Tak asi 2 hodiny do zadu som mal letecky deň. Už dajaky mesiac som riešil bateriu zo štvorkolky, lebo bola rok zapojena v solarku, ale pri poslednej kontrole nefungovala, iba žrala elektriku, no žiadne zaťaženie nevydržala, aj keď mala 53v. Tak som ju otvoril a skoro som odpadol. Cela BMSka mala na tvrdo zapnute balancovanie, aj keď najslabši članok mal 3,4v a najsilnejši 4,4v. Okamžite som odpojil BMSku, stiahol članky pod 4,2v a ostala rozobrata. Podarilo sa mi zohnať tento 5A aktivny balancer.

- IMG_20221130_115423.jpg (714.17 KiB) Zobrazeno 5348 x

- IMG_20221130_115432.jpg (674.83 KiB) Zobrazeno 5348 x
Zapojil som naň bateriu a zopar dni baterku zrovnaval. Mimo bateriu som mal vytiahnute iba konektory, tak som to pravidelne premeraval multimetrom čisto na vyvodoch plošneho spoja balancera. Zrovnalo sa to nadherne na 3,98v aj po slabšom nabiti. Tak včera som to ponahadzoval do bedne, dneska pokrutil a že idem na dvore otestovať. Najskôr na prazdno točim motorom a nechapem, lebo motor sa točil, jakkeby ho riadiaca jednotka obmedzovala v otačkach, ale druha riadiaca s druhym motorom nemala problem.
To až teraz jak dedukujem, tak mi dochadza, že prvy motor obmedzovalo to, že padlo napätie baterie na nastavenu hodnotu 49v, ktoru som nastavoval ručne, ale už je neskoro. Tak som sa spustil asi 10m a už to bolo v prdeli. Počul som len sičanie v baterke, ranu a rychlo baterku von, že ju utopim. (Hej utopim jedine v slinach, keď všetko pomrznute.)
Tak mi baterka spadla uprostred dvora, bo aj tak som už nič nevidel pre ten kudel čo z nej šiel a hajde hladať vodu. Plamene začali šlahať cez 2 metre, članky lietali aj 6m. Bežal som do domu, skoro nabrať vodu, po navrate už bateria dohorela, len čmudila. Zalial som tou trochou vody a znova po vodu. Pozalieval som ju, utekam po šrubovačku, rozoberam, štikal čo sa da a prekvapko. Pôvodna časť baterie iba ošlakana.

- IMG_20221204_141114.jpg (1.36 MiB) Zobrazeno 5348 x
Balancer čierny, mal som ho lepšie zabaliť, lebo po umyti z neho ostalo toto

- IMG_20221204_152653.jpg (388.66 KiB) Zobrazeno 5348 x
kapacitne meranie uplne čierne, to isto už nebude fungovať.
Druha časť baterie, ktora bola k prvej pospajana iba kablovo vyzera takto.

- IMG_20221204_141110.jpg (1.25 MiB) Zobrazeno 5348 x
Tak som roztvoril pôvodnu bateriu, že čo sa stalo, meram a nechapem. Prva rada člankov od plusoveho polu ma 0v ostatne maju +- 3,9v. A ešte jeden prepaleny pliešok od dvoch člankov.

- IMG_20221204_152944.jpg (491.73 KiB) Zobrazeno 5348 x
Preživšie članky su teraz položene na doske, prikrite iba krabicou a su uprostred dvora, keby sa im zachcelo horieť.
Teraz otazka znie, čo bolo pričinou. Poškodene članky pôvodnou BMSkou, balancerom, čo vycucal jednu radu baterii a tie pri zaťaženi otočili polaritu člankov, alebo čo. Serie ma to, lebo baterie v tahu, balancer skusim napajkovať nove kapacitory a otestujem ho, lebo na minusovej strane je 5 kapacitorov nafuknutych, ale plošak je aspon zalakovany a pozriem meranie, len to bolo priamo nad epicentrom a vyzera zle. No a štvorkolka evidentne nič nespravi, aj keď teraz ju ozaj potrebujem.