Neposílám ven 10 MWh, ale pouze 3,5 MWh. Nákup je 9,33 MWh.AlanKraus píše: ↑pon dub 04, 2022 11:11 pm Ad Beny. Trochu nerozumím tvému počítání přetoků pro VB. Pokud pošlu 10 MWh do VB a zase je spotřebuji, stojí mně to odhadem asi 14 000,- (fixní poplatky, POZE, jistič. 0 za silovou energii). Jak jsi přišel na 50 000 ????
Navíc TČ má největší spotřebu v zimě, kdy ti FVE moc nevyrobí. Pokud mám nasysleno ve VB z léta, nemusím dokupovat silovou energii.
Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?
Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10240
- Kapacita baterie [kWh]: 12
proč je fix na 3 roky cena 3000? stávající stav? ten nebude trvat věčně
aktuálně 4742,- pro soláry 5516,- co to udělá v tabulce po konci fixu? bude třeba počítat úsporu dlouhodoběji ne jen na tenhle a příští rok

10kw goodwe, 4x h2
Protože jsem tuhle cenu dostal po tom co jsem brečel na ČEZu, že virtuálka za 4559,- je drahá. Jsou to ceny bez dph. Tenhle produkt jedu již 4 rokem, tento měsíc nová smlouva.
Já nepočítám nějakou dlouhodobou úsporu, to přeci nejde. Neřeším nesmyslnou návratnost, ale jen to co mě to teď ušetří, protože teď ty ceny znám.
Celé tohle jsem sem dal proto, aby bylo jasno, že ne vždy je viruálka výhodná. Pokud se podíváte na moje příspěvky dozadu, tak jsem to tlačil kde se dalo a vycházelo to na modelové případy pěkně.
Jen jakmile jsem to oblík do svého reálu už to tak vábně nevypadá.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
-
Škoda že se nechá tolik lidí zlákat a pak .........Beny píše: ↑úte dub 05, 2022 6:32 amProtože jsem tuhle cenu dostal po tom co jsem brečel na ČEZu, že virtuálka za 4559,- je drahá. Jsou to ceny bez dph. Tenhle produkt jedu již 4 rokem, tento měsíc nová smlouva.
Já nepočítám nějakou dlouhodobou úsporu, to přeci nejde. Neřeším nesmyslnou návratnost, ale jen to co mě to teď ušetří, protože teď ty ceny znám.
Celé tohle jsem sem dal proto, aby bylo jasno, že ne vždy je viruálka výhodná. Pokud se podíváte na moje příspěvky dozadu, tak jsem to tlačil kde se dalo a vycházelo to na modelové případy pěkně.
Jj maj to pěkně vymyšlený jak zlákat stádečko........
Jako vždy
Já toho ale nelituju, nic takováho nepííšu. Jen říkám, že je třeba si to dobře spočítat. Dříve to i s měnším přetokem vycházelo dobře, ale po zvednutí ceny na 5K to je již jinak.Noparasito píše: ↑úte dub 05, 2022 7:41 amŠkoda že se nechá tolik lidí zlákat a pak .........Beny píše: ↑úte dub 05, 2022 6:32 amProtože jsem tuhle cenu dostal po tom co jsem brečel na ČEZu, že virtuálka za 4559,- je drahá. Jsou to ceny bez dph. Tenhle produkt jedu již 4 rokem, tento měsíc nová smlouva.
Jj maj to pěkně vymyšlený jak zlákat stádečko........
Jako vždy![]()
-
v lednu si povíme
moje vize je s VB ušetřím 7890,- snad to tu v lednu najdu 

