A ty ceny? Další důvod pro desetitisíce domácností pořídit si fotovoltaiku. Pokud někdo ještě váhal (a má na to prostor), tak si myslím, že do toho půjde. Jen lituji lidi z bytovek. Tak ještě že jsem si udělat tu profesní kvalifikaci

Ještě jednou jsem pročítal tu novelu a vtip je v tom, že bez licence lze mít až 40 kW, takže pokud není licence nemusí být odpovědná osoba. A u licencované elektrárny tudíž zůstane požadavek na odpovědnou osobu při výkonu nad 20 kW.mati píše: ↑stř kvě 18, 2022 6:13 pmTo nemusí být vůbec záměrem - aby to dávalo nám smysl.
Nebylo by to vůbec poprvé , že z toho bude velké divení , co se dokáže v ČEZku stvořit.
Ono taky mít v baráku výrobnu 40kW není již taková prdel , jako si dát dvě 20Wp placky na skleník , co ženou 12V čerpadlo na zálivku.
Špatně zapojený smartmeter asi nebude, protože když byly zakázané přetoky tak byla spotřeba někdy jen 36 W. Dneska jsem vypozoroval, že ráno, když se nabíjí baterky a je výkon FVE 3 160W, spotřeba domu 289 W, do baterek jde 2 840 W a do sítě šlo 30 W. Když se baterky nabyly na 100 %, Tak byl výkon kolem 10 hodiny 4 254 W, tak se zvedla spotřeba domu na 2 732 W, do baterek šlo 31 W a přetok byl 1 491 W. V 10:22 hodin jsem zapnul přes appku bojler a výkon byl v tu dobu 4 453 W, spotřeba domu 4 103 W do baterek šlo pořád 30 W a přetok se snížil na 318 W. Teď je TUV nahřátá a výkon FVE je 4 588 W, spotřeba je 3 152 W , do baterek jde stále 30 W a přetok je 1 406 W. Dále jsem se díval do archivu a před povolením přetoků jsem měl denní spotřebu cca 3,5 kW , tak po povolení přetoků je spotřeba domu, ve stejný den v týdnu 19 kW a nic jsem nezapínal navíc na spotřebičích. Připadá mi to, že střídač pustí jen třetinu výkonu FVE do DS a ty dvě třetiny převede do vlastní spotřeby. Nemám jiné vysvětlení. Poslal jsem ty moje poznatky i se PrtScm na servis Tenauru a čekám, jak mi to vysvětlí. Tenaur je zhotovitel FVE
To je pro instalaci, ale pro licenci je nutná odpovědná osoba za provoz FVE:
§5
Podmínky udělení licence
(1) Podmínkou pro udělení licence fyzické osobě je
a) plná svéprávnost,
b) bezúhonnost,
c) odborná způsobilost nebo ustanovení odpovědného zástupce podle § 6.
(5) Odbornou způsobilostí pro udělení licence podle § 4 odst. 1 se rozumí ukončené vysokoškolské vzdělání technického směru a 3 roky praxe v oboru nebo úplné střední odborné vzdělání technického směru s maturitou a 6 roků praxe v oboru. U výroby elektřiny nebo tepelné energie do instalovaného výkonu výrobny 1 MW včetně a samostatného distribučního zařízení elektřiny nebo rozvodného zařízení tepelné energie s instalovaným výkonem do 1 MW včetně postačuje vyučení v oboru a 3 roky praxe v oboru nebo osvědčení o rekvalifikaci k provozování malých energetických zdrojů nebo obdobné osvědčení vydané v jiném státě. U výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů do instalovaného výkonu výrobny 20 kW není povinnost prokazovat odbornou způsobilost.
