SSR relé ovládané přes Node-Red

Odpovědět
Momo

SSR relé ovládané přes Node-Red

Příspěvek od Momo »

Hledal jsem kompletizované zařízení, které by pomocí Node-Red dokázalo měnit výkon odporové zátěže. Jde mi zejména o bojler nebo jednoduchý elektrokotel. Buď 1F nebo 3F, to už je jedno.

Nic kompletizovaného jsem bohužel nenašel. Mám pouze osminásobné relé, které mohu ovládat přes Node-Red. Připojení buď wifi nebo utp.

SSR relé musí být ovládaná DC napětím, třeba 0-10 V a proto potřebuji zařízení, které by umělo dávat napětí 0-10 V na základě pokynů z Node-Red.
Zdá se, že jsem něco našel. Prosím, o info, zda by to takto mohlo fungovat nebo zda používáte něco jednoduššího/levnějšího.

1) SSR
1F, spínání plných cyklů - https://www.enika.cz/rm1e23v25-ssr-as-2 ... vdc_z9065/
V kombinaci s chladičem, případně 3F apod.
V tomto asi problém není, obchodní zástupce by poradil.

2) Ovládání 0-10 V
Teď to zajímavější, tedy vytvářní ovládacího napětí 0-10 V, řízení v Node-Red.
Našel jsem Shelly Plus Dimmer 0-10V.
Cenovka od 350,- Kč: https://smarterhome.sk/cs/shelly/shelly ... b9665c4eb6
Podpora do Node-Red: https://flows.nodered.org/node/node-red-contrib-shelly
Má to jenom wifi, tak mi musí signál dosáhnout k rozvaděči. Nebo bych wifi anténu po domě posunul do vhodnějšího místa.

Podle mého odhadu se zdá, že by to mělo fungovat. Na shelly se připojí fáze a nula, svorky pro zvyšování a snižování výstupního napětí budou nevyužité, ovládal bych pomocí NR. A ze svorek 0-10 V by šlo +/- na příslušné svorky SSR.

Nějaké podobné řešeni by mělo snad vyhovovat. Nechci Loxone nebo WR nebo podobně, myslím, že bych si to uřídil nějak sám v NR.

Vidíte to stejně? Nebo máte jednodušší/levnější řešení?
Díky.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Cmrnda

Re: SSR relé ovládané přes Node-Red

Příspěvek od Cmrnda »

Bojler řídím pulzně pomocí 2bit SSR 100A. Hodnota by měla být 6x vyšší než jistič. (žádný fazový řízení)
Co má bejt referenční zdroj toho řízení?
Já to mám podle napětí na panelech. Nejednodušší je rychlá zpětná vazba, tím odpadá přenos vzduchem. Zdržení vzduchem je tak veliké že by to nefungovalo.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Nabíječka: Upgrade PWM Volt Polska 24 000 Ap
Baterie: 6x startovací autobaterie 12V 45Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MainSystem
Momo

Příspěvek od Momo »

Cmrnda píše: sob zář 28, 2024 11:37 am Bojler řídím pulzně pomocí 2bit SSR 100A. Hodnota by měla být 6x vyšší než jistič. (žádný fazový řízení)
Co má bejt referenční zdroj toho řízení?
Já to mám podle napětí na panelech. Nejednodušší je rychlá zpětná vazba, tím odpadá přenos vzduchem. Zdržení vzduchem je tak veliké že by to nefungovalo.
Řízení asi kombinací různých proměnných.
SOC, aktuální výroba a k tomu asi ručně výhled na další dny - při špatné předpovědi bych nechtěl trápit baterku do nízkých hodnot. Plyn je o hodně levnější než elektrika. Primární zdroj bude plyn, elektrika jenom doplňková. Takže aby mi zbylo na běžný provoz domu - vaření, myčka, pračka, sušička.

