Mám RD se sedlovou střechou. Aktuálně instalovaná hybridní FVE se střídačem Solax X3-Hybrid G4 10kW, 23.2 kWh baterek a 9.9 kWp v panelech. 2 stringy - komplet pokrytá jižní část střechy (16 panelů) a komplet východní část střechy (6 panelů), každý panel á 450 Wp.
Nyní k problému. Jsem člověk, pro kterého je slovo návratnost sprosté

Jižní a východní střechu mám tedy plnou, západní nemám vůbec. Kam ještě mohu nějaké další panely umístit jsou místa jako: severní střecha, východní štít (stěna) domu, malá jižní veranda. Prémiová místa jsou již použita a ty další jsou již jen druhé kategorie. Ale s tím bych do toho šel. Cílem je zvýšit produkci ve spatných dnech/měsících. Kdy je zataženo, zima atp. Šlo by mi o to chytit alespoň nějaké to difuzní světlo než nějaký častý přímý osvit. Na tu jižní verandu by se mi vešlo minimum panelů (tak 3 á 450 Wp), ale na ten sever i východní fasádu se může vejít klidně např. 6000 Wp instalovaného výkonu na každou tu plochu.
Myšlenka je k existující hybridní FVE vytvořit paralelně druhou FVE, tentokráte ostrovní. Právě na tyto sběrače difuzního světla. Výstup bych připojil k nahřívání bojleru a akumulačky.
Nyní ta otázka: zaboha nemohu najít žádný vhodný ostrovní střídač. Měl by být totiž zcela jistě 3-fázový. U bojleru a akumulačky mám 3F topné patrony. Nové, stejně jako ty bojlery. Původně jsem je chtěl ohřívat tou hlavní FVE. Ta je 3F, stejně jako rozvody v domě. Takže hledaný střídač 3F, aby měl tedy nejméně 2x MPPT s výkonem na PV vstupech alespoň 2x 6kW. Jinak po něm nic zásadního nechci. Jen možná normální cenu vzhledem k zamýšlenému užití. Tedy Victron a Struder škrtám. Napadne někoho nějaké řešení? Přijde mi, že se snad žádný 3F ostrovní střídač (ne za 100.000 Kč) nevyrábí. Za to těch hybridních jsou mraky, ale to není to co potřebuji v mé situaci.
Sice bych asi raději ten ostrov na topení, ale už mě napadlo i to, zda nekoupit ještě jeden Solax X3 G4 střídač a neprovozovat oba paralelně (spojeně). Problém je, že by všechno to dodělání muselo být předmětem všeho toho papírování směrem k distribuci, dotaci (nemyslím, že bych dostal další), revizi atp. A hlavně, raději bych si tu uvažovanou druhou FVE řešil sám. Bylo by to výrazně levnější a dělal bych si to svým tempem. Pokud by to nakonec byl druhý Solax, vše ofiko (tedy zvětšení současné hybridní FVE, žádná ostrovní), musela by to papírově i fyzicky dělat zase vše ta firma co tu hybridní FVE dělala, protože by si ráda nechala ujít kšeft typu (koupím si sám střídač a panely a namontuju si to sám, vy jen vyřiďte administrativu).
Takže mám z toho všeho hlavu v pejru a moc prosím o radu. Předem díky.