Návrh FVE součástí Victron
-
Návrh FVE součástí Victron
Ahoj.
Mám v provozu už dva roky hybridní FVE na střídači PowMr.
16 panelů Jinko JKM380M-6RL3-B
Rozhodl jsem se připojit do sítě, abych mohl pracovat se spotem a protože mám 48V baterii (olovo 24 kWh ve VZV), chtěl bych to postavit na Victronu.
Nerozumím sestavě komponent Victronu, když teď mám vše v jedné bedně, že to Victron má rozdrobené na několik menších.
Mohl bych požádat o pomoc s návrhem systému, kde zatím nechci měnit panely ani baterii (časem ano)? Připojení do sítě, prodej, vzdálené řízení.
Děkuji.
Mám v provozu už dva roky hybridní FVE na střídači PowMr.
16 panelů Jinko JKM380M-6RL3-B
Rozhodl jsem se připojit do sítě, abych mohl pracovat se spotem a protože mám 48V baterii (olovo 24 kWh ve VZV), chtěl bych to postavit na Victronu.
Nerozumím sestavě komponent Victronu, když teď mám vše v jedné bedně, že to Victron má rozdrobené na několik menších.
Mohl bych požádat o pomoc s návrhem systému, kde zatím nechci měnit panely ani baterii (časem ano)? Připojení do sítě, prodej, vzdálené řízení.
Děkuji.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: Návrh FVE součástí Victron
Prvně bych se zaměřil na ekonomickou efektivnost celé změny.
Chceš prodávat za spot? Pak musíš časovat prodej a budeš likvidovat tu Pb baterku.
Chceš nakupovat za spot? Jesli umíš časovat odběr, třeba BEV, bojler, tak asi jo. Ale bojler v létě nahřeješ i bez spotu. Jestli máš odběr převážně v zimě, tak bych spot nechtěl.
Pokud by ti stačil nákup z důvodu třeba BEV, tak se můžeš s nějakým solárníkem domluvit na sdílení a budeš mít průběhový elektroměr.
Chceš prodávat za spot? Pak musíš časovat prodej a budeš likvidovat tu Pb baterku.
Chceš nakupovat za spot? Jesli umíš časovat odběr, třeba BEV, bojler, tak asi jo. Ale bojler v létě nahřeješ i bez spotu. Jestli máš odběr převážně v zimě, tak bych spot nechtěl.
Pokud by ti stačil nákup z důvodu třeba BEV, tak se můžeš s nějakým solárníkem domluvit na sdílení a budeš mít průběhový elektroměr.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
A kdyz budes mit ten prubehovy elektromer, na solarnika se vyprdnes, poridis si spot a BEV muzes nabijet za letni minusove ceny (a ne od solarnika za xy,- Kč). Pro solarnika "dobry kšeft" 

-
Chci to řídit chytře buď standardem victronu nebo třeba Deltagreen, brácha je má na dvou fve a je spokojený.
Mimochodem tarif spot mám už dávno (EP energy trading, za 80 halířů), jen to chci spojit do fve.
Mimochodem tarif spot mám už dávno (EP energy trading, za 80 halířů), jen to chci spojit do fve.
Potřebuješ alespoň 2x MPPT 250/85 Tr VE.Can - panely zapojit 2x paralelně 4S stringy na jeden MPPT (můžeš v simulaci sestavit vhodnější sestavu) pak Cerbo a dostatečný počet střídačů 1f / 3f. Vhodný je Multiplus- II 5kVA. Pokud baterka nemá BMS pak by byl vhodný ještě SmartShunt.
Myslím si, že spolupráce s DeltaGreen je dobrá volba.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Oficiálne pripojenie bude predpokladám 3F takže budeš potrebovať:
- 3x MP2 5kVA alebo 3kVA, určite odporúčam 5kVA
- Cerbo
- mppt by som dal 1x 250/100 v zapojení 4S4P, alebo RS450/100 a zapojiť 2x 8S1P (treba overiť, či nebude treba držať napätie pod 120V)
- smartshunt + VE.direct kábel
- busbary, ak nemáš
- voliteľne smartmeter + prevodník (záleží od zapojenia)
- 3x MP2 5kVA alebo 3kVA, určite odporúčam 5kVA
- Cerbo
- mppt by som dal 1x 250/100 v zapojení 4S4P, alebo RS450/100 a zapojiť 2x 8S1P (treba overiť, či nebude treba držať napätie pod 120V)
- smartshunt + VE.direct kábel
- busbary, ak nemáš
- voliteľne smartmeter + prevodník (záleží od zapojenia)
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Dobrá, ale začal bych ekonomikou.KomancheCZ píše: ↑úte pro 24, 2024 11:11 am Chci to řídit chytře buď standardem victronu nebo třeba Deltagreen, brácha je má na dvou fve a je spokojený.
