elektrikar
-
elektrikar
Ahoj,
uz jsem tu jinde psal, ze si chci udelat sam FVE hybrid 3F. Pracuju na tom. Plan je, ze si vsechno udelam sam do te miry, ze povesim stridac, dam panely, roztahnu kabely atd. Vsechny kabely privedu az ke krabicim, ale nezapojim.
No a shanim elektrikare, ktery by:
1. to se mnou prokonzultoval, zda mam vse rozmyslene OK a na nic jsem nezapomnel
2. mi zapojil kabely, aby to fungovalo, tzn. draty a stridac Deye
3. upravil/zajistil OM
4. udelal/zajistil revizi
5. udelal/zajistil papirovani pro pripojeni k siti
Nebudu zadat o dotaci, takze tohle papirovani odpadne. Mel jsem neprimo dohodnuteho jednoho elektrikare (pres znameho), ale ten z toho cuknul. Takze ted hledam jineho. Je tu nekdo takovy? Pripadne muzete doporucit nekoho? Klidne poslete kontakt do SZ, pokud ho nechcete zverejnovat. Lokalita je Praha Letnany. Umim si predstavit i nekoho z vetsi dalky. Teoreticky by stacila jedna navsteva. Zbytek je mozny elektronicky.
Diky.
PS: prosim nepiste, at zustanu na 1F offgrid. To je zbytecne.
uz jsem tu jinde psal, ze si chci udelat sam FVE hybrid 3F. Pracuju na tom. Plan je, ze si vsechno udelam sam do te miry, ze povesim stridac, dam panely, roztahnu kabely atd. Vsechny kabely privedu az ke krabicim, ale nezapojim.
No a shanim elektrikare, ktery by:
1. to se mnou prokonzultoval, zda mam vse rozmyslene OK a na nic jsem nezapomnel
2. mi zapojil kabely, aby to fungovalo, tzn. draty a stridac Deye
3. upravil/zajistil OM
Nebudu zadat o dotaci, takze tohle papirovani odpadne. Mel jsem neprimo dohodnuteho jednoho elektrikare (pres znameho), ale ten z toho cuknul. Takze ted hledam jineho. Je tu nekdo takovy? Pripadne muzete doporucit nekoho? Klidne poslete kontakt do SZ, pokud ho nechcete zverejnovat. Lokalita je Praha Letnany. Umim si predstavit i nekoho z vetsi dalky. Teoreticky by stacila jedna navsteva. Zbytek je mozny elektronicky.
Diky.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Re: elektrikar
zustan na 1F offgrid 

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
No takového člověka asi nebude snadné sehnat.
Pokud už to někdo umí a má na to příslušné papíry, tak ten bude chtít dělat celou zakázku, kde má slušné fee i z nákupu techniky.
Navíc si zvolí takovou techniku, kterou zná (a na kterou má dobrou nákupní cenu).
Papírování žádný elektrikář-praktik nedělá rád. Ale zkousne to, když má z dané zakázky slušný vývar, protože ji dodá celou.
Pokud by ale tady měl být placený jen za pár hodin práce, tak to se (podle mě) nikomu dělat nebude chtít.
Protože jsem byl v podobné situaci, tak jsem si prostě na to papíry vyběhal sám, techniku nastudoval, a pak zapojil vlastníma rukama.
No ale třeba se platu. Rád si pak přečtu success-story jak to někdo udělá takhle vlastně na klíč, bude za to ručit, i když z toho bude mít minimum peněz.
Pokud už to někdo umí a má na to příslušné papíry, tak ten bude chtít dělat celou zakázku, kde má slušné fee i z nákupu techniky.
Navíc si zvolí takovou techniku, kterou zná (a na kterou má dobrou nákupní cenu).
Papírování žádný elektrikář-praktik nedělá rád. Ale zkousne to, když má z dané zakázky slušný vývar, protože ji dodá celou.
Pokud by ale tady měl být placený jen za pár hodin práce, tak to se (podle mě) nikomu dělat nebude chtít.
Protože jsem byl v podobné situaci, tak jsem si prostě na to papíry vyběhal sám, techniku nastudoval, a pak zapojil vlastníma rukama.
No ale třeba se platu. Rád si pak přečtu success-story jak to někdo udělá takhle vlastně na klíč, bude za to ručit, i když z toho bude mít minimum peněz.
