Plynula regulacia vykonu boilera

Mex

Re: Plynula regulacia vykonu boilera

Příspěvek od Mex »

skybor píše: ned kvě 19, 2024 3:19 pm
To "plynule regulovat" máš realizováno po jednotlivých sinusovkách (třeba jednu periodu 50Hz zapnuto, další 2 periody vypnuto) nebo to máš po delších úsecích?
Možná, že výraz "plynulá regulace" nebude úplně přesný, ale pro tyto ůčely je ta "plynulost" asi víc než dostatečná. Jde o 50 výkonových (poměrových) stupňů. Usek jedné sekundy rozdělený na 50 úseků v délce celé periody. Zatím s tím žádný měnič, se kterým jsem to zkoušel, problém neměl.
Jasně vypadávání period.

Já mám se solárními měniči málo zkušenosti (myšleno s různými typy), zato ale dost s frekvenčními měniči.
Což je v principu to samé, jen to není naladěné na jednu pevnou frekvenci.
A tyhle měniče mají s podobným typem regulace často docela problémy.
Tak mě zajímalo, jak je to tady.
Díky.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Mex píše: ned kvě 19, 2024 2:46 pm A máš to synchronizované na celé vlny, aby nevznikala zbytečně DC složka při spínání jen půlvln?
No, to určitě bude zbytečná, :lol: :lol: :lol: , jedna z tisíce, a navíc do bojleru... :lol: :lol: :lol:
Jaká je pravděpodobnost spínání jen půlvln? :lol: :lol: :lol:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Mex

Příspěvek od Mex »

Cmrnda píše: ned kvě 19, 2024 4:08 pm
Mex píše: ned kvě 19, 2024 2:46 pm A máš to synchronizované na celé vlny, aby nevznikala zbytečně DC složka při spínání jen půlvln?
No, to určitě bude zbytečná, :lol: :lol: :lol: , jedna z tisíce, a navíc do bojleru... :lol: :lol: :lol:
Jaká je pravděpodobnost spínání jen půlvln? :lol: :lol: :lol:
Při vhodném nastavení třeba při každém sepnutí, tj. jednou za sekundu.

Když něco dělám, tak se snažím to dělat pořádně. Takže já bych si do návrhu tu synchronizaci na celé vlny dal.
Autor zapojení možná taky (ale nevím to).
Ty by sis ji tam zřejmě nedal.
No proč ne, tvoje volba (a moje volba).

Nejde o DC složku jen do bojleru, ten výstup je zřejmě společný i pro zbytek instalace, řekl bych.
Ale třeba se pletu, nic o daném zapojení nevím.

PS. Tys nakoupil nějaký velký balík smajlíků v nějaké akci, že jich všude používáš tolik?
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Mex píše: ned kvě 19, 2024 6:38 pm PS. Tys nakoupil nějaký velký balík smajlíků v nějaké akci, že jich všude používáš tolik?
Cena byla výhodná, 10 000 smajlíků za 13,60 Kč, kdežto za 100 smajlíků byla cena 8,50 Kč. No, nekup to... Nepodařilo se mi sehnat smajlíka s vyplazeným jazykem, no možná příští akce s nima bude již brzo. :lol: :lol: :lol:

Jinak, co chce kdo synchronizovat? Triak jsou dva tyrystory zapojené antiparalelně tak aby každý spínal + nebo mínus. Tyristor jsou dva tranzistory zapojené v kladné zpětné vazbě. Co z toho plyne? Že žádný triak NE-sepne v nule, a ani nerozepne. Protiklad spínání v nule je rychlost, protože se čeká na ten průchod nulou, který je stejně zpožděn, pak je zdržení skoro až dvojnásobné.

Domníváš se tedy, že zatížení jedné půlvlny nějak ohrozí smíšenou el.energii v síti? Podívej se jak jsou nebo byly zapojené např. zdroje pro PC pro vstupní napětí 120V. Přes jednu diodu... Pro 230V už jely "full".
Asi proto v tý Emerice mají tolik strachu z potenciálních "blekautů", nehledě na to jakým způsobem jsou tam taženy sítě v porovnání s evropou.

Sepnutí/Odepnutí triaku je při 50Hz 10ms, při 60Hz 8ms.(bez posunutí fáze)
O 1x za sekundu nic nevím.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Odpovědět

Zpět na „Automatizace, řízení“