Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Odpovědět
NESKOM

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od NESKOM »

Diablo007 píše: úte úno 22, 2022 9:30 pm
Trubka píše: úte úno 22, 2022 9:27 pm Dubnové zvýšení silovky v ČEZ Elektřina pro Soláry...a výše uvedené zamítnutí připojení výrobny,
...jsou další ukázkou toho, že rozumná spolupráce s distribuční sítí je z dlouhodobého hlediska nemožná.

Malovýrobci jsou pro distributory jen na obtíž, o elektřinu z domácích FVE nikdo z nich nestojí.

Potíž s připojením FVE s povolenými přetoky je vtom, že pokud v daném místě není dost jiných odběrných míst, tak může docházet ke zvyšování napětí na odbočce transformátoru. Samozřejmě, distributor to umí vyřešit, ale nechce. Je to pro něj náklad, riziko a otrava.

Další věcí je, že pro distributora je domácí FVE tolerovatelná tehdy, pokud energie z ní bude spotřebována ještě před transformátorem, nejlépe hned u souseda. Distributor shrábne poplatky a má to bez práce a bez regulace. Jakmile by se energie z malovýroben v nějakém místě měla transfromovat na VN tím, že projde přes "obecní trafo", tak už je to otravný problém.

Dlouhodobou ekonomiku FVE nelze na spolupráci s DS prostě postavit. Buď je třeba, aby uživatel byl flexibilní a každý rok či dva měnil své tarify a návyky, nebo je potřeba vyřešit vytápění nějakým jiným způsobem než elektřinou, FVE udělat jako ostrov a DS používat na občasné dobíjení baterek a nouzové přepnutí v zimě. :surrender:
Je to jak říkáš a naštěstí to někteří pochopili tak mne na jaro čeká 3 baráky kde je virtuální baterie a přetok sprosté slovo
No, bude jich daleko víc. A navíc se ještě musíš naučit kreslit jednopólová schémata… :-)
Beny

Příspěvek od Beny »

Je nějaké Poučení z krizového vývoje? Mě se líbí tohle, ale má to pár podmínek
Trubka píše: úte úno 22, 2022 9:27 pm
Dlouhodobou ekonomiku FVE nelze na spolupráci s DS prostě postavit. Buď je třeba, aby uživatel byl flexibilní a každý rok či dva měnil své tarify a návyky, nebo je potřeba vyřešit vytápění nějakým jiným způsobem než elektřinou, FVE udělat jako ostrov a DS používat na občasné dobíjení baterek a nouzové přepnutí v zimě. :surrender:
1. Přecházet od dodavatele k dodavateli podle aktuálních nabídek asi dobrý, jen není zatím moc z čeho vybírat. Ale asi to mám chápat ve smyslu, na nákup pro zimu si sežeň co nejlenější elektriku, zbytek máš z ostrova. Tedy neřeším prodej, přetoky.

2. Na FB jsi psal 30 kWp ostrova a 10 kWp pro přetoky do DS. Jenže kdo má na to střechy? Na to už je potřeba spíše pole ...

Takže co s tím? Určitě jen kvůli tomu, že VB zdražila silovku si nebudeme upírat svoje potřeby. Pokud na to mám přetoky, tak OK. Servry zatím poběží vesele dál, že jo.
Jenže co mě trápí víc je vlastní dostupnost DS. Sice pokud se nad tím zamyslím a domyslím, kdy padne DS z nějaké politicky ekonomického důvodu je jasné, že v tu dobu budu mít jiné existeční starosti než to, zda běží nějaký server 24/7, ale budu rád že si na nějakém vařiči ohřeju aspoň vodu na čaj, pokud tedy půjde voda.
Takže mám dvě volby a to rozšířit na 10 kWp a zajistit si více přetoků než potřebuji na současný dokup v zimě a nebo začít předělávat On grid na Off grid, kde to SolarEdge umí s Victronem pěkně (jen je ale třeba 5000VA Miltuplus a 14 kWh v lithiu).
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
sembeth

