Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Odpovědět
AlanKraus

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od AlanKraus »

Zde se počítá s momentální spotřebou - ale spotřeba domácnosti stále průběžně stoupá. A to neuvažuji o dříve či později pořízeném EV nebo alespoň PHEV. FVE se nestaví na 5-10 let, ale její životnost přesahuje 40 let! A dotace dostupné nyní se již těžko budou v budoucnu opakovat. 1 kWp v panelech stojí asi 15 000, takže při dotaci 10 000,- přijde na 5 000,- (pokud se to rozumně zafinancuje). Takže bych se spíš klonil k vyššímu výkonu FVE a nepasoval ji přesně na současnou spotřebu.
otava5

Příspěvek od otava5 »

Můžete doporučit spolehlivý 3f měnič 10kw pro ongrid instalaci který nepodměřuje přetoky?
Co říkáte na Sermatec viz link..... teda nic moc
https://forum.tzb-info.cz/150605-strida ... -tl-th/vse
@AlanKraus jakou chystáš konfiguraci FVE?
Michal64

Příspěvek od Michal64 »

Zdravím, s velkým zájmem jsem prošel diskusi, protože řeším stejný problém. Abych uvedl Vás uvedl do obrazu. Nechal jsem si nainstalovat FVE od čezu, kde nic nebyl problém. Nyní čekáme pouze na připojení, výměnu hodin, ( připojení je chváleno). Tak jsme začali řešit jaký typ smlouvy uzavřít,
Máme přímotopy se spotřebou domu cca 18,5 mWh vysoký tarif a 0,5 mWh nízký tarif. Sazba D57d a jistič 32A. Samozřejmě naší snahou bylo snížit celkovou náročnost domácnosti na minimum, tak máme led žárovky atd. FVE je od čezu s výkonem 7,36 kWh a bateriemi 9,6kWh. Naše představa a původní informace byly, že v zimě samozřejmě FVE není shopná pokrýt naše potřeby a budeme odebírat proud ze sítě. Ale v létě kdy je minimální odběr a velký výkon FVE si přetoky naspoříme na zimu. Na stránkách čezu jsou ale tak strohé a povrchní nic neříkající informace, že jsme navštívili oficiální kontaktní místo v Mladé Boleslavi. Zde se nám dostalo informací které nám vyrazili dech. Cituji: pokud chcete dodávat přetoky do sítě musíme uzavřít smlouvu pro Soláry s fixací na 3 roky. Jediný typ smlouvy u kterého je možné posílat přetoky do sítě a nějak je zhodnotit. Další a pro nás šokující informace byla, že při podpisu smlouvy pro soláry se mění zúčtovací období z ročního na měsíční, s informací že to co pošleme do sítě musíme ve stejné měsíci zase odebrat. To znamená, že v zimě, kdy FVE vyrobí třeba za měsíc 50 kWh které pošleme jako přetok do sítě tak ty se nám odečtou od spotřeby odebrané ze sítě ( do sítě 50 kWh ; ze sítě 200 kWh zaplatíme pouze 150kWh + něco za distribuci) Ovšem v létě kdy bude spotřeba bez topení minimální a výkon FVE velký, kdy např. za měsíc dodáme do sítě 500kWh ale odebereme třeba jen 100kWh, tedy za měsíc spotřebujeme pouze část dodaného proudu, zbytek propadne čezu. To byla pro nás šokující informace. Začal jsem pátrat na stránkách čezu a nikde jsem nenašel žádné informace, které by potvrdily nebo vyvrátily tyto informace. V obchodních podmínkách je např. napsáno, že obvykle je roční zúčtování. Žádná podrobná informace. Prosím pokud máte někdo nějaké ověřené informace a zkušenosti, napište mi. Díky Michal
Naposledy upravil(a) Michal64 dne ned úno 13, 2022 6:37 pm, celkem upraveno 1 x.
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Nejhorší je ta poslední informace. Pokud jsou zúčtovací období měsíční, je s úvahami o spoření energie formou přetoků na zimu konec... A logiku to, bohužel, dává. Kam by dávali přebytky v létě, aby pak poslali kWh zpět v prosinci a lednu.. :-(
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Michal64 píše: ned úno 13, 2022 6:00 pm
Náhodou smlouvu k prostudování jsi jim neuzmul?
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Nemůžu si pomoct, ale prošel jsem všeobecné obchodní podmínky a měsíční fakturaci tam nikde nevidím. Co vím tak měsíční fakturaci má jen Armex u produktu Ebaterie. Jsem u ČEZ, tak jsem jim poslal dotaz, tak uvidíme, co odpoví, ale třeba Armex má zvláštní obchodní podmínky pro produkt Ebaterie a u ČEZu jsem nic takového neviděl, potom by měly být platné všeobecné obchodní podmínky a tam je roční zúčtování. Kdysi jsem někde našel, že se účtování mění z průběžného na fixní od 1.1. do 31.12., ale teď to nemůžu najít, možná to platilo pro předchozí variantu produktu.
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Cituji z ČEZ info elektřina pro soláry:
KOLIK ELEKTŘINA PRO SOLÁRY STOJÍ?
Za využití vzdálené baterie budete platit měsíční poplatek 199 Kč s DPH.

