Materiál pro montáž panelů na dřevěnou konstrukci

brumlaj

Re: Materiál pro montáž panelů na dřevěnou konstrukci

Příspěvek od brumlaj »

unicast píše: čtv črc 24, 2025 8:22 am.... byť ten rozdíl efektivních teplot je menší, protože atmosféra Země zvládne udělat nějaký útlum ....
souhlas, myšleno rozdíl k těch -273℃ je kvůli atmosféře nižší, ale těch mínus (až 5℃) oproti teplotě vzduchu je opravdu změřeno čidlem DS18B20 nalepeným zespodu panelu oproti druhému čidlu které je o půl metru vedle na plastovém (tepelně-izolačním) držáku v proudu vzduchu pod panelem tak že oblohu nevidí (vidí zespodu zeleň). Opravdu z logu poznáte kdy se v noci vyjasnilo. (a ve dne samo taky ;-) ) Člověk až žasne jaké základy mu dala fyzika 7. třídy ZDŠ (teplota-tlak-rosný bod).
Youda píše: čtv črc 24, 2025 2:09 am.... Takze je to normalni? .....
přesně jak píše unicast, je to žádaná vlastnost - potvrzení kvality. Nevýhodou je že pokud by to vadilo jsou nutné investice do zastínění ;-)
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
misif
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Příspěvek od misif »

vata píše: sob kvě 17, 2025 5:07 pm Takže hotovo...
Není to zlé, ale tady je pár postřehů, co se týče konstrukce:
1. dlouhé závitové tyče mají malou pevnost na ohyb (to asi už předělat nepůjde, možná vyměnit alespoň čelní sloupek za další a zkrátit tu nejdelší tyč)
2. nic ti nedrží úhlopříčku spodního obdélníku
3. zbytečně moc dřeva je vystaveno dešti

Co bych rozhodně doporučil:
a) svislé sloupky v čele zavětrovat úhlopříně, tak jako to máš vzadu u těch stojen, hrozí ti přetočení celé konstrukce, zapřemýšlej nad výměnou těch čelních sloupků za delší a tedy zkrátit ty závitové tyče
b) obdélník, který tvoří základ nedrží úhlopříčku, opět zavětrovat úhlpříčně alespoň na dvou místech
c) krokve jsou dlouhé, zbytečně na ně odkapává voda, určitě by šly zkrátit a nějak opracovat, ať to vypadá lépe
d) krajní krokve přestěhovat pod panel a nechat drobný převis jenom tím AL profilem, ať na ty krokve neprší
vata

Příspěvek od vata »

Díky :) Dřevo s tím nátěrem mám vyzkoušené na jiných stavbičkách, počasí to určitě snese. S tím překryvem máte pravdu, ještě budu dělat poslední trojici panelů jinde, a tam přesně s tímhle počítám, na krajích těch profilů už nic být nemusí. Ty závitovky jsou M24, podložky vypadají jak jídelní talíř a matka by se dala použít jako zbraň. Sice se v železe nevyznám, ale budí to ve mě docela důvěru. Budu kontrolovat, zda se to nějak neposouvá a jak to dřevo pracuje, ty příčky bych tam dát časem mohla.
No, dokončila jsem ten přechod na 24V (viz. u mě na blogu, koho by to zajímalo), takže pole teď může dávat plný výkon. Počasí úplně nevychází, ale pro běžný provoz mi to stačí - i v tomhle počasí jsem na tom zahlédla výkony skoro nominální (přes 2kW). Takže účel zatím plní. Jen si budu muset zvyknout na ty počty - 24V nemám v krvi a ty proudy mi taky připadají neuvěřitelné (nezvykle malé).
Měnič jsem zapojila tak, jak jste mi na jiném vlákně radili (propojení s PE distributora a PEN můstek v měniči), a tak nějak nic nevybuchuje, takže se těším, že na to budu moct zapomenout. Na zátěžový test pračkou jsem se zatím kvůli počasí nedostala.
Zbyl mi Victron 12/1600VA Compaq, sice jsem myslela, že bych si jej nechala, ale na malé aplikace mi vlastně stačí ty slabší, tak jej asi pošlu dál. Třeba by se někomu tady hodil na chatu, nebo do karavanu?
Ještě budu muset řešit výměnu stykačů v přepínači sítí, na jiném vlákně.
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“