Příspěvek od sembeth »

misa84 píše: úte úno 22, 2022 7:37 pm
otava5 píše: úte úno 22, 2022 1:07 pm Takže hodil jsem to do tabulky....když budu mít fyz. baterii ušetřím 2MW na přetocích díky tomu budu platit na konečné fa o 2200Kč méně s ceníkem od 1.4.2022 u spotřeby cca 8MW.
Když pominu soběstačnost to se vyplatí i s dotací mít fyz. baterii??? Nevím nevím, ale za předpokladu že zůstane tarif pro soláry...
To byl záměr mého bádání :D
Upřímě návratnost fve bez baterie je 4-6 let, s baterií 20-30 let (když je to baterie ne větší kondík :-) ) takže fve je pro úsporu baterie pro zábavu :-)
Dovolím si rozporovat návratnost s baterií, dle mého naprostá nepravda. Při současné ceně EE kterou mám, bude návratnost mé FVE cca 8,8 roku. Vzhledem k očekávanému vývoji, se bude návratnost dále zkracovat.
otava5

Příspěvek od otava5 »

sembeth píše: stř úno 23, 2022 10:18 am
otava5 píše: úte úno 22, 2022 1:07 pm Takže hodil jsem to do tabulky....když budu mít fyz. baterii ušetřím 2MW na přetocích díky tomu budu platit na konečné fa o 2200Kč méně s ceníkem od 1.4.2022 u spotřeby cca 8MW.
Když pominu soběstačnost to se vyplatí i s dotací mít fyz. baterii??? Nevím nevím, ale za předpokladu že zůstane tarif pro soláry...
Upřímě návratnost fve bez baterie je 4-6 let, s baterií 20-30 let (když je to baterie ne větší kondík :-) ) takže fve je pro úsporu baterie pro zábavu :-)
Dovolím si rozporovat návratnost s baterií, dle mého naprostá nepravda. Při současné ceně EE kterou mám, bude návratnost mé FVE cca 8,8 roku. Vzhledem k očekávanému vývoji, se bude návratnost dále zkracovat.
prosím o výpočet ne jen blabla cifru... díky
Trubka

Příspěvek od Trubka »

Beny píše: stř úno 23, 2022 7:33 am Je nějaké Poučení z krizového vývoje? Mě se líbí tohle, ale má to pár podmínek
1. Přecházet od dodavatele k dodavateli podle aktuálních nabídek asi dobrý, jen není zatím moc z čeho vybírat. Ale asi to mám chápat ve smyslu, na nákup pro zimu si sežeň co nejlenější elektriku, zbytek máš z ostrova. Tedy neřeším prodej, přetoky.

2. Na FB jsi psal 30 kWp ostrova a 10 kWp pro přetoky do DS. Jenže kdo má na to střechy? Na to už je potřeba spíše pole ...

Takže co s tím? Určitě jen kvůli tomu, že VB zdražila silovku si nebudeme upírat svoje potřeby. Pokud na to mám přetoky, tak OK. Servry zatím poběží vesele dál, že jo.
Jenže co mě trápí víc je vlastní dostupnost DS. Sice pokud se nad tím zamyslím a domyslím, kdy padne DS z nějaké politicky ekonomického důvodu je jasné, že v tu dobu budu mít jiné existeční starosti než to, zda běží nějaký server 24/7, ale budu rád že si na nějakém vařiči ohřeju aspoň vodu na čaj, pokud tedy půjde voda.
Takže mám dvě volby a to rozšířit na 10 kWp a zajistit si více přetoků než potřebuji na současný dokup v zimě a nebo začít předělávat On grid na Off grid, kde to SolarEdge umí s Victronem pěkně (jen je ale třeba 5000VA Miltuplus a 14 kWh v lithiu).
Můj názor je, že každý člověk se nachází v trochu jiné situaci a proto neexistuje univerzální řešení, vhodné pro všechny.

A i kdyby univerzální řešení chvíli existovalo, tak dříve či později dojde k jeho řízené diskvalifikaci. Není totiž zájem, aby občané a firmy byli energeticky soběstační. Zisk z výroby, prodeje a distribuce energií, včetně všech druhů paliv a PHM, je totiž podstatnou částí státních příjmů.

