GoodWe GW2500-XS a FV ohřev vody

Odpovědět
Spouter919

GoodWe GW2500-XS a FV ohřev vody

Příspěvek od Spouter919 »

Dostal jsem nabídku od firmy na FV ohřev vody. Můj plán je pomocí FV ohřívat pouze vodu, nic víc. Mám bojler 160 litrů, který se spíná pomocí HDO v době nízkého tarifu. Montážní firma navrhla měnič GoodWe GW2500-XS+.

Lze tento měnič nainstalovat a provozovat spolu se spínáním bojleru pomocí HDO tzn. že primárně se bude bojler nahřívat pomocí FV a když se nezvládne nahřát, tak vše dohřeje ze sítě, ale jen v době nízkého tarifu?

Mě se zdá, že mě tahají za fusekli. Měnič bude fungovat nonstop a zkrátka co nevyrobí FV si doducne se sítě a bude mu jedno jestli v době nízkého nebo vysokoho tarifu...

Prosím o info jestli to chápu správně?
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: GoodWe GW2500-XS a FV ohřev vody

Příspěvek od eduard22 »

Chápete to naprosto správně.

Já si to řešil tak že:
- na "noční proud" (NT) kašlu protože je cena již vyrovnaná s denním... a jelikož chcete nahřívat bojler ze Slunce a aSlunce svítí stejnak jen ve dne ;-) a ne v noci, limitují chytrou wi-fi zásuvkou odběr vlastně naopak: na proud denní a to ze Slunce 8-)

Také se dá ovládat přídavné relé bojleru (do původního okruhu NT raději nezasahovat je v podmínkách dodavatelé jako podmínka nižších tarifů) ze svorek měniče a určit si při jakém příkonu z panelů se má sepnout.

Já ovládám spínání bojleru přímo touto wi-fi zásuvkou od tapo dražší řadu na16A! a mám jí načasovanou automatický od 10. do 14.h , kdy dle grafu Jsem vypozoroval největší světelný výkon ze střechy.

Jeli již od rána jasno a na mobilu vidím že elektrárna dává dostatek výkonu , ručně z mobilu odkudkoliv, nebo na tabletu na zdi doma, povolím sepnutí spoileru již dříve. Co kdyby později nesvítilo dostatečně.

Ale není nutné to neustále sledovat a ovládat ručně jak jsem psal Mám tam časový plán který zásuvka dodržuje i při ztrátě spojení s wi-fi nebo s mobilem při výpadku sítí.

Nebude-li v tomto nastaveném úseku dostatečně svítit umí Ostrovní měniče, Já mám Axpert King, při správném nastavení jen chybějící energii vzít pouze z baterie. Nikoliv ze sítě.

Po ohřevu následně zase pomalu dobije aku i kdyby bylo škaredě tak už vklidu ji doplní i když pomalu. Kdežto bojler potřebuje vždy minimálně celý výkon spirály.

Funguje to podobně jako kdysi mlynáři i když bydleli u potoku s malým průtokem Ne mladý přímo tím proudem vody v potoce To by nestačilo ale napustili nejprve rybník a když chtěl semlít pustili na chvíli stavidla hladina rybníku sice poklesla ale v době kdy nemlel Z potůčku za další čas zase dočůrala.

Tedy Díky rybníku jako rezervoáru energie mohli mlynáři mlít i v době relativního sucha :-)

Za potůček se do sekce málo energie a jen slabý proud ze solárních panelů a zarybník si dosaďte baterie a stavidlo je správný měnič.

Ještě mám rozpracovaný řízení pomocí relé a jako druhou podmínku fotobuňku, která ho dovolí sepnout jen za jasného dne. A ta první podmínka - že relé má ovládat i z původní zásuvky NT. Ale bojler by na ni zapojen nebyl samozřejmě Ten by byl na fotovoltaiku na výstup měniče! Původní zásuvka bojleru (NT) by pouze ovládala druhou podmínkou.

Pro případ že v zimě bude málo energie z panelů a tento Ostrovní měnič umí psát jen rozdíl energie i ze sítě , nestačila-li by ani baterie která by se nestíhala vedne v zimě dobíjet zcela, tak aby si pomáhal měnič dobíjet ji pouze při NT.

Ale od toho jsem opustil vzhledem k Vyrovnané ceně obou tarifů...

