Ostrovní solární systém svépomocí
Ostrovní solární systém svépomocí
Dobrý den,
chtěl bych si postavit svépomocí ostrovní solární systém.
Na dům panely dávat nechci, takže mám místo na 2 panely na přístavkách (další rozšíření nepřipadá v úvahu).
Koukal jsem na sestavu Mušov II, ale tam se mi nelíbí regulátor.
Chtěl bych 24V systém.
Panel se mi líbil 2 ks solární panel Solární panel Trina Vertex N TSM-NEG18R.28 TOPCon 505 Wp černý rám zapojení paralelně, jeden bude na jihovýchod a druhý na jihozápad. VOC=40,3V a I=30A.
Regulátor MPPT solární regulátor EPever 150VDC/60A 6415AN, ten se mi libil možnosti externího zobrazení a wifi monitoringu.
Baterie 2ks Solární gelová baterie Geti 250Ah
Chtěl bych na FVE provozovat čerpadlo na studnu, čerpadlo na solární kolektory apod. Možná klimatizaci. Primárně pokryt nezbytný provoz v případě výpadku.
Co říkáte na výběr komponentů?
Děkuji
chtěl bych si postavit svépomocí ostrovní solární systém.
Na dům panely dávat nechci, takže mám místo na 2 panely na přístavkách (další rozšíření nepřipadá v úvahu).
Koukal jsem na sestavu Mušov II, ale tam se mi nelíbí regulátor.
Chtěl bych 24V systém.
Panel se mi líbil 2 ks solární panel Solární panel Trina Vertex N TSM-NEG18R.28 TOPCon 505 Wp černý rám zapojení paralelně, jeden bude na jihovýchod a druhý na jihozápad. VOC=40,3V a I=30A.
Regulátor MPPT solární regulátor EPever 150VDC/60A 6415AN, ten se mi libil možnosti externího zobrazení a wifi monitoringu.
Baterie 2ks Solární gelová baterie Geti 250Ah
Chtěl bych na FVE provozovat čerpadlo na studnu, čerpadlo na solární kolektory apod. Možná klimatizaci. Primárně pokryt nezbytný provoz v případě výpadku.
Děkuji
Re: Ostrovní solární systém svépomocí
Sorry, ale tohle nedává smysl. Baterie, co vydrží pár cyklů. Jen dva panely, ale požadavek na pohon zařízení s velkým odběrem. Snad jen ten MPPT box je ok, ale zase při 24 V bude jeho výkon využitelný jen z poloviny. Ta čerpadla a ta klima budou na 24 V= ? Pokud ne, kde je nějaký střídač?'
-
Mám také malý system - viz podpis. Ale proč zapojovat panely paralelně?? To nedává smysl.mihato píše: ↑pon črc 07, 2025 7:44 pm Panel se mi líbil 2 ks solární panel Solární panel Trina Vertex N TSM-NEG18R.28 TOPCon 505 Wp černý rám zapojení paralelně, jeden bude na jihovýchod a druhý na jihozápad. VOC=40,3V a I=30A.
Děkuji
1,14kWp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 24V/100Ah
5,4kWp pro ohřev topné vody - ve výstavbě
5,4kWp pro ohřev topné vody - ve výstavbě
Protože jak mám v popisu, tak nebudou vedle sebe, tak očekávám že budou nerovnoměrně zastíněný.
https://www.elventil.cz/menic-napeti-carspa-24v/230v-2000w-cista-sinus Menič tak 2000W. Čerpadlo odebírá cca 700W a klima taky. Klima by jela jen když by byl přebytek.unicast píše: ↑pon črc 07, 2025 9:06 pm Sorry, ale tohle nedává smysl. Baterie, co vydrží pár cyklů. Jen dva panely, ale požadavek na pohon zařízení s velkým odběrem. Snad jen ten MPPT box je ok, ale zase při 24 V bude jeho výkon využitelný jen z poloviny. Ta čerpadla a ta klima budou na 24 V= ? Pokud ne, kde je nějaký střídač?'
Jaky baterky jsou tedy dobrý? Děkuji
No a znáš náběhový proud toho čerpadla a klimy? Čerpadlo na 700W může mít náběhový proud klidně 25 A. Na to ten 4kW peak měnič stačit nebude.
LiFePo4, 8 kusů něčeho nad 200 Ah třeba odsud: https://www.mivvyenergy.cz/cs/clanky-lifepo4 Určitě seženeš nějaké i levněji. A k tomu JK BMS, třeba tuhle: https://vi.aliexpress.com/item/1005006564250318.html
LiFePo4, 8 kusů něčeho nad 200 Ah třeba odsud: https://www.mivvyenergy.cz/cs/clanky-lifepo4 Určitě seženeš nějaké i levněji. A k tomu JK BMS, třeba tuhle: https://vi.aliexpress.com/item/1005006564250318.html
Co chceš na 2ks panelů monitorovat?

- panely moc "balšoje", ale když už tak veliký, možná bych volil vyšší třídu TRINY. Mj. černý nejsou moc výhodný protože se příliš zahřívají a tusíž mají menší výkon a na jejich lesku je vidět vše nečisté.
- reg.drahej jak prase, auto regulátor je stupidní nabíječka, volil bych buck.
- baterka, jeden z nejhorších typů, volil bych moderní "fosfát"
+ 24V
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23

Já teho tolik netáhnu a sotva vyndu mimo jasné dny s 20ks

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Tak základ je čerpadlo na solární kolektory, který má 50W, protože jak v pátek vypadla elektrika, tak UPS to zvládla pár hodin jak má, ale pak uz se začly přehřívat. (Dům jsem koupil již s kolektory a není vyřešen nouzový provoz.)
Jaký tedy doporučujete zapojení, proč by bylo špatný paralelní?
A jaký panely? Poly nebo mono? Co jsem četl, tak pro ČR jsou lepší polykrystalické.
Jaký tedy doporučujete zapojení, proč by bylo špatný paralelní?
A jaký panely? Poly nebo mono? Co jsem četl, tak pro ČR jsou lepší polykrystalické.
Aha, dobře. Pokud jde o zálohování 50 wattů, tak to je ale úplně jiný příběh

Samozřejmě pokud z toho mají lézt vyšší stovky wattů, bude ten návrh muset vypadat jinak.
Dneska už je to jedno, technologie monokrystalů došla tak daleko, že se výsledky srovnaly.