Máš něco, co funguje. A chceš to vylepšit, to tady asi každý. Pacientů je nás tady hodně

Na střeše máš jenom 6 kWp. Podle mě většinu využiješ sám. Jaké je množství energie, které nevyrobíš, protože pro ni nemáš využití? A v jakých to je měsících? A jaké jsou v té době spotové ceny? Budeš pro pár korun trápit tu Pb baterku?
Takže vyrobíš navíc 2 MWh za rok? A jestli to prodáš za 2 Kč/kWh, budeš hodně dobrej. Tj. roční příjem 4.000,- Kč?
A teď to porovnej s náklady na materiál, práci, vyřízení oficiálního připojení.
----------
Spíš bych se zaměřil na to, jak tu elektriku využít doma.
-
Děkuji
Momo spíš mi jde o levný nákup když už... A dokud nejsem výrobce, tak se k tomu nemám jak dostat.
Momo spíš mi jde o levný nákup když už... A dokud nejsem výrobce, tak se k tomu nemám jak dostat.
-
Nechápu tu simulaci, jediný co mi něco ukazuje je 4S4P 250/85 Tr VE.Can, kde předpokládám že to dotáhnu normálně jedním kabelem +- (resp. dvěma samozřejmě), tak nevím proč doporučuješ 2xMPPT? Děkuji za osvětu.kamils píše: ↑úte pro 24, 2024 12:06 pm Potřebuješ alespoň 2x MPPT 250/85 Tr VE.Can - panely zapojit 2x paralelně 4S stringy na jeden MPPT (můžeš v simulaci sestavit vhodnější sestavu) pak Cerbo a dostatečný počet střídačů 1f / 3f. Vhodný je Multiplus- II 5kVA. Pokud baterka nemá BMS pak by byl vhodný ještě SmartShunt.
Opakuji, že se stačí s někým domluvit, kdo už oficiální FVE má. Bude tí sdílet elektriku. A nastaví ti alokační klíč 0,01 %.KomancheCZ píše: ↑úte pro 24, 2024 9:39 pm Momo spíš mi jde o levný nákup když už... A dokud nejsem výrobce, tak se k tomu nemám jak dostat.
Až ti dají průběhový elektroměr, můžeš nakupovat za spot. Ale spot je (a hlavně ještě více bude) nejlepší v létě. Tak jestli máš BEV s velkým nájezdem, je to správná volba. Ale pokud tím topíš, tedy spotřeba je hlavně v zimě, tak je to špatná volba.
Taky jsem litoval, že teď nemám spot na prodeji. Ale letošní zima mě dost vyléčila z mé pomýlené myšlenky.
Přehlédl jsem se v napětí baterie, pro 48V opravdu stačí 1x 250/85 Tr VE.Can. Pokud jsou všechny panely na stejně osluněné ploše neměl by být problém s paralelním provozem stringů. Je vhodnější ty kabely z jednotlivých stringů spojit až v rozvaděči a odjištěné vlastníma pojistkama.KomancheCZ píše: ↑úte pro 24, 2024 9:59 pmNechápu tu simulaci, jediný co mi něco ukazuje je 4S4P 250/85 Tr VE.Can, kde předpokládám že to dotáhnu normálně jedním kabelem +- (resp. dvěma samozřejmě), tak nevím proč doporučuješ 2xMPPT? Děkuji za osvětu.kamils píše: ↑úte pro 24, 2024 12:06 pm Potřebuješ alespoň 2x MPPT 250/85 Tr VE.Can - panely zapojit 2x paralelně 4S stringy na jeden MPPT (můžeš v simulaci sestavit vhodnější sestavu) pak Cerbo a dostatečný počet střídačů 1f / 3f. Vhodný je Multiplus- II 5kVA. Pokud baterka nemá BMS pak by byl vhodný ještě SmartShunt.