Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Odpovědět
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Diablo1st »

Hrebik píše: úte kvě 03, 2022 1:08 pm Otazka je jaky menic zvolit pokud jiz dopredu vim, ze potrebuji vse co fve vyrobi posilat do site tzn bezbateriovy. Jestli je nutno to resit necim mensim 3kw na kazdou fazi, nebo koupit jeden symetricky 10kw 3f se dvema mppt. Na to jsou asi i zvlast hodiny kdyz je to vyroba na jiny ean. Vi nekdo neco blizsiho?
Ak to chcete len na dodávku do siete asi by som volil rovno 10kW 3f. Do 10kW isto netreba druhé hodiny, len v systéme budete mať jedno číslo pre odber a druhé pre dodávku.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Erik T

Příspěvek od Erik T »

Budu mít ongrid 9,9kwp a 12kwp měnič. Nevíte už někdo jestli bude navýšený limit RD cca do 2-3let na více než 10kwp? Mám firmě říct až už udělá přípravu na další panely? (4x450W) 11,7kwp. Teď budu mít 22panelu 15 na jihu a 7 na JZ. Půjde to takhle zapojit do 2 stringu aby to šlapalo na max jak v létě tak v zimě? Měnič GW 12K-DT.
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Ohledně navýšení se jen něco šeptá, reálné informace nic.
Ad stringy - myslím, že rozdělení je zcela v pohodě. Panely předpokládám 450 Wp, takže 15 v sérii by nemělo překročit maximální vstupní napětí měniče.
Erik T

Příspěvek od Erik T »

Teď jsem si ještě všimnul tento měnič má aktivní chlazení? Domlouvali jsme se na pasivním totiž. Co je lepší.
jirijezek
Výkon panelů v FVE [Wp]: 7360
Kapacita baterie [kWh]: 10

Příspěvek od jirijezek »

jirijezek píše: stř dub 27, 2022 2:42 pm
jirijezek píše: stř dub 27, 2022 2:34 pm
Bican píše: stř dub 27, 2022 2:17 pm Nechci vypadat jako posel špatných zpráv, ale podle nového ceníku ČEZ je při fixaci na 3 roky cena za MWh 6230 Kč a při smlouvě na 1 rok je to 8250 Kč/MWh. V tom světle vypadá Elektřina pro soláry levně.
Nebo mi něco uniká?
Ceníky:
https://www.cez.cz/cs/podpora/ceniky.html
3 roky: https://www.cez.cz/edee/content/file/pr ... di_web.pdf
1 rok: https://www.cez.cz/edee/content/file/pr ... di_web.pdf
Elektřina pro soláry: https://www.cez.cz/edee/content/file/pr ... di_web.pdf
Zjednodušeně: Má otázka zněla, jestli mám nárok na sazbu k datu podání zádosti o změnu tarifu ( 15.3.2022) , nebo dnem přiznání žádosti Čezem ( 25.4.2022)
Ještě jedna poznámka. Výměna hodin proběhla až po podání žádosti, 21.4.2022. a dodání protokolu o paralelním připojení 25.4.2022.
Pro zajímavost a abyste věděli, jak to je. 15.3. jsem zažádal o změnu tarifu pro soláry, cena 3,24 Kč na kW. Výměna hodin proběhla 21.4, o den později mi poslali smlouvu na 3 roky s tarifem pro soláry, ale s ceníkem od 1.4., což je 5,516 Kč za kW. Na radu jedné spřízněné osoby jsem dal reklamaci a světe div se, za 14 odpověď, že mi mimořádně přiznají ceník do 31.03. Děkuji všem za inspiraci a rady. Takže jsem podepsal a těším se na 3 letý tarif pro soláry . Mezitím jsem si ale zažádal o zvýšení výkonu FVE o 4 panely, 4 optimizéry a jeden modul baterie Pylontech H2. Nabídková cena mi podlomila nohy. 119 000 Kč vč.DPH. Nakonec jsem usmlouval a domluvil se jen na zvýšení výkonu za 65 000 Kč. Na dotace již nemám nárok. Parametry hybridní FVE se střídačem Goodwe 10 kW-ET po přidání panelů bude 7,3 kWp, baterie zůstane na 10,6 kWh.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

