Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Odpovědět
matejekt

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od matejekt »

Do konce týdne to podepíšu. Čekáme na papírovou smlouvu o přechodu z DPI, to je otázka dnů.

Automatickým prodloužením o 3 roky jsem chtěl nastínit, že asi o princip VB při podpisu smlouvy dnes nepříjdeme do návratnosti FVE. Pokud bude výroba minimálně stejná jako spotřeba, pak bude VB stejně výhodná i po automatickém prodloužení bez ohledu na cenu silovky. Jedině, že by navýšili stálou měsíční platbu.

Ad VT/NT: Já jsem to pochopil tak, že na vyúčtování bude:

Výroba VT, Výroba NT
Spotřeba VT, spotřeba NT

A budou odečítat každou zvlášť. A když bude nadvýroba ve VT, tak propadne ve prospěch ČEZ a nadspotřebu NT naopak doplatím. Přestože v sumě obou energií budu za nula.

Nevíte, jestli je datum zůčtování fix, nebo volitelné?
xmasin

Příspěvek od xmasin »

matejekt píše: úte bře 15, 2022 12:08 pm Výroba VT, Výroba NT
Spotřeba VT, spotřeba NT

A budou odečítat každou zvlášť. A když bude nadvýroba ve VT, tak propadne ve prospěch ČEZ a nadspotřebu NT naopak doplatím. Přestože v sumě obou energií budu za nula.

Nevíte, jestli je datum zůčtování fix, nebo volitelné?
Výroba je elektroměrem počítána jako celek bez rozdělení VT/NT, to rozdělení si udělá ČEZ a bylo by dobré vědět jak.
Erik T

Příspěvek od Erik T »

Takže jestli budu mít FVE s větší výrobou než spotřebou. Tak mi může být jedno o kolik dražší bude 1Mwh?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Erik T píše: úte bře 15, 2022 6:08 pm Takže jestli budu mít FVE s větší výrobou než spotřebou. Tak mi může být jedno o kolik dražší bude 1Mwh?
To je přece logické, nebudete muset žádnou silovou elektřinu nakupovat/dokupovat..
Podstatné je, aby FVE fungovala a vyráběla, jak se očekává a aby produkt "pro soláry" vydržel jako takový..
Pokud by ale výkon FVE nepokrýval roční spotřebu, pak je potřeba rychle jednat. Rozdíl ceny silovky pro dokup
pro smlouvy po 1.4. je citelný...
Erik T

Příspěvek od Erik T »

Jak víte že od 1.4. dochází k tomuto razantnímu zdražení? Je to i tarifu D57D?
Za kolik se dá nejlevněji sehrát 450W černý panel děkuji.
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Erik T píše: úte bře 15, 2022 9:14 pm Jak víte že od 1.4. dochází k tomuto razantnímu zdražení? Je to i tarifu D57D?
Za kolik se dá nejlevněji sehrát 450W černý panel děkuji.
ČEZ má na stránkách ceníky pro Soláry; aktuální i ten co bude platný od 1/4/2022...
matejekt

Příspěvek od matejekt »

K přiznání tarifu ČEZ solar potřebujete smlouvu o připojení výrobny. Nechte si jakýmkoli elektro revizakem změřit impedanci poruchove smyčky před nozovkami a když vyjde dobře, podejte žádost o připojení mikrozdroje. Po schválení Vam přijde podepsaný návrh smlouvy, který potřebujete pro schválení tarifu ČEZ solar.

Možná pro získání času by stačilo na pobočce odevzdat čestné prohlášení viz můj první příspěvek. Rozhodující je datum podání žádosti o změnu tarifu. Takže když Vás výzvou k dodání smlouvy, bude potřeba ji mít aspoň rozjetou, abyste ji v termínu stihl dodat.

Ve smlouvě se vůči distributovi zavazujete zahájit dodávku do 12 měsíců od podpisu. Takže máte relativně čas na realizaci samotné FVE. Ovšem čím později zrealizujete, tím min nasporite na zimu do VB.

Předpoklad celé myšlenky ale je, že nemáte nikde fixovanou smlouvu, tedy že můžete 31.3. podepsat u ČEZ novou smlouvu pro produkt Solar.

