elektrické připojení pomocných měřících zařízení, téma jištění

Odpovědět
redcrown
Výkon panelů v FVE [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 80

elektrické připojení pomocných měřících zařízení, téma jištění

Příspěvek od redcrown »

Prosím o radu, jak by měla být správně připojená různá pomocná měřící zařízení, např. smart metry apod do domovní elektroinstalace, zejména v rozvaděči. Jde mě o připojení fáze(í) do zařízení a hlavně jejich jištění. Je potřeba je jistit, případně jaké vodiče použít?
Typická situace je 3f smartmetr připojený k vedení s průřezem 6mm2 a jištěným 32A jističem. Bez adekvátních malých pojistek se mě to tak nějak nelíbí, ale jaké? 3f jistič se mě zase nelíbí jak cenou, tak velikostí. Když se v tom zařízení něco pokaká, tak půjde do křemíkového nebe rychlým odparem a požárem, nebo? Taky asi něco říká norma, ne?
díky
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP (zbývá zapojit dalších 30kWh), BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L
Kodl69

Re: elektrické připojení pomocných měřících zařízení, téma jištění

Příspěvek od Kodl69 »

norma říká, že odbočky z vedení do 3m se nemusí jistit. 32A jistič je dětská hra, 6mm2 je dostatečnej propoj uvniř rozvaděče do jištění 40A (stačí se podívat na továrně vyráběný PER2/ER rozvaděče měření) Když by hlavní jistič byl 630A a vývod 3m bez přejištění k nejbližšímu jisticímu prvku, tak bych taky drobek znejistěl. Ale i tohle je ve výkonových rozvaděčích standartní řešení (1.5mm2 dráty napojený na sběrny a jistič 10A klidně metr daleko, podobně jako se dřív napěťový cívky elměrů nejistily vůbec). Rozvaděč by nějaký destrukce uvnitř vestavěných prvků měl vydržet a nechat si celou tu atrakci uvnitř... Samozřejmě ovládací obvody si odjistíš jednotlivě nebo po skupinách 1f jističi odpovídajících hodnot, nebo pojistkami, dle vkusu každého soudruha :)
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“