Solax x3 g4 10kw

Odpovědět
zbynek_
Příspěvky: 4
Registrován: pon kvě 16, 2022 8:40 am

Solax x3 g4 10kw

Příspěvek od zbynek_ »

Dobrý den, mám krátce v provozu tento měnič, ale jelikož stále není vyřízena legislativa, tak není ještě možné legálně dodávat přetoky do sítě. V nastavení měniče na parametru Export control tudíž musím mít nastaveno 0W. Pokud to tak nastavím, tak do sítě uniká jen nepatrné množství, které je dáno pomalejší reakcí wattmetru. Bohužel mám ale problém ten, že po nějakém čase(do druhého dne) se mi samovolně nastaví přetoky v měniči na plný výkon a musím je zase v nastavení vynulovat. :roll: Nemá někdo tušení čím by to mohlo být způsobeno? :pc2: Poprvé jsem si myslel, že je to způsobeno vypnutím a odpojením měniče od napětí, ale včera se to přeplo i za plného provozu. :sun2: Že nějaký přetok do sítě je i při nadtavené nule je mi jasné, ale dodávat jim nelegálně desítky kW se mi popravdě nechce..
brumlaj
Příspěvky: 598
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: Solax x3 g4 10kw

Příspěvek od brumlaj »

A nemáš náhodou připojeno k Internetu?
zbynek_
Příspěvky: 4
Registrován: pon kvě 16, 2022 8:40 am

Re: Solax x3 g4 10kw

Příspěvek od zbynek_ »

Na internet tam chybí ještě nějaký modul, který ještě není namontován, poněvadž ho dodavatel nemá. Ono to s tím může mít nějakou souvislost? Děkuji
brumlaj
Příspěvky: 598
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: Solax x3 g4 10kw

Příspěvek od brumlaj »

zbynek_ píše: pon kvě 16, 2022 11:24 am Na internet tam chybí ještě nějaký modul, který ještě není namontován, poněvadž ho dodavatel nemá. Ono to s tím může mít nějakou souvislost? Děkuji
Pokud není, tak asi ne, například u Storionu Ti to rejže vovládá na dálku. A jelikož si tam instalér nechal přístup (velkoústé dřysty o "komunitě") tak je vabank jak baterie bude ráno nabita.
zbynek_
Příspěvky: 4
Registrován: pon kvě 16, 2022 8:40 am

Re: Solax x3 g4 10kw

Příspěvek od zbynek_ »

Ještě další poznatek ze zkušebního provozu... pokud je některá fáze vytížena znatelně více než zbylé dvě(že to bralo asi 2kw i ze sítě), tak jsou momentální přetoky dost vysoké i při jejich zakázání v měniči.(klidně i 1kw na fázi) Je toto standardní jev u tohoto střídače a elektroměru (solax x3 g4 a sdm603v2), nebo mám něco blbě nastaveno? :myeyes: Řekl bych že tenhle elektroměr je vcelku kvalitní a že by to mělo regulovat přetoky proudu z DS lepší, ale nevím no... :roll:
Přílohy
20220520_173341.jpg
20220520_173341.jpg (439.32 KiB) Zobrazeno 464 x
Diablo007
Příspěvky: 1178
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Solax x3 g4 10kw

Příspěvek od Diablo007 »

Pokud máš mikrozdroj bez přetoku tak tohle určitě dělat nemůže takže něco špatně. Skoro to vypadá že se snaží kompenzovat odběr dodávkami do ostatních fázi
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
MishaCZech
Příspěvky: 2
Registrován: čtv dub 28, 2022 8:51 am

Re: Solax x3 g4 10kw

Příspěvek od MishaCZech »

Došlo k přetížení jedné fáze nad limit měniče (14.5A)
zbynek_
Příspěvky: 4
Registrován: pon kvě 16, 2022 8:40 am

Re: Solax x3 g4 10kw

Příspěvek od zbynek_ »

Závada je už vyřešena a měnič reguluje výkony na jednotlivých fázích podstatně líp. Problém byl v tom, že montážní firma přehodila omylem první a druhou fázi od měniče.. tím pádem při odběru na té první měnič tlačil proud do té druhé.
Uživatelský avatar
Youda
Příspěvky: 112
Registrován: čtv zář 09, 2021 4:46 pm

Re: Solax x3 g4 10kw

Příspěvek od Youda »

zbynek_ píše: úte kvě 24, 2022 6:48 am Závada je už vyřešena a měnič reguluje výkony na jednotlivých fázích podstatně líp. Problém byl v tom, že montážní firma přehodila omylem první a druhou fázi od měniče.. tím pádem při odběru na té první měnič tlačil proud do té druhé.
Moc díky za tuto zprávu, je fajn že se problém povedlo vyřešit. Je-li to jak píšeš, pak je to opět klasická chyba: přehozené pořadí fází u střídače vs u smartmeteru.

Vzhledem k tomu, že fáze jsou tři a zařízení jsou dvě, existuje poměrně velké množství kombinací, jak to zapojit blbě, ale jenom jedna kombinace, jak to zapojit správně. A podle toho, jak často se tato chyba vyskytuje začínám tušit, že firmy to při iniciální montáži mají úplně na salámu. Občas to vyjde, většinou ne.
:stupidme:
Diablo007
Příspěvky: 1178
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Solax x3 g4 10kw

Příspěvek od Diablo007 »

Hlavně že máme fáze barevně značeny aby se to mohlo často zapojovat špatně
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Uživatelský avatar
Youda
Příspěvky: 112
Registrován: čtv zář 09, 2021 4:46 pm

Re: Solax x3 g4 10kw

Příspěvek od Youda »

Hele, to by ty barvy musely být i na všech svorkách. Tedy:
- na AC svorkách střídačů
- na AC svorkách modbus elměrů
- na jednotlivých CT sondách

Dokud to nebudeme mít všecko barevné jako u včeliček, tak se prostě bude furt stávat, že montér šoupne drátek do špatné dírky.

Tréninkový nástroj pro školení Elektromontér fotovoltaických systémů:
treninkovy nastroj pro montery fotovoltaickych systemu.jpeg
treninkovy nastroj pro montery fotovoltaickych systemu.jpeg (170.37 KiB) Zobrazeno 328 x
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“