Ne a ani jsem nic takového netvrdil.
Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?
Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
On grid mám, dokonce již dva, ale nejsou to měniče z Ikei ...brumlaj píše: ↑čtv bře 10, 2022 8:00 amJednoduchý jednofázový ON-GRID u ČEZu dnes neprojde prvním paralelním připojením. Těch ochran, které musí být nastaveny je fůra a opravdu jednoduché měniče nynější požadavky ČEZu neumí. ČEZ není na hlavičku a potřebuje aby JEHO finanční model někdo financoval. Né že si budou lidi sami doma připojovat k síti panely koupené v Ikei. Zas takový lidumil soudruh kapitalista ČEZ není. Nebudeme mu přeci rozvracet jeho plánované hospodářství s našimi penězi! To bychom si hodně dovolili.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
Těch ochran není zas tolik a třeba měniče Solax nejsou za špatnou cenu a požadované ochrany umí. Samozřejmně 2 kWmodrásek z i4wifi je neumí, takže legálně připojit k síti nejde, ale když se podívám co stojí 2 kW Solax, tak bych si vzal radši ten.
O komponentech "z IKEA" tady psal Brumlaj. Já jsem psal jen o jednoduchém jednofázovém ongridu 3,6kWp. Nepsal jsem nic ani o modraskovi a spol. ...
Jasný, to bylo myšleno globálně. Respektive jsem ten výraz použil v odpovědi.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
To je přesně čeština. Pojem "jednoduchý" znamená v praktické hovorové češtině ten největší šunt co na trhu existuje. Takže IKEA, I4WiFi, levná čajna atd.. Takže zas tak jednoduše, jak jsi předeslal to nejde a už vůbec ne levně. Co se poměrů na trhu týká jde k tvému řešení od "jednoduchého" o pěkný cenový skok. Ale hlavně už víme, že Tvůj slovník neodpovídá realitě což pro budoucí obrázek o validnosti Tvých tvrzení stačí.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Co je pro Tebe validní a co nikoliv je samozřejmě Tvoje věc. Stejně jako nadprůměrný sklon k jazykozpytectví. Tys z mého příspěvku zřejmě pochopil, že mám na mysli řešení a lá 4wifi/"Ikea", jak jsi uvedl dále... Někdo to naopak snad, věřím, pochopil tak jak jsem to napsal.brumlaj píše: ↑sob bře 12, 2022 3:02 pmTo je přesně čeština. Pojem "jednoduchý" znamená v praktické hovorové češtině ten největší šunt co na trhu existuje. Takže IKEA, I4WiFi, levná čajna atd.. Takže zas tak jednoduše, jak jsi předeslal to nejde a už vůbec ne levně. Co se poměrů na trhu týká jde k tvému řešení od "jednoduchého" o pěkný cenový skok. Ale hlavně už víme, že Tvůj slovník neodpovídá realitě což pro budoucí obrázek o validnosti Tvých tvrzení stačí.
Přídavné jméno "levný" má ještě další stupně, ten třetí (superlativ) je "nejlevnější". O tom jsem, nota bene ve vlákně o využití "virtuální baterie", která sama o sobě předpokládá oficiální připojení k DS, zjevně nepsal. Ale, holt, každý má potřebu řešit něco jiného. Já Tvoji potřebu respektuju

Zdravím, chceme FVE, máme vybranou firmu, která se mi zdá hodně solidní. Dostali jsme nabídku na 6,4kwp Ongrid za 127 600kč (panely SUNTECH 400W, střídač Goodwe ES série a wattrouter ECO) přebytek do vody doporučuji boiler min. 200L a 4kw výkon. A druhá nabídka 6,4kwp s 8,2khw baterií za 199tis. (panely SUNTECH 400W + Alpha ESS SMILE-HV-T10).
Máme 5 let starou dřevostavbu 71m² a vše na el. vč. podlahového vytápění Fenix + žebřík 1000W. Boiler 160L 2,2kw Dům je situován jih a nikde žádné překážky (stálý svit). Sklon 38°.
předpokládaná faktura za 2021-2022.
Celková spotřeba 7725kwh- 28 409kč
Cena za NT je 2,90kč a VT 2,97kč v průměru.
