Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Odpovědět
xmasin

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od xmasin »

Možná bych do kalkulace jestli VB nebo fyzická baterie jetě zahrnul cenu za uložení 1 kWh do fyzické baterie. Co jsem si počítal tak cena vycházela od cca 2 Kč do 15 Kč podle druhu baterie.
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Můj názor, ale nikomu ho nevnucuji. On-grid s VB je nejekonomičtější řešení za předpokladu, že podmínky VB se výrazně nezmění. Vzhledem k tomu, že FVE se staví na 30-40 let, je to trochu diskutabilní. Výkonná (5-10 kW) on-grid FVE nemá během dne moc využití a ráno/večer a v zimně, kdy energii potřebujete, nemáte nic. S VB ji využijete na 100 %. Hybridní je dražší, ale zase jsou na ni dnes slušné dotace, takže rozdíl v ceně není až tak dramatický. Pokud šetřím, asi optimum je on-grid s hybridním měničem a VB. Dotace je o 20 000 vyšší, což částečně eliminuje cenový rozdíl mezi on grid a hybridním měničem. A pokud by se nějak dramaticky změnily podmínky VB, stále mohu dokupovat baterie a udělat z toho klasickou hybridní FVE. Navíc minimálně 3 roky mám VB fixovanou a ceny akumulátorů budou zřejmě dále klesat (s rozvojem elektromobility). Navíc budou další možnosti, například baterie z doježděných nebo havarovaných BEV.
RadarS

Příspěvek od RadarS »

AlanKraus píše: pát dub 01, 2022 11:44 am Můj názor, ale nikomu ho nevnucuji. On-grid s VB je nejekonomičtější řešení za předpokladu, že podmínky VB se výrazně nezmění. Vzhledem k tomu, že FVE se staví na 30-40 let, je to trochu diskutabilní. Výkonná (5-10 kW) on-grid FVE nemá během dne moc využití a ráno/večer a v zimně, kdy energii potřebujete, nemáte nic. S VB ji využijete na 100 %. Hybridní je dražší, ale zase jsou na ni dnes slušné dotace, takže rozdíl v ceně není až tak dramatický. Pokud šetřím, asi optimum je on-grid s hybridním měničem a VB. Dotace je o 20 000 vyšší, což částečně eliminuje cenový rozdíl mezi on grid a hybridním měničem. A pokud by se nějak dramaticky změnily podmínky VB, stále mohu dokupovat baterie a udělat z toho klasickou hybridní FVE. Navíc minimálně 3 roky mám VB fixovanou a ceny akumulátorů budou zřejmě dále klesat (s rozvojem elektromobility). Navíc budou další možnosti, například baterie z doježděných nebo havarovaných BEV.
PŘESNĚ napsáno !!!
RadarS

Příspěvek od RadarS »

vhml píše: pát dub 01, 2022 7:47 am Jen bych upřesnil, že nákup z DS není za 500/MWh ale přibližně za 1000. Nesmí se zapomínat poplatek 600Kč/MWh jako podpora OZE. Řádek 25 ceníků ČEZ.
Ano, pravda.
Erik T

Příspěvek od Erik T »

Teď jsem si ještě všimnul když mám d57D na jaký tarif přejdu u pro solar tam d57D není.

A co raději vzít 22x450W panel nebo 20x500W místa není mnoho a pro případné rozšíření by se úspora 2 panelu hodila navíc získám rovných 10kwp namísto 9.9kwp ale bude záležet na cenovém rozdílu.

Jo asi půjdu do ongrid a VB čekám na konečnou cenu.
Ale zase poučka. :D
solární panely SUNTECH 400 - halfcell(lepší využití při zastínění) s účinností 20,5 %, , výhodnější je vyšší napětí, tzn. větší počet fv panelů - jsem schopni instalovat panely o výkonu 545 Wp s účinností 21,1 % ale zde byl nižší počet a tudíž i nižší startovací napětí..
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Ad úspora místa - podívej se na rozměry panelu, obecně se dá říct, že při stejné účinnosti je více méně jedno, jaký panel použiješ, výkonnější je obvykle větší, takže se spíš počítá w/m2.
Erik T

Příspěvek od Erik T »