jirijezek píše: úte kvě 17, 2022 9:46 am Pro zajímavost a abyste věděli, jak to je. 15.3. jsem zažádal o změnu tarifu pro soláry, cena 3,24 Kč na kW. Výměna hodin proběhla 21.4, o den později mi poslali smlouvu na 3 roky s tarifem pro soláry, ale s ceníkem od 1.4., což je 5,516 Kč za kW. Na radu jedné spřízněné osoby jsem dal reklamaci a světe div se, za 14 odpověď, že mi mimořádně přiznají ceník do 31.03. Děkuji všem za inspiraci a rady. Takže jsem podepsal a těším se na 3 letý tarif pro soláry . Mezitím jsem si ale zažádal o zvýšení výkonu FVE o 4 panely, 4 optimizéry a jeden modul baterie Pylontech H2. Nabídková cena mi podlomila nohy. 119 000 Kč vč.DPH. Nakonec jsem usmlouval a domluvil se jen na zvýšení výkonu za 65 000 Kč. Na dotace již nemám nárok. Parametry hybridní FVE se střídačem Goodwe 10 kW-ET po přidání panelů bude 7,3 kWp, baterie zůstane na 10,6 kWh.
Jsou součástí smlouvy i obchodníky podmínky tarifu? Tedy specifikace účtování a započítávání dodané energie proti odebrané (po měsíci nebo roce)?
jirijezek

Příspěvek od jirijezek »

xmasin píše: úte kvě 17, 2022 3:31 pm
jirijezek píše: úte kvě 17, 2022 9:46 am Pro zajímavost a abyste věděli, jak to je. 15.3. jsem zažádal o změnu tarifu pro soláry, cena 3,24 Kč na kW. Výměna hodin proběhla 21.4, o den později mi poslali smlouvu na 3 roky s tarifem pro soláry, ale s ceníkem od 1.4., což je 5,516 Kč za kW. Na radu jedné spřízněné osoby jsem dal reklamaci a světe div se, za 14 odpověď, že mi mimořádně přiznají ceník do 31.03. Děkuji všem za inspiraci a rady. Takže jsem podepsal a těším se na 3 letý tarif pro soláry . Mezitím jsem si ale zažádal o zvýšení výkonu FVE o 4 panely, 4 optimizéry a jeden modul baterie Pylontech H2. Nabídková cena mi podlomila nohy. 119 000 Kč vč.DPH. Nakonec jsem usmlouval a domluvil se jen na zvýšení výkonu za 65 000 Kč. Na dotace již nemám nárok. Parametry hybridní FVE se střídačem Goodwe 10 kW-ET po přidání panelů bude 7,3 kWp, baterie zůstane na 10,6 kWh.
Jsou součástí smlouvy i obchodníky podmínky tarifu? Tedy specifikace účtování a započítávání dodané energie proti odebrané (po měsíci nebo roce)?

Výňatek z VOP:
Fakturační období je obdobím mezi dvěma odečty stavu Elektroměru a zpravidla trvá dvanáct po sobě jdoucích měsíců.
Odečet stavu Elektroměru provádí Distributor a vy jste povinen mu umožnit přístup k Elektroměru.
jirijezek

Příspěvek od jirijezek »

Součástí dohody jsou VOP a ceník k 31.3.2022
xmasin

Příspěvek od xmasin »

jirijezek píše: úte kvě 17, 2022 3:53 pm Výňatek z VOP:
Fakturační období je obdobím mezi dvěma odečty stavu Elektroměru a zpravidla trvá dvanáct po sobě jdoucích měsíců.
Odečet stavu Elektroměru provádí Distributor a vy jste povinen mu umožnit přístup k Elektroměru.
Pokud je to tak, tak teoreticky při správné velikosti FVE lze mít virtuálně nulovou spotřebu v součtu za celý rok a platit paušál plus distribuční poplatky za elektřinu odebranou z virtuální baterie, což je v případě topných tarifů cca 1 Kč/kWh. Jsem zvědavý jak dlouho tenhle tarif vydrží.
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

