Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?
Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?
Nesmysl. Ano, baterie musí být v rozsahu 1 až 2 kW na 1 kWp, ale je limit 205 000,-, takže maximum 100% využitelné dotace je asi 7,2 kWp + 9,3 kWh v baterii (přesně 60 + 52 + 93 = 205 000,- Kč). Beru pro baterie Triple Power Solax 3x 3,1 kWh. S Pylontech to bude malinko jinak.
Nad dotaci - baterií můžete dát, kolik chcete - ale za vlastní, panely jsou omezeny !!!! na 10 kWp. Víc ani mrť, jinak již jste podnikatel...
Ad RadarS - s kapacitou fyzické baterie na pokrytí denní spotřeby 100% souhlasím. Na hybridní střídač je o 20 000 vyšší dotace, ale také cena je asi o 30 000 vyšší (v nákupu). Flexibilita hybridního systému je samozřejmě vyšší, zejména, pokud by skončila VB u ČEZu. Ale musím investovat i do baterie.
Pokud jsem finančně omezen, asi má smysl on grid, ale s VB. Pak mohu skutečně 100 % roční spotřeby pokrýt z FVE a z DS nic nenakupovat. Další možností je on grid, ale připlatit za hybridní střídač, zatím bez baterií. V případě konce VB pak stačí nějaké baterie dokoupit. Samozřejmě ideální z provozních důvodů je hybrid, na který jsou nyní dost výhodné dotace - 10 000,- na 1 kWh.
Nad dotaci - baterií můžete dát, kolik chcete - ale za vlastní, panely jsou omezeny !!!! na 10 kWp. Víc ani mrť, jinak již jste podnikatel...
Ad RadarS - s kapacitou fyzické baterie na pokrytí denní spotřeby 100% souhlasím. Na hybridní střídač je o 20 000 vyšší dotace, ale také cena je asi o 30 000 vyšší (v nákupu). Flexibilita hybridního systému je samozřejmě vyšší, zejména, pokud by skončila VB u ČEZu. Ale musím investovat i do baterie.
Pokud jsem finančně omezen, asi má smysl on grid, ale s VB. Pak mohu skutečně 100 % roční spotřeby pokrýt z FVE a z DS nic nenakupovat. Další možností je on grid, ale připlatit za hybridní střídač, zatím bez baterií. V případě konce VB pak stačí nějaké baterie dokoupit. Samozřejmě ideální z provozních důvodů je hybrid, na který jsou nyní dost výhodné dotace - 10 000,- na 1 kWh.
Blackout ti nikdo nezaručí, stejně jako že nás nenapadne Putin. Ale pravděpodobnost je asi podobná.
ČEZ garantuje VB minimálně na 3 roky, což je nyní doba návratnosti on grid systému. Takže pak by to byla nula od nuly. Ale pravděpodobnost zrušení VB v dohledné době není nijak výrazná.
Proto jsem uvedl výše, že i v případě realizace on grid FVE bych preventivně instaloval hybridní (ale o něco dražší) střídač. V případě skončení VB pak stačí dokoupit alespoň nějakou fyzickou baterii a většinu roku si pokrýt denní spotřebu. VB je výhodná v tom, že při správně zvolené velikost FVE ze 100% pokryje spotřebu silové EE.
ČEZ garantuje VB minimálně na 3 roky, což je nyní doba návratnosti on grid systému. Takže pak by to byla nula od nuly. Ale pravděpodobnost zrušení VB v dohledné době není nijak výrazná.
Proto jsem uvedl výše, že i v případě realizace on grid FVE bych preventivně instaloval hybridní (ale o něco dražší) střídač. V případě skončení VB pak stačí dokoupit alespoň nějakou fyzickou baterii a většinu roku si pokrýt denní spotřebu. VB je výhodná v tom, že při správně zvolené velikost FVE ze 100% pokryje spotřebu silové EE.