Přesně jak píše Mex.
Možná se někdo najde, ale tím, že na něj zbyla ta nejhorší práce, tzn. papírování, dokumentace, revize atd, tak to udělá jedině za zajímavou cenu tedy jako skoro kompletní dodávka i s HW
Možná se někdo najde, ale tím, že na něj zbyla ta nejhorší práce, tzn. papírování, dokumentace, revize atd, tak to udělá jedině za zajímavou cenu tedy jako skoro kompletní dodávka i s HW

Tohle poslední zvládneš. Já mám dohodnutého elektrikáře na rozšíření FVE s tím, že osadí "spodek" s dalším střídačem (panely už mi osadil kamarád) a připraví revizi a potvrdí současný projekt.
Já si v pátek podal na čez žádost o rozšíření FWE (při zachování přetoků, ty větší nepotřebuju), vyplnil jsem ji za dvacet minut stylem "kolonka která nemá hvězdičku se vyplňovat nemusí". V úterý mi přišlo schválení zádosti a stačí pro to připojení jim zaslat žádost s těmihle věcmi (revize, schéma) plus nově chtějí schválení střídače (takže si ověř že ten Tvůj ten certifikát má).
Firma se kdysi tvářila jak je to složité a fakt za chvilku to člověk má...
26x AIKO-450 (12kWp) východ
26x AIKO-450 (12kWp) západ
2x Solaredge SE9K (2x9kW, celkem max 14kW)
3x Victron MP2 5000VA
2x Baterie BYD LVL (31kWh)
26x AIKO-450 (12kWp) západ
2x Solaredge SE9K (2x9kW, celkem max 14kW)
3x Victron MP2 5000VA
2x Baterie BYD LVL (31kWh)
-
Hergot chlapi, trochu mi zvednete naladu.... 
Ja vim, ze je to blby, ale co nadelam. Nechat si celou FVE delat na klic bez dotace, ja cenove naprosto mimo.
Jinak se zarukou vubec nepocitam. Zapojit to do stavajiciho rozvadece, udelat tam backup, to si fakt netroufam. Prece jen, el umi i zabijet..... Podobne to papirovani. Koukal jsem, co to obnasi. Chteji projekt atd. U me nejde jen o navyseni vykonu, ale pripojeni cele nove FVE. Doufam, ze nekoho sezenu.

Ja vim, ze je to blby, ale co nadelam. Nechat si celou FVE delat na klic bez dotace, ja cenove naprosto mimo.
Jinak se zarukou vubec nepocitam. Zapojit to do stavajiciho rozvadece, udelat tam backup, to si fakt netroufam. Prece jen, el umi i zabijet..... Podobne to papirovani. Koukal jsem, co to obnasi. Chteji projekt atd. U me nejde jen o navyseni vykonu, ale pripojeni cele nove FVE. Doufam, ze nekoho sezenu.

Na zvedání nálady jsou tady hospody a bordely. Ne budování něčeho, co je svázáno předpisy.
Jestli někoho seženeš, tak si pohlídej, aby měl oprávnění 26-014-H.
Jinak hrozí mastná (skoro likvidační) pokuta tomu elektrikáři. Ale dokonce pak i pokuta (menší) tobě jako zákazníkovi, že sis to nechal udělat od necertifikovaného člověka.
Erár potřebuje prachy, aby si mohl koupit hračky jako F-35, tak pokuty jsou příjemným přilepšením.
To víš, na prostý lid musí být přísnost. To už věděl i Švejk.

Jestli někoho seženeš, tak si pohlídej, aby měl oprávnění 26-014-H.
Jinak hrozí mastná (skoro likvidační) pokuta tomu elektrikáři. Ale dokonce pak i pokuta (menší) tobě jako zákazníkovi, že sis to nechal udělat od necertifikovaného člověka.
Erár potřebuje prachy, aby si mohl koupit hračky jako F-35, tak pokuty jsou příjemným přilepšením.
To víš, na prostý lid musí být přísnost. To už věděl i Švejk.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 2400
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Mex: bububu,
solarnik...: použij zdravý rozum, a buď v pohodě
solarnik...: použij zdravý rozum, a buď v pohodě
Zdravý rozum proti úřadu vždy prohraje.