V SR to takto je, pýtal som sa na to. Dokonca je ešte výhodnejšia cena, lebo VB je len za 2€ mesačne. Keďže v SR sú menšie dotácie tak FVE až tak rozšírené nie sú. S väčším rozšírením dôjde podľa mňa k úprave paušálu za VB príp. úprave podmienok. Počítam, že tak 2-3 roky to pôjde v takomto režime, aby sa zistilo, či sa to energetikom oplatí.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Podle mně je ekonomicky nejvýhodnější FVE lehce převyšující roční spotřebu s jistou rezervou - je zjištěno, že pokud mám "elektřinu zdarma", začnu trochu plýtvat :-). Navíc díky životnosti FVE minimálně 30 let asi nikdo neuteče BEV nebo PHEV, takže nějaká rezerva se určitě vyplatí.
I když on-grid systém s VB vystačí s obyčejným střídačem, připlatil bych si za hybridní - i když aktuálně bez baterií. Dotace se zvýší o 20 000,-, což pokryje větší část rozdílu v ceně. Výhoda je, že v případě změny podmínek VB si mohu dokupovat baterie a tím pokrýt většinu roku z vlastní spotřeby.
Na druhou stranu, baterie má životnost cca 10-15 let. Rozumná kapacita 10 kWh stojí asi 100 000,-. Pokud provozuji on-grid systém bez baterií, asi 30 % spotřebuji přímo, 70 % přes VB. To je cena za VB 7 000,-/rok. Při využití baterie a VB spotřebuji přímo 70 % a 30 % pošlu přes VB. Náklady na VB tedy jsou 3 000,-/rok. Pozor, platí pro maximální výkon FVE 10 kWp !!!!.
Přínos instalované baterie s VB proti pouze VB je úspora cca 4 000,- ročně. Když to porovnám, cenu baterie 100 000,- doženu za 25 let, což je nesmysl.
Instalovaná baterie má význam pouze jako backup v případě výpadku DS. Je otázky, zda to potřebuji a jestli není výhodnější si pořídit klasickou (byť větší) UPS.
Než platit vyšší cenu za menší hybridní FVE, pokud mám prostor na střeše nebo kůlně, zvolil bych raději on-grid s maximálním výkonem 10 kWp. Vyjde to levněji a mám rezervu do budoucna, i když třeba nyní něco nechám zdarma v DS.
Beny

Příspěvek od Beny »

AlanKraus píše: stř kvě 18, 2022 10:57 am
Než platit vyšší cenu za menší hybridní FVE, pokud mám prostor na střeše nebo kůlně, zvolil bych raději on-grid s maximálním výkonem 10 kWp. Vyjde to levněji a mám rezervu do budoucna, i když třeba nyní něco nechám zdarma v DS.
A od července až 40 kWp :-) Bez licence ... držme si palce.

O baterkách souhlas, zatím to vidím taky tak.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
jirijezek

Příspěvek od jirijezek »

Od té doby, co mi povolili přetoky do DS, zjišťuji, že se mi z 4,349 Kw z panelů rozdělí do spotřeby domu 3,072 kW a do DS mi jde jen 1,1 kW. Přitom nemám doma tako vý odběr. Když byly přetoky zakázaný, tak jsme měl spotřebu domu v tuto dobu do 100 W. Není něco špatně nastaveno? My\slel jsem, že budu do VB posílat daleko více. :shock:
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Beny píše: stř kvě 18, 2022 11:11 am A od července až 40 kWp :-) Bez licence ... držme si palce.
Kde se o tom píše?
Beny

Příspěvek od Beny »

xmasin píše: stř kvě 18, 2022 11:58 am
Beny píše: stř kvě 18, 2022 11:11 am A od července až 40 kWp :-) Bez licence ... držme si palce.
Kde se o tom píše?
https://apps.odok.cz/veklep-detail?pid=ALBSCE5MF5C5
Screenshot 2022-05-18 at 12-02-29 Uživatel Vladimír Matajs na Twitteru.png
FSVX_d5X0AEm9N3.jpg
A mám info z ERU, že od 1.1.2023 by měly mít všechny výrobny s přetokem automaticky druhý EAN. Do 40 kWp bez licence.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Tak to by potěšilo, bohužel na střechu dám jen cca 10 kWp, potřeboval bych účinější panely než jsou teď k dostání.
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Výkon je dán plochou a účinnost leze nahoru jen v jednotkách %. To je běh na dlouhou dobu...
Youda

Příspěvek od Youda »

jirijezek píše: stř kvě 18, 2022 11:25 am Od té doby, co mi povolili přetoky do DS, zjišťuji, že se mi z 4,349 Kw z panelů rozdělí do spotřeby domu 3,072 kW a do DS mi jde jen 1,1 kW. Přitom nemám doma tako vý odběr. Když byly přetoky zakázaný, tak jsme měl spotřebu domu v tuto dobu do 100 W. Není něco špatně nastaveno? My\slel jsem, že budu do VB posílat daleko více. :shock:
Tak jestli merak ukazuje ze barak ma odber 3kW, tak asi ma. Leda by byl merak zapojeny spatne...coz se stava dost casto.