Ceny dílů FVE jdou stále dolů - stejně jako budou klesat ceny baterií pro elektroauta. VB máte garantovánu na minimálně 3 roky a nikde není psáno, že to hned padne. Navíc je tu stále otázka prodeje přetoků ne do ČEZu, ale na tržní bázi. A situace na trhu se za 3 roky může zcela změnit. I dnes stojí 1 kWh v baterii asi 10 000,- Pokud si rozumně rozvrhnu denní spotřebu EE (nebudu prát večer), i 5 kWh baterie myslím většinu domácností přes den pokryje (ne TČ, to je jiná otázka).
Pokud jde o výhodnost FVE, při dnešní, a zřejmě i budoucí ceně EE se jednoznačně vyplatí. Jiný problém je, že zdaleka ne všechny RD jsou vhodné na instalaci FVE (orientace, tvar střechy, zastínění, krytina - je toho poměrně dost, co instalaci komplikuje nebo znemožňuje). Jak tak v poslední době jezdím a sleduji střechy, tak ve starší zástavbě může být použitelných tak 30 % RD. Nově zastavované lokality jsou na tom lépe.
Pokud jde o výhodnost FVE, při dnešní, a zřejmě i budoucí ceně EE se jednoznačně vyplatí. Jiný problém je, že zdaleka ne všechny RD jsou vhodné na instalaci FVE (orientace, tvar střechy, zastínění, krytina - je toho poměrně dost, co instalaci komplikuje nebo znemožňuje). Jak tak v poslední době jezdím a sleduji střechy, tak ve starší zástavbě může být použitelných tak 30 % RD. Nově zastavované lokality jsou na tom lépe.
Naprosto souhlasím. A je to to o čem jsem psal, i když hybrid = o malinko vyšší vlastní investici, pořád je to při vyšší dotaci lepší cesta i ve variantěAlanKraus píše: ↑čtv úno 24, 2022 10:58 am Nesmysl. Ano, baterie musí být v rozsahu 1 až 2 kW na 1 kWp, ale je limit 205 000,-, takže maximum 100% využitelné dotace je asi 7,2 kWp + 9,3 kWh v baterii (přesně 60 + 52 + 93 = 205 000,- Kč). Beru pro baterie Triple Power Solax 3x 3,1 kWh. S Pylontech to bude malinko jinak.
bez baterek, než na dotaci pořídit absolutně neflexibilní on-grid, i když ta absolutní částka vlastní investice je nižší...
Dotace 10.000/1kWP je fajn, nesměl by ovšem přitom stát ten instalovaný 1kWp skoro 20.000...

Naposledy upravil(a) RadarS dne čtv úno 24, 2022 3:14 pm, celkem upraveno 1 x.
Vážně jdou důle? To teď aktuálně rozhodně neplatí je to dražší než bylo . Druhá věc je že už se často neřeší kde nejlevněji ale kde vůbec mají materiál. Dnes sem si byl pro 40ks 2p pojistkových odpinacu a velkosklad může rovnou říkat nejsou a nebudou. Je teď dost problém něco sehnat .AlanKraus píše: ↑čtv úno 24, 2022 2:06 pm Ceny dílů FVE jdou stále dolů - stejně jako budou klesat ceny baterií pro elektroauta. VB máte garantovánu na minimálně 3 roky a nikde není psáno, že to hned padne. Navíc je tu stále otázka prodeje přetoků ne do ČEZu, ale na tržní bázi. A situace na trhu se za 3 roky může zcela změnit. I dnes stojí 1 kWh v baterii asi 10 000,- Pokud si rozumně rozvrhnu denní spotřebu EE (nebudu prát večer), i 5 kWh baterie myslím většinu domácností přes den pokryje (ne TČ, to je jiná otázka).
Další věc výběr měničů co jsi mohl připojit na unifikované baterie a tedy kapacitně škálovat už pomalu mizí a to co dnes nabízí začíná být ostuda.
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Cena a nedostatek dílů - dodací doby jsou nějaké, bohužel nyní po drastickém zdražení EE je obrovský nárůst zájmu o FVE. Samozřejmě pro Čínu není problém během krátké doby stavy zásob doplnit. Od věci v tom případě není ani přímý dovoz z Číny.
Kupodivu to je problém i dovést hromadu zboží leží měsíce v přístavech není to tak růžové jak to vidíš
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Já bych si dovolil tvrdit, že je to dokonce v prdeli... Je úspěch, že jsou v obchodech ještě základní potraviny...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Do určitého instalovaného výkonu FVE to půjde a nikdo si toho ani nevšimne. (ale ne s jádrem) Problém nastane pokud by se kromě domácností o FVE začali zajímat i podnikavci.rottenkiwi píše: ↑čtv úno 24, 2022 2:20 pm Ak bude energie prebytok cez den a vecer nedostatok, dovoli niekto,kto je zodpovedny za stabilitu
siete, dodavat do siete, ked nikto energiu nepotrebuje a brat, ked je jej nedostatok ?
VB je totalny nezmysel, baterie su tu na pomoc sieti, ale VB nic take nerobi.
A nechtěl by jsi aby Ti k té FVE na dotaci stát zaplatil i ten dům pod ni? Toto jsem zažil v devadesátkách, obec prodávala byty s 82% slevou kvůli zanedbanému stavu a lidi se ptali kolik teda bude ta sleva z té koncové ceny .....
A co si tak pro to do toho přístavu zajet sám?

Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Brumlo jako že bych jel do Číny je popohnat ať ti naloží rychleji? Někdy je problém už před odjezdem. Tak dlouho odkládali nakládku kontejneru a samozřejmě s každým odložením to o 2t dolarů zdražily že to nakonec šlo vlakem
To je tak, když se snažíš být co nejlevnější a nekupuješ až po vyložení. Já chápu, že to stálo za to, ale je v tom riziko. I já jsem toho využil a díky Pavlovi za zorganizování, ale holt zisk bývá vykoupen rizikem. Stejně jako u zákazníků BE, kteří roky zcela samozřejmě vydělávali na levné energii a teď si nestoudně chodí pro podporu když jim elektřina zdražila. O definici podnikatele (vlastní riziko) a natáhnuté ruce pro podporu už ani nehovořím.
Svět se v řiť obrátil.
Svět se v řiť obrátil.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Já jsem se nakontaktoval na tuzemského distributora (mezinárodní firmu zastupující Solax), a potvrdili mně, že dodací doby i dílů, které momentálně nemají skladem, je max 6-8 týdnů...
A nechtěl by jsi aby Ti k té FVE na dotaci stát zaplatil i ten dům pod ni? Toto jsem zažil v devadesátkách, obec prodávala byty s 82% slevou kvůli zanedbanému stavu a lidi se ptali kolik teda bude ta sleva z té koncové ceny .....
Proč by mi měl stát platit dům? Já mám dům postavený roky, bez dotací a svépomocí. Stát mi na to nic zadarmo nedal.
Zřejmě nepochopení mojí poznámky... stane se
Proč by mi měl stát platit dům? Já mám dům postavený roky, bez dotací a svépomocí. Stát mi na to nic zadarmo nedal.
Zřejmě nepochopení mojí poznámky... stane se

Asi jsem vycházel ze Tvého stesku
že je Ti dotace 1/2 pořizovací ceny málo. Pravděpodobně si představuješ dotaci o vyšším % z tržní ceny?
Ale pokud bych se měl chopit Tvé poznámky jinak, tak jak?
To nebyl stesk nad tím, že by stát dotoval málo, ale nad tím, co dotace dělají s tržní cenou... Nemyslím tím ani tak cenu komponent samých, jako cenu prací a jiné související byrokratické podmínky, které čerpání dotace komplikují. Nevím, proč by neměla být přiznána každému, kdo si nakoupí odpovídající komponenty a uvede do provozu zrevidované, normám vyhovující, zařízení.
A to já zase vím. Žiju v baráku s osmi vymatlanci (film Vlastníci ), kterým kdokoli nakuká cokoli. Takže i revize na montážní firmu, projekt a kvalitu komponent (Tebou zmíněná byrokracie) je potřeba. Kdo platí soudy? Tak proto.
A nemel nic o deformaci trhu, za tu jsou zodpovědni jednotliví stavebníci, nikoli dotace. Ty pravičácký kecy furt dokola už mně fakt vytáčejí. Tak nekupuj, když se Ti to zdá drahý! Když to udělá každý, tak lichváři vyhynou.
Je zajímavý, že absolutně stejný problém s hypotékama, které lidi vedou k vyhazování prachů oknem nikoho netrápí. Jo sorry, tam jde o úplně něco jiného - o soukromoprávní tržní vztah, ne dotace, já zapoměl. To že hypotéky znásobují cenu nemovitostí na to vlastně daňový poplatník nedoplácí. Ne. Jen pokud si nemovitost nekupuje. Vy zastánci "čistého, bezdotačního" trhu.
Ad instalační firma a dotace. Ano, jistě si na tom slušně vydělají. Ale nedávno jsem si dělal profesní kvalifikaci na FVE. 16 hodin intenzivního nalejvání z nejrůznějších oborů a oblastí - a to byl v podstatě jen nástřel toho, co by o tom člověk měl vědět. Manuál o fotovoltaice z Fotovoltaické asociace má přes 700 stran. A to všichni účastnící měli alespoň vyhl. 50, § 6. Ono opravdu není jednoduché vše udělat v souladu s předpisy a trochu tomu rozumím, že se stát a distributor brání nějakým diletantským samo domo instalacím. Pokud o to má někdo zájem, ať si udělá off grid - do toho mu nikdo kecat nebude.
Tady se totiž řeší úplně jiný - zástupný - problém. Pokud byla populace poslední desetiletí masírována že FVE je Fuj, tak si ji pořizovali jen znalí a ceny v živořícím segmentu byly těsně nad efektivitou ČR firem kterých bylo jen několik a mnohé končily s FVE businessem nebo krachovaly. Nyní se z různých důvodů pojem FVE rehabilituje a montážních firem je absolutní nedostatek. Trh poté vykoná své - cena jde nahoru. O pseudoproblému s dopravou už nemluvě. Ale přes to všechno - na vině jsou DOTACE! A nyní se k tomu přidala i BYROKRACIE! Pro pána krále, když někdo vydává peníze tak to nedělá z altruismu, příjemce něco za ty peníze prodává! To vám ve škole neřekli? Nesouhlasíš? Nechceš prodat? Neber! Nebo si nestěžuj! (samo svoboda projevu, ale málokdo kdo umí číst na blbé argumenty a spojování nesmyslů naletí) Buď rád, že pořád máš volbu a využívej toho.
a tím jsi se přidal k minimálně dvacítce lidí zde, pocházející z MyP fóra, kteří jsme si ji společně v pilotním projektu spřátelené školy dělali už v roce 2014. (za což díky organizátorům) A samozřejmě k mnohým dalším.
Máš pravdu, jsem v tom zatím cucák, ale již minimálně 1/2 roku ležím v manuálech, na internetu, v knihách a snažím se maximálně proniknout do problematiky FVE. Pokud v tom mám něco dělat, nechci být diletant.
Brumlaji, tak se tolik nečerti ... Já jsem nikde nenapsal, že jsou dotace špatně z principu a že by neměla být s instalací fotovoltaiky spojena vůbec žádná byrokracie... 

F pohodě
. Jen to už člověk slyší i z mlýnku na mák. Asi má někdo vlivný svůj mentální problém a vysílá papoušky na zvěstování jediné pravdy všem. A opakovaná lež se pomalu stává pravdou. Stejný problém jako s jakýmkoli nastupujícím náboženstvím.

Zavolal jsem na ČEZ a dostal jsem následující odpovědi:
1) Otázka - Jaký ceník dostanu.
Odpověď - Ceník ke smlouvě je dle data žádosti, takže pokud nestihnu o VB požádat do 31.3. tak dostanu drahý ceník.
2) Otázka - Jak jsou vyúčtovávány přetoky oproti odběru.
Odpověď - Vyúčtování je k 31.12. s tím, že přetoky se vyúčtovávají ročně, takže v létě je možné šetřit na zimu.
1) Otázka - Jaký ceník dostanu.
Odpověď - Ceník ke smlouvě je dle data žádosti, takže pokud nestihnu o VB požádat do 31.3. tak dostanu drahý ceník.
2) Otázka - Jak jsou vyúčtovávány přetoky oproti odběru.
Odpověď - Vyúčtování je k 31.12. s tím, že přetoky se vyúčtovávají ročně, takže v létě je možné šetřit na zimu.
Má někdo reálnou zkušenost s vyšší dotací na FVE ongrid s tím hybridním měničem BEZ fyzických baterií?AlanKraus píše: ↑čtv úno 24, 2022 10:58 am
40 vs 60tis:
- Spower tvrdí že lze vyšší dotaci jen s f. baterií
- Schlieger v nabídce nacenil vyšší dotaci
- od ČEZu a EON potvrzeno jen telefonicky že by měli být vyšší / nabídky ještě nedošli
Tak už jsem z toho Maďar

Chci jet VB případně po zrušení nejspíš baterie...
Nemohu to tvrdit na 100 %, ale domnívám se, že podmínkou dotace 60 000 místo 40 000 na první 2 kWp hybridní FVE je právě použití baterie 2 a více kWh. Dotace 10 000 na 1 kWh je maximálně na dvojnásobek výkonu FVE. Jestli je střídač on grid nebo hybridní nehraje roli.
Stačí se podívat na podmínky dotací Nová zelená úsporám, není nutné to zjišťovat u distributora nebo dodavatelů FVE.
Stačí se podívat na podmínky dotací Nová zelená úsporám, není nutné to zjišťovat u distributora nebo dodavatelů FVE.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 7360
- Kapacita baterie [kWh]: 10
Jsem úplný nováček tady. Pořizuji si Hybridní FVE od ČEZu. Vše nemontováno, čekám na revizního technika, revizní zprávu a žádost o vyplacení dotace NZU. Zatím nemohu říct, jak to funguje, protože je to ještě vypnuté. Dostal jsem návod od dodavatele a tak studuji. Parametry a cena: Výkon FVE 12 ks panelů EXE Solar Jupiter 460 watů, - 5,52 kWp, Baterky Pylontech H2 3 moduly - 10,65kW, střídač třífázový asimetrický Goodwe 10K -ET, nechal jsem si otevřené vrátka a je možnost doinstalovat 4 panely do celkového výkonu 7,360 kWp a ještě jednoho modulu baterky. Mohl jsem to udělat hned, dostal bych plnou dotaci 205 tis., ale už jsem měl objednávku podanou a zaplaceno, tak to dodělám někdy v budoucnosti a za své, bez dotace.. Cena před dotací 386 426 Kč vč.DPH, dotace NZU 191 776,-Kč, Celková cena s DPH po dotaci 194 651,- Kč . Před montáži panelů, jsem jim řekl, že chci na 5 panelů optimizér, z důvodu částečného zastínění v zimě, když je slunce nízko. . Objednávku jsem dělal v prosinci, záloha zaplacena koncem prosince. Koncem ledna přijeli instalovat, zatím bez panelů. Spotřeba baráku je každý rok cca 3,5 Mgw . Teď jsme barák zateplili 14 cm polystyrénem. k Bazénu 18m3 chci přidat TČ na přihřátí vody. Topení , vaření a TUV plynem. Až bude FVE vyrábět, tak přepnu TUV na elektriku a vaření udělám kombinovaně Plyn /el.. Panely namotovali v polovině února. Teď řeším tarif!!! Mám zastropováno do konce roku 2022 sazbu D25 + TUV. Přemýšlím, že bych si zažádal na tarif pro soláry, abych si v létě nastřádal na VB na zimu. Nebo to mám nechat a čekat, že do konce roku se cena sníží a uzavřít nový tarif od ledna 2023??? Nějak nevím co bude lepší? A nesmějte se mi, jo.