Detailní kalkulace(rozpočet)

deemonio

Detailní kalkulace(rozpočet)

Příspěvek od deemonio »

Mám asi 8 nabídek na FVE, ale ani v jedné není detailní popis za co vlastně paltím, všude jen výsledná částka a hotovo. Čekal bych když něco kupuju za půl milionu, že u toho bude detailní rozpis za co konkrétně. Když jsem na rozpočet odpověděl, že mi vypočet nesedí a chci detailní rozpis ani jedna firma nebyla schopna dodat, že prý takto to dělají standardně a detily mi nepošlou. Čeho se tak bojí?? nakupují výrozně levněji panely?? nebo za práci účtují nehoráznou práci?? je to vůbec zakonné??
soban
Výkon panelů v FVE [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Re: Detailní kalkulace(rozpočet)

Příspěvek od soban »

Když se ti to nelíbí tak to neber - jednoduché....

Nezlob se ale určitě tam ty základy budou uvedeny, tak stejně parametry FVE.

To jestli účtují za šroub 10kč nebo 100kč je ti celkem jedno, asi je nepůjdeš počítat, zajímá tě celková cena za FVE a co tam ve skutečnosti vše bude....
3,6kWp panely (4x 150Wp 4S1P + 2x500Wp 2S1P) na 1 měnič + 4x 500Wp 2S2P na 2 měnič | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh baterie (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory
mobilik
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9600
Kapacita baterie [kWh]: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mobilik »

To tam chceš mať rozpis aj na presne metre káblu? Koľko skrutiek? A čo ak pri montáži bude treba o 1ks elektroinstalacnej listy naviac a tiež tým pádom aj 3ks skrutiek na upevnenie. Nebudú v cenovej ponuke, čo potom?

Ľudia neblbnite! Si myslíš že je to také jednoduché presne všetko na papier hodiť?
K čomu je to dobre? Tie firmy tiež musia zarobiť aj na zamestnancov, atď....
Pre 10Kč si necháš prevrtat koleno?
Vieš ako dlho by sa taká ponúka vytvárala ak by si to chcel presne?
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
deemonio

Příspěvek od deemonio »

není tam ani na jedné nabídce cena za panel, cena za střídač, cena za práci, cena za revizi, dokumentaci, nic, jedna výsledná cena a ano je tam typ panelu a střídače. To je vše. Pokud si cenu všeho vyhledám na internetu vychází mi FVE o 200.000 méně. Takže kdybych věděl o někom kdo staví FVE, nakoupím materiál a nechám někoho postavit a dotaci si můžou strčit za klobouk. nebo vám přijde normální za on-grid sytém 9,6kwp bez baterie dávat 350.000-450.000kč
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

Nikdo nedělá polozkovou kalkulaci je to ztráta času. Pošlou 10 stejných emailů a jeden to vezme to jim stačí. Pokud objednáš materiál o 200t levněji jsi na ceně dotace ale nikdo ti to nepojede námi to st za3t takže to tak jako tak s dotací vyjde levněji. A malý detail koupit to možná můžeš zkusit ale termíny dodání materiálu jako střídač baterie jsou koncem roku
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
soban
Výkon panelů v FVE [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od soban »

Však na tom je to založeno, slyšíš dotaci a myslíš že ušetříš, ale neušetříš.

Když si to postavíš bez dotací, můžeš si s tím dělat co chceš, nikdo tě neomezuje atd....

Jediná věc nebudeš to mít připojeno k DS, a potřebuješ to aby jsi mohl prodávat elektřinu za 1 kč/kwh a kupovat za 10 kč/kwh?
Aby jsi na to nemohl x let šáhnout atd......

A dotaci shrábla firma - ta na tom aspoň vydělala.....
3,6kWp panely (4x 150Wp 4S1P + 2x500Wp 2S1P) na 1 měnič + 4x 500Wp 2S2P na 2 měnič | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh baterie (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory
NESKOM

Příspěvek od NESKOM »

Neni důvod dělat polozkovou kalkulaci.
Zákazník kupuje celé dílo, nikoli soubor komponentů.
Když stavíš dům taky tam nemáš kolik m2 perlička bude použito.
A ano. Náklady jsou velmi zhruba celá cena minus dotace. Zbytek je režie a zisk.
danidani
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 17

Příspěvek od danidani »

Položkový rozpočet jsem měl, myslím, že pro obchodníka to je pár minut v dokola točeném Excelu.