Nijak neomezujeme množství energie, které můžete do sítě během ročního cyklu poslat. Do sítě tak můžete v průběhu letní sezóny, kdy fotovoltaika vyrobí nejvíce energie, dodat např. 2 MWh a odebrat si toto množství klidně až v zimě, kdy není elektřiny ze solárních panelů dostatek.

Za odebranou elektřinu neplatíte obchodní část ceny, distribuční část ceny a ostatní poplatky (jako např. daň) my neovlivníme, tu platíte normálně.
Takže paní asi nemá aktuální informace nebo ČEZ klame zákazníky...
Odkaz: https://www.cez.cz/cs/technologie/fotov ... pro-solary
Michal64

Příspěvek od Michal64 »

Díky za informace, já jsem taky na stránkách Čezu našel pouze zmínku o fakturaci, že zpravidla se jedná o roční fakturaci a to je tak vše.
Chceme navštívit ještě jednou klientské centrum např v Praze a znova si ověřit informace.
Taky mi připadá jako nesmysl, že by nám udělali měsíční platbu a co si v měsíci nevybereme tak propadne Čezu. To by bylo vědomé obohacování se
na úkor občana za tiché spolupráce státu.
Samozřejmě jsem psal i na kontaktní emaily a telefonoval jsem na jejich linku a vždy jsem dostal protichůdné informace.
Z velké většiny operátorky na telefonu jsou úplně mimo obraz.
Michal
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Z webu je zřejmé, že VB funguje na roční zúčtovací bázi. Tak snad šlo jen o informační šum
Trubka

Příspěvek od Trubka »

Jen aby to nebylo tak, ze CEZ prave meni podminky te sluzby pro nove zakazniky, svoje operatory uz vyskolil ale na webu jeste nechal starou verzi PDF :rofl:
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Tak jsem dnes projel nové ceníky ČEZu pro nové zákazníky. Při ceně 1 MWh přes 6 000,- Kč se návratnost fotovoltaiky nota bene s tarifem pro soláry zkracuje opravdu na několik let. Troufnu si tvrdit, že se může vejít i do 3 let, po kterou dobu máte u VB fixaci.
RadarS

Příspěvek od RadarS »

AlanKraus píše: úte úno 15, 2022 11:43 pm Tak jsem dnes projel nové ceníky ČEZu pro nové zákazníky. Při ceně 1 MWh přes 6 000,- Kč se návratnost fotovoltaiky nota bene s tarifem pro soláry zkracuje opravdu na několik let. Troufnu si tvrdit, že se může vejít i do 3 let, po kterou dobu máte u VB fixaci.
To na Slovensku mají (či spíš nemají) úplně jiné starosti...
Stát garantuje pod 1500/Mwh ..
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Taky jsem to dnes večer zaslechl v TV. Tak si natáhneme kabely ze Slováče :-)
zdenek

Příspěvek od zdenek »

Zdravím,
chtěl bych vás poprosit o názor ke kterému druhu vytápění se v dnešní době přiklonit?

