uvažujem o rozšírení mojej súčasnej on-grid FVE o batérie.
Momentálny stav:
- 10ks 330Wp panelov Q-Cells G7
- on-grid menič Goodwe GW3000NS
- Wattrouter MX
- spotreba domu cca. 3,1MWh za rok (všetko na ele), kúrenie drevom
Keďže plánujem budúci rok strechu rekonštruovať moc nechcem pridávať panely. Ak by sa mi podarilo zohnať rovnaké panely možno by som 5ks pridal, čo by malo vojsť aj po rekonštrukcii. Ďalej mám k dispozícii čerstvo zrekonštruovanú strechu hosp. budovy (6x3m), kde sa krásne zmestí 5ks 500-540Wp panelov.
Idea je namontovať 5ks 500W panelov, premiestniť on-grid menič do hosp. budovy a do domu kúpiť baterky a ďalší menič. Celá spotreba domu, čo je v súčasnosti na on-gride by sa prehodila na druhý menič a on-grid by mal na starosť len dohrev bojleru a ostatné do VB. Druhý menič by mal 3,3kWp pole s baterkou a so spotrebou domu s tým, že v budúcnosti by sa pole rozšírilo na 15ks panelov (ak sa podarí zohnať rovnaký typ).
Čo sa týka batérii mám viac menej jasno, pôjdem do 16x 240Ah - 304Ah článkov + BMS.
V čom však vôbec nemám jasno je výber druhého meniča. Umiestnený bude pod schodami na poval. Je to priestor z dverami, ale so spoločnou stenou so spálňou, takže tu by som dal zvýšený dôraz na hlučnosť. Výkonovo mi stačí 5kW, za posledné 2 roky okamžitá spotreba bola nad 5kW len pár krát a aj to len na chvíľu, väčšinou sa drží okolo 3kW.
Napadli ma 3 varianty.
1. najdrahšia - AC Coupling Victron Multiplus II 5kVA + mppt 250/85 + Cerbo + ET340
Všetko parádne, len tá cena ma dosť odrádza (cez 3k€), neviem ako je na tom Multiplus čo sa hlučnosti týka
2. stredná - Goodwe GW5048D-ES
Tuto ma láka hlavne to pasívne chladenie a polovičná cena voči Victronu.
3. čisto off-grid - Axpert, mpp solar, Growatt, Easun atď.
samozrejme ma tuto láka cena. Otázna je hlučnosť a spotreba. V tomto bode mám najväčší guláš, lebo tých výrobcov a modelov je toľko, že neviem o ktorom modely vôbec uvažovať a ktorý rovno vyškrtnúť zo zoznamu. Mne sa zdajú všetky na jedno kopyto.
Vedeli by ste mi niekto v tomto výbere pomôcť?

Ak som na niečo zabudol tak píšte doplním.
Ďakujem
Stano