Sunways: Téměř pořád si střídač bere energii ze sítě

Odpovědět
hromajz
Příspěvky: 3
Registrován: úte bře 21, 2023 10:14 pm

Sunways: Téměř pořád si střídač bere energii ze sítě

Příspěvek od hromajz »

Ahoj! Před měsícem mi nainstalovali FVE se střídačem Sunways STH-12ktl-ht. Zatím mám omezené přetoky do sítě, protože ještě nemám PPP od ČEZu. Střídač má celkem pěknou a přehlednou appku, kde jde vidět, kolik panely dodávají do systému, odkud se bere el. energie do domu, aktuální spotřeba domu, stav baterii atp. Co jsem ale nepochopil, proč si střídač téměř neustále (cca. 90% dne) bere el. energii ze sítě (jde řádově o 50-80W, viz. příloha) i když mám nabité baterie popř. mají panely dostatečný výkon? Mohl by mi prosím někdo odpovědět, proč celý systém nefunguje autonomně, když jsou zdánlivě všechny podmínky pro autonomní funkci systému splněny? Díky
FVE.PNG
FVE.PNG (36.62 KiB) Zobrazeno 2839 x
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Sunways: Téměř pořád si střídač bere energii ze sítě

Příspěvek od Diablo007 »

Je to vlastnost střídačů že na malou spotřebu ani nereaguje má to tak defakto každý hybrid.
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
hromajz
Příspěvky: 3
Registrován: úte bře 21, 2023 10:14 pm

Re: Sunways: Téměř pořád si střídač bere energii ze sítě

Příspěvek od hromajz »

Omlouvám se, ale tomu Vašemu vysvětlení moc nerozumím.. Nejsem elektrikář. Ono to dělá i při vyšší spotřebě. (Je mi jasné, že pokud je spotřeba na jedné fázi vyšší, než je střídač schopný přeměnit, tak to “dokrmí” z řadu. Na toto bych se neptal.).

Takto to vypadá nyní:
5B401A9D-686A-4F9A-8446-201071D37076.jpeg
5B401A9D-686A-4F9A-8446-201071D37076.jpeg (177.5 KiB) Zobrazeno 2771 x
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Sunways: Téměř pořád si střídač bere energii ze sítě

Příspěvek od Diablo007 »

Aby nedocházelo k přetokům je tam nějaký minimální odběr ze sítě. Buď to takto nastavila firma nebo je to prostě dané výrobcem aby měl jak měřit kolem nuloveho odběru až budou povolené přetoky tak se to bude zase chovat trochu jinak
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
hromajz
Příspěvky: 3
Registrován: úte bře 21, 2023 10:14 pm

Re: Sunways: Téměř pořád si střídač bere energii ze sítě

Příspěvek od hromajz »

Aha, super. Děkuju za vysvětlení. Něco takového jsem si myslel - s těmi přetoky.
Ansi
Příspěvky: 5
Registrován: pát čer 24, 2022 2:13 pm

Re: Sunways: Téměř pořád si střídač bere energii ze sítě

Příspěvek od Ansi »

Dobry den, záleží jaký máte firmware, rozhodně si zkontrolujte, co zobrazuje distribuční portál a co smartmeter. Jejich cloud monitoring je v tomto ohledu ne zcela přesný, nespoléhejze pouze na něj. Ani neukáže směr proudu ze strídače na jednotlivých fázích, pouze ukazuje, jestli něco teče, ale nevíte kam. Řeším se spol. Nelumbo (používají rebrandovaný Sunways s bateriemi Wattsonic) nefunkční asymetrii - viz příloha. Řeším to s nimi už 3 měsíce a stále bez výsledku. Vůbec netuší co s tím. Jde o střídač Sunways STH 10 KTL HT. Provozuji aktualně v symetrickém režimu, což na spotových cenách není zas takový průšvich, ale příjemné to není.
Přílohy
Nefunkční asymetrie
Nefunkční asymetrie
2CB38F1E-557C-48E7-8D28-E2DEBA0BC332.png (1.08 MiB) Zobrazeno 2571 x
tomasi02
Příspěvky: 89
Registrován: ned říj 09, 2022 8:25 pm

Re: Sunways: Téměř pořád si střídač bere energii ze sítě

Příspěvek od tomasi02 »

Zase přehozený faze jako zde?
viewtopic.php?t=1450
Ansi
Příspěvky: 5
Registrován: pát čer 24, 2022 2:13 pm

Re: Sunways: Téměř pořád si střídač bere energii ze sítě

Příspěvek od Ansi »

Jj, přesně!!! Bylo to přehozené, velmi častá chyba, bohužel. Fáze narovnány a od té doby vše šlape perfektně, regulace na nulu velmi dobrá. Na smartmeteru (Acrel) je videt presně jak se to chová a rozdíly vůči fakturačnímu elektroměru nepodstatné. On line aplikace neukazuje real time data, ale je to jakesi promitani diapozitivů 😉 Lepší bude vlastní monitoring přes HA, už mám doma Waveshare USB/RS485, plánuji i řídit s ohledem na spotové ceny, hlavně mi jde o omezeni přetoků v záporných cenách, druhý krok bude odložení nabíjení baterie na dobu, kdy je lepší energii spotřebovat, než prodávat. Cílený prodej z baterie do sítě mi zatím nedává moc s ohledem na zisk/nezisk smysl, ale nechám si klidně poradit.
ok1vkt
Příspěvky: 3
Registrován: sob črc 01, 2023 6:44 pm

Re: Sunways: Téměř pořád si střídač bere energii ze sítě

Příspěvek od ok1vkt »

Mám taky střídáč nelumbo. Muzete mne popřípadě kontaktovat soukromě? Facebook , whatsapp.... Mne to tedy jde, ale rád bych jej rozšířil a dostal se více do nastavení.
Díky
lammerCZ
Příspěvky: 29
Registrován: stř říj 12, 2022 5:07 am

Re: Sunways: Téměř pořád si střídač bere energii ze sítě

Příspěvek od lammerCZ »

Mam to same jen jiny stridac. Take zakazane pretoky. Bylo mi vysvetleno ze se to proste tim zakazem chova divne. Na algoritmus ten pan co to spousti jeste neprisel. Ja vysledoval ze si pricuca 1/3 celkove spotreby denne. Uplne nesmyslne se to chova jaile je baterie plna a nema to kam posilat. To je tragedie a baterii drzi nabitou a porad si prisava ze site.
Verim ze se to zmeni az budu mit vymeneny elektromer a budu moci pustit pretoky
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“