Jedná se o novostavbu 90m2 stěny Porfix 30 cm + zateplení 12 cm EPS + krbová kamna cca 5kw
Tepelná ztráta domu by měla být 5kw

V projektu je navrhované teplovodní podlahové topení napojené na elektrokotel. RAY 6kw
Případně s variantou tepelného čerpadla vzduch/voda + zásobník 200l TUV

Přiznám se, že se osobně spíš přikláním k technicky jednodušším a méně nákladným řešení a hlavně minimalizováním následného servisu.

Z toho mi vycházejí lépe:

- elektrické topné rohože pod dlažbou (rychlý náběh, bez zbytečného prohřívání betonu)
Napojené na fotovoltaiku s virtuální baterii + část přebytků do ohřevu TUV například: https://www.solar-eshop.cz/…-4/

Pak zmiňovaná varianta tepelného čerpadla (tam vidím výhodu ve funkčnosti i v zimním období a ohřevu TUV nevýhody: pořizovací cena + náklady na servis a hlavně u tak malého domku a většinou jen pro 2 osoby je efektivita návratnosti dost ponížena, možná na hranici životnosti TČ

Stojím před rozhodnutím jestli do podlahy dát teplovodní potrubí pro TČ a nebo jít cestou rohoží a fotovoltaiky.
Respektive se obávám, že dodavatelé podmínky VB po pár letech znevýhodní a pak už si možnosti úspory pro topení odstřihnu.

Najde se někdo kdo řešil podobné rozhodnutí?
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Rozhodně bych se vyhnul rohožím, kolega tohle topení má a teď, po zdražení elektřiny, ho docela náklady na vytápění pálí, takže raději trubky do podlahy a elektrokotel, případně lze použít krbová kamna s výměníkem a k nim akumulační nádrž a z ní topit do podlahy. Výhoda teplovodního topení je ve variabilitě zdroje. A pokud by se použila akumulační nádrž, tak ji lze vybavit topným tělesem místo elektrokotle. Podívejte se na http://www.nesvara.cz, pán má fotovoltaiku a z ní přihřívá akumulační nádrž a pokud vytápění elektřinou nestačí, tak topí v krbových kamnech.
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

S fotovoltaikou bych se nebál TČ. Mám chalupu na severu, dříve topení krbovou vložkou s výměníkem, nyní již 4 roky TČ LG Therma V 9 kW (ale dělají i 5 a7 kW). Cena TČ 120 000. Pokud půjde do podlahového topení, COP bude určitě kolem 3,5. Já topím do radiátorů a mám COP typicky 2,8-2,9. Navíc lze požádat o dotaci na TČ s fotovoltaikou. Za 4 roky jsem nedělal údržbu, funguje bezchybně. Spolehlivosti bych se nebál. Za 10-15 let může odejít kompresor, ale nový stojí cca 20 000,- s výměnou.
Proč doporučovat elektrické topení při dnešní ceně energie, když TČ ušetří přes 70 % nákladů na energii.
ringo

Příspěvek od ringo »

zdenek píše: čtv úno 17, 2022 9:41 pm - elektrické topné rohože pod dlažbou (rychlý náběh, bez zbytečného prohřívání betonu)
Jak uděláš toto tak už z toho není cesta zpět a je to "navěky". Pokud si dáš pod podlahu trubky můžeš zdroj tepla měnit dle potřeb. Pokud si trubky pod podlahu položíš sám jsi na zlomku ceny toho co si řeknou topenáři. Já měl cílové řešení TČ a než jsem jej pořídil tak jsem pár let podlahové topení krmil ze dvou v sérii zapojených malých bojlerů - pořizovat elektrokotel bylo zbytečné.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

Já teda rozvody vody zrovna nepropaguju. Na hodně domech to začalo časem týct. Na druhou stranu, pokud je tlak na cenu, tak bych klidně udělal rohože, a pokud je tam rozvod vzduchu kvůli rekupraci, dá se TČ napojit do toho a po většinu roku topit tč, a podlahovku mít jako bivalentní zdroj tepla. Není jenom jedno řešení, obvykle jich je víc...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
zdenek

Příspěvek od zdenek »

děkuji za příspěvky.
Jsem si vědom, že jakmile neudělám teplovodní podlahové rozvody tak už není návratu.
Proto se to snažím brát zodpovědně i pro budoucnost.