Červen - spotřeba 347kwh - 1462kč - spotřeba na den 11,57kwh
Červenec - spotřeba 349kwh - 1482kč - spotřeba na den 11,26kwh
Srpen - spotřeba 352kwh - 1491kč - spotřeba na den 11,35kwh
Září - spotřeba 405kwh - 1645kč - spotřeba na den 13,5kwh
Říjen - spotřeba 611kwh - 2214kč - spotřeba na den 19,71kwh
Duben - spotřeba 576kwh - 2214kč - spotřeba na den 19,2kwh
Květen - spotřeba 403kwh - 1687kč - spotřeba na den 13kwh
Celkem léto - 3043kwh - 12 218kč
Listopad - spotřeba 809kwh - 2806kč - spotřeba na den 26,97kwh
Prosinec - spotřeba 995kwh - 3341kč - spotřeba na den 32kwh
Leden - spotřeba 1084kwh - 3715kč - spotřeba na den 34,97kwh
Únor - spotřeba 938kwh - 3283kč - spotřeba na den 33,5kwh
Březen - spotřeba 856kwh - 3041kč - spotřeba na den 27,6kwh
Celkem zima - 4682kwh - 16 186kč
Co jsi myslíte, jaký systém bude pro nás lepší. Pan se přiklání k baterii. Já zase k ongridu. Má cenu připlácet za baterii 71400kč? Vydrží to noc? Když jen samotný boiler spapá 10kwh?
Uvažoval jsem nad rozmístěním 10 panelu jih a 6 sever. Teď se slunce kolem 15:00 otáčí a v létě kolem 18:00. Tak bych mohl mít energii až do samotného západu. A tím si trošku pomoci. Ještě je tu varianta 8,4kpw za 147 600. 21 panelu.
11 jih a 10 sever. Nejlepší návratnost. Střídač by měl být hybridní tak by šlo kdykoliv baterie dokoupit časem za 5 let už ceny za baterie mohou být lepší.
Vyplatí se nám VB? Líbí se mi ta nabídka na ongrid 8,4kwp za 147 600kč. Vím že limit je 10kwp mohu mít přesně tedy 10 nebo to musí být 9,99kwp tak bych mohl ještě uvážit 9,6kwp 24 panelu za 167 600 bez ceny 1 panelu.
Ještě by mě zajímala samotná funkce VB jak to funguje v praxi. Můžu si přes aplikaci VB zapínat, vypínat? Nebo se v zimě prostě automaticky spouští stím, když i v zimě vyrábím energii ve slunné dny, tak jen přikrmuje?
Díky za rady popřípadě propočty
Máme 5 let starou dřevostavbu 71m² a vše na el. vč. podlahového vytápění Fenix + žebřík 1000W. Boiler 160L 2,2kw Dům je situován jih a nikde žádné překážky (stálý svit). Sklon 38°.
předpokládaná faktura za 2021-2022.
Celková spotřeba 7725kwh- 28 409kč
Cena za NT je 2,90kč a VT 2,97kč v průměru.
Červen - spotřeba 347kwh - 1462kč - spotřeba na den 11,57kwh
Červenec - spotřeba 349kwh - 1482kč - spotřeba na den 11,26kwh
Srpen - spotřeba 352kwh - 1491kč - spotřeba na den 11,35kwh
Září - spotřeba 405kwh - 1645kč - spotřeba na den 13,5kwh
Říjen - spotřeba 611kwh - 2214kč - spotřeba na den 19,71kwh
Duben - spotřeba 576kwh - 2214kč - spotřeba na den 19,2kwh
Květen - spotřeba 403kwh - 1687kč - spotřeba na den 13kwh
Celkem léto - 3043kwh - 12 218kč
Listopad - spotřeba 809kwh - 2806kč - spotřeba na den 26,97kwh
Prosinec - spotřeba 995kwh - 3341kč - spotřeba na den 32kwh
Leden - spotřeba 1084kwh - 3715kč - spotřeba na den 34,97kwh
Únor - spotřeba 938kwh - 3283kč - spotřeba na den 33,5kwh
Březen - spotřeba 856kwh - 3041kč - spotřeba na den 27,6kwh
Celkem zima - 4682kwh - 16 186kč
Co jsi myslíte, jaký systém bude pro nás lepší. Pan se přiklání k baterii. Já zase k ongridu. Má cenu připlácet za baterii 71400kč? Vydrží to noc? Když jen samotný boiler spapá 10kwh?
Uvažoval jsem nad rozmístěním 10 panelu jih a 6 sever. Teď se slunce kolem 15:00 otáčí a v létě kolem 18:00. Tak bych mohl mít energii až do samotného západu. A tím si trošku pomoci. Ještě je tu varianta 8,4kpw za 147 600. 21 panelu.
11 jih a 10 sever. Nejlepší návratnost. Střídač by měl být hybridní tak by šlo kdykoliv baterie dokoupit časem za 5 let už ceny za baterie mohou být lepší.
Vyplatí se nám VB? Líbí se mi ta nabídka na ongrid 8,4kwp za 147 600kč. Vím že limit je 10kwp mohu mít přesně tedy 10 nebo to musí být 9,99kwp tak bych mohl ještě uvážit 9,6kwp 24 panelu za 167 600 bez ceny 1 panelu.
