Zdravim,
Jsem spokojený čerstvý majitel 16kWp fve. Ale už teď vidím že jsem trošku(hodně) podcenil velikost systému. Měniče ok, baterie taky ale panelů mám málo(to asi každý)
Kalkuluju jaké další a kde osadit, je kam a i solarní kabely jsou už ve zdi. Stací koupit mppt a panely. Jenže.
Pri použití 450/100 narážím na problém že nelze osadit maximální množství panelů z důvodu překročení 8x float napetí baterie, rsp mppt má limit 450V na string, ale reálně je ten limit asi o 30V níž z důvodu uplatnení pravidla float x 8.
Je toto pravidlo nejak kritické?
Jedna se o SSZ střechu a chci HJT panely.
Omezeni napětí stringu z důvodu nizkého float napětí
-
RomanS
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 16000
- Kapacita baterie [kWh]: 128
Omezeni napětí stringu z důvodu nizkého float napětí
3x15kVA multi, 4x JK BMS, MB56, 16kWp
i5, e-tron
i5, e-tron
Re: Omezeni napětí stringu z důvodu nizkého float napětí
to pravidlo je jen priblizne tolik a ten tracker je designovan na napeti pod 450v do 51.2v baterie a je vhodne si nechat nejake rezervy pro chladne jarni dny kdy napeti jde o dost vyse. Takze bud v klidu pokud bude PV do 450v bude to v pohode, ale 450v je totalni neprekrocitelna hranice kde uz hrozi i poskozeni mppt, takze urcite byt nize a max zkratovy proud PV vstupu je 20A tj nepada v uvahu pouzit paralelni stringy. Za me je tez to napeti uz dost vysoke a nebezpecne a sel bych spis do 250/100 udelal nejake ctverice 144 clankovych panelu x paralelne max 70A zkratovych, nebo petice-sestice panelu se 108 clanku (aiko450)
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 250/100,12.2kwp, 40kwh lifepo4.