prasárna na dotace
prasárna na dotace
tady nějaký ukázky instalace od "nejmenované firmy" . V racku jsou nacpaný měniče i mppt, neexistuje jištění samostatnejch stringů, neexistuje jištění 48V DC (nebo jsem je alespoň nenašel). A že leží kabely na střeše pod panely, 10kWp dává maximálně 2kW při poledním slunci (větší část panelů je na severovýchodní straně střechy se sklomem cca 35°)? Co by jako mohl na dotace chtít?
O solidnosti firmy vypovídá už to, že jističe jsou každej od jinýho výrobce. Sce to nic neznamená, ale napoví to...
doporučuji ctěné pozornosti ty DC svorky v multiplusu. Ten druhej kabel je k MPPT. A že stačí jednu matičku povolit a už jsme skoro ve zkratu? A co jako...Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Re: prasárna na dotace
Odstrelilo mi dekel a sánku ešte hľadám pod gaučom

Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
No to by mne zajímalo kde ten zázrak má baterie?...
Nalejme si čistého vína: spousta z nás máme doma podobnou hrůzu, ovšem vlastní výroby.
Jestli ale tohle montují odborné firmy, tak je to fakt k pláči.
Každopádně, špatně tam vidím snad úplně všechno, nemožnost chlazení, kabeláž, zavlečené požární riziko, zvolený typ měničů (3x2,5kW)...
Že je každý jistič od jiného výrobce, to už je fakt drobnost.

Jestli ale tohle montují odborné firmy, tak je to fakt k pláči.
Každopádně, špatně tam vidím snad úplně všechno, nemožnost chlazení, kabeláž, zavlečené požární riziko, zvolený typ měničů (3x2,5kW)...
Že je každý jistič od jiného výrobce, to už je fakt drobnost.

-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
No popravde takýto grc som ešte u nikoho nevidel (možno Vlasta Toupalík by mohol konkurovať
), ale ide o to, že to je firemná inštalácia a nie samodomo. Tá firma za to zinkasovala nie zrovna malé peniaze a je to celé zle v rozpore snáď so všetkými platnými normami a manuálom od výrobcu.

Victron ESS AC Coupling:
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 5000
- Kapacita baterie [kWh]: 12
Vždycky když něco takového vidím, tak si říkám, co se stane, když bych vzal do ruky revizi, udělal pár fotek a poslal to na TI. Je šance, že by dotyčný přestal být revizákem?
mobilní elektrárna (VW California): 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 250VA, Victron charger 20A. Orion 30A
domácí elektrárna "ETERNIT": FV 5kWp, LiFePO4 48V/120Ah+120Ah, Axpert King 48/5000
domácí elektrárna "ETERNIT": FV 5kWp, LiFePO4 48V/120Ah+120Ah, Axpert King 48/5000
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 2400
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Pokud prokáže, že elektrické zařízení je bezpečné, a jeho provoz je bezpečný vč. obsluhy, tak je defakto vše v pořádku. Z revizáku není potřeba dělat nějaké polobohy, jsou to jinak normální elektrikáři jako my, kteří mají elektro vzdělání a mají platné osvědčení o způsobilosti. Revizáci mají jen "ty koule" jít na zkoušky před TI komisi, a naučit se trochu vice legislativy a jsou schopni tu zprávu vypracovat. Nic víc, nic míň.
edit: mě tam nejvíc znepokojuje ta chybějící izolační přepážka na té DC svorkovnici a aspoň částečně izolované oka, a taky aspoň barevně značené. Předpokládám že na baterii je pojistka, ale i tak případný zkrat by byl fakt fatalní, radši si nepředstavit.
edit: mě tam nejvíc znepokojuje ta chybějící izolační přepážka na té DC svorkovnici a aspoň částečně izolované oka, a taky aspoň barevně značené. Předpokládám že na baterii je pojistka, ale i tak případný zkrat by byl fakt fatalní, radši si nepředstavit.
Ne pokud bys neměl vyfutrovaně zdokumentované že revidoval přesně toto. Klidně řekne, že revidoval naprosto něco jiného.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Hmm, jako fakt mazec. Koukám, že s nějaký značením DC kabelů plus/mínus apoň bužírkou nebo barevnou izolačkou se taky moc nezabývali. Prostě všechny černé kabely jsou buď plus DC nebo mínus DC nebo fáze AC.
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), Victron Atlas 48/1600, SkyPowerBox LF 4810 1kVA, APC SmartUPS 5kVA
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9450
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Jsem rád, že někdo odborně zdatný našel odvahu říci, že ukázky Toupalíkova zapojení napovídají tomu, že autor si stále není jistý zda kable nebude přehazovat ze sektoru A do sektoru B.