Ještě by mě zajímala samotná funkce VB jak to funguje v praxi. Můžu si přes aplikaci VB zapínat, vypínat? Nebo se v zimě prostě automaticky spouští stím, když i v zimě vyrábím energii ve slunné dny, tak jen přikrmuje?
Díky za rady popřípadě propočty

To je zcela zásadní nepochopení funkce VB. VB pracuje tak, že veškerá nespotřebovaná energie v okamžiku výroby odchází do DS. Zpět si ji můžete odebrat naprosto kdykoliv - je jedno, jestli ten samý den večer nebo až v zimě. Důležitý je jen poměr vyrobené a spotřebované energie v průběhu celého zúčtovacího období. Pokud odešlete do DS stejné nebo větší množství energie než odeberete, neplatíte žádnou silovou energii. Platíte pouze fixní poplatky, které jsou prakticky shodné pro všechny tarify a pak asi 1 Kč/kWh distribuční oplatky za kWh.
Ad vaše cena za energii bohužel již dlouho platit nebude, dnešní ceny jsou již mezi 4 a 6 Kč za 1 kWh. Tady je dost zásadní diskuse, zda VB nebo fyzickou baterii. Pokud máte elektrické topení, tak vám fyzická baterie v zimě moc nepomůže. VB je v pořízení levnější, ale pokud dojde ke zrušení tarifu pro soláry, máte problém. Dílčí řešení je hybridní střídač - můžete baterie kdykoliv přikoupit - ale již za své. Hybridní FVE je univerzálnější a ne tak choulostivá na nabídky od DS. S jistějším výhledem do budoucna bych asi volil hybridní FVE s výkonem vyšším než je vaše roční spotřeba - a raději dát plný výkon do panelů. FVE se staví na 30-40 let a spotřeba domu obvykle stoupá (další spotřebiče, BEV atd.). A k tomu tarif pro soláry od ČEZ (jde u všech dodavatelů).
A ještě orientace panelů na sever???? Na to bych rovnou zapomněl. Pokud není dost plochy na střeše, radě dodělat nějakou pergolu nebo stání pro auto s panely na střeše.
Ad vaše cena za energii bohužel již dlouho platit nebude, dnešní ceny jsou již mezi 4 a 6 Kč za 1 kWh. Tady je dost zásadní diskuse, zda VB nebo fyzickou baterii. Pokud máte elektrické topení, tak vám fyzická baterie v zimě moc nepomůže. VB je v pořízení levnější, ale pokud dojde ke zrušení tarifu pro soláry, máte problém. Dílčí řešení je hybridní střídač - můžete baterie kdykoliv přikoupit - ale již za své. Hybridní FVE je univerzálnější a ne tak choulostivá na nabídky od DS. S jistějším výhledem do budoucna bych asi volil hybridní FVE s výkonem vyšším než je vaše roční spotřeba - a raději dát plný výkon do panelů. FVE se staví na 30-40 let a spotřeba domu obvykle stoupá (další spotřebiče, BEV atd.). A k tomu tarif pro soláry od ČEZ (jde u všech dodavatelů).
A ještě orientace panelů na sever???? Na to bych rovnou zapomněl. Pokud není dost plochy na střeše, radě dodělat nějakou pergolu nebo stání pro auto s panely na střeše.
Jasně já tu teorii VB chápu, jen by mě zajímalo jak je to v praxi. V létě je zataženo a řeknu si pojedu na VB jak to udělat?
To že bych odebral více by asi nemělo ani nastat ne?
Střídač by měl být hybridní je to model Goodwe GW5048D-ES.
Takže pokud máme spotřebu 7725kwh spotřebu tak pod těch 8,4kwp asi nejít možná i těch 9,6 by nebylo špatných. Špunta ještě nemáme.
Stím umístěním 21-24panule na jih asi by se vešlo jen tak tak, ale opravdu se slunko otáčí a o půl 4 už je na jihu stín tak jak jde slunko na JZ.
To že bych odebral více by asi nemělo ani nastat ne?
Střídač by měl být hybridní je to model Goodwe GW5048D-ES.
Takže pokud máme spotřebu 7725kwh spotřebu tak pod těch 8,4kwp asi nejít možná i těch 9,6 by nebylo špatných. Špunta ještě nemáme.
Stím umístěním 21-24panule na jih asi by se vešlo jen tak tak, ale opravdu se slunko otáčí a o půl 4 už je na jihu stín tak jak jde slunko na JZ.
Naposledy upravil(a) Erik T dne pon bře 14, 2022 6:18 pm, celkem upraveno 1 x.
To je automat, pokud již máš ve VB naspořeno, tak bereš z VB. Nic nepřepínáš, neřešíš a co si řekneš je komukoli šumák. Za Tebe (v ceně za distribuci a za VB) to řeší obchodník. Protože statisticky ví, že to lidi nechtějí řešit. A za to má své jisté.