Pokud na to má někdo vhodný dům, velký pozemek, kus lesa a dostatek financí, tak mu radím:
  • Postavit si co nejlevnější 3f 10kW ongrid bez baterie, jen za účelem prodeje elektřiny na burze nebo k ukládání přebytků do VB.
  • Svoji potřebu elektřiny během roku řešit pomocí 1f 30kW ostrova s baterií.
  • V zimě dotáhnout ze sítě a vysokou cenu kompenzovat tím, co jsem "vydělal" díky ongridu v létě.
  • U topení se POSTUPNĚ zbavit závislosti na všem, co nejsem schopen si sám opatřit a dlouhodobě skladovat. Zbavit se všeho kde hrozí, že se stanu rukojmím dodavatelů, trhu či vlády. Dlouhodobě tedy nedává smysl spoléhat se na topení elektřinou, tepelným čerpadlem, plynem, uhlím atd.
  • Není potřeba hned vyhazovat do šrotu TČ, kotel na plyn či pelety. V každé kotelně by však dřív nebo později měl stát kotel na dřevěná polena a také vhodný komín. Rozhodně jednat dříve, než stavbu komínů v rodinných domech EU zakáže úplně.
Pak je tu druhá skupina lidí. Tedy nás, kteří máme baráky úplně naprd, nevhodné střechy, malé pozemky a hubená bankovní konta:
  • Nám nezbývá než smířit se s tím, že svoje energetické potřeby nikdy nedokážeme plně zajistit sami. A tedy, že oním rukojmím energetické lobby se stát můžeme.
  • Každý z nás nechť tedy udělá co je v jeho silách, mentálně připraven na to, že každé dva nebo tři roky bude muset svoji "strategii" změnit.
  • Další mentální přípravu je třeba učinit v tom směru, že do práce budeme chodit až do smrti, protože naše životní náklady porostou rychleji, než náš příjem či renta.
Co se týče konkrétně tebe, Beny, myslím že nejlepší by bylo, kdybys pokračoval ve svém původním vlákně z roku 2018, viz níže. Nebo možná ve vlákně novém, které už někde máš? Popsal bys aktuální stav i své nápady do budoucna. Určitě existuje spousta lidí, kteří bydlí v podobném stavení jako ty, řeší podobné problémy, a tak by se ti tam sešly relevantní názory. Co myslíš?
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=78911#p78911
misa84
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10240
Kapacita baterie [kWh]: 12

Příspěvek od misa84 »

nj to má každý jinak asi, já mám 4xH2 za 160k kč, kdybych skládal z článků tak s bms jsem na 100k kč ?? měsíčně díky bateriím ušetřím 100kw ??=600kč?
to je u mě 22 let ze článků 14 let pokud to za ty peníze někdo poskládá?? chtělo by to přesný výpočet
10kw goodwe, 4x h2
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

Od mikela s bms jsi někde kolem 5tza kWh kdyby to bylo 15kwh baterie který jak zde někteří uvádí umí dopomoci klidně ke 2mwh ročně už ty výpočty budou trochu jiné. Ale ve výsledku všichni počítají něco co spočítat nejde porovnavate návratnosti za aktuálních podmínek ale ty se každé 2 roky mění. Jestli někdo vidí do budoucnosti tak mne dejte echo
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
sembeth

Příspěvek od sembeth »

otava5 píše: stř úno 23, 2022 10:59 am

prosím o výpočet ne jen blabla cifru... díky

Žádný probléme, nejsem tlachal, jako řada jiných.
Mě na to stačí kupecké počty, investice vs. o co budu méně platit za EE než bych platil. Vše ostatní jsou nesmysle.
Samozřejmě je to striktně individuální, a záleží na ceně EE, čím nižší, tím návratnost vyšší, a naopak.