Realizovat to znovu, opět bych ho chtěl, třeba i proto, že ne vše musí být dodáno.
Screenshot_20220704-183202~2.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
mihlit

Příspěvek od mihlit »

To si myslím, že není pravda. Na předělání střechy jsem dostal detailní kalkulaci, na plynovodní přípojku (s vyřízením projektu a úřadů) taktéž, na předělání vytápění z uhlí na peletový kotel s aku nádrží taktéž. Není to do posledního šroubku, ale jinak dost přehledné. To, že to firmy nedělají, protože se jim nechce a když si to neobjedná tento náročný zákazník, hned bude jiný, co to odkýve, tak je věc jiná. Chtít ale vědět co přijde na kolik není nic absurdního, jak se z toho někdo snaží dělat.
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

Jenže je potřeba si uvědomit že je momentálně situace kdy firmy už ani neberou nové objednávky tedy je několikanásobně vyšší poptávka než nabídka. Nikon je nenutí nic dělat položkově protože přeci dostanou i bez toho
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
bublich

Příspěvek od bublich »

No jen můj názor.Jsem soukromník 25 let a vždy jsem nabídku rozepsal.Případnou změnu prodiskutoval.Nemusí to být na šroubky to je demagogie.
Proč?Nejsem zloděj.Zákazník Vám dává své peníze a má právo vědět za co.To je základní slušnost.
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

bublich píše: pon črc 04, 2022 8:55 pm No jen můj názor.Jsem soukromník 25 let a vždy jsem nabídku rozepsal.Případnou změnu prodiskutoval.Nemusí to být na šroubky to je demagogie.
Proč?Nejsem zloděj.Zákazník Vám dává své peníze a má právo vědět za co.To je základní slušnost.
Doba je jaká je. Mohli by jsme vzpomínat na to jak dřív poslouchali děti jak uměli zdravit atd atd
bublich

Příspěvek od bublich »

Ne doba.Lidi.A mnoho je jich slušných.
zuzi

Příspěvek od zuzi »

Diablo007 píše: pon črc 04, 2022 9:00 pm
bublich píše: pon črc 04, 2022 8:55 pm No jen můj názor.Jsem soukromník 25 let a vždy jsem nabídku rozepsal.Případnou změnu prodiskutoval.Nemusí to být na šroubky to je demagogie.
Doba je jaká je. Mohli by jsme vzpomínat na to jak dřív poslouchali děti jak uměli zdravit atd atd

Spis bych rekl, ze to je normalne svinarna, ktera vyuziva hype na trhu. Az tohle trochu pomine, tak zase firmy budou koukat.
Stavel jsem barak a u kazde cinosti byl ramcovy rozpocet, delali jsme pro nemecke firmy co delaji medicinskou techniku a tam se rozepisuji vcelku dopodrobna vsechny cinnosti a jeste se prochazi segmenty firmy co jsou zodpovedny za kontrolu dodavatele, zda neskube firmu moc. Proste ramcovy rozpocet aspon v tom kolik cca metru profilu, kolik panelu, jaky menic bych taky chtel, jinak bych to radeji nedelal.
A presne z toho duvodu resim pro sebe offgrid, nehodlam tyhle praktiky podporovat.
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

Offgrid ti schvaluji ale jelikož je taky občas lidem dělám vín že to vyjde dráž než dotační. 200t rozdíl za dotaci už je prostě dost poznat. Ale je to úplně fungující systém a hlavně s podstatně lepší účinností
zuzi

Příspěvek od zuzi »

Tak jasny, nerikam ze je to reseni pro kazdeho, ja z toho mam hobby, takze me to i bavi. No uvidime, co budu rikst za 5 let :-)
deemonio

Příspěvek od deemonio »

Já chpáu, že to nedělají pro každého tu alespoň rámcovou kalkulaci, ale ať jsem napsal jakékoliv firmě tak řekli že takové udaje kolik je stojí panel , střídač práce mi nesdělí, že tohle nedělají a společnost tyto údaje ze zásady neuvádí. Takže ani pro jednoho z tisíce to neudělají aby se náhodou nedostalo ven za jaké ceny nakupují a jaký na tom mají zisk.
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

deemonio píše: úte črc 05, 2022 9:50 am aby se náhodou nedostalo ven za jaké ceny nakupují a jaký na tom mají zisk.
Toto čo je za somarinu? Veď na cenovú ponuku sa dávajú predajné ceny nie nákupné! To je len výhovorka firiem, lebo takto môžu čachrovať s číslami a nie je možné porovnať ceny medzi jednotlivými firmami.