Bere se součet odeslané a odebrané energie za celé zúčtovací období (1 rok). Takže i když v zimně nemáš nic ve VB, normálně odebíráš ze sítě a v létě si to do VB zase doplníš.
Ještě k orientaci - jih je ideál, ale od JV do JZ je snížení účinnosti jen asi 5 %, to se toleruje. Pak se ještě dělá V-Z. Ale na sever se nic nedává...
Ještě k orientaci - jih je ideál, ale od JV do JZ je snížení účinnosti jen asi 5 %, to se toleruje. Pak se ještě dělá V-Z. Ale na sever se nic nedává...
Takže firma mi zapojí na jaře-létě FVE a během dne si vyrobím třeba prvních 30kwh a budu mít VB v ten večer kdy FVE už nebude vyrábět už automaticky pojedu na VB. Druhý den VB dokrmím a zase odeberou navečer. VB prostě pozná kdy FVE vyrábí a kdy ne?
Máme sedlovou střechu.
Máme sedlovou střechu.
Jedná se o normální přetoky - tedy dodávky z FVE do DS. Jen musíte mít nastaven tarif pro soláry. Vy se o nic nestaráte, vše řeší distributor.
No dívám se na ten tarif pro solary D57d a nějak s toho nejsem moudrý 3255 za jednu Mwh?
Když budu mít FVE tak budu mít 2 tarify? Ten stávají co mám teď tedy D57d na 3 roky + solary na 3 roky kvůli VB?
Mám to takhle zadní strana jih, délka střechy na 10 panelu vertikálně. Jde vidět že se slunko stačí na JZ a začíná svítit na přední část střechy (sever)
Když budu mít FVE tak budu mít 2 tarify? Ten stávají co mám teď tedy D57d na 3 roky + solary na 3 roky kvůli VB?
Mám to takhle zadní strana jih, délka střechy na 10 panelu vertikálně. Jde vidět že se slunko stačí na JZ a začíná svítit na přední část střechy (sever)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
VB není o fyzickém uložení energie, ale o obchodní politice dodavatele elektřiny. Aktuálně platí, že ČEZ prodej převezme od vás přebytečnou elektřinu (přetok do distribuční soustavy) a za tento přetok vám umožní stejné množství odebrat "zadarmo". To zadarmo je v uvozovkách, protože stále platíte distribuční poplatky dle svého tarifu, podporu OZE a příspěvek na OTE. Co je ale důležité říct je, že přetok ČEZ rozdělí v poměru vaší spotřeby ve VT a NT a teprve pak odečte od odebrané elektřiny, takže při nevhodné skladbě odběru se může stát, že velkou část elektřiny dodáte ČEZu zadarmo a navíc chybějící část budete muset dokoupit poměrně draho. Takže pokud chcete využít VB tak je vhodné mít nějaký systém na sledování přetoků a podle tohoErik T píše: ↑pon bře 14, 2022 6:26 pm Takže firma mi zapojí na jaře-létě FVE a během dne si vyrobím třeba prvních 30kwh a budu mít VB v ten večer kdy FVE už nebude vyrábět už automaticky pojedu na VB. Druhý den VB dokrmím a zase odeberou navečer. VB prostě pozná kdy FVE vyrábí a kdy ne?
Máme sedlovou střechu.
optimalizovat odběr. Teoreticky by nejlepší systém byl i s fyzickou baterií, která by zajistila nulový odběr ve VT, ale tady hodně záleží jakou distribuční sazbu máte, u topných sazeb to zas tak důležité není. Ještě výtah těchto podmínek z webu ČEZu
Poplatek za Elektřinu pro soláry najdete na ročním zúčtování za elektřinu.
Ve vyúčtování vám také přehledně zobrazíme výši přetoků do distribuční soustavy a toto množství elektřiny odečteme od elektřiny odebrané ze sítě pro pokrytí vašich potřeb.
Vše sledujeme po kWh, aby bylo vyúčtování co nejpřesnější. Samozřejmě také dodržíme stejný poměr vysokého a nízkého tarifu, jako v případě běžného odběru ze sítě.
Může se stát, že do sítě pošlete víc elektřiny, než z ní odeberete. V takovém případě vyúčtování nepůjde do minusu, nevznikne tím přeplatek. Námi vykoupené množství vaší elektřiny může být vždy jen do výše vaší roční spotřeby ze sítě. V novém zúčtovacím období se stav vynuluje.
Jen poznámka VT/NT. Pro tarif elektřina pro soláry v sazbách D35/D45/D56/D57 je silová elektřina za identické ceny a v distribuci je rozdíl VT/NT jen 302/210,- za MWh. Pro ostatní poplatky dle spotřeby se bere jen absolutní hodnota spotřeby (nedělí se na VT/NT).
