Střídač GW10KN-ET - potíže s domovní elektroinstalací

Odpovědět
Miloš Kröhn

Střídač GW10KN-ET - potíže s domovní elektroinstalací

Příspěvek od Miloš Kröhn »

Mám doma FVE s výkonem 8,28 kWp se střídačem GoodWe GW10KN-ET, který běží v obecném režimu s přetoky do sítě, mám u ČEZu nasmlouvanou virtuální baterii. Stává se mi cca jedenkrát za 2 až 3 měsíce, že mi začnou v domovním rozvaděči vypadávat jističe jednotlivých domovních okruhů, což zjistím, že se něco nedá zapnout, nebo samo zhasne nebo přestane fungovat. Stalo se mi už, že vypadly téměř všechny jističe během několika minut. Obávám se, že je na vině střídač, buď je tvar výstupního napětí zkreslený a vytváří se vyšší harmonické, nebo pustí měnič na výstup SS složku z fotovoltaických panelů a jističe to nezvládnou, opravdu nevím co s tím. Elektrárna je v záruce a dodavatel FVE mi radí ať vyměním všechny jističe. Ořed instalací FVE se výpadky neobjevovaly. Ještě doplním o informaci, že celý dům je jištěný jedním 3f proudovým chráničem a ten nikdy při popisované poruše nevypadl. Setkal jste se někdo s podobnou závadou, ev. dokážete někdo poradit?
Mex

Re: Střídač GW10KN-ET - potíže s domovní elektroinstalací

Příspěvek od Mex »

Nevím, čím to je.
Ale kdyby se to stalo mně, tak bych si myslel, že mám doma poltergeista. A zavolal bych krotitele duchů nebo vymítače.

Nenapadá mě způsob, jak může měnič vyhodit jistič, a to zřejmě i na okruzích bez zátěže (když je tam napsáno, že se na to přijde když nejde něco zapnout).
Přitom spotřebiče zřejmě neodchází, jinak by tam o tom byla zmínka.
Někam do země ten proud asi neteče, když proudový chránič nevylítne (předpokládejme, že je zapojený správně a je funkční).

Takže buď poltergeist, nebo škodolibý teenager.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Zastávám Mexův názor. Vyšší harmonické ani ss složka normální jistič nevyhodí (spíš naopak) a pokud je střídač připojený k DS, tak síť tyhle jevy celkem intenzivně tlumí. Jednou za kvartál je dost řídká četnost, chtělo by to vysledovat okolnosti. Ale někoho nasraného hlasitou televizí nebo tak bych rozhodně nevylučoval.
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

Mám Kinga 5 kW na jedné fázi. Mám ho "na přívodu do hlavního rozvaděče", takže jedna fáze jede z Kinga a ostatní z DS. A ta jedna fáze mi začala po roce vypadávat, nakonec to byl hlavní jistič 25A. Choval se divně, nespadl, ale přestala procházet ta jedna fáze, stačilo ho shodit a nahodit. Když to udělal potřetí, nahradil jsem ho kvalitním LSF (také 3x25A, předtím značka VITO). Mám pro to vysvětlení, že HF střídače vyrábí sinusovku velkými pulzy, takže špičkové proudy mohou být jinde, než u poctivé sinusovky z distribuce. Ale neměřil jsem to.
Mex

Příspěvek od Mex »

Kostěj píše: sob kvě 18, 2024 7:01 pm ... nakonec to byl hlavní jistič 25A. Choval se divně, nespadl, ale přestala procházet ta jedna fáze, stačilo ho shodit a nahodit....
Tohle částečné vypadnutí mi dělá 3f Eaton 25A normálně na gridu bez měniče taky.
Je za ním 1f jistič.
Když třeba prdne klasická žárovka, tak shodí ten 1f jistič. Ale kromě toho i třetinu toho hlavního 3f jističe.
On jako celek nespadne, ale ta jedna fáze je rozpojená.
Je třeba ho shodit a nahodit.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

To vypadá že se něco "tluče" např. rozhozenou synchronizací se síťí, stačí krátkodobý výpadek distribuční sítě, dojde ke krátkodobému zkratu, tím je rozpoutáno spousty odrazů proudů, které vybaví jistič. Jestli jsou v kisně relátka, je pravděpodobná i tato závada. Samozřejmě může dojít i k posunutí fáze v baráku a výsledek bude podobný.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Miloš Kröhn

Příspěvek od Miloš Kröhn »

Dekuji za vaše reakce, některé jsou úsměvné. Ještě jsem zapomněl napsat, že podezřívám měnič z toho, že občas vypadne indukční deska v kuchyni a musím jí "nahodit" shozením a nahozením příslušného jističe. V záruce mi také odešla elektronika indukční desky, tzn. popsané jevy se odehrály před i po výměně elektroniky. Také občas ztratí citlivost tuner v TV Samsung a zatím se daří ho zprovoznit odpojením a znovuzapojenim k síti vytažením síťové šňůry ze zásuvky. Nevím jak prokázat dodavateli měniče jeho závadu. Požádal jsem také distributora o provedení měření sítě v elektroměrovém rozvaděči, ale nic se nezjistilo, protože k výpadku v průběhu měření nedošlo. Distributor odmítl nechat měřící přístroj na místě cca 2 až 3 měsíce. Máte někdo nějaký nápad, jak měřit přechodné jevy na síti v domě a čím? Obávám se ale, že pořízení takového měřicího zařízení bude stát tolik jako měnič, ne li ještě více.
tafx
Výkon panelů v FVE [Wp]: 12400
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od tafx »

Co to vyzkoušet řešit přímo s podporou Goodwe? Já jsem s nimi řešil výpadky měniče bez důvodu a byli ochotni menic vyměnit. Nakonec to vyřešil update FW. Případnou výměnu by pak už provedl tvůj dodavatel.
Hybrid 12,44 kWp, 26x400 Wp + 4x510Wp Trina Solar, Deye 12kW (GW10K-ET odstaveno), 32 kWh EVE, 2 x Wallbox Alfen Eve, EVCC.io pro řízení nabíjení auta, skoro celej dům na backupu pro ostrovní provoz
Odpovědět

Zpět na „Měniče“