10kw goodwe, 4x h2
U toho využití virtuálky prostě musí být výkon FVE dimenzován nad roční spotřebu objektu. Jakmile se začne silová složka dokupovat, tak to vychází nahovno no. Proto chci udělat rovnou 9,9kWp i když roční spotřebu mám jenom 7MWh.
Přesně tak. A to si ještě vem, že:
- Pokud bude střídač a vše okolo FVE žrát dohromady 100W, ta roční spotřeba stoupne o dalších 0,8MWh.
- Po instalaci FVE mají lidé tendenci více používat spotřebiče (když je to přece "zadarmo"), nebo si dokonce kupovat elektrovozítka.
Mě přijde, že za téhle situace (roční spotřeba blížící se potenciálu FVE) už je snad lepší se rovnou zaměřit na jiné možnosti řešení:
A) Postavit 10kWp ongrid, čistě pro krmení VB + samostatný ostrov 10-20kWp pro krmení spotřebičů

B) Postavit 29kWp hybrid s licencí ERU, IČO a s výrobním EANem, krmit vlastní spotřebu a přebytek prodávat za spot + nedostatek odebírat na spotřebním EANu za fix

-
pro nadšence ano to je správné řešení, pro normální lidi co chtějí jen ušetřit to musí mít na papíru návratnost v rozumném horizontu a to tu zatím asi nikdo nespočítal co se vlastně vyplatí
kdo zvládne udělat univerzální tabulku pro výpočet návratnosti VB a FVE s porovnáním jiných produktů
do začátku by stačilo vyčítání dat z ceníků čez kdo to pořát má kopírovat do tabulky a honit hodnoty v políčkách 

kdo zvládne udělat univerzální tabulku pro výpočet návratnosti VB a FVE s porovnáním jiných produktů

10kw goodwe, 4x h2
Dle mé zkušenosti za "B" souhlasí - ale staneš se podnikatelem. A to mluvím jen o 4,64kWp - hned bych rozšířil nebýt v režimu zelených bonusů.Youda píše: ↑úte dub 05, 2022 10:13 amPřesně tak. A to si ještě vem, že:... a to už jsi s 10kWp na docela tenkém ledě, že to přešvihneš.
- Pokud bude střídač a vše okolo FVE žrát dohromady 100W, ta roční spotřeba stoupne o dalších 0,8MWh.
- Po instalaci FVE mají lidé tendenci více používat spotřebiče (když je to přece "zadarmo"), nebo si dokonce kupovat elektrovozítka.
Mě přijde, že za téhle situace (roční spotřeba blížící se potenciálu FVE) už je snad lepší se rovnou zaměřit na jiné možnosti řešení:
A) Postavit 10kWp ongrid, čistě pro krmení VB + samostatný ostrov 10-20kWp pro krmení spotřebičů![]()
B) Postavit 29kWp hybrid s licencí ERU, IČO a s výrobním EANem, krmit vlastní spotřebu a přebytek prodávat za spot + nedostatek odebírat na spotřebním EANu za fix![]()
Dokázal jsem na konci minulého roku prodávat silovku za šest vočí a nakupovat komplet 1kWh v D57D za 2,7Kč.!
Postavit hybrid do 20 kWp nad 20 kWp se musí pro licenci dokládat kvalifikace.
(5) Odbornou způsobilostí pro udělení licence podle § 4 odst. 1 se rozumí ukončené vysokoškolské vzdělání technického směru a 3 roky praxe v oboru nebo úplné střední odborné vzdělání technického směru s maturitou a 6 roků praxe v oboru. U výroby elektřiny nebo tepelné energie do instalovaného výkonu výrobny 1 MW včetně a samostatného distribučního zařízení elektřiny nebo rozvodného zařízení tepelné energie s instalovaným výkonem do 1 MW včetně postačuje vyučení v oboru a 3 roky praxe v oboru nebo osvědčení o rekvalifikaci k provozování malých energetických zdrojů nebo obdobné osvědčení vydané v jiném státě. U výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů do instalovaného výkonu výrobny 20 kW není povinnost prokazovat odbornou způsobilost.
Jenže to už člověk musí být napaden akutní solariditou, bez jiných koníčků, aby měl z čeho do toho tolik nasypatYouda píše: ↑úte dub 05, 2022 10:13 am
Přesně tak. A to si ještě vem, že:... a to už jsi s 10kWp na docela tenkém ledě, že to přešvihneš.
A) Postavit 10kWp ongrid, čistě pro krmení VB + samostatný ostrov 10-20kWp pro krmení spotřebičů![]()
B) Postavit 29kWp hybrid s licencí ERU, IČO a s výrobním EANem, krmit vlastní spotřebu a přebytek prodávat za spot + nedostatek odebírat na spotřebním EANu za fix![]()