Celkové náklady na distribuci podle spotřeby jsou cca 1000,- Kč/MWh proti silové části 5516,-/MWh.
Cena silové energie 3254,-/MWh platí jen do 1.4.! Ale pokud uvažujete o VB, je úvaha o ceně silové energie v podstatě bezpředmětná, pokud je výroba FVE vyšší než roční spotřeba.
Celkové náklady na distribuci podle spotřeby jsou cca 1000,- Kč/MWh proti silové části 5516,-/MWh.
Cena silové energie 3254,-/MWh platí jen do 1.4.! Ale pokud uvažujete o VB, je úvaha o ceně silové energie v podstatě bezpředmětná, pokud je výroba FVE vyšší než roční spotřeba.
Ano máme roční spotřebu 7700khw a plánují FVE 8,4 nebo 9,6kwp. Kterou raději pro klid duše?
Může se stát, že do sítě pošlete víc elektřiny, než z ní odeberete. V takovém případě vyúčtování nepůjde do minusu, nevznikne tím přeplatek. Námi vykoupené množství vaší elektřiny může být vždy jen do výše vaší roční spotřeby ze sítě. V novém zúčtovacím období se stav vynuluje.
Tomuhle furt nějak nerozumím.
Tomuhle furt nějak nerozumím.

Prosba znalce o posouzení. Chtěl bych fotovoltaiku 9.84kwp umístěnou 50/50 na východ - západ.Spotreba domu 150m2 komplet na elektřinu cca 7500kwh(Dá se spotřebovat klidně vice, ale tohle je poslední za rok 2021) je vhodnější virtualka s 3f synchronim měničem nebo baterie 15kwh(made in home výroba 16x 3.2v 280ah z Chiny za celkových 68000 Kč) s 3f asynchronním měničem?A musim ten měnič mít dimenzováný na celých 10kw nebo stačí menší měnič cca 8-6kw kvůli tomu, ze panely budou rozděleny 50/50 a nikdy tedy nemůžou dosaahovat výrobu 9.84kw v peaku.Peak může být max cca 6kwh/h.
A to máte co za dům, že máte tak nízkou spotřebu menší než já a o polovinu větší barák
Už te formulaci z ČEZu rozumím, takže čím větší FVE tím lépe. Je tu možnost 24x400W = 9,6kwp nebo 22x450W = 9,9kwp.
Co byste volili? Prý je lepší první varianta.
Citace
solární panely SUNTECH 400 - halfcell(lepší využití při zastínění) s účinností 20,5 %, , výhodnější je vyšší napětí, tzn. větší počet fv panelů - jsem schopni instalovat panely o výkonu 545 Wp s účinností 21,1 % ale zde byl nižší počet a tudíž i nižší startovací napětí..
Co byste volili? Prý je lepší první varianta.
Citace
solární panely SUNTECH 400 - halfcell(lepší využití při zastínění) s účinností 20,5 %, , výhodnější je vyšší napětí, tzn. větší počet fv panelů - jsem schopni instalovat panely o výkonu 545 Wp s účinností 21,1 % ale zde byl nižší počet a tudíž i nižší startovací napětí..
Výkon kolem 10 kWp předpokládá 2 stringy (sériové řazení panelů). Optimální vstupní napětí střídačů je okolo 600 V, ale minimu tak kolem 200 V. Takže pokud jde o účinnost, je to téměř jedno. Větší panely se obtížněji instalují (jsou těžší), ale to vás trápit nemusí. Pokud jde o cenu panelů, udává se nyní v Kč/watt a v podstatě se výrobce od výrobce příliš neliší. Větší panel - větší výkon - vyšší cena.
Ad Ace81. Výkon střídače - rozdíl v ceně 8 nebo 10 kWp je zanedbatelný. Ještě dotaz - bude placeno za své nebo uvažuješ o dotaci? Pokud dotace na hybrid ( s baterií), tak asi neprojde samo domo baterie - vše musí být ze seznamu schválených zařízení Nová zelená úsporám.
V případě dotace jsou 2 možnosti: On grid střídač 10 kW + panely do 10 kWp a VB, případně hybridní střídač (ale nezapojená baterie) a opět VB a tarif pro soláry.
2 možnost: hybridní střídač 10 kW + panely + baterie min. 9 kWh - pro dotaci musí být kapacita baterie minimálně shodná s výkonem panelů. Ale vše musí být z uvedeného seznamu.
Pokud si to budeš stavět sám (bez dotace), tak je to v podstatě jedno, můžeš mít i samo domo baterii.
Střecha východ - západ - ideální pro dva stringy.
Ad Ace81. Výkon střídače - rozdíl v ceně 8 nebo 10 kWp je zanedbatelný. Ještě dotaz - bude placeno za své nebo uvažuješ o dotaci? Pokud dotace na hybrid ( s baterií), tak asi neprojde samo domo baterie - vše musí být ze seznamu schválených zařízení Nová zelená úsporám.
