Dobrej,
dneska jsem ošahával 2x6 ks kapacitorů, v platu 6ks co nabízí v Chině i s balancérem a proudovou "ochranou". Pálí, pálí, pálí.
Na klasickém kondíku bývá uvedená hodnota 65 st.C či 105 stC, tady není nic.
Máte někdo praktické zkušenosti s těmito supercapacitory ohledně teploty?
nebo jen úvahy o teplotě?
Teplota supoercapacitorů
Teplota supoercapacitorů
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely hoře (top). 4kWp
- kybos
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Re: Teplota supoercapacitorů
Také se mi dostaly do rukou superkapacitory, které měly drátové vývody cca 0,8 mm. Čili už jen ztráty na vývodech musely superkapacitor slušně ohřívat. Mnohem větším problémem než teplota je u superkapacitorů ale velmi omezený počet cyklů nabití/vybití. Je o několik řádů menší než u běžných kapacitorů (v řádu jednotek milionů cyklů). Pro nasazení ve výkonově namáhaných obvodech potom vychází životnost v řádu týdnů až měsíců. Využití takových součástek tedy vidím především v obvodech s velmi pomalým nabíjením a vybíjením (například záložní napájení pamětí nebo časovačů s nízkou spotřebou), kde mohou nahradit klasické elektrochemické zdroje.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + nabíječka 4 x 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
taky mě zajímala životnost "superkapacitorů" v balancerech a BMS od JK. Ale zdá se že tam žádný průšvih není, alespon se o tom nikde nepíše
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 6x Leapton 450W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
https://www.lifepo4-shop.cz/
9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 6x Leapton 450W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
https://www.lifepo4-shop.cz/
On není superkondenzátor jako superkondenzátor.kybos píše: ↑pon čer 10, 2024 8:35 am Také se mi dostaly do rukou superkapacitory, které měly drátové vývody cca 0,8 mm. Čili už jen ztráty na vývodech musely superkapacitor slušně ohřívat. Mnohem větším problémem než teplota je u superkapacitorů ale velmi omezený počet cyklů nabití/vybití. Je o několik řádů menší než u běžných kapacitorů (v řádu jednotek milionů cyklů). Pro nasazení ve výkonově namáhaných obvodech potom vychází životnost v řádu týdnů až měsíců. Využití takových součástek tedy vidím především v obvodech s velmi pomalým nabíjením a vybíjením (například záložní napájení pamětí nebo časovačů s nízkou spotřebou), kde mohou nahradit klasické elektrochemické zdroje.
Dělají se modely pro vysoké proudové zatížení, které mají šroubové připojení a které dokážou poskytovat i stovky ampér. Osazují se třeba i v pomocných startovacích přípravcích, kterými pak je možné nahodit i traktor.
Ale stejně tak se dělají úplně jiné, určené jen pro velmi malé proudy a optimalizované pro změnu na minimální samovybíjení a velkou hustotu výkonu.
Dneska jsem zkusil s nima nastartovat osobák a u první šestice to jen ťuklo, druhá nastartovala, ale žádná sláva. Podle mě za to může ta elektronika.
Tyhle mám, akorát né tak drahé.
https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... ry_from%3A
Normálně je mám trvale u baterek pro solar, význam mají když jsou baterky vybitý.
Tyhle mám, akorát né tak drahé.
https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... ry_from%3A
Normálně je mám trvale u baterek pro solar, význam mají když jsou baterky vybitý.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp