Stránka 1 z 1

Re: Kváskový chlebík

Napsal: stř říj 13, 2021 2:03 am
od JonasPP
Hej, žena sa neustále kvaskuje už asi rok, len čisto z kvasku bol vždy chlieb kvašny jak ocot, tak sa kombinuje s obyčajným droždim v pomerne zhruba 80/20. Ale u nás sa prevažne pečie v pekarničke, tak možno pre to je to tak, no už testuje ošatku a priamo v rúre. Je to energeticky náročnejšie, lebo rúra zožerie viac elektriky zo solarka, ale výsledok je úplne rozdielny, hlavne krajší. Inak taky kg chlieb nás stojí tiež okolo 0,30-0,35€, lebo kvások potrebuje kvalitnejšiu múku a do toho sa používajú nejaké semena, hlavne slnečnica. By som chcel vedieť, že čo sa používalo vo veľkopekárnach, lebo namiesto kvásku sa vraj používala mrva, čo tiež žila svoj vlastný život a nie ten smradľavý instantný kvas, čo sa dava teraz.

Re: Kváskový chlebík

Napsal: stř říj 13, 2021 11:52 am
od Kodl69
Místní "střední pekárna" která zásobuje skoro čtvrt okresu, má cca 2m3 "kvasomat" kam dávají rozemletej chleba, co se neprodal, a tím dokrmují kvásek. Ale i ti do chleba přidávají "zlepšující přísady" který dřív nepřidávali...

Re: Kváskový chlebík

Napsal: stř říj 13, 2021 12:44 pm
od mobilik
Čo keby ste tu dali niekto návod na ten skvelí kvaskový chlieb? Nejaký overený recept? Mám doma pekárničku.
Ďakujem :wink:

Re: Kváskový chlebík

Napsal: stř říj 13, 2021 1:29 pm
od JonasPP
No mať doma pekarnočku a okamžite robiť kvaskovy chleba, tak to nefunguje. Najskôr treba zohnať, alebo vypestovať kvások a starať sa oň aspoň ako o psa, inak zdochne a musíš odznova. Take vypestovanie trvá zo 2-3 týždne, ako komu sa zadarí.
A druha vec je, že to sa nedá tak, že hodíš kúsok kvasku do pekarničky, a pečieš, ale takú noc pred pečením si chystáš rozkvas. Veď kiwi ma video na YouTube a on pečie viac profesionalnejšie, tak isto viac pomôže, inak skúsim presvedčiť ženu, nech napíše, alebo mi na diktuje presný postup.

Re: Kváskový chlebík

Napsal: stř říj 13, 2021 2:45 pm
od mobilik
Ty kokos, hotová veda. :-)

Ďakujem pekne za recept.

Uvítal by som ešte nejaký overený recept na chlieb priamo cez pekárničku. Nakoľko doma stojí nevyužitá už roky.

Re: Kváskový chlebík

Napsal: pát říj 15, 2021 10:37 pm
od brumlaj
ráno vstaneš, vezmeš mísu na kterou máš dekl.
- navážíš 300g žitné mouky.
- Dáš do toho 300ml studené H2O.
- vyklopíš do toho všechen kvásek ze sklenice
- do té špinavé sklenice nasypeš 4 lžíce žitné mouky a zaliješ od voka vodou a rozmícháš tak aby po rozmíchání vzniklo takové tužší, ale "blátíčko", přikryješ skleničku a dáš ji do lednice.
Rozmícháš co je v míse, zaklopíš dáš do koupelny a jdeš do roboty (ne později než v 8).
odpoledne se vrátíš z roboty řekněme 15:30,
- dáš do toho 200g pšeničné (špaldové mouky)
- 10g soli
- kmín (rascu) já dávám drcený dle chuti
zamícháš - to už je fuška. Vezmeš formu na "biskupský chleba" 30x11x7cm, vyložíš ji pečícím papírem a kypneš to tam. Necháš to do 20hod. večer kynout. Dáš to do horkovzdušky na 1 hodinu na 180°C.
To je fše
To v té lednici druhý až třetí den vykyne a zase splaskne. Ideální je ten třetí den péci znova.
Vypadá to jako moskevský chleba.

Re: Kváskový chlebík

Napsal: sob říj 16, 2021 7:49 am
od redcrown
v jednom se určitě shoduješ s naší vedoucí stravování. To je večerní pečení z baterky. Bylo by dobré, kdyby jste poladili recept na pečení ze slunce...:).