Hezký večer, Tom
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Není problém okamžitě ukončit odběr a na stejném místě podepsat novou smlouvu například na manželku. Osobně vyzkoušeno :D
RadarS

Příspěvek od RadarS »

matejekt píše: úte bře 15, 2022 9:37 pm K přiznání tarifu ČEZ solar potřebujete smlouvu o připojení výrobny. Nechte si jakýmkoli elektro revizakem změřit impedanci poruchove smyčky před nozovkami a když vyjde dobře, podejte žádost o připojení mikrozdroje. Po schválení Vam přijde podepsaný návrh smlouvy, který potřebujete pro schválení tarifu ČEZ solar.

Možná pro získání času by stačilo na pobočce odevzdat čestné prohlášení viz můj první příspěvek. Rozhodující je datum podání žádosti o změnu tarifu. Takže když Vás výzvou k dodání smlouvy, bude potřeba ji mít aspoň rozjetou, abyste ji v termínu stihl dodat.

Ve smlouvě se vůči distributovi zavazujete zahájit dodávku do 12 měsíců od podpisu. Takže máte relativně čas na realizaci samotné FVE. Ovšem čím později zrealizujete, tím min nasporite na zimu do VB.

Předpoklad celé myšlenky ale je, že nemáte nikde fixovanou smlouvu, tedy že můžete 31.3. podepsat u ČEZ novou smlouvu pro produkt Solar.

Hezký večer, Tom
A to stačí..? Čestné prohlášení i přiznání tarifu předpokládá, že již FVE máte... Distributor pošle návrh smlouvy o připojení výrobny, když máte v ruce jen to měření smyčky, ale kromě toho nic jiného? Má se dokládat projekt, atd. ... (dist území EG.D)
Erik T

Příspěvek od Erik T »

použitelný limit pro RD je celých 10kwp nebo 9,9kwp. Je jedno jak jsou panely na střeše rozvrženy? Mohu mít 10 panelů v řadě svislé a pod nimi 5 v řadě horizontálně?
jahodovák
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 40

Příspěvek od jahodovák »

V podstatě je to jedno,jen na ně musí svítit slunce a to pokud možno bez rušivých stínů....
7,4 kwp,aexpert 8kw,power jack 10kw,lion a lifepo4 40 kwh
matejekt

Příspěvek od matejekt »

@RadarS

Určitě to nestačí. Proto tam píšu pro získání času, než Vás vyzvou k doložení smlouvy. Nemám to vyzkoušené, proto odstavec začínám slovem "možná". Vycházím z vlastní zkušenosti, že pracovníci na pobočkách tento tarif vůbec neznají, umí zadat do systému žádost, to je pro žadatele před 1.4. důležité.

Já mám s distribučním území E.gd Otrokovice jen dobrou zkušenost. Nic nebrzdili, spíš naopak. Podal jsem žádost na furmuláři D22 přes mail, přidal projekt z NZÚ a revizi s impedanci a do 3 týdnu jsem měl smlouvu na stole. Bohužel, 3 týdny už žadatel nemá. Takže buď si sehnat kontakt na pracovníka, který to má na stole a prudit ho, aby to stihl do konce měsíce, nebo zkusit "nějak" podat žádost, ať je v procesu. Nebo nejlépe, predimenzovat FVE tak, aby žadatel silovku nemusel řešit. Za 3 roky ho ta draha silovka stejne dobehne.

Podle mých informací s hladem po FVE ubývá kapacit pro rezervovaný výrobní výkon v daných lokalitach, takže bych s žádostí moc nevahal. Max rezervovaný výkon pro mikrozdroje je 3Fx16Ax230V=11040W.
jirijezek
Výkon panelů v FVE [Wp]: 7360
Kapacita baterie [kWh]: 10

Příspěvek od jirijezek »