Jinak mi v daný okamžik ekonomická návratnost dává smysl spíš pro el rohože aspoň i na TZB mi to tak vycházelo. (při započítání povinných servisů a životnosti komponentů)
při 90 m2 a tep ztrátě 5kw
jen 2 osoby TUV 180l
zatím žádné bazény klimatizace atd..

Navíc mi firma prodávající fotovoltaiku (i TČ) právě doporučila FTV 10kWp napojené na Virtuální baterii, kde bych z letních přebytků měl celou zimu vyjít.
Samozřejmě ostatní nemalé poplatky bych musel hradit.

Smysl mi to dává, jen si myslím, že až si distributoři uživatele takto zafixují tak tu cenu znevýhodní.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Někde jsem četl varování ohledně virtuální baterie a plánování návratnosti investic vzhledem k aktuálním cenám a výhodám produktu. Aktuální varianta produktu je sice výhodná, ale nikdo si nemůže být jist tím, zda se třeba za rok nezmění. Například do loňského roku byl poměr odeslaná kWh proti odebrané 0,4 takže za 2,5 kWh dodané mohl odbebrat pouze 1 kW.
misa84
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10240
Kapacita baterie [kWh]: 12

Příspěvek od misa84 »

Tak mám před sebou smlouvu čez prosoláry a řeším zda ji podepsat, podle dat z minulého roku by mě to ušetřilo 5500,- má cenu si huntovat měnič :-) (2Mw nízký, 0,6 vysoký , 2Mw přetoky ,minuly rok bylo méně bo jsem je po testu zakázal), kdybych dodal 2,6Mw tak je ušetřeno 7000,-
10kw goodwe, 4x h2
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Energie pro soláry je fixovaná na 3 roky, což je při dnešní ceně silové energie od 4 700 do 6 200,- MWh relativně rychlá návratnost investice. Mám kalkulaci na on grid FVE 5 kWp: materiál 75 000,-, celková cena 130 000, dotace 65 000,-, doplatek 75 000, roční úspora až 30 000,-, návratnost 2,5 roku.
U FVE 10 kWp je to ještě o něco kratší. Předpoklad je, že veškerou spotřebu domácnosti pokryji výkonem FVE.
Hybridní vychází o něco hůř, ale i tak je návratnost pod 4 roky. A to počítám dotaci více méně pro montážní firmu.
Navíc ceny energií budou ještě stoupat.
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Pokud se podíváte na poslední !!! ceníky ČEZu, tak energie pro soláry má nejnižší cenu silové energie ze všech tarifů. Platíte jen o 1200 ročně víc za stálou platbu, všechny ostatní poplatky distribuce jsou pro všechny tarify shodné. Tak pokud mám FVE a mohu ji připojit, tak jaký je problém?
A jestli mám roční spotřebu 2 MWh, tak bych snad ani FVE neřešil. To má smysl u RD se spotřebou 5 a více MWh.
VITEK

Příspěvek od VITEK »

Spotrebu 5 Mwh udelas jak nic vloni jsem mel 13Mwh na PV....
misa84
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10240
Kapacita baterie [kWh]: 12

Příspěvek od misa84 »

AlanKraus píše: pát úno 18, 2022 3:54 pm Pokud se podíváte na poslední !!! ceníky ČEZu, tak energie pro soláry má nejnižší cenu silové energie ze všech tarifů. Platíte jen o 1200 ročně víc za stálou platbu, všechny ostatní poplatky distribuce jsou pro všechny tarify shodné. Tak pokud mám FVE a mohu ji připojit, tak jaký je problém?
A jestli mám roční spotřebu 2 MWh, tak bych snad ani FVE neřešil. To má smysl u RD se spotřebou 5 a více MWh.
2MWH mám spotřebu z čezu, přes domácí elektoměr jinak proběhlo 6,5Mwh
10kw goodwe, 4x h2
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“