Na nějakém jiném fóru jsem se dočetl, že 10 kW střídač, který má na starost 4,6 kWp od panelů, má vyšší spotřebu, že je zapotřebí dát více panelů. Nevím, co je na tom pravdy.jirijezek píše: ↑čtv kvě 19, 2022 12:54 pmŠpatně zapojený smartmeter asi nebude, protože když byly zakázané přetoky tak byla spotřeba někdy jen 36 W. Dneska jsem vypozoroval, že ráno, když se nabíjí baterky a je výkon FVE 3 160W, spotřeba domu 289 W, do baterek jde 2 840 W a do sítě šlo 30 W. Když se baterky nabyly na 100 %, Tak byl výkon kolem 10 hodiny 4 254 W, tak se zvedla spotřeba domu na 2 732 W, do baterek šlo 31 W a přetok byl 1 491 W. V 10:22 hodin jsem zapnul přes appku bojler a výkon byl v tu dobu 4 453 W, spotřeba domu 4 103 W do baterek šlo pořád 30 W a přetok se snížil na 318 W. Teď je TUV nahřátá a výkon FVE je 4 588 W, spotřeba je 3 152 W , do baterek jde stále 30 W a přetok je 1 406 W. Dále jsem se díval do archivu a před povolením přetoků jsem měl denní spotřebu cca 3,5 kW , tak po povolení přetoků je spotřeba domu, ve stejný den v týdnu 19 kW a nic jsem nezapínal navíc na spotřebičích. Připadá mi to, že střídač pustí jen třetinu výkonu FVE do DS a ty dvě třetiny převede do vlastní spotřeby. Nemám jiné vysvětlení. Poslal jsem ty moje poznatky i se PrtScm na servis Tenauru a čekám, jak mi to vysvětlí. Tenaur je zhotovitel FVE
Proto jsem si profesní kvalifikaci udělalAlanKraus píše: ↑čtv kvě 19, 2022 3:59 pm To xmasin
Já mněl na mysli instalaci FVE, ne licenci. Což by nyní mělo stačit do 40 kWp bez licence, tedy jako dosud do 10 kWp. Ale pro dotaci pořád potřebuješ profesní kvalifikaci, pokud to v zájmu urychlení realizací nějak neobejdou. FVE chtějí, ale nejsou lidi, firmy ani díly![]()
A není to teď tak, že do 30.6. musí být projekt od projektanta ČKAIT?AlanKraus píše: ↑čtv kvě 19, 2022 7:04 pm Již dnes můžu jako elektrikář s § 8 a profesní kvalifikací podávat projekty k dotacím. To platí od loňské Nové zelené úsporám. Ten § není podstatný, stačí i § 6.
§ 8 jsem potřeboval jen pro funkci odpovědného zástupce ve své s.r.o. To musí být vždy fyzická osoba. Teď mám ŽL na vyhrazená zařízení jak jako fyzická osoba, tak i v s.r.o.
Na druhou stranu, pokud bude mít každá výrobna i bez licence od 1.1.2023 výrobní EAN, tak nebude problém přejít z VB na výkup, i když to zas tak zajímavé nebude, ale je to taková pojistka, kam by se nechalo přejít v případě zrušení nebo znevýhodnění VB.jahodovák píše: ↑pát kvě 20, 2022 9:21 am Toto bude platit v případě,že se nic nezmění k horšímu a tím budeme stále závislí jen na dobré vůli všech zainteresovaných.Samozřejmě naše vláda a všichni kolem se snaží ze všech sil pomoci všem a žádný podraz na své obyvatele a voliče si nikdy nedovolí a sami půjdou příkladem a svojí prací nám pomohou vybudovat lepší zítřky.Nakonec asi nejlepší je řídit se heslem,jak si kdo ustele,tak si lehne....
Naopak rozdíl přes 220 Kč měsíčně (řekněme 2500Kč/rok) v paušále za jistič zvýhodňuje D25/D27. Ovšem to je u FB, ne u VB.
1/3 A nyní, špatné zprávy. Z očekávaného zvýšení výkonu OZE z 10 kW na 40 kW, na který nepotřebujete licenci nebude nic. Tento bod z novely energetického zákona vypadl. Stejně tak se nebude zvyšovat výkon z 20 kW na 50 kW pro drobné stavby bez územního a stavebního řízení.
2/3 Proti posunutí povinnosti licence na 40 kW se ohradilo @MinFinCZ, že není jasné, jaký bude tato úprava mít vliv na státní rozpočet. Též @ERU_alert vznesl námitku, že novela by se měla týkat výhradně zajištění dodávek a skladování plynu a vše ostatní má z novely vypadnout.
3/3 Posunutí povinnosti žádat o licenci na 40 kW je klíčové hlavně pro SVJ a obyvatele bytových domů, paneláků. Budete si muset holenkové počkat, stát a vláda teď řeší důležitější věci. Individuální snahy občanů o zajištění vlastní energetické bezpečnosti jsou jim zřejmě u zadku.
Díky za info a tušíš jak často se tak v praxi děje? Jestli je to 1-2x za měsíc nebo pokaždé, když začne víc svítit slunce a FVE začne dodávat do DS svůj plný výkon? Pak by totiž celá moje kalkulace s virtuální baterií padla a v létě bych si na zimu nic moc nevyrobil