Re: Kváskový chlebík

Napsal: ned říj 17, 2021 6:52 am
od brumlaj
redcrown píše: sob říj 16, 2021 7:49 am v jednom se určitě shoduješ s naší vedoucí stravování. To je večerní pečení z baterky. Bylo by dobré, kdyby jste poladili recept na pečení ze slunce...:).
To je tím, že si mne holt otrokář žádá a má k tomu pár přesvědčovacích argumentů. (už jen deset! jestli to ta na moc třesoucí se verbež nes..rví) A noční proud od 19 do 21 to jistí ze zálohy. Není problém startovní bloky posunout z rána na večer než jdeš spát. Pak pečeš před polednem. A dobu kynutí lze posouvat teplotou prostředí.

Re: Kváskový chlebík

Napsal: ned říj 17, 2021 9:41 am
od Jozef51
Prave som dopisal navod na kvasnicovy chlieb ktory pecem v pekarni joy. Ku testovaniu s kvaskom som sa este nedostal - ale je naplanovane. Predpokladam nahradu casti tekutej zmesi kvaskom. Inak v navodoch na chleb na internete som nasiel dost bezne zmesne kvasnicovo-kvaskove chleby. Aj ked moj navod vypada zlozito, vsetky komponenty mam pripravene a ich spravne zmiesanie netrva viac ako 15 minut + 10 minut sledovania vymiesavania cesta a pripadny pridavok vody ci muky do chleboveho cesta. Potom pracuje iba pekaren a za cca 3.5 hodiny je pozivatelny chlieb na svete. Pecenie samozrejme synchronizujem s casom lacnejsej elektriny a je plne kompatibilne so solarnymi elektrarnami vsetkeho druhu.
Vyraz pozivatelny chlieb znamena, ze som prestal kupovat vsetky chleboviny z obchodov pretoze uz mi velmi nechutia.
Raz sa mi podaril kusok mojho chleba odlozit na 5 dni. Stale bol makky a velmi dobry. Inak vydrzi max 2 dni. Potom zmizne:)
Chlieb moj z pekarne joy.rtf
(4.89 KiB) Staženo 148 x

Re: Kváskový chlebík

Napsal: ned říj 17, 2021 9:16 pm
od mobilik
Jozef51, ďakujem za návod do pekárničky. Presvedčím doma "vyššiu moc" aby ho vyskúšala. :wink:

Re: Kváskový chlebík

Napsal: ned říj 24, 2021 5:05 pm
od Jozef51
Krasny kusok. Ak je aj tak chutny (co asi je)... tak gratulujem.

Re: Kváskový chlebík

Napsal: pon říj 25, 2021 2:00 am
od Kodl69
taky jsem žil cca 20 let bez chleba, ale tohle jak čtu, tak uvažuju, že si skočím do té "řemeslné pekárny" pro kousek kvásku a něco zkusím vytvořit.

Re: Kváskový chlebík

Napsal: pon říj 25, 2021 4:38 am
od brumlaj
Kodl69 píše: pon říj 25, 2021 2:00 am ..... něco zkusím vytvořit.
Super, jen do toho. Kvásek si klidně můžeš i vypěstovat. Pokojová teplota, začneš tím že ve sklenici (cca 300ml), kterou máš čím přikrýt (ne uzavřít-výroba plynů) rozmícháš 4 lžičky žitné mouky s H2O na zmíněné "blátíčko", potom za 8 hodin přidáš 2 lžičky mouky a krapet vody na udržení toho bláta, druhý den ráno zase, v podvečer zase a tak 2x denně až do doby než to začne pracovat. Trvá to tak 4-5 dnů a pečeš. Jo a pozor, opravdu žitnou mouku, ne žádné "mouky na chleba" ani "celozrnné" . Ideálně si najít mlýn a kupovat mouku přímo tam (10-12Kč/kg)

Re: Kváskový chlebík

Napsal: pon říj 25, 2021 6:31 am
od Jozef51
Ja som zacal piect iba nedavno. A to z dovodu, ze som zacal mat podozrenie, ze mam dost velky nedostatok vitaminov B (co moze byt dost problem a zvlast v dobe covidovej, ked dost lekarov nelieci ale uteka pred pacientami. Ale to je na ine tema...). Z prirodzenych zdrojov B zmesky som si vytipoval mikrobioticky kvaseny chlieb a i dalsie kvasene pekarenske vyrobky. Predavane pekarenske vyrobky su totiz nafukane iba z CO2 s pridaneho hydrouhlicitanu sodneho (prasok do peciva). Pecenie s dotycnym praskom je samozrejme jednoduchsi a reprodukovatelnejsi sposob pripravy kysnuteho v tomto pripade nafukaneho peciva. Ine ako nafukane pecivo dnes v obchode ani nedostanete. V specialnych obchodoch predavaju kvaskovy chlieb ale co to v skutocnosti je nie je zarucene a cenove je to hodne mimo mojich moznosti. Takze riesenie zostalo jedine. Pecenie doma a technologiami ktore sa daju kontrolovat.
Zatial stale pisem o kvasnicovom chlebe. Mala skusenost na zaver. Ak chcete vonavy chlieb a vonave pecenie je treba pouzivat ako zaklad tekutej casti chleba kysnuty cmar (to je dalsia pridana cloveku priazniva mikrobiotika). Dobre vysledky su aj s mliekom+voda. Najslabsia chlebova vona pri peceni je z vody a cistych psenicnych muk. Momentalne som zostal pri - muka zmes raz-zito+psenica 1:2 a zaklad kvapalnej casti kysnuty cmar. Mozno v buducnosti by sa dalo odskusat aj klasicke kysle mlieko.
Mam dojem, ze doma peceny kvaseny chlieb naozaj moze byt dostatocnym zdrojom vitaminov B. A aj ked to nemusi byt pravda tak to chuti, vonia a neskodi...:)

