Vývoj cen komponent FVE za poslední období
Vývoj cen komponent FVE za poslední období
Věděl by jste prosím někdo o webu, eshopu, kde by byl zachycen vývoj cen hlavních komponent FVE za poslední měsíce až rok? Mám na mysli takové ty grafy vývoj ceny ala heureka pro typy, které už jsou na trhu třeba rok a více a ještě nějakou dobu lze předpokládat, že budou.
Re: Vývoj cen komponent FVE za poslední období
odpověděl jsi si sám, heuréka. U panelů to nejde použít, protože každej rok jsou jiný modely. TJ sledovat cenu 255Wp jinko poly je dnes trochu zbytečná věc, když se prodávají 370 Wp a víc ve srovnatelným rozměru. Čeho by ses rád dopátral? že je všechno o polovinu dražší a stejně není skladem? To ti napíšu hned, a nemáš co řešit.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
dva roky z5 byla cena měděných spojek akumulačních článků průřez 70mm2 poloviční. +-% neřeším.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Cena panelů v EU:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Německy nemumím, ale takto dobré: https://www.pvxchange.com/Price-Index
Díky.
Díky.
Za poslední rok stouply VO ceny standardních monokrystalů z 0,20 na 0,35 E/Wp.
Loni touto dobou mě bombardovali výrobci jestli nechci koupit kontejner za 0,17-0,20. Že není odbyt a leží jim to na ploše.
Teď s situace obrátila: Co všechno za tenhle rok zdražilo - to máte
- hliník
- křemík
- sklo
- plasty
- energie
- mzdy (průměrný číňan už napracuje za misku rýže denně jak si občas někdo myslí)
- logistika. Např loni stál kontejner z CN do EU 2000USD, nyní je 20000USD. Tedy pokud je v konťasu cca 900 panelů, jen doprava je dražší o 20USD
Dále se ceny VO v CZ mění podle množství: Nechal jsem si to v GBCčku vysvětlit: Je rozdíl jestli si objednáte paletu, necháte si jí ještěrkou položit na vozík za auto a nebo objednáte 20 panelů kvůli kterým se musí rozbalit paleta, hodit panely na extra paletu pro spedici napsat průvodní dokumenty, zabalit, a čekat kdy přijede Top Trans. Tedy minimálně hodina práce zaměstnance s mzdovými náklady s odvody a fix náklady za sklad 500Kč.
Většina kontejnerů s panely co se v CN nakládá už je v CZ prodaná a i se ví na kterou elektrárnu půjdou. Poptávka je velká a ještě stoupne až přijde domkářům vyúčtování elektřiny za 2021 a nové ceny na r. 2022.
Pokud bych uvažoval o FVE tak koupím okamžitě potřebný počet panelů od kteréhokoli z 20 předních výrobců co mají certifikát TIER1.
Je jedno od kterého, všichni dělají skvělé produkty a zároveň každý z nich může udělat vadnou šarži jako se to podařilo třeba Canadian solaru.
Dál je třeba počítat že rostou ceny montážních firem. Předloni byla cena montáže (jen práce) jednoho solárního panelu 500Kč. Aktuálně si montážníci účtují 1000-1200Kč/panel. A bude hůře protože bude poptávka a kde je poptávka, rostou ceny.
@Bug: pokud chceš srovnávač cen tak tohle není možné protože se jedná o komplexní produkt s mnoha proměnnými v čase a množství. Z minulosti mám vyzkoušeno že každý kdo takto vybíral a špekuloval vybíral tak dlouho až bylo na levné produkty pozdě.
Loni touto dobou mě bombardovali výrobci jestli nechci koupit kontejner za 0,17-0,20. Že není odbyt a leží jim to na ploše.
Teď s situace obrátila: Co všechno za tenhle rok zdražilo - to máte
- hliník
- křemík
- sklo
- plasty
- energie
- mzdy (průměrný číňan už napracuje za misku rýže denně jak si občas někdo myslí)
- logistika. Např loni stál kontejner z CN do EU 2000USD, nyní je 20000USD. Tedy pokud je v konťasu cca 900 panelů, jen doprava je dražší o 20USD
Dále se ceny VO v CZ mění podle množství: Nechal jsem si to v GBCčku vysvětlit: Je rozdíl jestli si objednáte paletu, necháte si jí ještěrkou položit na vozík za auto a nebo objednáte 20 panelů kvůli kterým se musí rozbalit paleta, hodit panely na extra paletu pro spedici napsat průvodní dokumenty, zabalit, a čekat kdy přijede Top Trans. Tedy minimálně hodina práce zaměstnance s mzdovými náklady s odvody a fix náklady za sklad 500Kč.
Většina kontejnerů s panely co se v CN nakládá už je v CZ prodaná a i se ví na kterou elektrárnu půjdou. Poptávka je velká a ještě stoupne až přijde domkářům vyúčtování elektřiny za 2021 a nové ceny na r. 2022.
Pokud bych uvažoval o FVE tak koupím okamžitě potřebný počet panelů od kteréhokoli z 20 předních výrobců co mají certifikát TIER1.