Ja som riešil FVE dva roky naspäť a dostal som CP, ktorú mala firma predpripravenú s rôznymi variantami. Veď montujú takmer stále to isté, tak kde je problém si takto pripraviť 4-5 verzii?
FVE_CP.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
mobilik
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9600
Kapacita baterie [kWh]: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mobilik »

deemonio píše:Já chpáu, že to nedělají pro každého tu alespoň rámcovou kalkulaci, ale ať jsem napsal jakékoliv firmě tak řekli že takové udaje kolik je stojí panel , střídač práce mi nesdělí, že tohle nedělají a společnost tyto údaje ze zásady neuvádí. Takže ani pro jednoho z tisíce to neudělají aby se náhodou nedostalo ven za jaké ceny nakupují a jaký na tom mají zisk.
A to kde si videl aby ti niekto napísal nákupnú cenu? : roll: Choď do Lidlu a pýtaj sa za koľko kúpili maslo. Keď kupuješ auto, pýtaš sa za koľko ho kúpili oni?
Niekedy mám pocit že národ a ľudia dementneju čím ďalej tým viac...
Máme všetko na dosah az hlupneme a nerozmyslame racionálne....
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
zuzi

Příspěvek od zuzi »

myslím že každý na to koukáte trochu jinak, hlavní problém je v té firmě, že vlastně neřekne, za kolik ti železo prodá a za kolik ti prodá práci. Protože to separátně nikdy neukázali. Tohle bylo dlouhá leta třeba v autoservisech, účtovali ti 120 Kc/h práci a díly jako že 5% marže. Až tak 10 let zpět se to začalo hodně měnit, když díly na auta se prodávají s marží rozumnou i pro civilní lidi a ne jen pro servis.

Mě nevadí když si někdo řekne, že jeho práci si cení na 1000 Kč/h, ale strašně mě točí, když to schovávají do toho že ti na opravu dají humus díly s marží 300% a práce je za méně než děla uklizečka... Podoba s FVE čistě náhodná.
deemonio

Příspěvek od deemonio »

napsal jsem to špatně, nzajímají mě jejich nakupní ceny ale jejich prodejní ceny materiálu!! nebo je opravdu něco špatného na tom, že mě zajímá kolik si účtují za panel či střídač a kolik za práci?? V konečním důsledku to stejně nehraje roli, jelikož se rozhodnu podle celkové částky, ale jde mi jen o to proč to vše tak tají
zuzi

Příspěvek od zuzi »

Ano, tohle je hodne divny a ja bych utikal. Otazka je, zda ten kdo ma cas, nebude uplne stejne dobry prodejce a ty co jsou slusny, tak maji na rok az dva praci.
NESKOM

Příspěvek od NESKOM »

deemonio píše: úte črc 05, 2022 10:32 pm ….ale jde mi jen o to proč to vše tak tají
Z moji vlastní zkušenosti:
Za kolik jsem nakoupil, do toho nikomu nic neni. Občas je to i se ztrátou. Ale stojí mě pak mnoho času vysvětlovat proč ten komponent u me stojí tolik a tolik, když se dá na čínským e shopu koupit podobně vypadající za třetinu.
Nebo ze fakt ze některá firma nabízí baterky levněji než já ale ve skutečnosti neni schopná ke dodat bo je nemá skladem.
Marže je 10-30% podle režie, někdy i víc například když se musí materiál tahat lesem na chatu kam se nedá dojet ani SUVčkem.
A v režii jsou započtení i problematičti zákazníci kteří během realizace mění zadání a stupňují nesmyslně požadavky takže musím zakázku ukončit se ztrátou pár desítek až stovek tisíc.

Pokud se někomu nabídka bez rozpoctování každé příchytky někomu nelíbí, určitě se najde dodavatel který dílo nacení do detailu ale určitě si čas kalkulováni detailního ceníku nechá dobře zaplatit.
zuzi

Příspěvek od zuzi »

Já myslím že tu nejde o podložky, ale o to říct jaký věci v instalaci budou a za kolik mi je dodavatel prodává, to přeci není ostuda u 5-10 nejdražších položek to uvést.
NESKOM

Příspěvek od NESKOM »

No, z jakých komponentů je systém vyroben uvedeno být musí.
Ale kolik stály, to zákazník znát nemusí. Proč by to měl vědět? Kupuje si přece celé dílo u kterého je cena známá.
V autosalónu se taky neptáme kolik stálo vstřikovací čerpadlo…
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“