V případě dotace jsou 2 možnosti: On grid střídač 10 kW + panely do 10 kWp a VB, případně hybridní střídač (ale nezapojená baterie) a opět VB a tarif pro soláry.
2 možnost: hybridní střídač 10 kW + panely + baterie min. 9 kWh - pro dotaci musí být kapacita baterie minimálně shodná s výkonem panelů. Ale vše musí být z uvedeného seznamu.
Pokud si to budeš stavět sám (bez dotace), tak je to v podstatě jedno, můžeš mít i samo domo baterii.
Střecha východ - západ - ideální pro dva stringy.
Ahoj, přecházíme aktuálně k VB od ČEZ solar. Jejich informační mail před podpisem smlouvy:
Od: "CEZ Prodej, a.s. " <vyrobny@cez.cz>
> Komu: XXX@YYY.cz
> Datum: 10.03.2022 21:48
> Předmět: Posíláme Vám bližší informace k elektřině pro solár
>
Dobrý den, paní XXX,
těší nás Váš zájem o Elektřinu pro soláry, se kterou svou fotovoltaiku využijete naplno, a přebytky energie tak nepřijdou nazmar.
Je to, jako byste u nás měli vzdálenou baterii, kterou si nabíjíte přebytečnou energií ze své fotovoltaiky. Elektřinu jednoduše pošlete do distribuční sítě a ve chvíli, kdy Vám vlastní výroba nebude stačit, si ji vezmete zase zpět, případně doplníte další elektřinou ze sítě.
Jak to celé funguje
Díky Elektřině pro soláry zužitkujete i tu energii, kterou nestihnete spotřebovat nebo nemůžete uložit do domácí baterie. Takové energii u nás říkáme přetok. Bez Elektřiny pro soláry posíláte tyto přetoky do distribuční sítě zadarmo a to je škoda.
Pomyslná vzdálená baterie funguje na principu výkupu. To znamená, že přebytečná energie od Vás putuje do sítě a my Vám o ni ve vyúčtování snížíme částku za elektřinu, kterou ze sítě zase spotřebujete, když Vám vlastní výroba nestačí. Přetok takto zohledníme až ve výši Vaší spotřeby v MWh.
Kdy můžete Elektřinu pro soláry využít
• Jste domácnost, podnikatel nebo malá firma.
• V odběrném místě máte výrobnu elektřiny s instalovaným výkonem do 10 kW, která je připojena do distribuční sítě a umožňuje do ní dodávat elektřinu. V tomto odběrném místě nesmí být připojena jiná výrobna elektřiny.
• Máte uzavřenou smlouvu o připojení, která zahrnuje i připojení výrobny elektřiny.
Uzavřeme spolu smlouvu
A to na tři roky. Její účinnost bude ode dne, kdy Vám začneme dodávat energii, nebo ode dne, kdy přejdete na produkt Elektřina pro soláry, pokud od nás elektřinu už odebíráte. Po třech letech se smlouva automaticky prodlouží o další tři roky.
Stejná cena po celou dobu smlouvy
S námi si můžete být jistí, že se Vám obchodní část ceny odebírané elektřiny během trvání tříleté smlouvy nezvýší. Distribuční část a ostatní poplatky, jako např. daň z elektřiny, bohužel ovlivnit nemůžeme, ty určuje Energetický regulační úřad a my se tím musíme řídit.
Za přetoky, které pošlete do sítě, počítáme stejnou částku (obchodní část ceny), za kterou elektřinu odebíráte. Distribuční a ostatní poplatky, jako např. daň, za elektřinu odebranou ze sítě z vyúčtování odečíst bohužel nemůžeme.
Aktuální ceník Vám posíláme v příloze.
Jak přejít na Elektřinu pro soláry
Napište nám na vyrobny@cez.cz a k e-mailu přiložte naskenovanou smlouvu o připojení výrobny elektřiny. Pokud smlouvu o připojení nemáte, nechte si ji prosím poslat od svého distributora.
Pokud ve smlouvě o připojení výrobny není přímo uvedeno, že jde o výrobnu elektřiny podle § 28 energetického zákona, je potřeba vyplnit čestné prohlášení, které Vám posíláme v příloze.
Když se budete chtít na cokoli zeptat
Zavolejte nám denně od 7 do 20 hodin na 800 810 820.
Nebo se za námi zastavte ve kterékoli naší pobočce, jejichž seznam najdete na našem webu.
Také nám můžete napsat.
S přátelským pozdravem
Renáta Teuchnerová
ČEZ Prodej, a.s.
Poslali k tomu aktuální ceník (končí 31.3.2022) a čestné prohlášení - obojí přikládám v příloze.