Takže jsem si vypočítal kolik bychom mohli mít cca roční vyúčtování.
Naše spotřeba: 7500KWh
Střídač cca: 1000KWh
Celkem: 8500KWh předpoklad že půlku doberu 4250KWh.
Poplatky:
12x199,65= 2395,8kč pro solary
12x526,35= 6316,2kč jistič 3x25A (d57D)
12x5,08= 60,96 OTE
poplatek na podporu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů (POZE)
29 podle jističe Kč/měsíc řádek 24 × hodnota jističe (A) × počet fází = 1074,75kč
tenhle poplatek moc nechápu, když píšou měsíčně to je přes 12tis. Ale je tu i možnost.
+ nižší výsledek z výpočtů POZE: podle jističe: 12 měsíců × řádek 29, nebo podle spotřeby: spotřeba v MWh ve vysokém a nízkém tarifu × řádek 30
4,25MWh x 598,95= 2545kč
Při možnosti podle spotřeby to dělá ročně tedy 2395,8+6316,2+60,96+2545= 11263,96kč
Otázka zní počty jsou ok? A jak docílit kalkulace vyúčtování POZE podle spotřeby?
NESKOM

Příspěvek od NESKOM »

10kWp už je na licenci
Erik T

Příspěvek od Erik T »

Opravdu rovná 10 je na licenci? 9.9KWp tedy no
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

9,9 nebo 10 kWp není takový rozdíl, ale pokud chceš maximum, invertory mají obvykle vstup pro 2 stringy. Ve stringu musí být všechny panely identické, ale v jiném stringu se mohou lišit - tak si můžeš kombinací panelů 445,450 nebo 455 Wp klidně složit 9,995 kWp :-). ale je to samozřejmě blbost. Stačí mít trochu jiný sklon střechy nebo orientaci a jsi -5 % od jmenovitého výkonu. Pokud máš spotřebu 7,5 MWh a výkon FVE 9,9 kWp, tak bych to vůbec neřešil. Stejně necháš něco zdarma v DS.
Erik T

Příspěvek od Erik T »

No už ať mi pošlou konečnou kalkulaci ať vím kolik, a mužem to odkývnout. Boiler bude zůstávat 5 let stará Dražice 160L říkal že zbytečnost měnit že se může dojít ještě dalších 10 let. Jen ten střídač by dal do rezervy větší abych mohl panely když tak ještě přidat. Asi se fakt něco bude chystat.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Jen upozorním, že s výkonem nad 11 kWp dle současných PPDS spadneš do kategorie B1 s příslušnými technickými opatřeními, takže pokud se zvýší bezlicenční limit pro instalace, mělo by dojít i ke změně PPDS.
Erik T

Příspěvek od Erik T »

Dá se FVE nějak softwarově limitovat na těch 11kwp?

Podle všeho byl měl mít roční produkci 11254kwp.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Erik T dne ned dub 03, 2022 9:41 am, celkem upraveno 1 x.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Pro účely licence se počítá instalovaný výkon v panelech, takže tam softwarová limitace nepomůže, resp. sw limitaci už distributoři nepovolují. Pro distributory je aktuálním limitem výkon střídače, takže teoreticky lze nasadit třeba 12 kWp panelů na střídač s výkonem 10 kW, ale nevím co na to ERÚ jestli nebude chtít licenci. Asi bude nutné zeptat se distributora a ERÚ.
Erik T

Příspěvek od Erik T »

U nás to bude spíše naopak panely 9.9kwp a střídač místo 10 tak 12-13kwp. To je podle vás už problém ano?
xmasin

Příspěvek od xmasin »

To by snad problém být neměl, distributor povoluje nižší výkon na silnější střídač. Pokud chcete Solax, tak tam se 12 kW střídač nevyplatí, protože má stejnou asymetrii jako 10 kW verze. U jiných střídačů to nemusí platit.
Erik T

Příspěvek od Erik T »

Hned jak budu vědět o jaký typ střídače se jedná,tak ho sem napíšu, jestli má cenu připlácet nebo ne ;-)
Ale osobně bych to viděl někde na model https://ecoprodukt.cz/p/81368-trifazovy ... 68QAvD_BwE je ok? A co spotřeba?