Pokud si to člověk pytlíkuje jen sám pro sebe a bude to provozovat jako čistý ostrov, tak se asi ničeho bát nemusí.
Pokud ale potřebuje revizi a následně chce oficiální připojení k DS,tak už je situace trochu jiná.
Když jsem se domlouval s revizákem, tak první se zeptal, jestli to dělal někdo s 26-014-H.
Jinak říkal, že by se se mnou vůbec nebavil.
Je možné, že někteří na to kašlou. Ale bohužel to neznamená, že na to neskočí někdo později.
A to už raději vůbec nezmiňuju situaci, kdy by došlo k jakémukoli problému.
Nicméně je to každého věc. Já z toho nic nemám, abych někoho přesvědčoval.
Pokud si to člověk pytlíkuje jen sám pro sebe a bude to provozovat jako čistý ostrov, tak se asi ničeho bát nemusí.
Pokud ale potřebuje revizi a následně chce oficiální připojení k DS,tak už je situace trochu jiná.
Když jsem se domlouval s revizákem, tak první se zeptal, jestli to dělal někdo s 26-014-H.
Jinak říkal, že by se se mnou vůbec nebavil.
Je možné, že někteří na to kašlou. Ale bohužel to neznamená, že na to neskočí někdo později.
A to už raději vůbec nezmiňuju situaci, kdy by došlo k jakémukoli problému.
Nicméně je to každého věc. Já z toho nic nemám, abych někoho přesvědčoval.
Já jsem dělal zjednodušené připojení celé sám. Tak můžu mluvit jen za tento případ. Ale každpoádně to bylo jednodušší než jsem si myslel. Vše jsem zapojil, pak sehnal nějakého revizáka který jen změří impedanci smyčky (no někdy ani to ne:D) a na ČEZu to vypapíroval online. Schéma nepotřebuješ, stačí si vybrat z jejich šablony. Snad na druhý den to schválili a pak už jen přijeli vyměnit elektroměr.
-
No nevím, co jsem kdy jednal s revizáky, tak je vždy zajímal skutečný stav a provedení a aspoň nějaké schéma, co se dá přiložit k rev. zprávě. Pravda, všichni to byli chlapi před důchodem, ti možná ani nevědí, že nějaká specializace 26-014 existuje.
Jestli se nějaký revizák takto chová, tak to bude nějaký sebestředný blbeček, a je lepší se poohlednou po někom jiném. Navíc, nějaký papír nezaručí ani kvalitu ani správnost provedení.
Co jsem se okolo této kvalifikace zajímal tak:
https://www.narodnikvalifikace.cz/kvali ... kompetenci
a pak zákon, který tuhle kvalifikaci řeší
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-179
což jsou nic jiného než podmínky uznatelnosti a povinnosti autorizující osoby v příslušném oboru, např. tato podmínka není vyžadována
ani u NZÚ, aspoň jsem se to tam nikde nenašel. V praxi to vidím tedy tak, že pokud by se náhodou objevil nějaký agilní uředník, který by něco takového snad vyžadoval, není tedy pak problém vyhledat takovou osobu a nechat si od něj "potvrdit" správnost instalace. Celé je to ale stejně nesmysl a je to jen další "solární loby" a nesmyslné tahání peněz, protože nejvyšší váhu má stejně konečná revizní zpráva a to nějaký člověk s 26-014 stějně dělat nemůže.
Takže Mex, je to opravdu jen o tom zdravém rozumu.
Jestli se nějaký revizák takto chová, tak to bude nějaký sebestředný blbeček, a je lepší se poohlednou po někom jiném. Navíc, nějaký papír nezaručí ani kvalitu ani správnost provedení.
Co jsem se okolo této kvalifikace zajímal tak:
https://www.narodnikvalifikace.cz/kvali ... kompetenci
a pak zákon, který tuhle kvalifikaci řeší
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-179
což jsou nic jiného než podmínky uznatelnosti a povinnosti autorizující osoby v příslušném oboru, např. tato podmínka není vyžadována
ani u NZÚ, aspoň jsem se to tam nikde nenašel. V praxi to vidím tedy tak, že pokud by se náhodou objevil nějaký agilní uředník, který by něco takového snad vyžadoval, není tedy pak problém vyhledat takovou osobu a nechat si od něj "potvrdit" správnost instalace. Celé je to ale stejně nesmysl a je to jen další "solární loby" a nesmyslné tahání peněz, protože nejvyšší váhu má stejně konečná revizní zpráva a to nějaký člověk s 26-014 stějně dělat nemůže.
