Díky za vaše postřehy. Vážím si, že mi věnujete čas a dělíte se o zkušenosti.
redcrown píše: ↑pon srp 08, 2022 7:24 pm
Jaký je rozpočet celého domu se zmíněnými fíčurami?
Dělat v dnešní turbulentní době rozpočty, kdy ceny materiálu ročně rostou o desítky procent a z druhé stany nám finance skokově ukusuje rostoucí inflace je trochu magie. Ale nějakou představu mám. Když mi upřesníš, proč se na rozpočet ptáš, určitě ti dokážu lépe odpovědět.
Atman píše: ↑pon srp 08, 2022 8:17 pm
Malé mppt victron sa nevedia sami ani vzdialene odpájať a riadiť výkon. Až tie s ve.can od 70A vyššie sú pekne všetky prepojené spolu s meničom, bms a všetko spolu komunikuje, nastavujú sa naraz jediným klikom všetky a rovnako naraz sa prepínajú na abs,bulk a float.
24 kúskov bez komunikácie ti budú jeden vo floate, druhý v bulku podľa presnosti merania, odporov vodičov a pod.
Navyše tie s ve.can majú v sebe zabudované aj vzdialené bezpečné vypnutie pod záťažou napr. na riadenie od bms. Osobne by som práve z týchto dôvodov už do iných nešiel. Ja mám 150/35 a je s tým opruz, aby ho bms pri hraničnom napätí na nejakom článku odpojila, musí mať na výstupe výkonové dc relé, vypnúť sa nedá. Neviem si tiež predstaviť ako budeš nastavovať 24 mppt, prípadne ak budeš mať nekomerčný batterypack, ako budeš pri občasnej ekvalizácii dvíhať napätie. Navyše mám pocit že tie malé hrejú o poznanie viac ako väčšie, 150/35 pri 35A a orezávaní (panely mi dajú cca 38A) na zadnom chladiči sa nedá udržať prst.
To s tou synchronizací MPPT regulátorů je dobrý postřeh, díky za nej. Victron se teprve učím, tak je dost pravděpodobné, že bude existovat elegantnější řešení a rád se nechám poučit/dovzdělat. Původně jsem tam měl v plánu použít regulátory s Ve.Can, ale ta cena? Při tomto počtu by to šlo o cca 400 tis. jen za ně a to mi přijde šílené. Trochu jsem doufal, že budu moct propojit regulátory přes VE.Direct, ale tak daleko jsem se ještě nedostal.
Pokud tě tedy napadá nějaká lepší konfigurace, které je i ekonomicky smysluplná, budu za ní rád.
U toho zahřívání regulátoru, nemám zkušenosti, ale doufal jsem , že to bude přímo úměrné efektivitě, kterou udává výrobce.
Diablo007 píše: ↑pon srp 08, 2022 8:30 pm
Budu předpokládat že půjde do liion tedy bulk a ekvalizaci nebude řešit
Jo, aktuálně se počítá s tím, že jako baterie budou použity Li-Ion baterie (vysloužilé Tesla moduly)
NESKOM píše: ↑pon srp 08, 2022 9:28 pm
Za mě připomínky:
hraješ si s designem a ekologií a máš v plánu 2 chyby:
Design: half cut pokud máš na střeše panely vedle sebe vodorovně a svisle, vypadá to fakt blbě. Neřeknu na vesnické stodole kde chce pan Vohnout jen ušetřit a vše ostatní je mu jedno. Ale tady tě to bude bít do očí pokaždé když zvedneš zrak. Já nejsem estét a nelíbí se mi to takže se to nebude líbit ani tobě.
Ekologie: ani neuvažuj o redox baterii. Byl jsem u její havárie kde prasklo jakési těsnění, celý obsah vytekl do trávy kde to ještě po několika letech smrdí a tráva tam nerost. To fakt nechceš mít doma!
O vodíku, pokud nebydlíš na samotě ani neuvažuj.
Díky za postřehy. Zkusím nastínit náš pohled, proč je to tak a ne jinak.
1) pokud se někdo rozhodně, že chce celofotovoltaickou střechu jako já, tak velikost střechy určuje velikost domu, ne naopak jak je to běžné. Navíc v tomto konkrétním případě, možnosti "jak uspořádat panely", komplikuje hydroponické okno. Rozměry okna se dají změnit, ale nenašli jsme jiné a vhodnější uspořádání těchto panelů, tak aby se nemusel rozšiřovat dům, což není žádané.
Taky bych byl radši, kdyby byly panely v jednom směru a souhlasím, že by to asi vypadalo lépe, ale viz. výše. Budu se muset spolehnout na to, že tyto AllBlack panely, budou vypadat dobře i v tomto provedení. A souhlasím s "Noparasito" že ono potenciálně škaredé, by mělo do značné míry eliminovat právě hydroponické okno.
2) slovo ekologie z mojí strany ani jednou nepadlo, proč myslíš že si na ní hraju? Ale obě varianty, jak vodík, tak redox baterie jsou jedny z variant vzdálení budoucnosti. Aktuálně se na ně udělá jen příprava, aby se pak například nemusel provrtávat základní deska, ale o instalaci zatím neuvažuji. Ale zkušenosti ani s jedním nemám, takže díky za varování.
Noparasito píše: ↑pon srp 08, 2022 10:02 pm
Za me osobne v jeho pripade je ten "neesteticky" precin v podobe orientace panelu rozbitej tema oknama.
Ale asi by to chtelo opravdu poskladat s realnyma "dyzajnama" panelu, aby to vyniklo, jestli je to opravdu tak nesnesitelne "mimo"
Ale poznamka je to vecna