Re: Kváskový chlebík

Napsal: sob lis 06, 2021 10:42 pm
od brumlaj
Jozef51 píše: pon říj 25, 2021 6:31 am.... zaklad tekutej casti chleba kysnuty cmar .......
Myšleno celé podmáslí, či pouze jeho průhlednou složku? Bez přídavku H2O? Jenže to chce zdroj s krávou. ......

Re: Kváskový chlebík

Napsal: ned lis 21, 2021 9:04 pm
od mobilik
Tvoje chlebíky vizeraju moc pekne. No nie je čas zatiaľ sa stym toľko hrať.
Jednoduchšie je to nahádzať do pekárne a urobí sa to samo.
Možno časom vyskúšam aj kvaskovi chlieb. :wink:

Re: Kváskový chlebík

Napsal: pát úno 04, 2022 10:45 am
od Stenly
Je mně to blbé se na to až ptát, ale tohle je možné upéct doma? :shock: neskutečný

Re: Kváskový chlebík

Napsal: pát úno 04, 2022 11:42 am
od Plazivec
Taky jsem zkoušel kváskovat, ale chce to neuvěřitelnej vnitřní budíček, takže jsem to musel vzdát, jsem rád že mám hlavu přirostlou, jinak bych ji už dávno někde zapoměl. Už několikrát mě zdechnul kvásek. Takže peču jednoduchej, ale moc dobrej chléb ze žitné a pšeničné mouky 50/50 pomocí kvasnic. S tim co prodávaj v obchodě se to absolutně nedá srovnat, už mě to nejde do huby.

Re: Kváskový chlebík

Napsal: pát úno 04, 2022 12:10 pm
od JonasPP
Tak Ja nemam čas sa venovať chlebom, tak to nechavam na ženu a ta kvaskuje jedna radosť, dokonca dve kamošky od nej beru bochniky. Len mne z nepochopitelnych dôvodov nejde do hlavy, že pre čo chcu chleba iba z pekarničky, keď z rury su tak nadherne bochniky. Inak u nas sa zaklad nechava v chladničke, uplne v pohode aj 2 tyždne a deň pred pečenim sa rozraba rozkvas, z ktoreho sa na druhy deň pred ďalšim štadiom odobera kusok a dokrmuje. Teda znova mame zaklad, ktory sa podľa potreby nechava vonka, alebo odklada do chladničky na neskoršie spracovanie.
Ale ozaj by ma zaujimal rozdiel medzi mrvou a kvasom. Jeden technik mi to opisoval, že sa dakedy použivala mrva, nie kvasok. Vraj sa to pestovalo polosuche, krmilo sa to starym chlebom a mukou.

Re: Kváskový chlebík

Napsal: pát úno 04, 2022 1:06 pm
od Kodl69
starým chlebem a pečivem se v menších pekárnách krmí kvasomat, tj nádrž, kde se to velice pomalu míchá, udržuje se teplota. A přidává se rozemletý pečivo a voda, na sucho jistě ne.

Re: Kváskový chlebík

Napsal: stř úno 09, 2022 2:39 pm
od Stenly
rottenkiwi píše: pát úno 04, 2022 11:36 am ANo, teraz robim 2 kg a vyjde to, ak svieti Slnko na 0.68 E.
Kvasok, voda, sol, muka zitna, muka zitna celozrna, muka hladka psenicna, pomer aky kto chce.

Prefektny kanal o peceni:

https://www.youtube.com/channel/UC7eLtG ... urqMdiNYJg

A tu ako to robi pre viac ludi:

https://www.youtube.com/channel/UCPYHRK ... 7r5kO-1org
Výborně díky, už kolikrát jsem si říkal, že bych to zkusil, ale furt to oddaluju. Ale když vidím ten bochník tak mi to asi nedá.