí.

Toť můj názor -
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“