, o tom zadna.
To s tím reálným designem panelů do vizualizace, je asi fakt, ale vzhledem k tomu, že je to "jen" vizualizace, takže i kdybychom je do vizualizace dali, pravděpodobně by to neodpovídalo reálnému dojmu po realizaci.
Jen pro porovnání, níže posílám reálnou fotku, předešlé generace panelů REC Solar Pure, kterou jsem pořídil já, pod určitým, úhlem, určitém osvětlení atd. A můžeš ji porovnat například s fotkou v
katalogu výrobce, nebo níže na přiloženém promo obrázku střechy od výrobce, kde jsou panely vidět pod úhlem. A teď babo raď

, jak to bude vypadat na mé střeše v mých podmínkách

.
NESKOM píše: ↑pon srp 08, 2022 10:08 pm
A připomínka z technologického pohledu:
NN stringy patří na chatičku na přehradě. Na RD patří 500V stringy a hybridní měnič protože nechávat přebytky na střeše je neekologické. Radši je pustím do sítě bez ohledu na profit. O to míň se někde jinde na druhém konci Evropy spálí uhlí.
Já vím že jsi profík a máš s tím mnohem více zkušeností než já. Pokud mi ale tvé postřehy mají být k užitku, určitě by se hodilo říct "proč". Proč podle tebe na RD patří 500V stringy a ne například 120V?
Tobě fakt dává větší smysl, nenechávat energii na střeše, ale pro její zpracování použít svůj systém o určité životnosti a pak jí zadarmo pouštět do sítě? Proč proboha, vždyť tvůj FV systém, má i určitou životnost a tímto ji dobrovolně zkracuješ. Jako bylo by to sice hezké gesto a v zásadě bych se mu nebránil, ale zatím nejsem v pozici, abych mohl svou elektrárnou živit nerozvážnost někoho druhého.
Diablo1st píše: ↑pon srp 08, 2022 10:23 pm
24 mppt reglov?

To akože fakt?
Radšej by som použil 4x 150/100 alebo 4x 250/100, príp. 4x 450/100 alebo 2x 450/200.
Jako jo , je jich kotel, ale bohužel i tak to nelogicky vychází nejekonomičtěji. Proč bys použil ty co navrhuješ?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.