Takže Mex, je to opravdu jen o tom zdravém rozumu.
Papírování se stejně úplně nevyhneš. K revizi je potřeba udělat projekt. Dále aby mohl revizák revizi udělat potřebuješ dle nových norem vyhodnocení rizik LPS, kde velice pravděpodobně výjde nutnost předělat hromosvod - takže další projekt na hromosvod.solarniksamouk píše: ↑čtv úno 27, 2025 1:34 pm
Diky.
Oprávnění "fotomontéra" je nutné při požadavku na dotaci. MAstná pokuta hrozila ze začátku sol.boomu. Dnes už to tuším problém na vlastní instalaci není.
Evropa je kontinentem papírů, ne řešení.
Takže odvolávat se na nějaký zdravý rozum je sice hezké, ale nepříliš funkční.
Stojí-li na jedné straně zákon a na druhé straně zdravý rozum, vždy vyhraje zákon.
Může se nám to nelíbit, můžeme na to dokonce i kašlat. Ale jen do doby než přijde tvrdé na tvrdé.
Ta kvalifikace elektromontéra FVE 26-014-H (a mnohé další, třeba další samostatná je potřebná pro instalaci Wallboxu, další pro solární ohřev vody atd.) je právně ošetřená tak, že ve svém důsledku má platnost zákona. Nechce se mi teď hledat tu konstrukci, ale je to prostě tak.
Taky se mi to fest nelíbilo a argumentoval jsem, že mám osvědčení dle 250/2021 a 194/2022 (tj. to, co dřív bývala známá "padesátka"), které mě opravňují k práci na AC do 1000V a na DC do 1500V. Dokonce jsem se na to ptal při pravidelném přezkušování, kdy v komisi musí být minimálně 2 revizáci. A i ti mi tvrdili, že nic dalšího asi nepotřebuju.
Ale tvrdili to proto, že tuto problematiku neznají a v téhle oblasti nedělají.
Jeden člověk tady z fóry (myslím Valdano) vznesl dotaz na úřady, jak je to při vlastní instalaci pro sebe. A z odpovědi pokud si správně pamatuji vyplynulo, že by to měl mít člověk dokonce i při montáži jen pro svou potřebu. Pokud by to někdo dělal pro někoho jiného (což tazatel chtěl po tom elektrikáři), tak tam už o tom asi není pochyb.
Pohledejte buď na tomhle nebo sousedním fóru kde o tom šlo vlákno s tím dotazem.
Že je to pitomost? No asi je. Podobně jako třeba pravidelné prohlídky komínů u kondenzačních kotlů, pravidelné STK u nových aut a mnohé další.
Ale že je to pitomost bohužel neznamená, že na to můžeme kašlat.
Historka z natáčení: když jsem tu zkoušku dělal, tak jsme byli skupina 6 lidí. A z těch 6 byli 2 revizáci. Protože ani revizáci bez tohoto papíru nemůžou instalovat FVE sami. A co mě udivilo nejvíc, že jeden z nich byl až ze Strakonicka. Takže mu stálo zato přijet na 2 dny přes celou republiku do Brna, aby si ten papír mohl vyřídit.
Takže odvolávat se na nějaký zdravý rozum je sice hezké, ale nepříliš funkční.
Stojí-li na jedné straně zákon a na druhé straně zdravý rozum, vždy vyhraje zákon.
Může se nám to nelíbit, můžeme na to dokonce i kašlat. Ale jen do doby než přijde tvrdé na tvrdé.
Ta kvalifikace elektromontéra FVE 26-014-H (a mnohé další, třeba další samostatná je potřebná pro instalaci Wallboxu, další pro solární ohřev vody atd.) je právně ošetřená tak, že ve svém důsledku má platnost zákona. Nechce se mi teď hledat tu konstrukci, ale je to prostě tak.
Taky se mi to fest nelíbilo a argumentoval jsem, že mám osvědčení dle 250/2021 a 194/2022 (tj. to, co dřív bývala známá "padesátka"), které mě opravňují k práci na AC do 1000V a na DC do 1500V. Dokonce jsem se na to ptal při pravidelném přezkušování, kdy v komisi musí být minimálně 2 revizáci. A i ti mi tvrdili, že nic dalšího asi nepotřebuju.