Ještě poznámka: jelikož je tento měnič King Ostrovní, nepřipojuje s jeho výstup do sítí ale pouze na okruhů domu, mimo okruh NT) a není možný prodej do sítě, ale ani přetoky :-)

Ale vy jste chtěl pouze ohřev vody, nikoliv nikoli energii do konce prodávat....,ne?
A nutné jsou u ostrovních měničů baterie!
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: pon črc 24, 2023 6:39 am A nutné jsou u ostrovních měničů baterie!
Možná nějaká hybridní kisna, jinak regulátor + měnič funguje bez baterek, regulátor musí mít pevně nastavené napětí měniče, čiliže nabíječka + měnič vhodná není, možná nabíječka + regulátor + měnič, to ale nemám testlé.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Cmrnda píše: pon črc 24, 2023 9:50 am
eduard22 píše: pon črc 24, 2023 6:39 am A nutné jsou u ostrovních měničů baterie!
Možná nějaká hybridní kisna, jinak regulátor + měnič funguje bez baterek, regulátor musí mít pevně nastavené napětí měniče, čiliže nabíječka + měnič vhodná není, možná nabíječka + regulátor + měnič, to ale nemám testlé.
A jak bude měnič krmit 2kW těleso bojleru, když bude z panelů třeba jen 1,9kW? Nikde! Takže se zastaví a bude čekat na slunce? A budouli plout mraky furt bude vypínat a zase startovat???...

Není lepší ten rezrevoár v podobě aku, aby ty výpadky ze střechy aku dokrývala a pak se po nahřátí vklidu dobila a to různým i malým výkonem i malým proudem, budeli hnusně?
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: pon črc 24, 2023 2:27 pm A jak bude měnič krmit 2kW těleso bojleru, když bude z panelů třeba jen 1,9kW? Nikde! Takže se zastaví a bude čekat na slunce? A budouli plout mraky furt bude vypínat a zase startovat???...

Není lepší ten rezrevoár v podobě aku, aby ty výpadky ze střechy aku dokrývala a pak se po nahřátí vklidu dobila a to různým i malým výkonem i malým proudem, budeli hnusně?
Jo, bude to cyklovat a do bojleru půjde jen to co je na panelech. Nejlevnější je spojit několik panelů do serie, ošetřit termostat diodou a kondenzátorem a je to za pár korunek...
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Spouter919

Popíše mi tedy prosím někdo, jak to bude fungovat? Dejme tomu, že bude podzim, zataženo. Bude to GoodWe fungovat tj. pošle to co má do bojleru a nebo se vypne a bude čekat na lepší podmínky?

Montážní firma tvrdí, že je tohle GoodWe 100% lepší varianta nežli obyč. regulátor od Oplockého. Nic jiného než ohřev vody v bojleru tím řešit nechci.
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

Je to klasický on-grid menič, čiže ak bude mať DS k dispozícii bude vyrábať. Ale nepošle to len do bojleru, pošle to normálne do rozvodov domu odkiaľ si to zoberie bojler. Neviem presne akú logiku ovládania tá firma zvolí, ale celé mi to príde troška na hlavu. Možno som len nepochopil ako to firma chce spraviť s tým on-grid meničom.

Radšej by som zvolil Oplockého a spravil si vedľa bojlera 2 zásuvky - jednu na DS a druhú na Oplockého. Ak by bolo málo nahriatej vody prehodil by som bojler na DS, aby sa dohrial priamo zo siete.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Spouter919

Diablo1st píše: úte črc 25, 2023 7:53 am Je to klasický on-grid menič, čiže ak bude mať DS k dispozícii bude vyrábať. Ale nepošle to len do bojleru, pošle to normálne do rozvodov domu odkiaľ si to zoberie bojler. Neviem presne akú logiku ovládania tá firma zvolí, ale celé mi to príde troška na hlavu. Možno som len nepochopil ako to firma chce spraviť s tým on-grid meničom.
Nebudou ten měnič montovat do rozvodu domu. Bude jen u bojleru. Z jedné zásuvky si k němu vezmou AC a bojler nápoji přímo k měnící. Měnič tedy nebude napájet nic jiného než bojler.
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

Spouter919 píše: úte črc 25, 2023 10:16 am
Diablo1st píše: úte črc 25, 2023 7:53 am Je to klasický on-grid menič, čiže ak bude mať DS k dispozícii bude vyrábať. Ale nepošle to len do bojleru, pošle to normálne do rozvodov domu odkiaľ si to zoberie bojler. Neviem presne akú logiku ovládania tá firma zvolí, ale celé mi to príde troška na hlavu. Možno som len nepochopil ako to firma chce spraviť s tým on-grid meničom.
Nebudou ten měnič montovat do rozvodu domu. Bude jen u bojleru. Z jedné zásuvky si k němu vezmou AC a bojler nápoji přímo k měnící. Měnič tedy nebude napájet nic jiného než bojler.
Takto to nefunguje. On-grid má len jeden prívod na AC a potrebuje DS, aby sa vôbec zapol. Čiže po tomto jednom kábli bude dodávať energiu do domových rozvodov odkiaľ si ju poberú všetky spotrebiče vrátane bojlera. Ak bude energie viac ako dokážu spotrebiče zobrať bude tlačiť do DS resp. obmedzí výkon podľa nastavenia.
Preto som sa pýtal, ako presne to plánuje firma spraviť, lebo toto mi ako dobré riešenie len na ohrev bojlera nepríde, keďže túto fve treba oficiálne prihlásiť. Preto radšej oddelený okruh s Oplockým alebo potom oficiálnu 1F FVE.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“