Nemas tam ohrev bojleru z prebytku nebo tak neco?
jirijezek

Příspěvek od jirijezek »

Youda píše: stř kvě 18, 2022 1:16 pm
jirijezek píše: stř kvě 18, 2022 11:25 am Od té doby, co mi povolili přetoky do DS, zjišťuji, že se mi z 4,349 Kw z panelů rozdělí do spotřeby domu 3,072 kW a do DS mi jde jen 1,1 kW. Přitom nemám doma tako vý odběr. Když byly přetoky zakázaný, tak jsme měl spotřebu domu v tuto dobu do 100 W. Není něco špatně nastaveno? My\slel jsem, že budu do VB posílat daleko více. :shock:
Tak jestli merak ukazuje ze barak ma odber 3kW, tak asi ma. Leda by byl merak zapojeny spatne...coz se stava dost casto.

Nemas tam ohrev bojleru z prebytku nebo tak neco?
nemám, ten spínám telefonem, přes chytrou zásuvku. Takto vysokou vlastní spotřebu mám od doby, kdy mi povolili přetoky do DS. Vychází to, že do DS jde jen třetina výroby .
jirijezek

Příspěvek od jirijezek »

Je možný, že má takto vysokou spotřebu měnič, když není žádný odběr?
Youda

Příspěvek od Youda »

Ne. Kdyby mel menic vlastni spotrebu 3kW, tak by v technicke mistnosti bylo brzo 50°C.

Bud spatne zapojeny smartmeter, nebo nejaky spotrebic.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Beny píše: stř kvě 18, 2022 12:05 pm A mám info z ERU, že od 1.1.2023 by měly mít všechny výrobny s přetokem automaticky druhý EAN. Do 40 kWp bez licence.
Ještě dotaz, změní se nějak podmínky pro odpovědnou osobu spolu s navýšením limitu na FVE bez licence? Dnes platí, že výrobna nad 20 kW musí mít odborně způsobilou zodpovědnou osobu, viz energetický zákon §5 odstavec 5:
(5) Odbornou způsobilostí pro udělení licence podle § 4 odst. 1 se rozumí ukončené vysokoškolské vzdělání technického směru a 3 roky praxe v oboru nebo úplné střední odborné vzdělání technického směru s maturitou a 6 roků praxe v oboru. U výroby elektřiny nebo tepelné energie do instalovaného výkonu výrobny 1 MW včetně a samostatného distribučního zařízení elektřiny nebo rozvodného zařízení tepelné energie s instalovaným výkonem do 1 MW včetně postačuje vyučení v oboru a 3 roky praxe v oboru nebo osvědčení o rekvalifikaci k provozování malých energetických zdrojů nebo obdobné osvědčení vydané v jiném státě. U výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů do instalovaného výkonu výrobny 20 kW není povinnost prokazovat odbornou způsobilost.
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Já bych usuzoval, že pokud se změnil limit v zákoně na 40 kW, měl by se změnit i limit pro odpovědnou osobu. To by jinak nedávalo smysl.
Spíš mě zajímá, jak se k tomu postaví ČEZ a tarif pro soláry. Mám roční odběr kolem 14 MWh a to ještě uvažuji o BEV, takže elektrárna k 20 kW by byla ideální. Zatím myslím nesmí být pro VB větší výkon než 10 kWp. Pokud by jen omezili celkový přenos do a z VB na 10 MWh, to by ještě šlo, ale zaříznout to úplně???
Beny

Příspěvek od Beny »

Buhví co bude.
Dneska vylezli s novými ceníky a pěknej masakr. Cena kopíruje spot.
Virtuálka zatím z 1.4. za 4559,- bez DPH, ale ... snad nám to na tři roky zůstane. A to jsem brečel, jak to zdražili ...
Zrušili rozdělení na nové a staré smlouvy.

Fix na tři roky
Screenshot 2022-05-18 at 18-10-34 cez_cenik_elektrina_elektrina_3_roky_v_akci_moo_cezdi_18_5_2022_web.pdf.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
mati

Příspěvek od mati »

AlanKraus píše: stř kvě 18, 2022 4:25 pm Já bych usuzoval, že pokud se změnil limit v zákoně na 40 kW, měl by se změnit i limit pro odpovědnou osobu. To by jinak nedávalo smysl.
To nemusí být vůbec záměrem - aby to dávalo nám smysl.
Nebylo by to vůbec poprvé , že z toho bude velké divení , co se dokáže v ČEZku stvořit.
Ono taky mít v baráku výrobnu 40kW není již taková prdel , jako si dát dvě 20Wp placky na skleník , co ženou 12V čerpadlo na zálivku.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“