Já se nijak netajím tím, že to nechci dělat ze zájmu či zelené energie, ale čistě pro prachy, resp. úspory

To je novinka že profesní kvalifikace je nutná až od 20kwpxmasin píše: ↑úte dub 05, 2022 11:43 amPostavit hybrid do 20 kWp nad 20 kWp se musí pro licenci dokládat kvalifikace.(5) Odbornou způsobilostí pro udělení licence podle § 4 odst. 1 se rozumí ukončené vysokoškolské vzdělání technického směru a 3 roky praxe v oboru nebo úplné střední odborné vzdělání technického směru s maturitou a 6 roků praxe v oboru. U výroby elektřiny nebo tepelné energie do instalovaného výkonu výrobny 1 MW včetně a samostatného distribučního zařízení elektřiny nebo rozvodného zařízení tepelné energie s instalovaným výkonem do 1 MW včetně postačuje vyučení v oboru a 3 roky praxe v oboru nebo osvědčení o rekvalifikaci k provozování malých energetických zdrojů nebo obdobné osvědčení vydané v jiném státě. U výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů do instalovaného výkonu výrobny 20 kW není povinnost prokazovat odbornou způsobilost.

Od 20kwp je stavební povolení.
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
To se nemysli na stavbu FVE , ale na tu zodpovednou technickou osobu za ucelem vydani licence urcite.
No a ty pozadavky na kvalifikaci tu snad splnujeme vsichni, ne? Nebo je tu mezi nama nejakej absolvent genderovych studii?
PS: kdyztak se to dela tak, ze za ucelem licence ERU na vetsi FVE maji majitele nasmlouvany ICAre co jim delaj technickou osobu a dalsi, co delaji to vykaznictvi. Takze resit se to da, system je ready. Ale kdyz uz tak ve velkym, at se to rentuje....a taky u techto vykonu uz jde o podnikatelskou cinnost, takze se musi platit dane a vest ucetnictvi. Proste idealni pro ty, co uz ICO maji a doma neco vyrabi s drevem, kovem nebo obdelavaj nejaky polnosti.
No a ty pozadavky na kvalifikaci tu snad splnujeme vsichni, ne? Nebo je tu mezi nama nejakej absolvent genderovych studii?
PS: kdyztak se to dela tak, ze za ucelem licence ERU na vetsi FVE maji majitele nasmlouvany ICAre co jim delaj technickou osobu a dalsi, co delaji to vykaznictvi. Takze resit se to da, system je ready. Ale kdyz uz tak ve velkym, at se to rentuje....a taky u techto vykonu uz jde o podnikatelskou cinnost, takze se musi platit dane a vest ucetnictvi. Proste idealni pro ty, co uz ICO maji a doma neco vyrabi s drevem, kovem nebo obdelavaj nejaky polnosti.
Myslím, že do 10 MWh za rok 10 kWp on-grid nebo hybrid a VB je ideální, pokud potřebuji víc, tak těch 10 kWp připojených do sítě a k tomu dle potřeby ostrov s přepínáním sítí. Pokud svítí, jedu na ostrov a připojenou FVE cpu do VB, až dojde ostrovu baterie, přepnu na připojenou FVE nebo dobírám z DS (VB). Ale většině myslím těch 10 kWp s dotací bude stačit.
Dnes jsem to počítal horem dolem a rozdíl mezi fyzickou baterii+VB a holou VB je u mě cca 2tis. ročně. Takže se momentálně přikláním k realizaci FVE bez baterie, viz. kalkulace:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Především se omlouvám za svůj jazyk, ale nejsem Čech.
Dnes mám dům a dva elektromobily (každý 35KW baterie).
Před Covid pandemi jsme měli roční spotřebu ~4,5 MWh, ale přes den jsme nebyli doma. Dnes je alespoň jeden z nás neustále doma.
