Hledám odpovědi ke spotřebě střídači (obecně) a bojleru (Dražice)

Odpovědět
jaromir.jakubec

Hledám odpovědi ke spotřebě střídači (obecně) a bojleru (Dražice)

Příspěvek od jaromir.jakubec »

Zdravím vás chytří lidé,

potřebuji se od vás trošku nachytřit ve věci spotřeby střídače/střídačů (obecně - pokud se dá a není to případ od případu) a chladnutí bojleru.

Jednoduše napsáno když FVE vyrábí, tak střídač maká. Konkrétně jen pro případ, je to GoodWečko ET 10kW asymetrický. Čím více maká, tím více žere. A teď, žere přímo z výroby FVE? (Tedy panely vyrobí např. 100W za minutku a střídač si hned cucne z této výroby např. 0.2W za tuto minutku, takže pošle do baráku nebo baterek 99.8W?). A nebo si cucá ze sítě, když jsme pernamentně připojeni hybridem na DS? A nebo případně jinak?
A další podotázka, když panely nevyrábí, cucá si elektřinu odkud? Řekl bych z baterek a potom ze sítě.

Tak a druhé téma je bojler Dražice. Kupovali jsme nový před 2 lety. Ne nějak extra drahý, ale tak něco stál. Jelikož je nový, tak jsme čekali, že jeho izolační vlastnosti nebudou špatné. Jasně, šetřili jsme na něm, takže žádnou slávu jsme úplně nečekali. Ale, v úterý dopoledne mamka vypla nahřívání bojleru s tím, že zkusíme test. Teplou vodu nepoužila skoro vůbec. Jen hooooodně mírně. Koupala se jinde. A ve čtvrtek zkusila tepolotu vody, když si chtěla umýt vlasy a a a a, musela jít jinam. Voda byla na hlavu nepříjemná. Ne úplně studená, ale chladná.
Nejdříve chci požádat o zkušenosti, jestli je toto u levnějších modelů klasika a nebo je někde chyba.
Chci ještě studovat návod papírovej, videa se zkušenostmi na YT, ale začínám tady na fóru.

Mockrát děkuji za pomoc a přeji super víkend.
2x hybrydní elektrárna, Sedlová střecha, V: 12 kusů, Z: 13 kusů, J:13 kusů
1. FVE: 16x AEG 450 Wp, GoodWe 10K-ET(asymetrický), 3x Risen HomESS HV3700 3,7kWh
2.FVE: 22x AEG 450 Wp, GoodWe 10KT-DT(symetrický)
brumlaj

Re: Hledám odpovědi ke spotřebě střídači (obecně) a bojleru (Dražice)

Příspěvek od brumlaj »

Střídač neřeším, k tomu bojleru. Každý výrobce je povinen uvádět jaké ztráty (např. Wh/den) daný typ má a Dražice nejsou vyjimkou. Takže hledej na dzd.cz nikdo jiný to za Tebe dělat nebude. A až budeš mít dotaz jak ztráty snížit, tak popiš své možnosti a to už je na diskuzi.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

K tomu střídači:
Je to jak píšeš, žere v pořadí priorit z FV, baterky, sítě. Spotřeba se dá snížit zakázáním backupu. Ale spotřeba je tak jako tak téměř zanedbatelná oproti dalším vlivům:
- ztráty při ukládání/čerpání/balancování baterie, klidně 30% i víc - ale je to prakticky jen z toho, co vyrobí FV, takže člověka to nebolí.
- přícucy způsobené účtováním po fázích v kombinaci s nedokonalostí řadiče - to je energie, kterou si řadič posílá s DS sem a tam po různých fázích, co kdo píše, tak u tohoto řadiče minimum je 0,5-1 kWh/den. Je to takový systém "levně prodat, draho koupit". Toto je podle mne hlavní důvod, proč je řadič schopen celkovou spotřebu z DS i zvýšit (hlavně v zimě), místo aby ji snížil. Pokud má dům spotřebu alespoň tak 10 kWh/den, tak se kvůli tomu vyplatí na zimu zakázat přetoky - což ten problém neodstraní, ale hodně ho zmenší. Pokud je spotřeba v zimě malá (dva důchodci topící plynem), tak se vyplatí střídač odpojovat/vypínat. Ale je to individuální i podle polohy panelů, počasí a tak.
jaromir.jakubec

