Node-Red

Odpovědět
Plazivec

Node-Red

Příspěvek od Plazivec »

Používáte to někdo? Nevypadá to špatně.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
1x150ah samodomo
marsal

Re: Node-Red

Příspěvek od marsal »

viewtopic.php?f=58&t=56
(více dole)

Node-red považuji za skvělý soft, bez obtíží jsem to rozchodil u sebe se z-wave, což mi s Home Assistentem hrozně blblo.
Plazivec

Příspěvek od Plazivec »

Hezký, kluci. Já na to narazil nějak náhodou. Vlastně hledám systém na monitorování hlavně dvou, možná tří Tracerů, které budu v systému mít. A jelikož tam budu mít také ICC monitor na malině, tak se to docela hodí. Akorát nemám šajn, jak to rozchodím.
7,5 kWp
2x Axpert king1 Parallel
1x150ah samodomo
MisakP

Příspěvek od MisakP »

Mě se i Node-Red líbí, že se dá dobře napojit i na mého primárního HomeAssitenta.
Plazivec

Příspěvek od Plazivec »

Te-o-re-tic-ky bych moh začít hned, rs45=>USB kabel mám pro Tracer, je to píchlý ve win10 PC. Mám taky malinu, hned vedle a tam je píchlej axpert na ICC.
Poradíte s čím začít? Na win10 bych musel sejít do garáže, zatopit, pro malinu jenom sejít a prohodit USB do maliny. Tak jak?
7,5 kWp
2x Axpert king1 Parallel
1x150ah samodomo
gustonator
Výkon panelů v FVE [Wp]: 5670
Kapacita baterie [kWh]: 10600

Příspěvek od gustonator »

Ahoj,

Mam NodeRed a je to skvele. Vlastne na automatizaciu pouzivam LEN node-Red a nie to vyklikavanie v HA.

moj setup:
Mam maly barebone PC (zBox CI321 nano) na ktorom mam nainstalovany HomeAssistant Core + OS + Supervisor a Node-red tam mam pridany ako addon.
K tejto malej krabicke mam pripojeny cez USB port ConBee II stick, ktory sluzi ako ZigBee brana (Mosquitto broker + Zigbee2MQTT addon), kedze mam doma niekolko chytrych zigbee zariadeni - vypinace, senzory, zasuvky - na ktorych mam postavenu dalsiu automatizaciu svetiel, alarmu atd...

Na nodered sa mi paci, ako detailne si clovek moze vsetko nakonfigurovat. Chce to len cvik a trochu googlenia.

Priznam sa, ze pred rokom som ani nevedel co je HomeAssistent, a teraz mam cez to spravene skoro vsetko :D
skybor

Příspěvek od skybor »

Node-RED je neskutečná záležitost. Minimální nároky na HW. Mi jede několik let NR na malině (RPi), která má spotřebu pár W. Vše konfigurovatelné a ovladatelné z nějakého vzdáleného webového prohlížeče. Né každému, ale vyhovuje ta specifická konfigurace. Jde vlastně většinou jen o propojování bloků, které snad existujou už úplně k čemukoli. Pro monitoring je ideální podle mne spojení Node-RED, Remote-RED, InfluxDB a Grafana.
SkyFVE 9 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), APC Smart-UPS 5kVA, SkyPowerBox LF 4810 1kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (HA aspol.)
Mex

Příspěvek od Mex »

Tak já mám na Node Red spíš opačný názor.
Programuju v různých jazycích na různých platformách (Windows, Linux, MCU).
Ale tak divný systém "programování", jako představuje Node Red, je mi šíleně proti srsti.
Kdybych nemusel, tak bych o to ani neopřel kolo. Ale protože jsem slíbil v tom někomu něco udělat, tak bohužel musím.

K té nenáročnosti na zdroje: a jaké velké výpočty v tom děláš, že ti RPi s NR přijde nenáročné?
Tipnul bych si, že podobnou automatizaci, napsanou v nějakém civilizovaném jazyku, by stejně rychle zvládlo i nějaké Arduino na 2 MHz.
Tedy s 1000x nižším výpočetním výkonem.

Svůj negativní názor nikomu nenutím. Uznávám, že to někomu může vyhovovat.
Píšu to jen jako protiváhu na ten předchozí oslavný post.
jbb

Příspěvek od jbb »

To je asi úhel pohledu. Já sice kdysi prošel na matfyzu věcmi jako Pascal, C++, atd, nicméně primární vzdělání mám dosti jiné a programování mne neživí.
Domácí automatizaci mám primárně postavenou na PLC Fatek, tam se používá pro programování něco podobného jako Node-RED, byť s celou řadou dalších omezení (například registry jsou natvrdo booleanovské M0 až Mpár tisíc, stejně tak int R0 až Rněkolik tisíc - není je možné pojmenovat jinak, atd...). A lze si na to zvyknout.
S Node-REDem začínám a naprogramovat přechod do offgridu podle SoC mne stálo asi hodinu času metodou pokus omyl. To nepovažuju za úplně špatné.
Odpovědět

Zpět na „Automatizace, řízení“