V roce 2011 jsme měli jedno auto a spotřeba se zvýšila na 8,5 MWh.
Nyní mám podle odečtu elektroměru po 6 měsících spotřebu se dvěma auty 6 MWH, což je asi 12 MWh za rok. Stejné pro nízký a vysoký tarif - 3 a 3 MWh, s tím rozdílem, že se snažím používat spotřebiče jako pračka, myčka na nádobí v nízkém tarifu.
Mám dodavatele elektřiny ČEZ a tarif D27d - pro elektromobily.
V současné době, a pravděpodobně tomu tak bude i nadále, je vždy alespoň jedno auto doma.
Má v takové konfiguraci smysl kupovat baterii, nebo je lepší se zaměřit pouze na virtuální baterii?
PS. Plánuji instalovat tepelneho cerpadla pro bazen (1 fazove, max 2kWh)
Nějaká doporučení?
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Dnes mám dům a dva elektromobily (každý 35KW baterie).
Před Covid pandemi jsme měli roční spotřebu ~4,5 MWh, ale přes den jsme nebyli doma. Dnes je alespoň jeden z nás neustále doma.
V roce 2011 jsme měli jedno auto a spotřeba se zvýšila na 8,5 MWh.
Nyní mám podle odečtu elektroměru po 6 měsících spotřebu se dvěma auty 6 MWH, což je asi 12 MWh za rok. Stejné pro nízký a vysoký tarif - 3 a 3 MWh, s tím rozdílem, že se snažím používat spotřebiče jako pračka, myčka na nádobí v nízkém tarifu.
Mám dodavatele elektřiny ČEZ a tarif D27d - pro elektromobily.
V současné době, a pravděpodobně tomu tak bude i nadále, je vždy alespoň jedno auto doma.
Má v takové konfiguraci smysl kupovat baterii, nebo je lepší se zaměřit pouze na virtuální baterii?
PS. Plánuji instalovat tepelneho cerpadla pro bazen (1 fazove, max 2kWh)
Nějaká doporučení?
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Já stále nerozumím těm Vašim počtům, pokud používám tuto kalkulačku dával bych tam vždy aktuální sazebník. Pak uvidím úsporu značně větší, protože ačkoliv dnes mátě třeba teda 1kWh za 2420,- na jak dlouho? Vážně jsou češi pořád tak naivní v rámci ekonomiky, že si myslí, že to třeba zlevní?
Jen taková úvaha, dnes FVE 10kWh hybrid + ca 450k mínus 205k dotace mínus 3x2tis ročně úspora při ceně 2420,- (i kdyby na tři roky), i kdyby cena oproti dnešku nezdražila (což pochybuji), bude tedy 4340,- bez ostatních poplatků, zadání do kalkulačky nechám na Vás, toť úspora z mikroekonomického hlediska. Další věc je inflace, k únoru dle ČNB 11.1%, ať se to dobře počítá ca 10% (kovy jsou na tom mnohem hůře viz burza - kabely, rámy a další součísti). první rok cena 495k, druhý rok 544,5k, třetí rok 598,95k. Jasně inflace "snad" opět klesne, ovšem kdy? To nikdo neví, co víme jistě je, že ceny se zastaví tam kde budou a při nejlepším budou stagnovat, pokles je spíš utopie závislá na technologickém vývoji. Další věc jsou dotace, které dnes ušetří v podstatě polovinu, dejme tomu za ty tři roky budou/nebudou, jaké budou podmínky, jak bude vysoká, bude to pořád ca polovina? Kdo má věšteckou kouli odpoví. To tak okrajově z makroekonomického hlediska. Další aspekty může být politika, mezinárodní vztahy, zdroje surovin, pandemie.
Je to prostě snowball a kdo to podle mě nestihne toho sundá lavina. Pak budeme čekat až to zas pootaje a budeme na špičce ekonomiky. Ale bude to rychlejší nebo pomalejší než po roce 2008 kdy ta rána nebyla tak globální jako teď?
PS: Jsou to prostě kulášové počty, ale zapomněli jste tam dát cibuli a maso, nic moc guláš