Hybridní fotovoltaika 3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/70, Cerbo GX, Victron EV Charging station na AC out, Wattrouter+900l akmum.nádrž, realizoval MM Craft s.r.o. Ing.Miroslav Matis
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 5000
- Kapacita baterie [kWh]: 12
Ty fotky jsou famózní - to je jak obrázky pro děti: "najdi deset nesmyslů". Čím déle do toho koukám, tím víc věcí nacházím.
- Fakt tam vidím viset pod měničem wagovku?
- průchodky skrz plech jsme všechny zahodili..
- vodiče visí ve svorkách. Ty odlehčovací třmeny jsou tam jen pro okrasu.
- vodiče do nějakých jističů jsou oholené tak daleko, že kouká měď ven.
- Ty kryty na svorky asi autoři někde zahodili a doufali, že nikomu nebudou scházet, že?
- Ty popisky jsou taky dokonalý. Půlka nedává smysl a druhá půlka je posunutá o jednu pozici
- Fakt tam vidím viset pod měničem wagovku?
- průchodky skrz plech jsme všechny zahodili..
- vodiče visí ve svorkách. Ty odlehčovací třmeny jsou tam jen pro okrasu.
- vodiče do nějakých jističů jsou oholené tak daleko, že kouká měď ven.
- Ty kryty na svorky asi autoři někde zahodili a doufali, že nikomu nebudou scházet, že?
- Ty popisky jsou taky dokonalý. Půlka nedává smysl a druhá půlka je posunutá o jednu pozici
mobilní elektrárna (VW California): 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 250VA, Victron charger 20A. Orion 30A
tohle byl začátek. Včera jsme zdemontovali panely a rozkryli "kabelovou trasu".
Ty dva kabely co jsou bbokem, ta ty byly zapojeny 2 stringy 3s 500Wp mono, a na ty 4 kabely dohromady 6 stringů 3s 300Wp mono. Kabely se stejně potkávaly na OPV22, viz předchozí fotky. Doporučuji ctěnou pozornost soustředit na to, že háky jsou na každým druhým trámu...
A tady vyvěrají ty kabely zpod tašky, vedou po střeše, a vlevo nahoře se jeden pár zase schovává pod taškama, aby se napojil na další roztrojku na druhé straně střechy. Co tady není moc vidět, chybí mi jedna fotka, co fotil kámoš - na všech profilech byly v místech čtevercových M8 matic vytlačený hrby. Nedalo mi to, a jednu jsem si nechal vyfotit. Zatím můžete tipovat, jak takovej hrbol vznikne. Nějakým zvířecím dotažením to nebylo, ale bylo to na všech, bez jediné výjimky! Fotku dodám zítra.
Půl dne 4 lidi demontáž, druhýho půldne vytvoření kabelovejch tras v nerez chráničkách, většinou v podpůdním prostoru, a s tím souvisící slušně provedený prostupy přes podstřešní folii, montáž poloviny panelů nazpátek. Nečekaně těch kabelů bylo potřeba o 100m víc. Pak už došla morální síla, a stejně jde o panely na SZ straně střechy - tam schválně bezůplatně zapůjčím na jeden rok mppt, abych viděl, jak málo to v porovnání s jihem vyrobí...
to Dako: na baterii NENÍ ŽÁDNÁ POJISTKA, jsou tak 4 kostky BYD LV 2.5kW, každá s vlastní BMS a spojeno na kusu mědi paralelně, z toho vedou všechny 48V DC vývody, něco CYa 35mm2, něco CYa 16mm2... To bude další kolo předělávky, zatím na to sbírám odvahu. Vymyslel jsem, že MPPT přijde na stěnu, a ty multiplusy zvenku na tu skříň. Co mě děsí, tak z nějakýho důvodu jsou z multiplusu vytržený vypínače a tam nabastlený nějaký dráty, netuším proč.
A s tím souvisí: Nemáte někdo plonkovní tři kryty svorkovnice na multiplus 3000? Instalační firma už raděj dělá mrtvýho brouka a tváří se, že nemá ani mail ani telefon...
- vypadá to jako mučící nástroj, ale je to MC4 roztrojka a rozdvojka v sobě. Tj 4 stringy, sice "jenom" 9A zkrat. proudy, a to je nakonec spojeno s dalšími třemi na tom OPV22.
Tohle potkat kuna, tak to bylo ve zprávách a dotyčnej byl bezdomovec, ne vlastní vinou.Ty dva kabely co jsou bbokem, ta ty byly zapojeny 2 stringy 3s 500Wp mono, a na ty 4 kabely dohromady 6 stringů 3s 300Wp mono. Kabely se stejně potkávaly na OPV22, viz předchozí fotky. Doporučuji ctěnou pozornost soustředit na to, že háky jsou na každým druhým trámu...
A tady vyvěrají ty kabely zpod tašky, vedou po střeše, a vlevo nahoře se jeden pár zase schovává pod taškama, aby se napojil na další roztrojku na druhé straně střechy. Co tady není moc vidět, chybí mi jedna fotka, co fotil kámoš - na všech profilech byly v místech čtevercových M8 matic vytlačený hrby. Nedalo mi to, a jednu jsem si nechal vyfotit. Zatím můžete tipovat, jak takovej hrbol vznikne. Nějakým zvířecím dotažením to nebylo, ale bylo to na všech, bez jediné výjimky! Fotku dodám zítra.
Půl dne 4 lidi demontáž, druhýho půldne vytvoření kabelovejch tras v nerez chráničkách, většinou v podpůdním prostoru, a s tím souvisící slušně provedený prostupy přes podstřešní folii, montáž poloviny panelů nazpátek. Nečekaně těch kabelů bylo potřeba o 100m víc. Pak už došla morální síla, a stejně jde o panely na SZ straně střechy - tam schválně bezůplatně zapůjčím na jeden rok mppt, abych viděl, jak málo to v porovnání s jihem vyrobí...
to Dako: na baterii NENÍ ŽÁDNÁ POJISTKA, jsou tak 4 kostky BYD LV 2.5kW, každá s vlastní BMS a spojeno na kusu mědi paralelně, z toho vedou všechny 48V DC vývody, něco CYa 35mm2, něco CYa 16mm2... To bude další kolo předělávky, zatím na to sbírám odvahu. Vymyslel jsem, že MPPT přijde na stěnu, a ty multiplusy zvenku na tu skříň. Co mě děsí, tak z nějakýho důvodu jsou z multiplusu vytržený vypínače a tam nabastlený nějaký dráty, netuším proč.
A s tím souvisí: Nemáte někdo plonkovní tři kryty svorkovnice na multiplus 3000? Instalační firma už raděj dělá mrtvýho brouka a tváří se, že nemá ani mail ani telefon...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
- Kapacita baterie [kWh]: 44
Pak se na Novinkách dočteš, že nejčastěji hoří amatérsky sestavená fotovoltaika, že by to měla dělat profesionální firma. 