brumlaj píše: sob lis 11, 2023 7:27 am Střídač neřeším, k tomu bojleru. Každý výrobce je povinen uvádět jaké ztráty (např. Wh/den) daný typ má a Dražice nejsou vyjimkou. Takže hledej na dzd.cz nikdo jiný to za Tebe dělat nebude. A až budeš mít dotaz jak ztráty snížit, tak popiš své možnosti a to už je na diskuzi.
Takhle stačí. Domácí úkol si udělám sam.
Díky moc.
1. FVE: 16x AEG 450 Wp, GoodWe 10K-ET(asymetrický), 3x Risen HomESS HV3700 3,7kWh
Sten77

Příspěvek od Sten77 »

Já jsem tu ztrátu měřil. Bojler dražice 160l. Termostat na maximum. Denní ztráta je průměrně 1,7 kWh. Ono tam izolace moc není.
Hybridní FVE 8,1 kWp, GoodWe 10K-ET Plus, 4 x Pylontech Force H2 14,2 kWh
jaromir.jakubec

Sten77 píše: ned lis 12, 2023 1:30 pm Já jsem tu ztrátu měřil. Bojler dražice 160l. Termostat na maximum. Denní ztráta je průměrně 1,7 kWh. Ono tam izolace moc není.
Ooooohhh, to je podobné, jako u mamky.
Mamka má 120l a říkala, že jak bojler zapla, podružný měřák naměřil 3kWh spotřebu do 65 stupňů.

Bojler kupovala a vybírala mamka. Já ho jen platil. Takže já byl spokojenej, že jsem nemusel moc platit. Ale kdyby si mamka uvědomila, že kupuje bojler v podstatě bez izolace - musím teprve zjistit přesně - tak by si ráda vybrala jinej.
jaromir.jakubec

pave69 píše: sob lis 11, 2023 10:04 am K tomu střídači:
Je to jak píšeš, žere v pořadí priorit z FV, baterky, sítě. Spotřeba se dá snížit zakázáním backupu. Ale spotřeba je tak jako tak téměř zanedbatelná oproti dalším vlivům:
- ztráty při ukládání/čerpání/balancování baterie, klidně 30% i víc - ale je to prakticky jen z toho, co vyrobí FV, takže člověka to nebolí.
Super, díky moc za popsání. To mám radost. Takže technicky jaro a léto je z pohledu spotřeby střídače/střídačů (máme doma dva) zanedbatelné. Tak stejně balancování baterie atd. Jelikož spotřeba jde přímo z FVE a tedy nezapočítává se na elektroměr.
pave69 píše: sob lis 11, 2023 10:04 am
- přícucy způsobené účtováním po fázích v kombinaci s nedokonalostí řadiče - to je energie, kterou si řadič posílá s DS sem a tam po různých fázích, co kdo píše, tak u tohoto řadiče minimum je 0,5-1 kWh/den. Je to takový systém "levně prodat, draho koupit". Toto je podle mne hlavní důvod, proč je řadič schopen celkovou spotřebu z DS i zvýšit (hlavně v zimě), místo aby ji snížil. Pokud má dům spotřebu alespoň tak 10 kWh/den, tak se kvůli tomu vyplatí na zimu zakázat přetoky - což ten problém neodstraní, ale hodně ho zmenší. Pokud je spotřeba v zimě malá (dva důchodci topící plynem), tak se vyplatí střídač odpojovat/vypínat. Ale je to individuální i podle polohy panelů, počasí a tak.
Jooo, toto mě ze začátku strašně prekvapilo. V září se mi ani jednou nevybila baterie. A přitom jsem na hodinach měl o 98kWh více, které jsem dodavateli musel zaplatit.
Ale technicky za to jsem je prodal z FVE zpět do sítě.
Takže ztráta distribučních poplatků a rozdíl mezi nakupem silovky a prodejem.