Mám k tomu několik dotazů:
Zaujalo mě, že se smlouva automaticky prodlouží o další 3 roky. Předpokládám, že po 3 letech dojde k navýšení cen silovky, ale princip VB bude zachován. Zatím nemám víc informací, při podpisu smlouvy snad do konce týdne budu vědět.
Z předchozí debaty je zřejmé, že ČEZ rozlišuje přetoky z VT/NT. Kdo jde do VB skrz akumulaci elektřiny pro topení, měl by si hládat, aby mu poměr VT/NT při výrobě odpovídal poměru VT/NT při odběru. V mém případě (E.gd-D57) bude od 1.4. do 30.9.2022 vysoký tarif takto: 9-10:00; 12-13:00; 16-17:00 a 20-21:00. Takže nějakou 1 dopolední hodinu starovacího výkonu, pak jedna polední plnovýkonová hodina a jedna slabá odpolední hodina. Každý potenciální klient VB by se měl zamyslet, jaký má poměr spotřeby VT/NT při předpokládaném čerpání z VB, a jak nachystat-řídit přetoky elektrárny na tento poměr. Myslím si, že se bude hodně řešit, že výrobní poměr bude vyšší ve prospěch VT, oproti spotřebě. U každého to bude zásadně jinak a myslím si, že tato úloha nebude vůbec jednoduchá. Obvzlášt, pokud z finančních důvodů nechce fyzickou baterii.
Proběhla zde informace, že datum zúčtování VB je fixní k 31.12.2022. Podle mých předběžných informací je volitelná. Pokud by to tak bylo, neumím se rozhodnout, jestli je výhodnější nechat proběhnout spotřebu z VB a pak řídit výrobu tak, aby to vyšlo do nuly (zůčtování na podzim) . Nebo naopak, nabíjet si VB v létě a pak řídit vybíjení podle stavu energie ve VB (zúčtování na jaře). Jaké máte zkušenosti?
Díky Tom.
Od: "CEZ Prodej, a.s. " <vyrobny@cez.cz>
> Komu: XXX@YYY.cz
> Datum: 10.03.2022 21:48
> Předmět: Posíláme Vám bližší informace k elektřině pro solár
>
Dobrý den, paní XXX,
těší nás Váš zájem o Elektřinu pro soláry, se kterou svou fotovoltaiku využijete naplno, a přebytky energie tak nepřijdou nazmar.
Je to, jako byste u nás měli vzdálenou baterii, kterou si nabíjíte přebytečnou energií ze své fotovoltaiky. Elektřinu jednoduše pošlete do distribuční sítě a ve chvíli, kdy Vám vlastní výroba nebude stačit, si ji vezmete zase zpět, případně doplníte další elektřinou ze sítě.
Jak to celé funguje
Díky Elektřině pro soláry zužitkujete i tu energii, kterou nestihnete spotřebovat nebo nemůžete uložit do domácí baterie. Takové energii u nás říkáme přetok. Bez Elektřiny pro soláry posíláte tyto přetoky do distribuční sítě zadarmo a to je škoda.
Pomyslná vzdálená baterie funguje na principu výkupu. To znamená, že přebytečná energie od Vás putuje do sítě a my Vám o ni ve vyúčtování snížíme částku za elektřinu, kterou ze sítě zase spotřebujete, když Vám vlastní výroba nestačí. Přetok takto zohledníme až ve výši Vaší spotřeby v MWh.
Kdy můžete Elektřinu pro soláry využít
• Jste domácnost, podnikatel nebo malá firma.
• V odběrném místě máte výrobnu elektřiny s instalovaným výkonem do 10 kW, která je připojena do distribuční sítě a umožňuje do ní dodávat elektřinu. V tomto odběrném místě nesmí být připojena jiná výrobna elektřiny.
• Máte uzavřenou smlouvu o připojení, která zahrnuje i připojení výrobny elektřiny.
Uzavřeme spolu smlouvu
A to na tři roky. Její účinnost bude ode dne, kdy Vám začneme dodávat energii, nebo ode dne, kdy přejdete na produkt Elektřina pro soláry, pokud od nás elektřinu už odebíráte. Po třech letech se smlouva automaticky prodlouží o další tři roky.
Stejná cena po celou dobu smlouvy
S námi si můžete být jistí, že se Vám obchodní část ceny odebírané elektřiny během trvání tříleté smlouvy nezvýší. Distribuční část a ostatní poplatky, jako např. daň z elektřiny, bohužel ovlivnit nemůžeme, ty určuje Energetický regulační úřad a my se tím musíme řídit.
Za přetoky, které pošlete do sítě, počítáme stejnou částku (obchodní část ceny), za kterou elektřinu odebíráte. Distribuční a ostatní poplatky, jako např. daň, za elektřinu odebranou ze sítě z vyúčtování odečíst bohužel nemůžeme.
