Oprava FV panelu s prasklými články

Odpovědět
Abrams

Oprava FV panelu s prasklými články

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

od místního experta na záchranu komponenetů z hrobníkovy lopaty , Martin2190 , se mi pod ruce dostalo pár kulhajících FV panelů .
Kvůli významě prasklým FV článkům mají značně degradovaný wýkon @ Vmp . Fotky z testů nemám :? , vono když v této roční době vidím :sun: , je focení to poslední :lol: .
Za daných podmínek jsem změřil Voc -> +/- odpovídalo štítku , dále Isc celého panelu 6,4 A -> méně než-li na štítku (slunce kousek nad JZ obzorem ) . Očividně poškozené dva články jsou ve střední sekci 2/3 .
Po otevření el. krabice na zádech panelu :
Oprava FV panelu 10.jpg
vlevo mínus vývod v pravo plus vývod , sem měřil Isc : na 1/3 sekci 6,5A , na 2/3 sekci 4,3A a na 3/3 sekci 6,5A . Potvrzeno -> sekce 1/3 a 3/3 jsou zdravé a sekce 2/3 kulhá .
Takže mola začít operace ;) . Po umití pacienta od bláta a letitých polních usazenin a osušení následovalo :
Oprava FV panelu 01.jpg
Oprava FV panelu 02.jpg
Oprava FV panelu 03.jpg
Oprava FV panelu 04.jpg
Oprava FV panelu 05.jpg
Oprava FV panelu 06.jpg
Oprava FV panelu 07.jpg
Oprava FV panelu 08.jpg
Vše za bedlivého dozoru :
Oprava FV panelu 11.jpg
Při dokončení operace bylo věňku krásně jasno -> hurá na test :D . Než sem našel nezastíněné místo :sun: , dotáhnul štafle ala atativ :cloudy: , FV panel a multi-měřák , z :sun: bylo :cloud: ... :steaming: . Tak sem změřil alespň co bylo ->
Isc :
celého panelu 0,91A ,
1/3 sekce 0,91A ,
2/3 sekce 0,91A a
3/3 sekce 0,91A ;) .

:worker: .

Pak ještě po zakoupení izolepy na střechy :
Oprava FV panelu 09.jpg
Uff :P .

Elektronům zdar :cloudy:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 47 MWh @ 72.000 motohodin .
Kodl69

Re: Oprava FV panelu s prasklými články

Příspěvek od Kodl69 »

problém je, že kolikrát je v pořádku jak Voc tak Isc, akorát ten panel nedává výkon, když je v paralelu s dalšíma, nebo na něm naopak výrazně klesne napětí při zátěži, tj když se jedna šestina panelu stane ze zdroje spotřebičem (a proud teče hlavně přes diodu, a navíc je na ní úbytek napětí...)tj séroivej string taky přijde o kus výkonu.
Na kontrolu panelů beru školní reostat a modelářskej wattmetr, kde si nastavím +- maximum a pak u jednotlivejch panelů vidím, jestli je to stejně nebo výrazně míň. Ale tohle jde dělat na plným poledním slunci, ne teď.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
JonasPP

Příspěvek od JonasPP »

Takychto, ba v horšom stave panelov mam doma asi 10, ale nieže je opaleny jeden popripade 2 članky, no cela rada, teda jedna tretina panelu. Meral som to z prava, z ľava, v skrate, na mpp bode, ale ostalo to na tom, že to nema cenu premostiť, lebo cely panel s upečenymi člankami dava viac ako bez nich. A tak skončili na severozapadnej strane ako pomoc pri zamračenom počasi a zbieranie energie pri zapade slnka.
Mix poškodenych a bazarovich panelov +-16kWp skutočnych;
26kWh v hlavnej li-ion+life baterii
3ks Axpert King 5kW na 48v
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

děkuji Kodl69 za nevyřčené schválení metodiky opravy :D .
Ovšem že je testování lepší na plným slunci . Vysoko na obloze . V létě . Jenže toto je dobejch pět měsíců daleko :? .
Ja FV panely testuju 13V baterkou + 20A epsolár regl + DC wattmetr . Což proběhne při první vhodné příležitosti .
Už jich mám doma víc ;) .

Elektronům zdar :cloudy:
mikamir

Příspěvek od mikamir »

Dobrý den. Při kontrole 16 ks. panelů na konstantní zátěži při poledním letním slunci jsem zajistil dva panely s odlišným výkonem. Po vizuální kontrole bylo zjištěno na zadní straně vypálené místo. Při pohledu na článek lupou jsem zjistil, že je článek prasklý. Tak začalo GOOGLovské hledání co s tím a našel jsem toto fóru. Chci se podělit o mou zkušenost.
Jelikož se panel skládá z článků zapojených v sérii, bude poškození článku ovlivňovat všechny ostatní. Pokud je článek v pořádku, jeho plocha přenáší proudové zatížení které může dosahovat i maxima. Ale pokud je článek prasklý zmenší se plocha a článek nedokáže přenést takovou proudovou hustotu a začne ovlivňovat protékající proud celého panelu. Dojde k přetížení článku a začne se přehřívat až se "upeče". Pak dojde k zahoření gelové vrstvy a ochranné fólie. Toto místo může zavinit požár nebo průnik vlhkosti so samotného panelu. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl článek vyřadit z činnosti a poškozené místo opravit. Úbytek napětí jednoho článku nemá zas tak podstatný vliv oproti proudovému omezení celého panelu a potažmo sériového zapojení celkového počtu panelů. V mém případě jde o zapojení dvou řad panelů po osmi do paralelu. Mám vedení od panelů k h-měniči 50m dlouhé, tak jsem volil cestu vyššího napětí z důvodu úbytku na vedení.
K samotné opravě. Propojení jsem nerealizoval překlenutím drátovou propojkou. Ale odizolováním na kraji článku, kde jsou proti sobě propojovací pásky (oddělené PN přechodem). V místě propojení je třeba odstranit článek i gel a vyčistit jen štětečkem na sucho. Opatrně páskové vodiče odehnout a pájkou nanést cínovou vrstvu a odsát. Na pásku zůstane část křemíku, pak znovu pocínovat. Pásky přeložit přes sebe a sletovat. Tím je propojení zajištěno a vadný článek má PN přechod na stejném potenciálu. Pokud je více míst propálených, odstranit prohořelý materiál a vyčistit. Pro zaplnění takto vzniklých děr jsem použil lepidlo na autoskla, nechal zatvrdnout a celé ještě přeplátoval fólií. Fólie se používá pro svařovací kukly před kazetu, dosti odolná a houževnatá.
Po zatížení a měření se panel rozchodil na stejné parametry jako ostatní +/-. V popisu nerozebírám metodiku měření a odchylky ale postup opravy. Panely jsem sehnal od vojska za dvě stovky jeden a tak mě nějaké to procento z výkonu po této opravě netrápí. Jedná se o panel 220Wp. Instalováno 3,5Wp a sestava dodává 3kW dle údaje na H-měniči :sun: .
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

Oprava zkratováním vadného článku a použití jen jeho sběrnice pro vedení proudu dále se používá také ale on abrams to má raději komplikovanější
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

pěkná práce :D po vyléčení bolístky může fungovat mnoho let a neskončit v drtiči .

Elektronům zdar :cloud:
NESKOM

Příspěvek od NESKOM »

Používám také opravu zkratem vadného článku.
Abramsova metoda je více košer z elektrotechnického hlediska ale složitější.
Odpovědět

Zpět na „Panely“