Ale tvrdili to proto, že tuto problematiku neznají a v téhle oblasti nedělají.
Jeden člověk tady z fóry (myslím Valdano) vznesl dotaz na úřady, jak je to při vlastní instalaci pro sebe. A z odpovědi pokud si správně pamatuji vyplynulo, že by to měl mít člověk dokonce i při montáži jen pro svou potřebu. Pokud by to někdo dělal pro někoho jiného (což tazatel chtěl po tom elektrikáři), tak tam už o tom asi není pochyb.
Pohledejte buď na tomhle nebo sousedním fóru kde o tom šlo vlákno s tím dotazem.
Že je to pitomost? No asi je. Podobně jako třeba pravidelné prohlídky komínů u kondenzačních kotlů, pravidelné STK u nových aut a mnohé další.
Ale že je to pitomost bohužel neznamená, že na to můžeme kašlat.
Historka z natáčení: když jsem tu zkoušku dělal, tak jsme byli skupina 6 lidí. A z těch 6 byli 2 revizáci. Protože ani revizáci bez tohoto papíru nemůžou instalovat FVE sami. A co mě udivilo nejvíc, že jeden z nich byl až ze Strakonicka. Takže mu stálo zato přijet na 2 dny přes celou republiku do Brna, aby si ten papír mohl vyřídit.
-
Jo jasně, pořád mi ale vrtá hlavou, který úřad by vlastně tenhle papír po mě chtěl, a který by mě měl sankciovat, když ho nemám.
Jo to, že mě firma pošle na nějaký kurz, nebo z vlastní iniciativy si udělám výlet, kde sežeru chlebíček, dám si dobré kafe a pokecám se stejně naladěnými lidmi, a pak si nějaký ten cert dám do rámečku a pověsím doma na stěnu, tak to jo. Za 1500,- a za ten dobrý pocit, že jsem někde někomu, pod dohledem, postavil za 2 dny elektrárnu, prototože co čtu, tak součásti je praktická zkouška na skutečném projektu, tak to za to stojí. Fakt
Jo to, že mě firma pošle na nějaký kurz, nebo z vlastní iniciativy si udělám výlet, kde sežeru chlebíček, dám si dobré kafe a pokecám se stejně naladěnými lidmi, a pak si nějaký ten cert dám do rámečku a pověsím doma na stěnu, tak to jo. Za 1500,- a za ten dobrý pocit, že jsem někde někomu, pod dohledem, postavil za 2 dny elektrárnu, prototože co čtu, tak součásti je praktická zkouška na skutečném projektu, tak to za to stojí. Fakt

-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Tak trochu to tu zaznělo, něco jsem psal i na vedlejší forum, https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... ta#p252206 . Můj přístup je: Montuji si to sám, nikdy to nebude ofiko připojený, neřeším nic. Je to přestupek, ale nepodléhá sankcím. Pokud to chci přihlásit a připojit, musím počítat s tím, že buďto revizák, nebo distributor bude chtít všechny potvrzení a součástí je i to potvrzení tom, že montáž prováděl majitel daného osvědčení. Že to někdo někdy nechtěl, to může být jen něčí opomenutí, které třeba jednou někdo začne řešit.
Kdo to vyžaduje a případně sankcionuje nevím. Sankcionuje předpokládám ten samý úřad jako hlídá, jestli má člověk "padesátku" (dnes 250/2021 Sb, a 194/2022 Sb.). Což je asi inspektorát práce. Ty sankce tam jsou šílené, snad do 5 mega. To je dnes taková móda, že čím novější nařízení, tím vyšší sankce za to v zákonech jsou. A je tam zajímavost, že sankci může dostat i ten, kdo si to nechal nainstalovat od necertifikovaného dodavatele. Tedy zákazník.
No a případně v limitním případě pak pojišťovna nebo nedejbůh policajti při nějakém excesu.
Jak to probíhalo prakticky u mě: cena byla 10200 Kč+DPH. V toho je 5 tisíc za školení a 5 tisíc za zkoušku. Platil jsem si to sám jako člověk, takže bohužel i s DPH.