Ale jestli to v zimě bude ještě horší.... ufffff. Bojím, Bojím.

Mohu poprosit jak to technicky funguje, že zákázáním přetoků se spotřeba z DS velmi sníží?
I přes to, že k DS budu připojen a budu cucat elektřinu ze sítě.
Naše spotřeba přes zimu bude v desítkách kWh. 2 byty, elektrické topení.
Dneska např. FVE vyrobila 35kWh. Takže pohoda. K přetokům docházelo.
Ale opravdu mají přetoky vliv na spotřebu střídače tak moc, že se mi vyplatí neprodat např. 10-15 kWh do sítě?
Horší bude, až FVE vyrobí 5kWh. Ale to zase k přetokům nedojde.

Díky moc za toto technické vysvětlení.
Sten77

Příspěvek od Sten77 »

K bojleru....Dražice je dobrá značka. Já ho letos měnil po 18-ti letech. A to začala téct příruba, která se dá vyměnit samostatně. Ale dal jsem rovnou nový bojler. Až později jsem zjistil, že to prasklo díky vadnému zpětnému ventilu. Tlak v nádobě byl vyšší, než bylo zdrávo :D . Ostatní výrobci to mají s izolací podobné. Když tam dají opravdu hodně izolace, tak bude mít bojler podstatně větší rozměry a bude dražší. Běžný uživatel slyšící pouze na cenu to nekoupí. Já mám bojler v technické místnosti a tu mi těmi ztrátami pomáhá vytápět, tak mi to ani nevadí.

K tvé otázce "......že zákázáním přetoků se spotřeba z DS velmi sníží?"
Ne zakázáním přetoků, ale zakázáním omezení maximální výše přetoků. Pokud vypneš limit maximálního přetoku, tak se výrazně sníží "přícuc" ze sítě. Ale pozor, od distributora máš maximální limit, který nesmíš překročit. To musíš mít nějak vyřešené. Jinak tě čeká pokuta za neoprávněnou dodávku.
Hybridní FVE 8,1 kWp, GoodWe 10K-ET Plus, 4 x Pylontech Force H2 14,2 kWh
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Sten77 píše: ned lis 12, 2023 6:33 pm...... Tlak v nádobě byl vyšší, než bylo zdrávo :D . ........
Chlapi, dávejte tam expanzku - životnost se znásobí. Ano, jednou za dva roky dofoukat expanzku.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

ještě je otázka, jak je danej boiler velkej a na jakou teplotu byl nahřátej než byl vypnut. Za "normálních" okolností se ale tohle nestane, 120l boiler s přídavnou izolací , tak tam klesá teplota cca o 2°C za den, 200l bez izolace taky pár dní vydrží, než teplota spadne na nepoužitelnou (z 50°C na méně než 40). Ale zase bez měření není vědění. Tj znáš počáteční teplotu boileru, ale asi neznáš jestli ta teplota byla jenom na horním konci boileru, info: "teplou vodu skoro nepoužila" může znamenat ledacos, třeba to, že baterie je nastavená na doraz na teplou, ale odběr vody např. na umytí rukou se zastaví dřív, než doteče teplá voda k baterii, ale z boileru se odebrala, akorát se nikde nevyužila. to jsou obvykle tak 2-3l vody. Když je to 50x za den, tak se z boileru odebralo víc než 100l teplé vody, kterou nikdo nikde nepoužil, jenom drobek ohřála stěny a podlahy... A to jsou stupně volnosti takovýho rázu, že nemáš šanci se ničeho dobrat a můžeš to svádět na mizernou tepelnou izolaci boileru.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
skybor

Příspěvek od skybor »

ad bojler: My vzhledem k tomu, že jsme potřebovali umístit bojler v koupelně, tak jsme hledali bojler, který má minimální rozměry a trochu i vypadá. Vyhrál to plochý bojler Ariston EVO Velis 80l (pro 2 lidi dostatečný). Pokles teploty cca 1°C za hodinu. Takže je jasné, že když se šetří na rozměrech, tak to odnese hlavně izolace. Ale my to bereme jako zařízení 2v1. Nemusíme v koupelně pouštět žádné jiné topení ;) A hlavně vodu ohřívá ještě i dnes naše malá experimentální mikro FVE. Umístění v koupelně má i svá plus. Minimální ztráty v rozvodu vody a využité ty úniky tepla pro topení.

