Momo píše: ↑ned led 28, 2024 8:06 am ...... Teď by ještě tu 1/3 účinnost mohl srovnat s účinností uhelné tepelné elektrárny. Právě takové byly znovu uvedeny do provozu v Německu, ........
důvod srovnání do kterého jej podprahově nutíš? Máš pocit, že jako jedinec by si na dvorku postavil huhelnou elektrárnu a byl na tom energeticky lépe? nebo proč?
Momo píše: ↑ned led 28, 2024 8:06 am...... když si chytráci vypnuli JE, snad aby jim to nesmetla nějaká tsunami od severního moře. ......
asi pro to měli důvod. (omluva všem kteří následující text ode mne už četli) Byl jsem na exkurzi v Cventndorfu a vůbec se nedivím 1) že ho rakušáci nezavezli palivem, 2) že v DE odstavili co se dalo. Cventndorf je JE z doby krále Klacka nebezpečná už jen tím že někdo opravdu uvažoval ji spustit - ano v době krále Klacka nic jiného nebylo, ale koncem '70 let ......
Momo píše: ↑ned led 28, 2024 8:06 am...... Právě toto by mohl autor článku zmínit, má miniaturní FVE a dobrou půlku roku mu z ní určitě nezbývá. I když ten nájezd je malý. (on to pak i níže uvádí, 7 měsíců z vlastního, to jsem se trefil, a to mu pomáhá ještě částeční home office. A když už musí argumentačně uvádět i počet státních svátů a dovolené, že se dá dobíjet z FV, to mě až rozesmálo...)
Možná jsi nepochopil, že článek není o fotbalovém zápase Křetínský-Tykač. Takže si netřeba poměřovat pindíky a řvát že rozhodčí nekřepči. Je to článek o zkušenostech neelektrotechnického laika (neví kde má palubní nabíječku). Za mne vyvážený právě i proto, že zmiňuje věci k zamyšlení pro ty, kteří by chtěli využít možností a zatím si to neuvědomují že by mohli.
Momo píše: ↑ned led 28, 2024 8:06 am..... My jsme nacpali do nesmyslné podpory solárních panelů na polích tolik energie, že bychom už dávno měli druhý Temelín. .....
možná myslíš peněz a ne energie. A to že to je nesmyslné rozporuji: 1) ukázal se kdo je kdo (ČEZ, který stavěl FVE za 128 000/kWp v době kdy soukromník stavěl za 80 000/kWp), 2) poblitici kterým byly jedno národohospodářské škody a kteří dnes okrádají bezbranné důchodce jako Juraj Jánošík (sorry Juraji tys bral tam kde bylo, oni naopak kradou bezbranným), 3) ČR která neumí postavit na první dobrou ani cestu do chlívka (myšlen Cajzlstán) by časově a finančně soupeřila s například
Hinkley point?
Momo píše: ↑ned led 28, 2024 8:06 am..... A výrobní náklady té elektřiny by byly NIŽŠÍ než těch 600 Kč/MWh, které jim stále platíme jako výpalné. A to je za 1 kWh bez ohledu na zdroj. Kdybych někomu přeposílal svojí elektriku, tak on stejně to výpalné zaplatí. .....
Cotó? Výše odkazovaná
Hinkley point má garantovánu výkupní cenu na tuším 92,5 GBP/MWh co jsi nám chtěl sdělit?
Momo píše: ↑ned led 28, 2024 8:06 am...... Je krásné, jak ekofonatici srovnávají výkon instalovaných FVE s Temelínem. Ale už zapomínají, že porovnávají špičkový výkon s trvalým výkonem. V noci nula, v zimě 10 %.
Pomíjím jak chceš nazvat sám sebe, avšak jak chceš na trhu uplatnit vyšší cenu oproti nižší? Jakože ČR přetlačí DE? K smíchu. Nebudeš chtít náhodou také dotovat? Tak si milej zlatej zameť na vlastním prahu máš tam trám.
Momo píše: ↑ned led 28, 2024 8:06 am..... Při nájezdu 12k km ročně si asi neudělal ekonomickou rozvahu třeba s LPG.
A proč by to dělal? článek rozhodně není učebnicí ekonomie. Píše o svých zkušenostech, takže ekonomickou rozvahu si můžeš udělat sám. Jsem zvědav k čemu dojdeš. Já letos nakupuji
panel za 1926 Kč včetně DPH, takže elektřina z panelu vychází na 0,21 Kč/kWh v dnešních cenách po období 20 let. (akumulátor má ten vůz svůj)
Momo píše: ↑ned led 28, 2024 8:06 amMy máme nájezdy podobné a 1,5 roku staré LPG roznodně za BEV v nejbližší době měnit nebudeme.
A nutí Tě snad k tomu někdo?
Momo píše: ↑ned led 28, 2024 8:06 amEkonomický nesmysl. A to bych ta naše auta dnes prodal dráž než v době nákupu. To druhé je staré 4 roky.
Blá, blá, blá, neprodals nevíš. Až prodáš pak se s tím pindíkem přihlas.
Momo píše: ↑ned led 28, 2024 8:06 am
Ale věřím tomu, že v nejbližší době budou podniknuty kroky, aby byl provoz BEV výhodnější než u spalováků. Ale nebude to snižovnáním ceny provozu BEV, ale zvyšováním ceny provozu spalovánů. Na to má stát/EU nástrojů dost. Pak už ty výpočty budou vypadat jinak. A hlavně za pár let budou ty pořizovací ceny BEV nižší než dnes při daleko vyšších užitných vlastnostech.
No vida a už se dostáváme k tomu že článek je přínosný protože lidé se mohou přestat bát elektromobilu tak jak se jej nyní bojíš Ty.
Momo píše: ↑ned led 28, 2024 8:06 am Za mě je čirý nerozum v současné době BEV pořizovat.
Jako názor dobrý, uvědom si ale že jej čtou i lidé kteří jej již mají a udělají si na Tvé názory názor svůj.
Momo píše: ↑ned led 28, 2024 8:06 am---
Ale v závěru už píše rozumně.
K příspěvku mě vyprovokovala jenom ta věta vytržená z kontextu.
citace které předchází odkaz na celý článek a o ničem jiném než o odkazu příspěvek není je "vytržená z kontextu"? Ano již jsem, jak jsem psal, si na Tvé názory názor svůj udělal.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)