Tady dokonce 15kwp https://ecoprodukt.cz/p/81365-trifazovy ... -oQAvD_BwE za ještě menší peníze.
Naposledy upravil(a) Erik T dne ned dub 03, 2022 10:46 am, celkem upraveno 1 x.
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Výkon je limitován jmenovitým výkonem panelů, střídač může být v podstatě jakýkoliv. Pokud se uvažuje o zvýšení limitu mikrozdroje (ale nic jsem o tom neslyšel), šel bych spíš do Solax 15 kW. Pokud se nějak změní podmínky, mám rezervu dalších 5 kWp. Přetížitelnost na fázi je stejná jako u 10 kW, ale je vyšší celkový výstupní výkon. Druhá věc je možný hluk - 12 a 15 kW má již chlazení ventilátorem, 10 kW pasivní. Ventilátor se navíc může zanášet prachem.
Erik T

Příspěvek od Erik T »

Ten červený Goodwe je všechno pasiv 30db. A zatím bude umístěn na půdě :)
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

A co Solax X3 Mic Gen 2 15 kW za cca 35 000 s DPH?
Erik T

Příspěvek od Erik T »

AlanKraus píše: ned dub 03, 2022 10:58 am A co Solax X3 Mic Gen 2 15 kW za cca 35 000 s DPH?
Aktivní chlazení, nevím no to Goodwe je mi sympatičtější
Beny

Příspěvek od Beny »

Jenom k těm Ongidům a virtuálce.
Mám v sestavě dva SolarEdge a LG baterku 10 kW. Spotřeba je cca 7 MWh, 5 MWh přímá spotřeba, 2 MWh dokup a 2 MWh přetok. Tedy 0 od 0 pošla.
Tohle takhle funguje skvěle, pokud se blížíte s přetokem k velikosti odběru.
Ještě dodám, že z baterky jsem dostal 1,8 MWh a to jsem jí honil. Z baterky za cenu 100K.

Příběh ale pokračuje

Ok, teď nám do toho hází plyn respektive putler vidle a je třeba koukat po jiném zdroji tepla než stařičké plynové atmosféře.
Do peletek nejdu, cena půjde rapidně nahoru a něco lisovat v garáži o sobotě fakt nechci.
A jelikož si nějakou tu elektriku vyrobím a něco i pošlu ven není asi jiná možnost než TČ.

Při výpočtu nějaké jeho spotřeby pro topení o ohřev TUV jsem na cca 9 MWh. Z mé spotřeby domu vypadne spotřeba předhřevu TUV (cca 1,5 MWh), dojde konečně k výměně lednice po 20 letech, která mě sežere 1 MWh!!! Protože proč bych řešil nějaký termostat, když má elektriku zadarmo že jo.

Jenže suma sumárum, budu rád za 3,5 MWh přetoků. Což je pořád na virtuálku málo.
Při porovnání s normálním fixem jsem na stejné ceně viz. příloha.

Tedy to jen tak On gridu a virtuálce.
Porovnání virtuálka a nevirtuáalka.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Jestli někdo vytápí plynovým atmosférickým kotlem tak proč raději nezateplit? Pak je absolutně jedno kolik budou peletky stát. Jedna paleta na zimu nikoho nepoloží. Samozřejmě jako záloha kdyby nejelo TČ nebo se nevyplatilo ;-)
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Ad Beny. Trochu nerozumím tvému počítání přetoků pro VB. Pokud pošlu 10 MWh do VB a zase je spotřebuji, stojí mně to odhadem asi 14 000,- (fixní poplatky, POZE, jistič. 0 za silovou energii). Jak jsi přišel na 50 000 ????
Navíc TČ má největší spotřebu v zimě, kdy ti FVE moc nevyrobí. Pokud mám nasysleno ve VB z léta, nemusím dokupovat silovou energii.
Beny

Příspěvek od Beny »

brumlaj píše: pon dub 04, 2022 10:33 pm Jestli někdo vytápí plynovým atmosférickým kotlem tak proč raději nezateplit? Pak je absolutně jedno kolik budou peletky stát. Jedna paleta na zimu nikoho nepoloží. Samozřejmě jako záloha kdyby nejelo TČ nebo se nevyplatilo ;-)
Taky jsem viděl tuhle cestu, ale vysvětlím.

Dům z roku 1943, postavený pro německé zaměstnance, jako letní byt. Proto "provětrávaná konstrukce" střechy atd.
Někdy před cca 20 lety jsme vyměnili okna, kupodivi mají tepelný koefic. 1,1.
Při výměně střechy došlo k zateplení min. na výšku krokve.

TZ domu počítána ze spotřeby plynu na cca 9 kW.
Při zateplení obvodových zdí, které mají koeficint 1, polys. o tloušce 130mm se zeď dostane na koef. 0,25. Při ploše cca 130m2 se TZ domu sníží o 2 kW, což je v přepočtu cca 5 MWh v plynu, tedy cca 1/5 současné spotřeby. Cena zateplení je cca 550K.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“