AlanKraus píše: čtv bře 03, 2022 1:42 pm To jirijezek
Pokud podepíšete smlouvu s ČEZ do 1.4., máte ještě starou cenu silové energie něco přes 3 000/MWh. Od 1.4. je to přes 5 500/MWh. A úspora na zimu našetřená přes léto se určitě vyplatí. FVE v zimě moc nevyrábí, tak by jste musel dost silové energie dokupovat. Navíc všechny ostatní položky za distribuci jsou +- shodné pro všechny tarify. Takže osobně bych neváhal. Jinak odstoupit od smlouvy lze ukončením odběru a převodem odběrního místa např. na manželku. U ČEZu to jde na 100 % (osobně vyzkoušeno).
V pondělí odpoledne mi spustili elektrárnu a od té doby je zataženo. To je stejné, jako když jsme dělali střechu, tak doté doby, 8 měsíců nepršelo. Jak jsme sundali krytinu v květnu 2020, tak pršelo v kuse celý měsíc. :D :D :D
Zítra přijde revizní technik a po vypracování revizní zprávy jí odešle na Distribuci a ty mají 30 dní na výměnu elektroměru za čtyřkvadrantový. Ptal jsem se na kontaktním místě ČEZu, ohledně změny tarifu na "elektriku pro soláry". Podmínky změny tarifu jsou tyto. doložení smlouvy o povolení připojení FVE a mít vyměněný hodiny . Takže jsem víte kde, ano v pr.... Konec března se blíží kvapem blíží a hodiny mi za týden nevymění. Tak asi nechám doběhnout tarif, který mám zastropován do 17.12.2022. Potom se uvidí, jaké budou sazby. Myslím, že horší než od 1.4.22, snad nebudou. Ještě mám v záloze jednu alternativu, u ČEZu je tarif i pro občany s průkazem ZTP a tam je cena asi 3 800,-Kč na 1 MGWh. Jenže tam nejsou VB. Takže bych zimu, nebo rok přežil na tomto tarifu, dokud cena energie nespadne zase níž. Když bude pořád vysoká, tak přepnu FVE od dubna , do září na Offgrip a zbytek pojedu na tarif pro invalidy. ;) ;) ;)
Vhoo

Příspěvek od Vhoo »

Je tedy možné že když podepisu v pondělí smlouvu o zhotovení FVE mohu ještě trn tarif stihnout ?. Stačí mi tedy do 1.4. jen podání žádosti o připojení mikrozdroje ?
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Pokud vám FVE vyrobí dost na roční spotřebu, tak proč zůstávat na stávajícím tarifu? Cena silové energie vás nemusí zajímat a v zimně si našetřenou energii skoro zdarma (za 1000,-/MWh distribuci) vezmete zpět. A že by cena šla dolu? Takový optimista snad nikdo není...
Tarif pro invalidy dobrý (taky mám ZTP), ale proč platit 3200 MWh, když to můžu mít zadarmo?
Petr Plzeň

Příspěvek od Petr Plzeň »

Zdravím, po rozhovoru s technikem a "čezáky" mám následující poznatky. Při tarifu Pro soláry je nutné, jak už bylo zmíněno, počítat s:
1. fixním poplatkem 199,65 Kč/měsíc. Tj. 2395,80 Kč poplatek za rok
2. cenou za distribuci 1976,61 Kč/MWh
3. vlastní spotřebou technologie - při použití ˇČEZ/CES BateryBoxu prý to vychází na cca 1MWh/rok (omlouvám se, pokud je to dle praxe jinak)

Při ceně za silovku od 1.4.2022 - 5516,39 Kč/MWh to vychází tak, že cca 0,4 MWh věnujete ČEZu jen na fixním poplatku (do 1.4. to bylo cca 0,7MWh).
Dále je nutné uvažovat vlastní spotřebu (viz výše).

Tarif pro Soláry s instalací ČEZ BateryBoxem sežere celkem 1,4 MWh/rok z vlastní výroby FVE. S tímto je třeba počítat při úvaze jaký výkon FVE, zda se tarif Pro soláry vyplatí (zvláště pokud máte fixovanou cenu z min.roku).
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Petr Plzeň píše: stř bře 16, 2022 11:35 am Zdravím, po rozhovoru s technikem a "čezáky" mám následující poznatky. Při tarifu Pro soláry je nutné, jak už bylo zmíněno, počítat s:
3. vlastní spotřebou technologie - při použití ˇČEZ/CES BateryBoxu prý to vychází na cca 1MWh/rok (omlouvám se, pokud je to dle praxe jinak)

Při ceně za silovku od 1.4.2022 - 5516,39 Kč/MWh to vychází tak, že cca 0,4 MWh věnujete ČEZu jen na fixním poplatku (do 1.4. to bylo cca 0,7MWh).