PPS: Nejsem pesimista, jsem snílek s hlavou v oblacích a nohama na zemi.
Pozn. inflace 11.1% je meziroční k únoru přičemž pro rok 2021 je 3,8%, realitu si dopočtěte sami.
Případně se omlouvám, pokud by to někomu přišlo jako mimo téma, napište mi DM ať zde nedělám třeba reklamu, kde osvětlím proč a jak jsem přišel k těmto propočtům. Zároveň podotýkám, že jakákoliv INVESTICE se počítá min na 5 LET+, vše ostatní na kratší horizont je pouze SPEKULACE, včetně mnou uvedených propočtů.
Jaho -
Kde máš ve variantě 2 odběr z DS? Bez spotřebované energie nelze do VB ukládat. Respektive lze, ale přijdeš o ní. Nebo je považován odběr uložené energie do VB za spotřebovanou energii?
Kde máš ve variantě 2 odběr z DS? Bez spotřebované energie nelze do VB ukládat. Respektive lze, ale přijdeš o ní. Nebo je považován odběr uložené energie do VB za spotřebovanou energii?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

baterie Risen SYL 11,1 kWh, A-ZRouter SMART (přetoky bojler 200l Dražice 3x800W)

Já bych otázku výhodnosti/nevýhodnosti VB při tarifu pro přímotop, TČ a elektrické topení zjednodušil. Doplnil jsem současný ceník ČEZ - elektřina pro soláry (s VB), platný od 1.4.2022.
Předpokládám FVE do 10 kWp s VB. Spotřeba domácnosti je nižší než výkon FVE, tedy z DS nebude nakoupeno nic. Celkovou spotřebu domácnosti pokryje FVE.
Mám tři příklady pro výrobu a spotřebu do 10 MWh
1) vše proženu VB, spotřebu rozdělím 1:4 VT:NT. Tedy přes VB proženu celých 10 MWh a odeberu 2 MWh ve VT a 8 MWh v NT.
2) 5 MWh spotřebuji přímo a 5 MWh pošlu do VB (asi reálný příklad). Poměr VT/NT stejný.
3) Mám VB, ale vše spotřebuji přímo, do DC nepošlu nic.
Takže roční platba ČEZu včetně DPH:
1) 17 418,- Kč
2) 12 411,- Kč
3) 7 404,- Kč
Vezměte si vaši roční fakturu od distributora, dosaďte si dnešní !!! cenu dle vašeho tarifu bez FVE a podívejte se na rozdíl. Podle toho se můžete rozhodnout, zda a za jak dlouho se vám FVE vyplatí. Pokud máte fixaci, jednou dojde a bude vám přidělen nový tarif (ceník), který těžko bude nižší než současný.
Předpokládám FVE do 10 kWp s VB. Spotřeba domácnosti je nižší než výkon FVE, tedy z DS nebude nakoupeno nic. Celkovou spotřebu domácnosti pokryje FVE.
Mám tři příklady pro výrobu a spotřebu do 10 MWh
1) vše proženu VB, spotřebu rozdělím 1:4 VT:NT. Tedy přes VB proženu celých 10 MWh a odeberu 2 MWh ve VT a 8 MWh v NT.
2) 5 MWh spotřebuji přímo a 5 MWh pošlu do VB (asi reálný příklad). Poměr VT/NT stejný.
3) Mám VB, ale vše spotřebuji přímo, do DC nepošlu nic.
Takže roční platba ČEZu včetně DPH:
1) 17 418,- Kč
2) 12 411,- Kč
3) 7 404,- Kč
Vezměte si vaši roční fakturu od distributora, dosaďte si dnešní !!! cenu dle vašeho tarifu bez FVE a podívejte se na rozdíl. Podle toho se můžete rozhodnout, zda a za jak dlouho se vám FVE vyplatí. Pokud máte fixaci, jednou dojde a bude vám přidělen nový tarif (ceník), který těžko bude nižší než současný.
Ono jde taky o to, ze spousta menicu pokud nema baterii tak neumi fungovat v asymetrickem rezimu. A kdyz uz umi, tak zase maji tak pomalou regulaci, ze kazdou chvili tahaji ze site a pak se to tam snazi zase vratit.