Je jedno od kterého, všichni dělají skvělé produkty a zároveň každý z nich může udělat vadnou šarži jako se to podařilo třeba Canadian solaru.
Dál je třeba počítat že rostou ceny montážních firem. Předloni byla cena montáže (jen práce) jednoho solárního panelu 500Kč. Aktuálně si montážníci účtují 1000-1200Kč/panel. A bude hůře protože bude poptávka a kde je poptávka, rostou ceny.
@Bug: pokud chceš srovnávač cen tak tohle není možné protože se jedná o komplexní produkt s mnoha proměnnými v čase a množství. Z minulosti mám vyzkoušeno že každý kdo takto vybíral a špekuloval vybíral tak dlouho až bylo na levné produkty pozdě.
Co se za těch 1000Kč očekává? Chápu správně, že přidělání háků, profilů a nahodit na to panely a spojit je? To je celkem slušný job. Typuji 10kWp 20panelů tak kdyby hodně 3dny ve dvou dopohody. To máme cca 3500Kč den/člověk, to není tak strašný, pokud tam není cesta na druhou strany planety v ceně a OSVČ
.

Pak se toho chop lidí je málo a na blbou výškovou práci se všichni neženou.Dagus píše: ↑úte zář 13, 2022 3:59 pm Co se za těch 1000Kč očekává? Chápu správně, že přidělání háků, profilů a nahodit na to panely a spojit je? To je celkem slušný job. Typuji 10kWp 20panelů tak kdyby hodně 3dny ve dvou dopohody. To máme cca 3500Kč den/člověk, to není tak strašný, pokud tam není cesta na druhou strany planety v ceně a OSVČ.
Jen malý detail střechy se dělají kolik dní v roce s ohledem na počasí? Asi to nebude 5 dní v týdnu jako ve fabrice pod střechou a v klidu takže pak už to tak růžové není.
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
To se mi líbí jak někdo kibicuje cenu práce kterou sám nedokáže udělat.
Každý má možnost se do takové práce pustit. Poptávek je přehršel.
Vzhledem k tomu že instalátorovi stačí jediný blbý krok vedle aby spadl a byl mrtvej nebo v horším případě montoval panely do výšky na jakou dosáhne z invalidního vozíku, tak je to cena přiměřená.
Měl doma pokrývače na rekonstrukci střechy. Po předání díla jsem spočítal že pracovali za 1500Kč/hodinu a to nebyla taky žádná raketová věda.
Každý má možnost se do takové práce pustit. Poptávek je přehršel.
Vzhledem k tomu že instalátorovi stačí jediný blbý krok vedle aby spadl a byl mrtvej nebo v horším případě montoval panely do výšky na jakou dosáhne z invalidního vozíku, tak je to cena přiměřená.
Měl doma pokrývače na rekonstrukci střechy. Po předání díla jsem spočítal že pracovali za 1500Kč/hodinu a to nebyla taky žádná raketová věda.
Kluci já nevím, sám lezu každý den po střechách, sám jsem si montoval panely na střechu v jednom a neříkám že je to přeplacený, jen že to je celkem slušně zaplacený, pokud platí že to není cena pro OSVČ. To že někdo bude na invalidním vozíku beru jako vtip. Nevím jak pracujete vy, ale pokud dodržuješ alespoň trochu bozp, tak opravdu není každá střecha smrtelná. Jinak k tomu kolik dní to lze montovat, to je zas o chuti, my opravdu pracujeme celý rok na těch střechách. Jediné období kdy se leze míň je, když to namrzne, nebo nasněží, ale třeba tašky se lezou celý rok bez vyjímky. Samo plech je svině a tam ani voda a prach nepomáhá. Nadruhou stranu, pokud je rozpočet a chuť, můžeš to nasekat z lana a plošiny.
Jde ale taky o to za co je těch 1000Kč, jestli OSVČ a jezdi celou ČR v ceně, nebo jsi zaměstnanec a máš k ruce auto, nářadí, kolegu. Dělat to bych sice mohl, ale moc nevěřím tomuto numeru, nebo vážně montér panelů dostane každý měsíc 100litrů po odvodech na účet? Moc se mi tomu nechce věřit.
Pokud mi dá někdo za víkend a 10kWp elektrárnu na prkno za 2x10hodin 20litrů a člověka k tomu, tak bych si šel ty papíry dodělat, ale nepředbíhejte se kdo mi to dá
Jde ale taky o to za co je těch 1000Kč, jestli OSVČ a jezdi celou ČR v ceně, nebo jsi zaměstnanec a máš k ruce auto, nářadí, kolegu. Dělat to bych sice mohl, ale moc nevěřím tomuto numeru, nebo vážně montér panelů dostane každý měsíc 100litrů po odvodech na účet? Moc se mi tomu nechce věřit.
Pokud mi dá někdo za víkend a 10kWp elektrárnu na prkno za 2x10hodin 20litrů a člověka k tomu, tak bych si šel ty papíry dodělat, ale nepředbíhejte se kdo mi to dá