Teď řídím bojler podle denní doby, SOC a teploty bojerlu. Tam posílám 1,33 kW a uvažuju o pospojení spirál do série, abych mohl posílat i menší výkony - 1.333 W / 666 W / 444 W. Ta nejnižší hodnota už je asi zbytečná. Ale těch 1,33 kW může být v temných dnech moc.
A řídím to tak, že mám nastavené hodnoty bilance (výroba - spotřeba) a nastavenou startovací a vypínací úroveň. Teď mám start -200 W a stop -600 W.

Podle zkušeností s bojlerem netrvám jenom na využívání přebytků. Klidně trochu docucnu z baterky. Aby se nestalo, že bych celý den čekal na dostatečný výkon na střeše a ten nepřišel. Taky se spokojím s nižším SOC, abych zahájil nahřívání bojleru. Opět, pokud bych čekal na 100 %, nemusel bych nahřívat vůbec. Pak začne náhodou na hodinu svítit a budou zbytečné přetoky, protože plný výkon nevyužiju...
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
kamils

Příspěvek od kamils »

Momo píše: sob zář 28, 2024 10:39 am Hledal jsem kompletizované zařízení, které by pomocí Node-Red dokázalo měnit výkon odporové zátěže. Jde mi zejména o bojler nebo jednoduchý elektrokotel. Buď 1F nebo 3F, to už je jedno.

Nic kompletizovaného jsem bohužel nenašel. Mám pouze osminásobné relé, které mohu ovládat přes Node-Red. Připojení buď wifi nebo utp.

SSR relé musí být ovládaná DC napětím, třeba 0-10 V a proto potřebuji zařízení, které by umělo dávat napětí 0-10 V na základě pokynů z Node-Red.
Zdá se, že jsem něco našel. Prosím, o info, zda by to takto mohlo fungovat nebo zda používáte něco jednoduššího/levnějšího.
Pokud by šlo o plynulou fázovou regulaci výkonu topného tělesa, pak je to asi optimální volba (shelly Dimmer + SSR 0-10V). Je potřeba počítat s negativy fázové regulace, ale výrazně levněji to asi nejde pořídit.
V případě stupňové regulace, by stačila deska s osminásobným relé a použit 2 až 4 relátka a jimi přímo spínat jednoduchá SSR. Mám to nějak podobně a funguje to spolehlivě. Alternativou by bylo použit Shelly Pro 3 a tím napřímo spínat spirály.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Momo píše: sob zář 28, 2024 8:36 pm Teď řídím bojler podle denní doby, SOC a teploty bojerlu. Tam posílám 1,33 kW a uvažuju o pospojení spirál do série, abych mohl posílat i menší výkony - 1.333 W / 666 W / 444 W.
No tak asi tam máš nějakej stykač na řízení už teď. Výkon snížíš proložením s časem. A nepotřebuješ k tomu vůbec nic. Spojování spirál do série je blbost.
Panely hoře (top). 4kWp
Momo

Příspěvek od Momo »

Programovatelných stykačů mám aktuálně 10, z toho 8 jsem ještě nezprovoznil, protože je zatím nepotřebuju.
Nicméně snížení výkonu spirály by v zimních měsících mohlo být prospěšné, abych necykloval baterku. 1,33 kW může být moc, 666 W už přijatelných.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Tak řídíš ten kotel nebo né? Jestli né, tak tomu nerozumím.