7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Jen názor jednoho mladého naivního pisálka se sociálním... vzděláním nic neznamená!
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Protlak na profilu bych řekl je otočením kostky tím zkosením nahoru. Je to šílené zvěrstvo, ale udivuje mě, že někdo vůbec má chuť se s tím drbat. Všechno bych ro vyrval z racku ven a rack jen na aku. Když to bude na racku, stejně s tím bude zbytečný sraní s prostupkama. Tohle má být prostě na stěně. V racku ok, pokud je tak velkej, že se to tváří jako stěna a tím nemyslím 42U nějaký 600x600mm.
Dagus vyhrává bludišťáka.
Na stěně není úplně moc místa, MPPT už jsou venku, navíc bych musel udělat novej i AC rozvaděč (dc 48V jištění - podařilo se mi vecpat dva OPV22/3 nad horní kostku baterek, sice nafest, ale je to tam.
Jo a dnes jsem zjistil, proč jsou ustříhaný spínače na multiplusech a tam těma wagosvorkama zapojený dráty - Slavná firma je vyvedla na ty10A jističe na dinliště, a těmi se měniče zapínají (vypínají). Proč taková prasárna, když na multiplusech je ta svorka s klemičkou, kam to šlo zapojit úplně elegantně?
Kdyby byla otočená sem tam některá, ale všechny! Tj to tomu dotyčnýmu, co to montoval musel někdo říct, že to má dávat takhle a ne jinak, nebo projevil nadprůměrnou blost. Na stěně není úplně moc místa, MPPT už jsou venku, navíc bych musel udělat novej i AC rozvaděč (dc 48V jištění - podařilo se mi vecpat dva OPV22/3 nad horní kostku baterek, sice nafest, ale je to tam.
Jo a dnes jsem zjistil, proč jsou ustříhaný spínače na multiplusech a tam těma wagosvorkama zapojený dráty - Slavná firma je vyvedla na ty10A jističe na dinliště, a těmi se měniče zapínají (vypínají). Proč taková prasárna, když na multiplusech je ta svorka s klemičkou, kam to šlo zapojit úplně elegantně?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.