FVE bez fyzicke baterky, aspon male, je neco jako auto bez ostrikovacu, steracu, svetlometu, a s nadrzi na 1L paliva:
Jezdit to bude, usetrit se na tom da, ale bude to jizda dost nahovno.
A driv nebo pozdejc to skonci bourackou.
FVE bez fyzicke baterky, aspon male, je neco jako auto bez ostrikovacu, steracu, svetlometu, a s nadrzi na 1L paliva:
Jezdit to bude, usetrit se na tom da, ale bude to jizda dost nahovno.
A driv nebo pozdejc to skonci bourackou.
Ještě k této kalkulaci a otázce VB nebo fyzická baterie. Výše uvedené příklady platí obecně, je jedno, zda máte jen VB nebo i fyzickou baterii. Jediný rozdíl je v tom, že při připojení fyzické baterie bude množství odeslané do DS asi 30 % spotřeby, při pouze VB asi 70 %. To dělá úsporu asi 40 % rozdílu z příkladu 1) minus 3), tedy asi 4 000,- Kč. Za 10 let je úspora s fyzickou baterií 40 000,- při její ceně asi 100 000,-.
Z čistě ekonomického hlediska je to nesmysl. Jediný efekt má fyzická baterie v zálohování v případě výpadku DS a také, pokud by se režim VB výrazně znevýhodnil.
Z čistě ekonomického hlediska je to nesmysl. Jediný efekt má fyzická baterie v zálohování v případě výpadku DS a také, pokud by se režim VB výrazně znevýhodnil.
Ad Trubka - pokud jedu na VB, tak přeci nepotřebuji asymetrický měnič, protože se bere dodaný/odebraný výkon po fázích, tak je mně přeci jedno, jestli z jedné fáze něco odeberu a z druhé do DS dodám. Pokud mám roční spotřebu 10 MWh, tak nemohu z DS odebrat víc. Jen se mně nepatrně mění poměr vlastní spotřeby ku spotřebě prohnané přes VB.
Samozřejmě, malá fyzická baterie není špatná, ale jsou to náklady navíc, nelze na ni získat dotaci (kapacita musí být alespoň shodná s výkone FVE), a hybridní invertor je o dost dražší, takže pokud někdo otáčí každou korunu, není to nezbytné.
Samozřejmě, malá fyzická baterie není špatná, ale jsou to náklady navíc, nelze na ni získat dotaci (kapacita musí být alespoň shodná s výkone FVE), a hybridní invertor je o dost dražší, takže pokud někdo otáčí každou korunu, není to nezbytné.
Když tak o tom přemýšlím, asi je úvaha Jaha v pořádku. Je snad jedno, jestli je odběr dřív, než ukládání, či naopak. Ten název virtuální baterie VB je podle mě špatný, proto ho ČEZ nepoužívá. Raději bych nazval přetoky do DS úložiště, či jinak. Baterie má omezenou kapacitu, a hlavně z vybité prázdné baterie nejde sosat. Jsem zvědavý na první vyúčtování. Cena fyzické baterie je při dotaci v podstatě 50 %, má výhodu backupu, při sosání z ní to nic nestojí, takže za mě je výhodná. Nehledě na možnost změny podmínek pro VB ze strany ČEZu.

baterie Risen SYL 11,1 kWh, A-ZRouter SMART (přetoky bojler 200l Dražice 3x800W)

Samozřejmě, hybridní FVE je celkově výhodnější, bohužel je tu velký cenový rozdíl, zejména pokud se bavíme o výkonech k 10 kWp. Jen pro příklad cena on grid 9,9 kWp je 148 000,-, cena hybridní 9,9 kWp s baterií 9,3 kWh je 275 000,- (platí s dotací pro Ústecký kraj), což je skoro dvojnásobek.