Takže:
FVE 5,4, baterie 10,6, cena s dotací 172 000Kč
Spotřeba bez FVE 8MWh
Spotřeba s FVE 4MWh (v reálu bude o něco nižší, odhaduji cca 3,5MWh. Cyklus končí 10/2022).
Cena EE za 1kWh s DPH 4,86Kč
Cena EE výkup 1Kč/kWh

Platba bez FVE á 2022 = 38 880Kč
Odečet stálá platba jistič 2900/rok = 35 980Kč
Skutečná platba s FVE = 17 990Kč
Úspora oproti bez FVE = 17 990Kč
Předpokládaný přetok 1,5MWh, tj. 1 500Kč
Celková úspora + přetok = 19 490Kč

Návratnost = 8,83 roku

EDIT: Nehledě na to, že zhodnocení investice je více jak 10% ročně. Kdo Vám kde takové zhodnocení investice dá???
misa84

Příspěvek od misa84 »

a kde že je ten výpočet návratnosti baterie :-)
10kw goodwe, 4x h2
sembeth

Příspěvek od sembeth »

misa84 píše: stř úno 23, 2022 7:13 pm a kde že je ten výpočet návratnosti baterie :-)
Nějak nerozumím, asi budu natvrdlej ;)
misa84

Příspěvek od misa84 »

o pár řádek výše jsi rozporoval návratnost baterií a přistál tu výpočet celé fve. To je zábava dneska.Jak udělat univerzální tabulku pro návratnost baterie které hodnoty všechny vzít v úvahu?
10kw goodwe, 4x h2
misa84

Příspěvek od misa84 »

protože mě to zajímá zkusím úvodní tabulku kterou budu vylepšovat :-)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
10kw goodwe, 4x h2
sembeth

Příspěvek od sembeth »

misa84 píše: stř úno 23, 2022 7:32 pm o pár řádek výše jsi rozporoval návratnost baterií a přistál tu výpočet celé fve. To je zábava dneska.Jak udělat univerzální tabulku pro návratnost baterie které hodnoty všechny vzít v úvahu?
Cena 172 000Kč je komplet včetně baterií, tzn. návratnost mnou uvedená je včetně baterií.
Samotná návratnost baterie mě nezajímá, proč taky.
Mě zajímá pouze celková finální investice, a celková úspora s FVE za EE á rok.
Já mám návratnost sestavy FVE 8,8 roku, Vy návratnost baterie 20-30 let.
Fantazie.
Zábava byla včera, dnes, i zítra.
Natvrdlej asi nebudu.
misa84

Příspěvek od misa84 »

k tomu se nedá jinak než gratulovat to bych chtěl taky, kde se to dá objednat?
10kw goodwe, 4x h2
Beny

Příspěvek od Beny »

Že vy tu furt řešíte návratnost ....

Jinak baterka za 10-12 let bude někde na 70 SOH, je třeba také počítat s tím, že vám dá méně.
Mě baterka letos dala 1,8 MWh. Každý si z toho dokáže vypočíst kolik to je Kč úspora.
Baterka za 150K ...

Hlavně nepište, že to máte na NZU. Ok, ale za těch 10 let až jí budete měnit, tak co? Jo aha chápu, to je daleko, to neřeším...
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
kopeto

Příspěvek od kopeto »

Trubka píše: stř úno 23, 2022 12:25 pm
Beny píše: stř úno 23, 2022 7:33 am Je nějaké Poučení z krizového vývoje? Mě se líbí tohle, ale má to pár podmínek

Můj názor je, že každý člověk se nachází v trochu jiné situaci a proto neexistuje univerzální řešení, vhodné pro všechny.

A i kdyby univerzální řešení chvíli existovalo, tak dříve či později dojde k jeho řízené diskvalifikaci. Není totiž zájem, aby občané a firmy byli energeticky soběstační. Zisk z výroby, prodeje a distribuce energií, včetně všech druhů paliv a PHM, je totiž podstatnou částí státních příjmů.

