Dotaz Multiplus a zatížení AC OUT2
Dotaz Multiplus a zatížení AC OUT2
Omlouvám se za asi hloupý a jasný dotaz, ale FVE je pro mě neznámou, byť jsem elektrikář. Trošku jsem se ztratil v plánování FVE, chtěl bych 3x Multiplus-II 48V 5000VA jako 3F řešení, má otázka zní je možné pracovat se spotřebiči překračující 5000VA na fázi na AC OUT2, nebo spotřebiče tohoto typu necháváte zcela mimo a jsou zcela mimo měnič, byť mnohdy by výkon měniče byl dostatečný a utáhnul by to, byť ne v souběhu ?!
Vlastně má otázka znít, jak lze reálně zatížit AC OUT2, u AC OUT1 chápu že je to prostě výkon měniče, u AC OUT2 bych si ideálně představil "cokoliv", s tím že měnič dodá maximálně svou nominální hodnotu/možnost s tím že preferuje stále jako primární AC OUT1.
Vlastně má otázka znít, jak lze reálně zatížit AC OUT2, u AC OUT1 chápu že je to prostě výkon měniče, u AC OUT2 bych si ideálně představil "cokoliv", s tím že měnič dodá maximálně svou nominální hodnotu/možnost s tím že preferuje stále jako primární AC OUT1.
Re: Dotaz Multiplus a zatížení AC OUT2
A jaký má být důvod k připojení k AC-OUT 2? Využití relé a nějaké logiky v MP2 pro spínání?
Ze zkušenosti vím, že toto není optimální řešení. Pro každou změnu se musí měnit nastavení MP2.
Ze zkušenosti vím, že toto není optimální řešení. Pro každou změnu se musí měnit nastavení MP2.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
- Kapacita baterie [kWh]: 44
AC OUT 2 je jen další stykač na výstupu Multiplusu. Pokud pojede v ostrovním režimu, tak součet výkonu AC OUT a AC OUT2 se musí vejít do maximálního výkonu měniče. Jen AC OUT 2 můžeš ovládat zvlášť. Koukni na schéma natištěné na kastli Multiplusu.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Pokiaľ je DS k dispozícii, tak v režime ESS menič dodá čo môže z batérie a zbytok sa zoberie z DS až do nastaveného maxima. V režime Ignore AC sa pri preťažení menič pripojí na DS, zoberie z DS maximálny nastavený výkon a zbytok dodá z batérie.
Pokiaľ nie je DS k dispozícii, tak MP2 znesú mierne preťaženie do cca. 7kW, ale veľmi záleží na teplote a druhu zaťaženia. Väčšinou nie je problém na pár sekúnd až minút MP2 preťažiť, ale môže sa stať, že sa vypne na preťaženie.
Pokiaľ nie je DS k dispozícii, tak MP2 znesú mierne preťaženie do cca. 7kW, ale veľmi záleží na teplote a druhu zaťaženia. Väčšinou nie je problém na pár sekúnd až minút MP2 preťažiť, ale môže sa stať, že sa vypne na preťaženie.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
…. bál jsem se toho, že je to vlastně jen další výstup 
Každopádně díky za upřesnění a ujasnění.