Momo píše: ↑sob zář 28, 2024 8:36 pm
Teď řídím bojler podle denní doby, SOC a teploty bojerlu. Tam posílám 1,33 kW....
Panely hoře (top). 4kWp
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Cmrnda píše: sob zář 28, 2024 11:11 pm
Momo píše: sob zář 28, 2024 8:36 pm Teď řídím bojler podle denní doby, SOC a teploty bojerlu. Tam posílám 1,33 kW a uvažuju o pospojení spirál do série, abych mohl posílat i menší výkony - 1.333 W / 666 W / 444 W.
No tak asi tam máš nějakej stykač na řízení už teď. Výkon snížíš proložením s časem. A nepotřebuješ k tomu vůbec nic. Spojování spirál do série je blbost.
Přesně tak! Prostě není nutné ohřát celý objem vody v bojleru v kuse..., ale per partéz - čili třeba po hodinách a pak vždy hodinovou či půlhodinovou pauzou. Tak jsi to myslel?
A ještě spíše v době po obědě - čili po 12. h (to nyní za "letního" času ale není pravé poledne, to je až cca skoro ve 13h!) kdy je aku po noci dopoledne již dobitá a je vypráno a napečíno a jen se po obědě třeba koukáme na TV 8-)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: ned zář 29, 2024 3:08 pm Přesně tak! Prostě není nutné ohřát celý objem vody v bojleru v kuse..., ale per partéz - čili třeba po hodinách a pak vždy hodinovou či půlhodinovou pauzou. Tak jsi to myslel?
Uplně různorodě jak je potřeba. Myslel jsem když už tam má něco naprogramovaný a chce snížit odběr, tak může si tam naprogramovat třeba časté přerušování, i několikrát za minutu.Tuhle volbu jsem si naprogramoval taky, protože když je málo slunce a nechci brát energii z baterky pro bojler, tak se bojler odpojí tehdy když by mělo jít nabíjení z tý baterky, ostatní spotřeba je prvořadá, ta musí jít i z baterky, nakonec od toho tam tu baterku mám. Ten bojler po odpojení baterky aby tolik nepulsoval, drží 12x supercapacitory. Možností s časem kdy nabíjet i ze sítě, nebo kolíbkově či jen z panelů ovládá časovač. Jediný co mi nebere je předpověď počasí a řízení dopředu... :lol: :lol: :lol:
Proramy a programátory mám svý, takže odpadá výzkum - proč to nejde. :o
Vůbec nechápu nějaký vytěžovače jako "Bely" a pod. Silná zaostalost.
Panely hoře (top). 4kWp
Momo

Příspěvek od Momo »

Na bojler už mám naprogramováno, to mi běží v pohodě.
Spínám zátěž 1,33 kW, pokud bych dal dvě spirály do série, pak 666 W což může být lepší, pokud je temný den. Pokud tři v sérii, tak 444 W.
Samozřejmě můžu regolovat zapnout/vypnout, ale tím můžu třeba přetéct na fázi nebo zbytečně sosat z baterky. Tam pomůže snížení výkonu.
Případných relátek už na to mám dost.

A teď, pokud bych k tomuto přidal nějaký přímotop (průtokový trubkový elektrokotel nebo průtočný bojler s patronou, to je jedno) a měl tam výkon třeba 3x 2 kW, tak bych k tomu mohl snadno přetéct na fázi nebo zbytečně sosat z baterky.
Jistě bych si mohl upravit zapojení a pouštět tam 2 / 4 / 6 kW a programovat, abych nepřetekl na fázi nebo celkově nebo nesosal z baterky.
Taky by to šlo řešit, ale pohodlnější by bylo, kdybyh ty 2 kW na fázi dokázal snížit. Ani by to nemuselo být plynule. Dejme tomu, že už by stačilo mít na fázi stupně 0 / 1 / 2 kW. S tím bych už asi dokázal žít.
Nutně nemusím mít 3x regulaci 0-10 V a 3x SSR, to by vyšlo na hodně peněz.

Nechci celkově přelézt 4 kW na fázi, krátkodobě to měnič zvládne, po nějaké době začne přisosávat z DS. A to už je špatně, protože plyn mě stojí teď asi tolik, za kolik elektriku prodávám (do konce roku) a cca 1/3 za kolik eletriku kupuju.
Proto musím s tou elektrikou, která je "zadarmo" rozumně nakládat.

Jinak integraci per-partes jsem použil v praxi naposled před třiceti lety při zápočtu ze statiky...
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Momo píše: pon zář 30, 2024 9:34 am Spínám zátěž 1,33 kW
Já taky a spirálu mám 2kW. Jenže je důležitý vědět jak. To jsem se ještě nedozvěděl. :lol:
Podívej se jakým způsobem ty relátka (SSR) pracují, někam na WiKi a pod.