Pokud na to má někdo vhodný dům, velký pozemek, kus lesa a dostatek financí, tak mu radím:
  • Postavit si co nejlevnější 3f 10kW ongrid bez baterie, jen za účelem prodeje elektřiny na burze nebo k ukládání přebytků do VB.
  • Svoji potřebu elektřiny během roku řešit pomocí 1f 30kW ostrova s baterií.
  • V zimě dotáhnout ze sítě a vysokou cenu kompenzovat tím, co jsem "vydělal" díky ongridu v létě.
  • U topení se POSTUPNĚ zbavit závislosti na všem, co nejsem schopen si sám opatřit a dlouhodobě skladovat. Zbavit se všeho kde hrozí, že se stanu rukojmím dodavatelů, trhu či vlády. Dlouhodobě tedy nedává smysl spoléhat se na topení elektřinou, tepelným čerpadlem, plynem, uhlím atd.
  • Není potřeba hned vyhazovat do šrotu TČ, kotel na plyn či pelety. V každé kotelně by však dřív nebo později měl stát kotel na dřevěná polena a také vhodný komín. Rozhodně jednat dříve, než stavbu komínů v rodinných domech EU zakáže úplně.
Pak je tu druhá skupina lidí. Tedy nás, kteří máme baráky úplně naprd, nevhodné střechy, malé pozemky a hubená bankovní konta:
  • Nám nezbývá než smířit se s tím, že svoje energetické potřeby nikdy nedokážeme plně zajistit sami. A tedy, že oním rukojmím energetické lobby se stát můžeme.
  • Každý z nás nechť tedy udělá co je v jeho silách, mentálně připraven na to, že každé dva nebo tři roky bude muset svoji "strategii" změnit.
  • Další mentální přípravu je třeba učinit v tom směru, že do práce budeme chodit až do smrti, protože naše životní náklady porostou rychleji, než náš příjem či renta.
Co se týče konkrétně tebe, Beny, myslím že nejlepší by bylo, kdybys pokračoval ve svém původním vlákně z roku 2018, viz níže. Nebo možná ve vlákně novém, které už někde máš? Popsal bys aktuální stav i své nápady do budoucna. Určitě existuje spousta lidí, kteří bydlí v podobném stavení jako ty, řeší podobné problémy, a tak by se ti tam sešly relevantní názory. Co myslíš?
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=78911#p78911
No vyhodnotil jsem již cca v prosinci situaci stejně tak, jak píše Trubka a pomalu spouštím realizaci.
viewtopic.php?f=8&t=621

V dalším kroku budu řešit vodu.
sembeth

Příspěvek od sembeth »

Beny píše: stř úno 23, 2022 9:44 pm Že vy tu furt řešíte návratnost ....

Jinak baterka za 10-12 let bude někde na 70 SOH, je třeba také počítat s tím, že vám dá méně.
Mě baterka letos dala 1,8 MWh. Každý si z toho dokáže vypočíst kolik to je Kč úspora.
Baterka za 150K ...

Hlavně nepište, že to máte na NZU. Ok, ale za těch 10 let až jí budete měnit, tak co? Jo aha chápu, to je daleko, to neřeším...
Návratnost nijak moc neřeším. Jen jsem chtěl uvést, že to co bylo uvedeno striktně neplatí pro každého, a že návratnost při stávajících cenách EE je úplně jinde, než byla při ceně EE před březnem 2021.

Ano, kapacita baterie se bude v čase snižovat, stejně jako se bude v čase zvyšovat cena EE. Nicméně mi kupecky prostě návratnost vychází tak, jak jsem uvedl. Samozřejmě baterie tak jak uvádíte je s návratností na štorc, stejně tak celá sestava FVE.

Tedy další fórum kde je dotace tabuizovaná věc? Budu rád, když mi to někdo vysvětlíte. Nějak to pořád nechápu.
Za 10 let bude situace už úplně někdy jinde, stejně tak možnosti baterií, jejich cena, atd. Takže mě to opravdu netrápí, protože za 10 let si třeba klidně koupím 100kW baterii za 20cku ;) Nebo taky ne. A třeba mi pojede stávající baterka 15let a furt bude i 70 SOH dostačující. Atd.
sembeth

Příspěvek od sembeth »

misa84 píše: stř úno 23, 2022 8:50 pm k tomu se nedá jinak než gratulovat to bych chtěl taky, kde se to dá objednat?
Děkuji. Tu by jste si ale nepořídil.
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Já bych to tak pesimisticky neviděl. Pokud mám vhodnou střechu nebo kůlnu a mohu instalovat FVE, při dnešní ceně EE je skutečně návratnost v rozmezí 3-5 let. VB u ČEZu je garantovaná na 3 roky a není jistota, že to pak zcela zruší. On grid bez baterie je s dotací skutečně levná (10 kWp po odečtení dotace tak do 150 000). Hybrid 10 kWp je asi o 100 000 dražší. Na druhou stranu, pokud zdechne VB, u hybridu stejně asi 70 % ročních nákladů na EE ušetřím. A to dalších 30-40 let. Proč dotaci nevyužít, když EU dává :-)
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

redcrown píše: úte úno 22, 2022 10:14 pm .......... Tentokrát bohužel tím, že vydají nesmyslné peníze na dotace něčeho, co se ukáže po pár letech jako nefunkční (současně instalované hybridy s nesmyslně malými bateriemi).
Tesat! Do žuly!
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
RadarS