Každopádně díky za upřesnění a ujasnění.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9840
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Já mám MP-II připojené v režimu ESS k síti.
Největší spotřebiče, které nechci z FVE živit (2x topné tyče každá 6kW) mám ještě před smart meterem.
Mezi smart meterem a vstupem do MP-II mám připojeny další velké spotřebiče, které navíc lze použít k vytěžování - 1f 3kW tepelné čerpadlo, 3f 6,6kW topnou tyč bojleru TV.
Zbytek domu je na zálohovaném AC-OUT1.
Nic na AC-OUT2 nemám, protože to nemá význam - MP-II to živí na vstupu.
V případě, že celkový výkon dané fáze AC-IN + AC-OUT1 je do 4kW a je výkon z panelů nebo je nabitá baterka, tak to střídač živí. Při překročení výkonu si to vše nad 4kW přicucne ze sítě.
A že se občas manželka snaží - trouba, indukce, mikrovlna, pračka, sušička ... A do toho sepne bojler či TČ. No hele, mám na baráku 3x 32A a vím, že se dá jet trvale na 35A v jedné fázi desítky minut
Největší spotřebiče, které nechci z FVE živit (2x topné tyče každá 6kW) mám ještě před smart meterem.
Mezi smart meterem a vstupem do MP-II mám připojeny další velké spotřebiče, které navíc lze použít k vytěžování - 1f 3kW tepelné čerpadlo, 3f 6,6kW topnou tyč bojleru TV.
Zbytek domu je na zálohovaném AC-OUT1.
Nic na AC-OUT2 nemám, protože to nemá význam - MP-II to živí na vstupu.
V případě, že celkový výkon dané fáze AC-IN + AC-OUT1 je do 4kW a je výkon z panelů nebo je nabitá baterka, tak to střídač živí. Při překročení výkonu si to vše nad 4kW přicucne ze sítě.
A že se občas manželka snaží - trouba, indukce, mikrovlna, pračka, sušička ... A do toho sepne bojler či TČ. No hele, mám na baráku 3x 32A a vím, že se dá jet trvale na 35A v jedné fázi desítky minut

9,8kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4
+ Fronius Symo Hybrid 5.0-3-S, Battery Box 12kWh Li-ion, AC-coupling
ESS v síti E.On
+ Fronius Symo Hybrid 5.0-3-S, Battery Box 12kWh Li-ion, AC-coupling
ESS v síti E.On
Musím projít detailněji možnosti, toto jsem netušil, že to takto pobere a že to vlastně pouští do AC-IN, byť je to vlastně logické. Je otázkou jak se to popere s přetoky v tomto zapojení. Tedy rychlost regulace a měření.
-
Treba použiť rýchlejší smartmeter EM540 alebo VM-3P75CT. Potom to funguje celkom dobre. ALE na ESS treba mať oficiálne pripojenie!
Ja mám 3ks smartmetrom (EM540 ako grid, ET112 pre on-grid a ET340 pre spotrebu pred meničom) a keďže v SR je súčtové meranie využívanie "nulovanie" fakturačného elektromera len s jedným MP2 5kVA.
Funguje to náramne, za minulý mesiac som mal spotrebu z DS 7kWh
Ja mám 3ks smartmetrom (EM540 ako grid, ET112 pre on-grid a ET340 pre spotrebu pred meničom) a keďže v SR je súčtové meranie využívanie "nulovanie" fakturačného elektromera len s jedným MP2 5kVA.
Funguje to náramne, za minulý mesiac som mal spotrebu z DS 7kWh

Victron ESS AC Coupling:
Od eg.d mám schváleno použití 3x5000 Multiplus II bez přetoků, tedy jde jen o funkční a smysluplné zapojení.
Povolení "bez přetoků" znamená, že:
1. distributor o Tobě ví (co nám to přinese uvidíme)
2. musíš splnit podmínky PPDS
3. "technologické" přetoky (je tolerována pomalost regulační smyčky zařízení jako odezva na změny zatížení/výroby) jsou za to že "spolupracuješ" s matrixem, přehlíženy.
1. distributor o Tobě ví (co nám to přinese uvidíme)
2. musíš splnit podmínky PPDS
3. "technologické" přetoky (je tolerována pomalost regulační smyčky zařízení jako odezva na změny zatížení/výroby) jsou za to že "spolupracuješ" s matrixem, přehlíženy.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
-
No toto ti nikto nepovie, lebo univerzálne riešenie neexistuje, každému vyhovuje niečo iné. Niekto má špirály zapojené na ACout2, niekto pred meničom. V ESS je výhoda že sa vieš oprieť o DS takže so zapojením môžeš celkom špekulovať, len niekedy je treba pridať smartmetre, ktoré stoja nejakú kačku.
Ešte odporúčam použiť aj manuálne prepínače sietí. Dosť často sa stretávam, že toto chýba a potom pri problémoch sa musí odstaviť celý dom. Odporúčam ich dať centrálne pre prepnutie celého domu z fve na ds, prip. na žravé spotrebiče ako trúba, práčka atd.
Victron ESS AC Coupling: