DC - DC menice vseobecne, pomoc s vyberom / skusenosti

Odpovědět
el_salvadore
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6000
Kapacita baterie [kWh]: 14

DC - DC menice vseobecne, pomoc s vyberom / skusenosti

Příspěvek od el_salvadore »

Zakladam osobitne vlakno na toto tema. DC-DC menice su dolezitou sucastou FVE, hlavne v ostrovnych systemoch kedy sa za ich pomoci napajaju zariadenia priamo z DC (baterie) a obchadza sa tak vlastna spotreba (straty) menica. Toto plati o to viac pri spotrebicoch s dlhodobym (non-stop/stand-by) napajanim ako PC, WiFi routery, automatizacia, domovy vratnik, zabezpecovacia technika a pod....

Co by som tu chcel rozviest je hlavne vseobecna diskusia ohladom vyberu vhodneho typu DC-DC menica (na 12/24/48V system), na co sa zameriavate pri vybere a pod.

Riesite pri vybere ucinnost? - Specifikacia uvadzana hlavne na Ali nie je zrovna najdoverihodnejsim zdrojom informacii o danom produkte. Udavane cisla ohladom ucinnosti su skor orientacne... Existuje indikator ktory o ucinnosti co to napovie? (napr. pritomnost masivneho chladica)

Mate overene tipy na spolahlive DCDC menice pre bezne vyuzitie? - Notebook, WiFi router a pod?

Podelte sa o vase skusenosti v tomto smere.
:sun2:
Ostrov. 6kWp/14,4kWh/3x4000kVA (12xCanadian Solar CS3Y490MS, 4xPylontech US3000C, 3xXTM-4000-48, VS-120, RCC-02)
Abrams

Re: DC - DC menice vseobecne, pomoc s vyberom / skusenosti

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

zmíním oblíbený citát Kodl69 - " na 48V baterku přímo jede většina AC spínaných zdrojů co mají uvedený rozsah 90 - 240V AC" :headbang: .
Což mohu potvrdit :nod: . Navíc toto má vývodu galvanického oddělení od 48V akumulátoru .

Mám-li chuť splácat DC -DC buck měnič ze součástek , používám LM2575HVT-adj :idea: .
Běžněji sahám po hotovkách ;) .

Elektronům zdar :sun2:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 47 MWh @ 72.000 motohodin .
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Tak sem dávám odkaz na nedávný počin od el_salvadore ;-) s proudovým zdrojem pro např. LED. Průběh účinnosti by mohlo být dostatečné zaměření vlákna.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
el_salvadore

Ak je tam 8 A max. to je sice pravda, ale len pri uzkom pasme in/out, preto si to vynasobit
krat to, co chcem z toho dostat, lebo napr. 8 x 12 = ??? ale 8 x 30 = viac.
- Kiwi, mozes prosim ta trochu rozviest co konkretne myslis tymto tvrdenim?
Asi najlepsie si to urobit doma,ci uz pomocou Arduina, alebo kupit chip a ktomu odporucane
induktory, kondy, diody... etc.
- To je viac menej spravne ale postupom casu som zistil, ze to plati iba za predpokladu, ze u dotycnej osoby su splnene 4 predpoklady:
ČAS, PRIESTOR, VYBAVENIE A PATRIČNÝ KNOW-HOW ohladom subjektu ktory ma byt takto svojpomocne zhotoveny. Pokial jeden z tychto predpokladov "pokulhava", trpí tym celkova vyhodnost takehoto riesenia.
Abrams píše: ned úno 27, 2022 1:13 pm zmíním oblíbený citát Kodl69 - " na 48V baterku přímo jede většina AC spínaných zdrojů co mají uvedený rozsah 90 - 240V AC" :headbang: .
Což mohu potvrdit :nod: . Navíc toto má vývodu galvanického oddělení od 48V akumulátoru .
Tak toto je naozaj zaujmavy objav, vdaka. Urcite to odskusam ako prvu vec na svojom 100/240V spinanom zdroji od NB.

Apropo, galvanicke oddelenie - asi tiez dobry parameter na zvazenie pri tom, ake prudove spicky sa na DC rozvode vedia vyskytnut.
brumlaj píše: ned úno 27, 2022 2:34 pm Tak sem dávám odkaz na nedávný počin od el_salvadore ;-) s proudovým zdrojem pro např. LED. Průběh účinnosti by mohlo být dostatečné zaměření vlákna.
Ha! Diky Brumlaji. To sem tiez urcite patri. Jedna sa v podstate uz iba o implementaciu hotoveho riesenia. Taktiez teraz uvazujem nad niecim podobnym pre DCDC BUCK s vyuzitim LM2575HVT(-adj) tak ako pise vyssie Abrams a vyuziti rovnakeho principu ako v mojom vlakne (THT s proto DPS rovnakeho formatu). Najblizsie to budem potrebovat pre napajanie WiFi routeru, tam by ten 1A mal stacit. Tu je datasheet BTW:

https://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm257 ... e.com%252F

Este pre doplnenie diskusie co sa tyka dolezitych terminov:
BUCK - step DOWN menic
BOOST - step UP menic
Ostrov. 6kWp/14,4kWh/3x4000kVA (12xCanadian Solar CS3Y490MS, 4xPylontech US3000C, 3xXTM-4000-48, VS-120, RCC-02)
yolo80

