Ostrovní solární systém svépomocí

Odpovědět
mihato

Ostrovní solární systém svépomocí

Příspěvek od mihato »

Dobrý den,
chtěl bych si postavit svépomocí ostrovní solární systém.
Na dům panely dávat nechci, takže mám místo na 2 panely na přístavkách (další rozšíření nepřipadá v úvahu).
Koukal jsem na sestavu Mušov II, ale tam se mi nelíbí regulátor.
Chtěl bych 24V systém.
Panel se mi líbil 2 ks solární panel Solární panel Trina Vertex N TSM-NEG18R.28 TOPCon 505 Wp černý rám zapojení paralelně, jeden bude na jihovýchod a druhý na jihozápad. VOC=40,3V a I=30A.
Regulátor MPPT solární regulátor EPever 150VDC/60A 6415AN, ten se mi libil možnosti externího zobrazení a wifi monitoringu.
Baterie 2ks Solární gelová baterie Geti 250Ah
Chtěl bych na FVE provozovat čerpadlo na studnu, čerpadlo na solární kolektory apod. Možná klimatizaci. Primárně pokryt nezbytný provoz v případě výpadku.
Co říkáte na výběr komponentů?
Děkuji
unicast

Re: Ostrovní solární systém svépomocí

Příspěvek od unicast »

Sorry, ale tohle nedává smysl. Baterie, co vydrží pár cyklů. Jen dva panely, ale požadavek na pohon zařízení s velkým odběrem. Snad jen ten MPPT box je ok, ale zase při 24 V bude jeho výkon využitelný jen z poloviny. Ta čerpadla a ta klima budou na 24 V= ? Pokud ne, kde je nějaký střídač?'
vinklarekcz

Příspěvek od vinklarekcz »

mihato píše: pon črc 07, 2025 7:44 pm Panel se mi líbil 2 ks solární panel Solární panel Trina Vertex N TSM-NEG18R.28 TOPCon 505 Wp černý rám zapojení paralelně, jeden bude na jihovýchod a druhý na jihozápad. VOC=40,3V a I=30A.
Chtěl bych na FVE provozovat čerpadlo na studnu, čerpadlo na solární kolektory apod. Možná klimatizaci. Primárně pokryt nezbytný provoz v případě výpadku.
Děkuji
Mám také malý system - viz podpis. Ale proč zapojovat panely paralelně?? To nedává smysl.
1,14kWp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 24V/100Ah
5,4kWp pro ohřev topné vody - ve výstavbě
mihato

Příspěvek od mihato »

Protože jak mám v popisu, tak nebudou vedle sebe, tak očekávám že budou nerovnoměrně zastíněný.
mihato

Příspěvek od mihato »

unicast píše: pon črc 07, 2025 9:06 pm Sorry, ale tohle nedává smysl. Baterie, co vydrží pár cyklů. Jen dva panely, ale požadavek na pohon zařízení s velkým odběrem. Snad jen ten MPPT box je ok, ale zase při 24 V bude jeho výkon využitelný jen z poloviny. Ta čerpadla a ta klima budou na 24 V= ? Pokud ne, kde je nějaký střídač?'
https://www.elventil.cz/menic-napeti-carspa-24v/230v-2000w-cista-sinus Menič tak 2000W. Čerpadlo odebírá cca 700W a klima taky. Klima by jela jen když by byl přebytek.
Jaky baterky jsou tedy dobrý? Děkuji
unicast

Příspěvek od unicast »

No a znáš náběhový proud toho čerpadla a klimy? Čerpadlo na 700W může mít náběhový proud klidně 25 A. Na to ten 4kW peak měnič stačit nebude.

LiFePo4, 8 kusů něčeho nad 200 Ah třeba odsud: https://www.mivvyenergy.cz/cs/clanky-lifepo4 Určitě seženeš nějaké i levněji. A k tomu JK BMS, třeba tuhle: https://vi.aliexpress.com/item/1005006564250318.html
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

mihato píše: pon črc 07, 2025 7:44 pm
MPPT solární regulátor EPever 150VDC/60A 6415AN[/url], ten se mi libil možnosti externího zobrazení a wifi monitoringu.

Co chceš na 2ks panelů monitorovat? :lol:

- panely moc "balšoje", ale když už tak veliký, možná bych volil vyšší třídu TRINY. Mj. černý nejsou moc výhodný protože se příliš zahřívají a tusíž mají menší výkon a na jejich lesku je vidět vše nečisté.
- reg.drahej jak prase, auto regulátor je stupidní nabíječka, volil bych buck.
- baterka, jeden z nejhorších typů, volil bych moderní "fosfát"
+ 24V
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

mihato píše: pon črc 07, 2025 7:44 pm .... 2 panely .....
:lol: ...
Já teho tolik netáhnu a sotva vyndu mimo jasné dny s 20ks :!: panelů á 450Wp :!:
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
mihato

Příspěvek od mihato »

Tak základ je čerpadlo na solární kolektory, který má 50W, protože jak v pátek vypadla elektrika, tak UPS to zvládla pár hodin jak má, ale pak uz se začly přehřívat. (Dům jsem koupil již s kolektory a není vyřešen nouzový provoz.)

Jaký tedy doporučujete zapojení, proč by bylo špatný paralelní?

A jaký panely? Poly nebo mono? Co jsem četl, tak pro ČR jsou lepší polykrystalické.
unicast

Příspěvek od unicast »

mihato píše: úte črc 08, 2025 8:08 am Tak základ je čerpadlo na solární kolektory, který má 50W, protože jak v pátek vypadla elektrika, tak UPS to zvládla pár hodin jak má, ale pak uz se začly přehřívat. (Dům jsem koupil již s kolektory a není vyřešen nouzový provoz.)
Aha, dobře. Pokud jde o zálohování 50 wattů, tak to je ale úplně jiný příběh :D Pak samozřejmě ty dva panely dokonale stačí a ty akumulátory nejspíš taky. Ten Epever je poněkud overkill, klidně bych dal i menší, možná i jen PWM. Zvážil bych pořízení stejnosměrného čerpadla na těch 24 V, hodně věcí to zjednodušší.

Samozřejmě pokud z toho mají lézt vyšší stovky wattů, bude ten návrh muset vypadat jinak.
mihato píše: úte črc 08, 2025 8:08 am A jaký panely? Poly nebo mono? Co jsem četl, tak pro ČR jsou lepší polykrystalické.
Dneska už je to jedno, technologie monokrystalů došla tak daleko, že se výsledky srovnaly.
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“