Chlebíček byl v případě, že si ho člověk šel koupit do kantýny.
Proběhlo to na elektrotechnické průmyslovce, která je mimochodem přímo vedle areálu 400kV rozvodny. Tak tam má člověk takový pocit sepětí s fakt velkými volty. Přednášeli a zkoušeli tam kantoři z té školy,
Bylo to několik hodin přednášek. Ti přednášející byli 2 revizáci, z toho jeden i soudní znalec. Tak tam vykládal zajímavé story ze soudů. Hned jsem si pak doma šel oprášit svůj momentový šroubovák.
Praktická část proběhla v jejich laborataři solárních systémů. Velka hala, v ní demoinstalace od různých firem.
Dělali jsme po dvojicích a úkolem bylo prakticky zapojit 2 instalace: HV instalaci s měničem a baterkami Solax a LV instalaci s Victronem.
K tomu pak instalace malé hliníkové konstrukce a osazení 3 panelů.
Potom nějaké jednoduché měření na solárních článcích.
Na konci test se šíleným počtem něco přes 100 otázek. Až jsem si říkal, jestli se nezbláznili.
Většina otázky typu a, b, c. Otázky podobné jako jsou na zkouškách z "padesátky", několik potom z první pomoci. Pak i pár takových, kde se mělo namalovat nějaké zapojení nebo slovně popsat nějaký princip.
Celé to bylo na 2 dny.
No a případně v limitním případě pak pojišťovna nebo nedejbůh policajti při nějakém excesu.
Jak to probíhalo prakticky u mě: cena byla 10200 Kč+DPH. V toho je 5 tisíc za školení a 5 tisíc za zkoušku. Platil jsem si to sám jako člověk, takže bohužel i s DPH.
Chlebíček byl v případě, že si ho člověk šel koupit do kantýny.
Proběhlo to na elektrotechnické průmyslovce, která je mimochodem přímo vedle areálu 400kV rozvodny. Tak tam má člověk takový pocit sepětí s fakt velkými volty. Přednášeli a zkoušeli tam kantoři z té školy,
Bylo to několik hodin přednášek. Ti přednášející byli 2 revizáci, z toho jeden i soudní znalec. Tak tam vykládal zajímavé story ze soudů. Hned jsem si pak doma šel oprášit svůj momentový šroubovák.
Praktická část proběhla v jejich laborataři solárních systémů. Velka hala, v ní demoinstalace od různých firem.
Dělali jsme po dvojicích a úkolem bylo prakticky zapojit 2 instalace: HV instalaci s měničem a baterkami Solax a LV instalaci s Victronem.
K tomu pak instalace malé hliníkové konstrukce a osazení 3 panelů.
Potom nějaké jednoduché měření na solárních článcích.
Na konci test se šíleným počtem něco přes 100 otázek. Až jsem si říkal, jestli se nezbláznili.
Většina otázky typu a, b, c. Otázky podobné jako jsou na zkouškách z "padesátky", několik potom z první pomoci. Pak i pár takových, kde se mělo namalovat nějaké zapojení nebo slovně popsat nějaký princip.
Celé to bylo na 2 dny.
-
Tohle viceméně vše vysvětluje.
Chlebíček a kafe sice nebylo, ale výrobci a prodejci, jak tak koukám, si na své také přišli, stejně jako skomírající středoškolský systém, kdy učitelé o vikendech, ve volném čase, jdou školit své "bývalé" dnes už dospělé, žáky. I ta cena je odpovídající.
Ale jinak dík, za vnesení světla.

Mám obavy že trochu máte v tom hokej. Existuje tak akorád inspektorát bezpečnosti práce, a ten vás skutečně může sankcionovat, třeba za to že při té instalaci FVE nemáte přilbu, brýle, rukavice, obuv anebo že nepoužíváte osobní jistící pomůcky. Jako fakt sry.

No - vidím, že v tom máš opravdu jasno.
-
Mám, proč bych neměl. Pokud jste takový fanda osvědčení, a máte vzdělání s kódem 26-xxxx (vyuční list, maturitu nebo diplom z VŠ) udělejte si zkoušky na revizního technika E2A, dostanete kulaté razítko se lvem a můžete vypracovávat revizní zprávy, to jest jediný dokument, který uznávají všichni (ČEZ, E.DG, PRE, pojišťovny příp. stav úřady), zkouška stojí 3500,- a za jedno dopoledne máte hotovo. TIČR Praha, Brno, Frýdek-Místek (možná i jinde). Platí 5 let, pak znova zkoušky.
