Prosím o konzultaci, šlo by toto rozvržení panelů/stringů?
Plán je +/- 5kWp
- červeně hromosvod (odstup nebude problém dodržet)
- orientace JIH -8° / ZÁPAD -8°
Asi by šly ještě 3ks na jižní valbu, ale zdá se mi to spíš jako komplikace v zapojení a 3ks k úžlabí vpravo k těm plánovaným 6ti jižním,
ale bude tam vrzy stín od druhého křídla střechy od JZ/Z.
Západní střecha je volná, ale od Z/SZ je tam terénní navýšení a 2 patrový sousední dům, poměrně brzy padá stín,
proto se se Z stringem posunuju co nejvíce na J
- sklon střechy 30°
- krytina STODO 12
Panely ještě nemám / řeším ...
díky
umístění stringů
umístění stringů
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: umístění stringů
Nejsem zadny odbornik, ale zatim nikdo neodpovida ....
Muj nazor ? Cim vic panelu tim lip! Cim min ze site, tim lip. Navic "připojitelnost" - kdo driv prijde, ten driv mele. Na nektere se uz nedostane.
A proc komplikace v zapojeni ?
Stiny - optimizery (kazdy chlup co chytis navic je prima).
Valba ? Hm, vypada krasne. Na FTV uplne na H. Sam jsem kvuli panelum predelaval celou strechu. Ale aspon byla stara.
Ja bych jeste vrazil i na vychodni stranu.
Proc chces jen 5kWp netusim. Ale v zime budes rad za kazdy peak. Cim topis?
Muj nazor ? Cim vic panelu tim lip! Cim min ze site, tim lip. Navic "připojitelnost" - kdo driv prijde, ten driv mele. Na nektere se uz nedostane.
A proc komplikace v zapojeni ?
Stiny - optimizery (kazdy chlup co chytis navic je prima).
Valba ? Hm, vypada krasne. Na FTV uplne na H. Sam jsem kvuli panelum predelaval celou strechu. Ale aspon byla stara.
Ja bych jeste vrazil i na vychodni stranu.
Proc chces jen 5kWp netusim. Ale v zime budes rad za kazdy peak. Cim topis?
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Určitě bych doporučil přidat alespoň ty 3 na jižní valbu, od října do února za ně budeš rád, můžeš je zapojit do jednoho stringu s těmi co už tam máš směrem k jihu. A celkově platí, že každý kWp je dobrý - těch pár panelů navíc už celou FV o tolik neprodraží.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
- Kapacita baterie [kWh]: 10
Záleží, jakou máš spotřebu,
já bych udělal tři stringy (9 jih a 9východ) paralelně a 6 na západ samostatně x 415Wp celočerný panel. Bude to vypadat pěkně a máš nějakou rezervu na prodej/nebo v budoucnu na vytápění+klimu/nebo na nabíjení BEV. Cenový rozdíl mezi 5kWp elektrárnou a 10kWp elektrárnou není zajímavý.
Pokud jsou tam výrazné stíny, tak komplet vybavit optimizéry s řídící jednotkou, alespoň budeš mít dohled těch panelů. Vyrobí ti to nějakých 8MWh/rok.
Pokud si trváš na své postupné výstavbě, začni těmi 9ti na jihu, které dávají největší užitek. K tomu 9 východ, abys tam měl stejné panely pro paralelní zapojení a také aby to v tom úžlabí vypadalo rozumně, protože v budoucnu stejné už neseženeš a v nejhorším ten západ uděláš jindy.
já bych udělal tři stringy (9 jih a 9východ) paralelně a 6 na západ samostatně x 415Wp celočerný panel. Bude to vypadat pěkně a máš nějakou rezervu na prodej/nebo v budoucnu na vytápění+klimu/nebo na nabíjení BEV. Cenový rozdíl mezi 5kWp elektrárnou a 10kWp elektrárnou není zajímavý.
Pokud jsou tam výrazné stíny, tak komplet vybavit optimizéry s řídící jednotkou, alespoň budeš mít dohled těch panelů. Vyrobí ti to nějakých 8MWh/rok.
Pokud si trváš na své postupné výstavbě, začni těmi 9ti na jihu, které dávají největší užitek. K tomu 9 východ, abys tam měl stejné panely pro paralelní zapojení a také aby to v tom úžlabí vypadalo rozumně, protože v budoucnu stejné už neseženeš a v nejhorším ten západ uděláš jindy.