Tarif pro Soláry s instalací ČEZ BateryBoxem sežere celkem 1,4 MWh/rok z vlastní výroby FVE. S tímto je třeba počítat při úvaze jaký výkon FVE, zda se tarif Pro soláry vyplatí (zvláště pokud máte fixovanou cenu z min.roku).
jen dopíšu poznámku / výhradu k bodu (2)
cena za distribuci se zásadně liší dle distribuční sazby!!! 1976,61/MWh je pro D02d, pokud má někdo elektrokotel nebo TČ (a tedy např. sazbu D45d),
platí za distribuci VT 302Kč/ NT 210Kč, což už je zásadní rozdíl!!
Petr Plzeň

Příspěvek od Petr Plzeň »

RadarS píše: stř bře 16, 2022 1:36 pm
Petr Plzeň píše: stř bře 16, 2022 11:35 am Zdravím, po rozhovoru s technikem a "čezáky" mám následující poznatky. Při tarifu Pro soláry je nutné, jak už bylo zmíněno, počítat s:

cena za distribuci se zásadně liší dle distribuční sazby!!! 1976,61/MWh je pro D02d, pokud má někdo elektrokotel nebo TČ (a tedy např. sazbu D45d),
Ano, je to tak. Cena distribuce se samozřejmě odvíjí od sazby.
Nicméně, cena distribuce v tomto výpočtu má informativní váhu.
Detailní výpočet jsem dělal pouze na FVE s baterií bez TČ. Tedy jak bylo uvedeno v poznámce, na D02d.

Moje úvaha byla taková, že při roční spotřebě 3,6MWh musím vzhledem k výše uvedenému uvažovat o min. výkonu FVE 5 MWh (zcela bez přetoků-zde ale nemá tarif pro Soláry moc smysl). Při rostoucí ceně silovky se vyplatí zainvestovat do silnější FVE a přetoky použít jako kompenzaci za zimní měsíce, kde je nutné dokupovat. Při hraniční hodnotě výkonu FVE vs. spotřeba mi dává smysl poohlídnout se po co nejlevnějším tarifu. Tarif Pro soláry by vyšel už draho, vzhledem k fixnímu poplatku.
jirijezek

Příspěvek od jirijezek »

AlanKraus píše: stř bře 16, 2022 11:01 am Pokud vám FVE vyrobí dost na roční spotřebu, tak proč zůstávat na stávajícím tarifu? Cena silové energie vás nemusí zajímat a v zimně si našetřenou energii skoro zdarma (za 1000,-/MWh distribuci) vezmete zpět. A že by cena šla dolu? Takový optimista snad nikdo není...
Tarif pro invalidy dobrý (taky mám ZTP), ale proč platit 3200 MWh, když to můžu mít zadarmo?
No, v současné době je to u mě trochu jinak. Moje FVE 5,5 KWp vyrobí za rok cca 5 MWh, spotřeba baráku je 3,5 MWh. Takže 3,5 MWh + 1,5MWh za spotřebu FVE = 5 MWh , to by možná klaplo. Jenže na jaře budu pořizovat TČ k bazénu a přepnu TUV z plynu na elektriku, takže to je dalších cca 2,5 MWh pro TČ + 1,5MWh na bojler a to už jsme na 9 MWh a to nevyrobím, počítám, že budu dokupovat z DS. Když přikoupím panely, tak moje maximum + 4 panely. Tj 7,2 KWp a to už by snad těch ten bojler mohlo pokrýt, ale TČ ne. Když zůstanu u plynu na TUV + vytápění baráku, i když zatepleného 14 cm polystyrénem, tak se mi budou kroutit nohy při těch cenách za plyn. Ještě jsem se ptal na možnost rozšíření FVE o 4 panely. Bylo mi řečeno, že si nemohu samovolně navýšit výkon FVE. Že postup je taký, že musím zažádat na MŽP o navýšení a musím doložit projekt. Potom mi řekl, abych poslal žádost na ČEZ o navýšení výkonu a oni to celé zařídí. Takže zaplatím za plnou cenu 4 panely, nosníky, montáž, nový projekt a ještě bych měl zvýšit kapacitu baterií, aby netrpěly. Když to tak počítám, tak zvýšení výkonu z 5,5 KWp na 7,2 KWp, baterie z 10,6 KWh na 14 KWh, bude stát cca 75 000,-Kč. No, to bude ještě zajímavé. :D :D :D
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Petr Plzeň píše: stř bře 16, 2022 1:57 pm

Ale ani ten fixní poplatek nemůžete prostě vzít celý a prostě vynásobit 12x, protože i standardní ceníky mají nějaký poplatek, zpravidla něco jako 89Kč. apod., takže jako vícenáklad je třeba počítat jen rozdíl.
Pokud tedy ve Vašem případě jej nemáte nyní za NULA (pak by to logiku mělo) ...