Příspěvek od yolo80 »

Pouzivam menice Meanwell LRS-50 (5,12,24V) upravene aby nastartovali pri 48V. Maju nizky odber v kludovom stave a dobru ucinnost. Uprava spociva vo vymene startovacieho rezistora napajania IO aby nastartoval pri tomto napati a potom sa uz napaja sam z trafa. Pokial potrebujes tahat vacsie prudy tak treba skontrolovat aj celu primarnu cestu (diody, poistky atd..) lebo samozrejme pri 48V a rovnakej zatazi ako na 230 tam tecu vacsie prudy. Predpokladam ze sa daju upravit aj vykonnejsie verzie (LRS-75,100,150) ale neskusal som to. Napajam z toho len drobnosti typu raspberry+nejaka regulacia, prip. nudzove osvetlenie atd...
yolo80

Příspěvek od yolo80 »

Tak som si nasiel chvilku casu aby som otestoval ten moj upraveny menic takze:
Kludovy odber (bez zataze) 0,1W a ucinnost okolo 80% v zavislosti od vstupneho napatia a zataze.
Uprava spociva v premosteni odporu R20 a R21 (na foto):
Screenshot 2022-02-28 at 13.59.26.jpg
Mozno by stalo za pokus kupit nejaky menic s co najvacsou ucinnostou a skusit ho prerobit kedze DC/DC menicov zo vstupon 40-60V nie je az tak vela.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
el_salvadore

Yolo80 - vdaka za tip. Skoda len tej ucinnosti, pri Meanwell (a ich cenach) by som cakal lepsie cisla.
yolo80

Příspěvek od yolo80 »

el_salvadore píše: pon úno 28, 2022 5:13 pm Yolo80 - vdaka za tip. Skoda len tej ucinnosti, pri Meanwell (a ich cenach) by som cakal lepsie cisla.
Tiez ma to trochu prekvapilo, ale nemyslim si ze tie zdroje na 230V co tu boli opisovane a idu od 48V maju lepsiu ucinnost. Tieto moje maju tu vyhodu ze to je oddelene a spotreba naprazdno je skoro nulova. No caka ma dalsia uloha najst zdroje ktore sa daju prerobit na 48V z velkou ucinnostou.
Plazivec

Příspěvek od Plazivec »

Začínám dost pochybovat o výhodách napájení přes DC/DC měniče. Nejsem DIY expert na bastlení vlastních PDS a tak jsem odkázán na čínu. Mám těch krámů doma několik, napájím RPi, nabíjím tím olovo do ropáků, dokonce teď jsem byl nucen koupit 24V/80V stepup, protože mě odešla nabíječka u koloběhny 230AC/71,4VDC 5A. Všechny ty krámy při zatížení 75-100% topí jako blázen. Ta účinnost bude prachmizivá, neměřil jsem to. Nabyl jsem přesvědčení, že než všude natahovat z baterky DC kabely s jištěním je levnější jednoduše používat klasické spínané zdroje ze zásuvky, prostě to za to nestojí.
Jediná věc, co ještě na DC udělám, bude osvětlení strojovny LED páskem v sérii, ale stejně nevim, jak to dopadne - těch 4x12V na 57V nabité baterii. Možná to křupne, já se naseru a dám tam normální 230V ledku.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
1x150ah samodomo
el_salvadore

To je zaujimavy postreh. Aj pre to ma vlastne zaujmalo ci sa najde riesenie v dostacujucej a overenej kvalite bez nutnosti bastlenia ci uz z ali alebo inych zdrojov. Podla info z tohto vlakna to ale zatial na nejaku hitparadu nevyzera.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

4x12V pásek - to raděj 2x24V. A těch 57V je fakt hodně, zkoušel jsem něco jako proudový zdroj, sice to má ztráty, ale ledky v pásku neshoří.
LM2596HV jedou celkem na hranici, už mě proražení tohoto krámku impulsním přepětím stálo hromadu peněz a úsilí. vyssí napětí vydrží modulky s XL7005 ale zase, je to bipolár, a mají dost velkou vlastní spotřebu, jako ty LM2596, to je jenom čínská evoluce. DC/DC se dají udělat s účinností nad 90% (i nad 95%) ale není to zadarmo. Kdo si chce hrát, doporučuju tohle: https://webench.ti.com/power-designer/s ... -regulator zatím všechny návrhy z tohoto fungovaly +- tak jak bylo v návrhu, ale nemám zas tak přesný měření na účinnost, abych to mohl ověřit. Ledacos napoví teplota...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Plazivec

Příspěvek od Plazivec »

No, možná bych měl nejdřív zkusit ten led pásek v zapojení 5s. To vychází na 11,4V.
Ten koupený stepdown má chladič jako kráva a topí jako Saturn 5 při startu. U 71,2V jsem musel nastavit max 3,5A proud, při vyšším proudu už bylo cítit lak na cívce hodně intezivně. Nevěřím, že ta účinnost přesahuje 90 procent. Stejně jsem to postavil na dva kousky 5x20mm Cu pásoviny, co jsem měl po ruce.
Takže obecně jsem na DC napájení hodil bobek.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
1x150ah samodomo
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“