Otázka je, chcete zjednodušené nebo standartní připojení mikrozdroje ? Tzn. bez/s přetoky .
NEPRAVDA! Nedostane žádné razítko (musí si je nechat sám vyrobit, ale teoteritcky dnes žádný razítko na revizi nemusí být), a se státním znakem už tuplem ne! To je vyhrazený pro orgány státní správy.dostanete kulaté razítko se lvem
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Další nepravda je, že rezivák nepotřebuje 26-014-H.
Ani revizák nestojí nad zákonem.
A zákon říká, že stavitel FVE potřebuje oprávnění 26-014-H.
-
Jako kdybych tušil, že se tohoto nepodstatného detailu někdo chyti, a nezklamali jste

Už jste alespoň zjistil, který zákon to říká?Mex píše:Další nepravda je, že rezivák nepotřebuje 26-014-H.
to by mě taky zajímalo. Pořád si myslím, že se hraje o dotace...
A když teda FVE montují ti proškolení montéři FVE s tou správnou kvalifikací, proč já neodborník tak často píšu do pravidelné revize že je zařízení nevyhovující? Tady je jasná ukázka toho, že mocipáni tvoří nějaký nařízení a poddaní je ojebávají kde můžou, až to dojde do stavu, kdy je to životu nebezpečný už z pohledu žáka sedmé třídy ZŠ , třeba poslední případ, síťová FVE kde panely jsou na plechové střeše stodoly, bez jakéhokoliv náznaku uzemnění, pospojování. Stačí jedna větší kroupa, co rozbije sklo panelu a celá střecha má 500V DC s nasuperponovaným napětím sítě (ano, tohle umí beztransformátorový měniče) A pak už veškerá bezpečnost visí jenom na hlídači izolačního stavu v měniči, případně je spíš v rukou božích... Ale instalační firma má od někoho výchozí revizní zprávu, peníze už utratili, tak co jim hrozí? Že se s nima nějakej obyčejnej člověk z vesnice bude soudit? Z toho jistě nemají strach.
A když teda FVE montují ti proškolení montéři FVE s tou správnou kvalifikací, proč já neodborník tak často píšu do pravidelné revize že je zařízení nevyhovující? Tady je jasná ukázka toho, že mocipáni tvoří nějaký nařízení a poddaní je ojebávají kde můžou, až to dojde do stavu, kdy je to životu nebezpečný už z pohledu žáka sedmé třídy ZŠ , třeba poslední případ, síťová FVE kde panely jsou na plechové střeše stodoly, bez jakéhokoliv náznaku uzemnění, pospojování. Stačí jedna větší kroupa, co rozbije sklo panelu a celá střecha má 500V DC s nasuperponovaným napětím sítě (ano, tohle umí beztransformátorový měniče) A pak už veškerá bezpečnost visí jenom na hlídači izolačního stavu v měniči, případně je spíš v rukou božích... Ale instalační firma má od někoho výchozí revizní zprávu, peníze už utratili, tak co jim hrozí? Že se s nima nějakej obyčejnej člověk z vesnice bude soudit? Z toho jistě nemají strach.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Tady odpověď MPO:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=252173#p252173
Tady informace, z čeho to plyne:
Povinnost, aby montér fotovoltaiky měl oprávnění 26-014-H, plyne ze zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů. Konkrétně se tato povinnost vztahuje k § 10d tohoto zákona, který definuje podmínky pro osobu oprávněnou provádět instalaci vybraných zařízení využívajících energii z obnovitelných zdrojů, mezi něž patří i fotovoltaické systémy.
Podle § 10d musí být instalace těchto zařízení provedena fyzickou osobou, která je držitelem:
Živnostenského oprávnění (např. pro montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení),
Osvědčení o profesní kvalifikaci podle zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, které není starší než 5 let.
Profesní kvalifikace „Elektromontér/elektromontérka fotovoltaických systémů“ (kód 26-014-H) je jednou z kvalifikací uznávaných v Národní soustavě kvalifikací (NSK) a je specificky určena pro instalaci fotovoltaických systémů.