Detailní výpočet jsem dělal pouze na FVE s baterií bez TČ. Tedy jak bylo uvedeno v poznámce, na D02d.

Moje úvaha byla taková, že při roční spotřebě 3,6MWh musím vzhledem k výše uvedenému uvažovat o min. výkonu FVE 5 MWh (zcela bez přetoků-zde ale nemá tarif pro Soláry moc smysl). Při rostoucí ceně silovky se vyplatí zainvestovat do silnější FVE a přetoky použít jako kompenzaci za zimní měsíce, kde je nutné dokupovat. Při hraniční hodnotě výkonu FVE vs. spotřeba mi dává smysl poohlídnout se po co nejlevnějším tarifu. Tarif Pro soláry by vyšel už draho, vzhledem k fixnímu poplatku.
RadarS

Příspěvek od RadarS »

RadarS píše: stř bře 16, 2022 2:15 pm
Petr Plzeň píše: stř bře 16, 2022 1:57 pm

Ale ani ten fixní poplatek nemůžete prostě vzít celý a prostě vynásobit 12x, protože i standardní ceníky mají nějaký poplatek, zpravidla něco jako 89Kč. apod., takže jako vícenáklad je třeba počítat jen rozdíl.
Pokud tedy ve Vašem případě jej nemáte nyní za NULA (pak by to logiku mělo) ...
jirijezek

Příspěvek od jirijezek »

počítal jsem na kolik mi to vyjde. FVE 5,52 KWp, baterie Pylontech H2 10,6 KWh, Hybridní měnič Goodwe 10KW, 5x optimizér na panelech. Chtějí po mě 386 426,- Kč vč.DPH komplet s montáží a projektem. MŽP mi vrátí 191 776,- Kč, takže mi to vyjde na 194 650,-Kč. :surrender:
Erik T

Příspěvek od Erik T »

Takže závěrečné shrnutí :) tak jak to chápu.
Když si pořídím ongrid FVE 9.9kwp kdy budu mít roční výrobu vyšší než spotřebu domu u tarifu d57D + pro solary.

Budou mě roční výdaje na el. pouze poplatky?
Pro solary 12x199kč
d57D 3x25A + ostatní poplatky kolik?
Vůbec to nechápu, v příloze faktura za minulý rok. 7625kwh a já za elektřinu platím jen 15 082kč když mám kWh za 2.90? To budu mít tedy roční úsporu jen 15tis s FVE? A 12 800kč jsou poplatky?
Ten řádek 25, 598kč za MWh to je co za ostatní poplatek
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Asi dost důležitý parametr pro rozhodování je roční spotřeba. Pokud se někdo pohybuje mezi 3-5 MWh/rok, je to na hraně (poplatek za distribuci, vlastní spotřeba FVE). Já mám roční spotřebu přes 10 MWh (vše na elektriku, TČ), takže o něco vyšší náklady na provoz FVE bohatě vynahradí úspora na silové energii.
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Další věcí je % reálně využitelných zisků bez VB ... U systémů s fyzickou baterií se uvádí 70-80% roční produkce a ono to tak asi nějak bude.
Záleží na tom jak kdo to má celé zoptimalizované a jaký má životní styl.
Jeden příklad - pokud nemám VB a v červenci/srpnu odjedu s rodinou na 14 dní k moři, můžu odepsat cca 40% měsíční výroby zrovna v době solárního peaku, protože jsem ji prostě neměl kam uložit. Někdo zase třeba jezdí pouze v zimě na hory = bude to mít zase jinak..
---
Podařilo se už někomu zjistit, jak je to s tím dělením přetoků mezi VT/NT?
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“