Stručně už jsem to psal, abys dosáhl třeba polovinu výkonu, přidává se k maximální hodnotě časová prodleva a tím se dosahuje požadovaný výkon. Rychlost musí být taková aby jí mohl zpracovat spotřebič jako procentuální hodnotu. Určitě né delší jak 100 ms pro měnič. Jinak je to jedno.

To je moje poslední odpověď.
Panely hoře (top). 4kWp
kamils

Příspěvek od kamils »

Za mě dává smysl sestupná kaskáda zátěží s přepínáním podle aktuální potřeby. Např. takto:
kaskada.JPG
Samozřejmě to není samospasné řešení (např. když jdou mraky a regulace nestíhá nebo přetahuje), ale je to jednoduché na implementaci a v praxi vyhovuje. SSR není špatné, ale je potřeba ho chladit. Dneska bych použil klasické relé, např. zmiňované Shelly Pro 3 a měl bych to v normálním malém rozvaděči.
Momo

Příspěvek od Momo »

Cmrnda: Ano, je mi jasné, že SSR spíná/rozpíná v malých časových úsecích, třeba spínání v nule a podobně a zároveň se zahřívá. Na tomhle principu fungujou všechny Wattroutery a podobně. Před rokem jsem koukal na nějakou prezentaci Watrouteru.
Ty vytvářejí napětí DC 0-10 V a řídí SSR. Victron by to snad měl zvládnout, maximálně nějaké hučení.

Jako alternativu k SSR jsem viděl toroidní trafo. Tím by šlo nastavit pevný převod napětí, třeba z 230 V na 110 V. Tím by šlo dosáhnout zhruba polovičního výkonu. Snad bez velkých ztrát. Tím bych pomocí relé dokázal už něco řídit. Ale ty trafa nejsou zrovna levná, tak 2k Kč/ks. Ty SSR jsou za podobnou cenu, ale nabízejí spojitou regulaci. Na druhou stranu trafo se asi moc nezahřívá.
Momo

Příspěvek od Momo »

kamils píše: pon zář 30, 2024 3:38 pm Za mě dává smysl sestupná kaskáda zátěží s přepínáním podle aktuální potřeby. Např. takto:
kaskada.JPG
Samozřejmě to není samospasné řešení (např. když jdou mraky a regulace nestíhá nebo přetahuje), ale je to jednoduché na implementaci a v praxi vyhovuje. SSR není špatné, ale je potřeba ho chladit. Dneska bych použil klasické relé, např. zmiňované Shelly Pro 3 a měl bych to v normálním malém rozvaděči.
Ano, takhle jsem uvažoval snižovat příkon bojleru 1.333/666/444 W, ty to máš 2.000/1.000/666 W.
Prostě bych přepojil bojler, spirály dal do série a s využitím třech stykačů bych měl jednoduchou a spolehlivou regulaci.
Vymyslel jsem to jinak, v tom schématu jsem měl prohozené L a N, ale to by na funkci nemělo mít vliv.

A k tomuto bych chtěl přidat ten trubkový průtokový kotel nebo bojler se spirálami, ale tam už bych chtěl 3x 2 kW a dále to nesnižovat. Tady bych to do série nedával, využil bych jenom 2 kW. Nebo by šlo vhodným přepojením spirál vytvořit 0 / 1 kW (dvě v sérii) / 2 kW (jedna spirála) / 3 kW (jedna spirála + dvě v sérii) / 4 kW (dvě spirály paralelně). Tohle jsem si už dříve kreslil. Takhle bych ale získal max 4 kW a navíc si nemohl vybrat, na jaké fázi mi to pojede. Leda bych měl další relátka a to už by bylo hodně složité.
Odpovědět

Zpět na „Automatizace, řízení“