Příspěvek od RadarS »

za mě:
- Pokud by měly mít dotace smysl, především by měly být regulovány ceny. Když se jedná o vynakládání veřejných peněz.
Ano, jsme v tržním hospodářství, ale na druhou stranu - co dělají dotace s cenami všeho dotovaného, víme...
- Skoncovat s nesmyslným měřením po fázích a tím prodražování FVE technologie (asymetrie).
- Standard dotované akce by měl být hybridní měnič alespoň s min baterií jako "kondenzátorem", čistý on-grid bych z toho vyhodil.

pozn.
Hybridní FVE nemusí být automaticky o 100.000 dražší a stavět on-grid mi připadá krátkozraké...
misa84

Příspěvek od misa84 »

sembeth píše: stř úno 23, 2022 10:47 pm
misa84 píše: stř úno 23, 2022 8:50 pm k tomu se nedá jinak než gratulovat to bych chtěl taky, kde se to dá objednat?
Děkuji. Tu by jste si ale nepořídil.
to je cena podpultová? prosím o kontakt na firmu která toto zařídí.Dík robot :-)
10kw goodwe, 4x h2
Vhoo

Příspěvek od Vhoo »

No vzhledem k aktualni situaci se vyplatí už opravdu skoro vše co si na střechu dáte. Elektřina skutečně levnější nebude.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

RadarS píše: čtv úno 24, 2022 7:26 am za mě:
- Pokud by měly mít dotace smysl, především by měly být regulovány ceny. Když se jedná o vynakládání veřejných peněz.
Ano, jsme v tržním hospodářství, ale na druhou stranu - co dělají dotace s cenami všeho dotovaného, víme...
- Skoncovat s nesmyslným měřením po fázích a tím prodražování FVE technologie (asymetrie).
- Standard dotované akce by měl být hybridní měnič alespoň s min baterií jako "kondenzátorem", čistý on-grid bych z toho vyhodil.
pozn.
Hybridní FVE nemusí být automaticky o 100.000 dražší a stavět on-grid mi připadá krátkozraké...
S tím se dá souhlasit, dnes je cena FVE taková, že firma si o dotaci navýší svůj zisk. Dle aktuálních podmínek dotací z NZÚ je dotace pro hybrid limitována max 2 kWh v baterii na 1 kWp v panelech, takže pro 10 kW FVE lze získat dotaci na baterii 20 kWh, lze pořídit větší, ale za své.
RadarS

Příspěvek od RadarS »

xmasin píše: čtv úno 24, 2022 9:44 am
RadarS píše: čtv úno 24, 2022 7:26 am za mě:
pozn.
S tím se dá souhlasit, dnes je cena FVE taková, že firma si o dotaci navýší svůj zisk. Dle aktuálních podmínek dotací z NZÚ je dotace pro hybrid limitována max 2 kWh v baterii na 1 kWp v panelech, takže pro 10 kW FVE lze získat dotaci na baterii 20 kWh, lze pořídit větší, ale za své.
Ale nemá ekonomický smysl baterie kupit do nekonečna. Pořád jsou to jen menší desítky kW. Podle mě je ideální velikost taková,
která ve FV sezoně pokryje běžnou spotřebu domácnosti od večera do rána se současným předpokladem, že maximum řiditelné spotřeby
se udá přes den /pračka, myčka, sušička, bojler, případně chod TČ pro ohřev TUV/přitápění.../
A k měničům - příspěvek na HYBRID je větší než na ON-GRID a v důsledku je ON-GRID neflexibilní, ale HYBRID umí obojí režim...
O asymetrii a účtování po fázích už toho bylo napsáno spoustu...
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“