ad spotřeba střídače: Tady to mne aktuálně taky trápí. Tedy trápí mne hlavně spotřeba v noci. Aktuálně je naše ostrovní mikro FVE postavena modulárně. V noci jede malý měnič s malou spotřebou. A velký měnič se pouští jen když je třeba. Ale plánuje se přestavba a chtěli bychom přejít na větší kombi měnič (7-10kW), ale při představě spotřeby 70-100Wh mne oblívá pot ;) Asi to budu muset zase vyřešit paralelním nočním provozem nějakého malého měniče.
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), Victron Atlas 48/1600, SkyPowerBox LF 4810 1kVA, APC SmartUPS 5kVA
nijel
Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nijel »

Mám 200l bojler Stiebel Eltron a teplota klesne o 1°C za cca 3 hodiny. Je s výměníkem na topení a než jsem zaizoloval trubky na topení, tak to bylo 1°C za hodinu. I teď určitě bude většina ztrát přes ten výměník.

Podle výrobce je pohotovostní ztráta energie za 24 h při 65 °C 1.803 kWh. Ale kritérium pro výběr to nebylo, šlo v podstatě jenom o rozměry...
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

jaromir.jakubec píše: ned lis 12, 2023 4:25 pm Mohu poprosit jak to technicky funguje, že zákázáním přetoků se spotřeba z DS velmi sníží?
Možná slovo "velmi" je optimistické :-/
Prostě když má asymetrický střídač zakázané přetoky, tak nedodává, dokud je spotřeba domu menší než asi 300 W (údaje se liší, možná taky podle FW střídače? Někdo píše 50 W na fázi, někdo 100 W na fázi..., u mě je to spíš těch 100W na fázi). Takže když pak se zapne větší spotřebič a střídač začne dodávat, tak ten přetok je o tohle menší - tím pádem nedojde k tomu ping-pongu, nebo spíš dojde, ale s menším míčkem. Čili dům pořád žere z DS něco málo, střídač jen pomáhá ve špičkách a většina jeho energie (které je přes zimu málo) se využije "doma", nepošle se do pryč.

Ještě se taky u střídače s baterkou dá nastavit, že se baterka nemá vybíjet - třeba DOD jen 20-30% - tím střídač z baterky nic nepouští a pak se to přepne na backup a vybije se to bez přetoků do spotřeby domu. Ale to už je takové "hraní", zralé na automatizaci přes HA nebo tak nějak, vyžaduje to mít přepínání na backup, nepřetížit ho atd. Pro případné nájemníky to je nevhodné (při přepnutí to blikne, některé spotřebiče to nemusí úplně snášet...)
misif
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Příspěvek od misif »

Bojlery podle typu vezmou běžně na dorovnání vlastní ztráty 0,5 až 5 kWh/den. Obecně zásobníky s přírubami nahoře mají o dost větší ztráty než ty se spodními. Novější 100 l Dražice bude někde kolem 1kWh/den.
Střídače podle výrobce a typu jsou rozdílené, obvyklé je, že lehce zatížený 3f 10kW střídač má vlastní spotřebu 60 - 120W, některé starší GW byly někde ke 300W.
Obecně GW je největší tragédie co se týče vlastní spotřeby, co se týče regulace na nulový přetok/odběr z distribuce i MPPT, tragické řešení backupu, tragická WiFi a přerušení výroby, kdy není elektrárna online?, nechápu, jak to někdo může kamkoliv namontovat, diskuze jsou plné dotazů od překvapených majitelů GW.
Jsou tady výrobci typu Solax, Deye, Huawei a řada dalších, které jsou nesrovnatelně lepší po všech stránkách a cenový rozdíl na nákupu není nijak výrazný.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“