Aktuální ceník Vám posíláme v příloze.
Jak přejít na Elektřinu pro soláry
Napište nám na vyrobny@cez.cz a k e-mailu přiložte naskenovanou smlouvu o připojení výrobny elektřiny. Pokud smlouvu o připojení nemáte, nechte si ji prosím poslat od svého distributora.
Pokud ve smlouvě o připojení výrobny není přímo uvedeno, že jde o výrobnu elektřiny podle § 28 energetického zákona, je potřeba vyplnit čestné prohlášení, které Vám posíláme v příloze.
Když se budete chtít na cokoli zeptat
Zavolejte nám denně od 7 do 20 hodin na 800 810 820.
Nebo se za námi zastavte ve kterékoli naší pobočce, jejichž seznam najdete na našem webu.
Také nám můžete napsat.
S přátelským pozdravem
Renáta Teuchnerová
ČEZ Prodej, a.s.
Poslali k tomu aktuální ceník (končí 31.3.2022) a čestné prohlášení - obojí přikládám v příloze.
Mám k tomu několik dotazů:
Zaujalo mě, že se smlouva automaticky prodlouží o další 3 roky. Předpokládám, že po 3 letech dojde k navýšení cen silovky, ale princip VB bude zachován. Zatím nemám víc informací, při podpisu smlouvy snad do konce týdne budu vědět.
Z předchozí debaty je zřejmé, že ČEZ rozlišuje přetoky z VT/NT. Kdo jde do VB skrz akumulaci elektřiny pro topení, měl by si hládat, aby mu poměr VT/NT při výrobě odpovídal poměru VT/NT při odběru. V mém případě (E.gd-D57) bude od 1.4. do 30.9.2022 vysoký tarif takto: 9-10:00; 12-13:00; 16-17:00 a 20-21:00. Takže nějakou 1 dopolední hodinu starovacího výkonu, pak jedna polední plnovýkonová hodina a jedna slabá odpolední hodina. Každý potenciální klient VB by se měl zamyslet, jaký má poměr spotřeby VT/NT při předpokládaném čerpání z VB, a jak nachystat-řídit přetoky elektrárny na tento poměr. Myslím si, že se bude hodně řešit, že výrobní poměr bude vyšší ve prospěch VT, oproti spotřebě. U každého to bude zásadně jinak a myslím si, že tato úloha nebude vůbec jednoduchá. Obvzlášt, pokud z finančních důvodů nechce fyzickou baterii.
Proběhla zde informace, že datum zúčtování VB je fixní k 31.12.2022. Podle mých předběžných informací je volitelná. Pokud by to tak bylo, neumím se rozhodnout, jestli je výhodnější nechat proběhnout spotřebu z VB a pak řídit výrobu tak, aby to vyšlo do nuly (zůčtování na podzim) . Nebo naopak, nabíjet si VB v létě a pak řídit vybíjení podle stavu energie ve VB (zúčtování na jaře). Jaké máte zkušenosti?
Díky Tom.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ano, je to klasická smlouva s automatickým prodloužením, pokud ji před datem automatického prodloužení nevypovíš. Ceník budeš mít teď platný na tři roky a za tři roky by jsi měl ceník dle aktuálních podmínek.matejekt píše: ↑úte bře 15, 2022 11:30 am Mám k tomu několik dotazů:
Díky Tom.
Přetoky se neměří na VT/NT, elektroměr měří celkem tři registry odběr VT, odběr NT a celková dodávka. Poměr přetoků VT/NT si udělá ČEZ výpočtem a nikoliv měřením, výpočet bude dle poměru spotřeby. Asi bych se na tohle zeptal upřesňujícím dotazem, jak to je s přetoky a jejich přepočtem do VT/NT.
Já bych volil tak, abych byl schopen sledovat odběr proti dodávce a zároveň mně vyšla topná sezóna, takže bych začátek zúčtovacího období volil podle konce topné sezóny, takže třeba od 1.6. do 31.5.
Tak speciálně pro vás a tarif D57 je rozdíl mezi VT a NT v distribuční sazbě jen 89,- Kč/MWh, takže to je to poslední, co by jste měl řešit. Jinak bych si pospíšil s podpisem smlouvy, od 1.4. jsou ceny silové energie ne 3254,-, ale 5516,-/MWh.
Ale pokud je vaše výroba z FVE vyšší než roční spotřeba, tak vás cena silové energie nemusí vůbec zajímat a to samé pokud jde o zúčtovací období - bere se dodávka/odběr za celý rok.
Ale pokud je vaše výroba z FVE vyšší než roční spotřeba, tak vás cena silové energie nemusí vůbec zajímat a to samé pokud jde o zúčtovací období - bere se dodávka/odběr za celý rok.