josse píše: ↑stř zář 14, 2022 4:04 pm
Překvapilo mě, jak málo elektriky je potřeba pro indukci...
Plynu (CH4) jsme měli dlouhodobý průměr 26kWh/týden, tedy 3,7kWh/den.
U indukce to musí být cca 3x míň, nepoznám to v dlouhodobých grafech, samostatný elektroměr jsem tam nedal.
Že to je na plynu neefektivní jsem poznal hned jak jsem indukci zkusil, ale že to bude tolik jsem nečekal.
Koupil jsem Lidl dvouplotýnku (2+1,5kW) (kdyby zavřeli plyn), položil jsem to na plynový sporák jen na vyzkoušení. Když si to všichni během týdne vyzkoušeli, už to nikdo nechtěl sundávat... Mě to prostě nadchlo. Takže to používáme někdy od června. Pokud vydrží fungovat do léta tak se peníze vrátí.
V rámci přípravy na letošní zimu (ve variantě bez plynu) jsem také na jaře zakoupil indukční dvojvařič Sencor 2+1,4 kW. Vybral jsem na Heuréce ten nejoblíbenější, abych nešáhl vedle. Líbilo se mi, že nabízí regulaci teploty i výkonu. Jako člověk, který vařil 50 let na plynu (svítiplyn, PB, zemní plyn - stále na stejném sporáku, jen se měnily trysky) jsem byl ale hluboce zklamán touto moderní technikou. První zásadní věc, která mi výrazně vadí je ta, že indukce v provedení Sencor na rozdíl od plynu ohřívá na dně hrnce kroužek o průměru asi 5cm skoro uprostřed varné zóny. V tomto místě se pokrmy připalují a na ostatní ploše dna se ani neohřejí. Díky takovému lokálnímu ohřevu se po čase zkřiví dna hrnců a pánví a problém se ještě zvýrazní. Na takovém vařiči se nedají osmažit ani řízky na pánvi, neboť jsou potom uprostřed pánve připálené a po okrajích syrové. Pojal jsem podezření, že mám nevhodné nádobí a zakoupil jsem adaptéry na indukční varné desky různých průměrů. Dopadlo to fiaskem. Na dvoukilowattové varné zóně jsem využil adaptér Orion a na něj postavil nerezový (nemagnetický) hrnec s litrem vody. Spustil jsem plný výkon varné plotny (2kW) společně s 2 kW varnou konvicí naplněnou též jedním litrem vody. Přesně za tři minuty varná konvice vypnula a měla vodu na bodu varu. Po dalších devíti vteřinách ( 3:09 ) indukční vařič vyhlásil chybu E5, což je podle manuálu přehřátí vařiče a přestal také ohřívat, ale voda v hrnci měla jen 56°C. Pokud jsem položil přímo na indukční vařič nádobu s magnetickým dnem s litrem vody, ohřála se do bodu varu za tři minuty a třicet vteřin. Ze srovnání dosažených časů pro varnou konvici a varnou nádobu na indukčním vařiči lze usoudit, že 17% energie se vyfoukalo chlazením elektroniky indukčního vařiče.
Posléze jsem zjišťoval, jaká byla příčina selhání indukčního vařiče a zjistil jsem, že adaptér pro indukční vařiče se díky lokálnímu ohřátí uprostřed prohnul (okraje byly studené) směrem dolů, tím vznikla mezi rovným dnem hrnce a vybouleným adaptérem vzduchová mezera, která dostatečně izolovala studený hrnec, teplo z adaptéru se nemělo jak předat a došlo nejdříve k přehrátí adaptéru a následně i vařiče. Adaptér pro indukční desky je podle návodu určen pro vařiče do výkonu 2,5 kW a teploty 500°C. Jeho parametry tedy nebyly překročeny. Co se týče průměru je tento adaptér vhodný pro nádoby o průměru dna 16-22 cm, což přesně vyhovuje použitému hrnci.
Tak teď hledám, kde soudruzi udělali chybu a zda mám reklamovat indukční vařič nebo adaptér na indukční desku.
Další věcí, která mi na indukčním vařiči výrazně vadí je dlouhá desetivteřinová perioda PWM řízení výkonu. Vařič pere do hrnce jednu vteřinu plný výkon 2 kW a potom je devět vteřin v klidu. Pokud nemá použitá nádoba dostatečnou tepelnou setrvačnost (a takovou jsem ještě nenašel), pak je výsledkem to, že i na velmi nízký nastavený výkon se pokrm připaluje, protože reakce dna je velmi rychlá. Oproti spojité regulaci výkonu plynového vařiče je pak takové indukční šidítko spíš jako dětská hračka.
Další věcí, která je v podstatě jen blamáž zákazníka je regulace teploty. Ta nefunguje již od principu. Pokud je nastavena teplota 120°C a pokud by regulátor fungoval skutečně správně, musel by se hrnec s vodou vyvařit plným výkonem. Realita je ale taková, že vařič nastavenou teplotu nádoby neudržuje a přesto, že nádoba nedosahuje nastavenou teplotu tak se výkon vařiče nezvyšuje a zůstává na nízkých hodnotách. V tomto ohledu zklamala nová technika na celé čáře. Nebývá než hledat něco, co doopravdy funguje, nebo pokorně zůstat u plynu, až to soudruzi dodělají.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + nabíječka 4 x 1,2 kW (DELTA) Start: 2012