vhodný výběr střídače a ostatního HW

Jirka77

Re: vhodný výběr střídače a ostatního HW

Příspěvek od Jirka77 »

ty L kove konstrukce a mekke silenty resi vse, hmozdinky jsou nepodstatne, pripadne lepe to zarizeni vhodne umistit a neni potreba toto resit.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
Humux

Příspěvek od Humux »

vata píše: pon úno 02, 2026 6:38 pm Můj Smart 3000VA při vyšších výkonech samozřejmě hlučí, ale dělá to s rozmyslem, pokud už nemá zbytí, tak si pustí ventilátor. A to je to nejmíň, i když bydlet v jedné místnosti bych s tím nechtěla.
Horší je NF brum při chodu téměř naprázdno, co já vím zda nějaká indukční zátěž z ledničky... Nedělá to pořád, ale opravdu to jde do celého baráku. Nemám šanci to slyšet "zvenku", slyším a cítím to z konstrukce domu, která na té frekvenci rezonuje. Protože jsem dříve s menšími měniči od Victronu tenhle problém neměla, nijak jsem neřešila odhlučnění, ale teď už vím, že zjara, až budu dělat ještě jedno rozšíření, tenhle velký měnič přesadím nějak pružněji, asi na gumové hmoždinky.
No ale dává to smysl, ten toroid uvnitř je pěkná hmota, když se tohle rozkmitá, pak to má dost energie se rozlézt všude.
Tak to můj "smrad" někdy i hučí, rozmysl nehraje výchozí roli, pokuď není zbytí, tak být s ním v jedný místnosti musím přetrpět. :D

Jinak s hučením trafa 50Hz neuděláš veliké výrazné změny. Stejně jako u vzduchovacích motorků (50Hz) pro jezírka nebo akvárka.
Vyhodit to ven z domu, třeba do kůlny a tak. Nejlépe to prodat, dokuť to jde za alespoň 10% ceny.
Hukot chladících větráků je taky problém. Mám měnič v kůlně a zjistil jsem že i při -10 st.C se občas větráky točí. Je to dané tím že jejich aktivace je závislá na dodávaném výkonu a né na oteplování polovodičů. No, možná nějakej mix tam bude.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

tohle je neuvěřitelnej dogmatizmus:
Nejlépe to prodat, dokuť to jde za alespoň 10% ceny.
kterj si nech nějakm jinam. Ano, měniče bez trafa mají svoje místo, ale určitě to nejsou poloostrovní systémy, kde je bezpečnost na prvním místě a hned za tím je životnost. 3k multiplus vydrží v normálním provozu, kde krmí menší domácnost, víc než 10 let bez jakejkoliv oprav. beztransformátorovej střídač obvykle vydrží 5-7 let, a pak se někdy dá opravit, někdy ne. Další věc je, že kombibedny aka axpert neodpovídají vůbec v současnosti platnejm normám (hlídač izolačního stavu), stejně jako "obvyklá" instalace stringů. Když předvedu oblouk z jednoho 400V stringu, tak spousta lidí zůstane stát s hrůzou v očích, co jim vede přes půdu bez jakékoliv ochrany... Samozřejmě je mi jasný, že když budu stavět FVE přes 20kW, tak to asi jinak než s HV stringy a HV baterkama nepůjde, ale to je jiná kategorie, a taky by to mělo být o dost solidněj nainstalovaný, což je další problém...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

presne tak, hele nedavno jsem nastavoval znamymu 30kwp 5x mppt 150/100 panely nejake 400w asi po dvojicich, 60kwh baterek, jo kabelaze je vic ale nic co by neslo udelat a je to vetsinou pod 100v tj bezpecne (stavel si sam ja bych to dal aspon po trojicich), nad 400v DC to uz je nebezpecna sranda hlavne je to DC to proste jen neuhasis kdyz zacne nekde neco horet. Stridace jsou jasne, v cinskych jsou soucastky mozna za 50$ a traficko za 5$ tj ty nemaji zadnou cenu, kupovat to ojete je sebevrazda protoze budou po smrti kondiky, cinsky vetraky na axpertech 2 roky provozu max a konec vypise chybu 01 a nevyrabis to chces .. Na multiplusu kdyby nic nemelo cenu tak jen ten transformator stoji polovinu ceny menice a videl jsem multiplusy ktere bez repase bezely pres 20 let, dej vedet jaka bude umrtnost axpertu nad 5let, to jsou proste menice stavene na maximalni zisk vyrobce a rizene omezenou zivotnost. Velke elektrarny bych osobne resil castecne klasicky mppt treba victron 150/100, 250/100,450/200 a pokud by bylo potreba jeste vic vykonu tak couplig s froniusem to uz je vicemene neomezene na kolik se to da naskladat.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
Odpovědět

Zpět na „Měniče“