Včera jsem při kontrole střechy zjistil, že na východní části střechy je 6 panelů z 8 "flekatých" a pod ptačím trusem byl hot spot cca 50 st. C horký, ostatní odhadem 20 st. C.
Panely byly osazeny v listopadu 2021 a zásadní výkonový úbytek jsem nepozoroval. Zajímavé je, že jen na této části střechy jsou vidět fleky. Z celkových 26 panelů vykazuje jen těchto 6 "horkobody".
Je to vada k reklamaci ? Má s tím někdo ze zdejších zkušenosti ?
Předem díky za reply.
Hot spoty na zánovních panelech Axitec
Re: Hot spoty na zánovních panelech Axitec
Dneska jsem se na panely byl mrknout znovu. Fleky jsou pryč. Zřejmě je to vlastnost (související s osvitem) a nikoliv vada,. Budu dál sledovat.
zkus to na plným výkonu omrknout inframkamerou. Pokud to buide svítit, tak to reklamuj.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Nicméně pokud nemáš od výrobce garanci na:
- "bezhotspotové panely"
- lineární pokles výkonu
tak dle mé zkušenosti nemáš šanci s reklamací.
A to že po ránu na některých článcích později vyschne rosa než jinde v ploše nemusí mít vliv ani na funkci rostlináře.
- "bezhotspotové panely"
- lineární pokles výkonu
tak dle mé zkušenosti nemáš šanci s reklamací.
A to že po ránu na některých článcích později vyschne rosa než jinde v ploše nemusí mít vliv ani na funkci rostlináře.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Díky za reply. Infrakameru zkusím, ale až na jaře. Teď už je sluníčka málo. Instalační firma kontaktovala velkoobchod, dle jejich názoru by to nemělo mít vliv na výkon. Záruka je na lineární pokles výkonu - viz příloha, o hotspotech jsem žádné info nenašel.
Tohle se stává i na nových panelech. Např zde na nově instalovaných 545Wp Sunpower
Díky NESKOM. Teď budu spát klidněji. Je zajímavé, že tyto fleky jsou na tvé fotce kolem svorek. Moje panely měly tyhle fleky taky poblíž svorek. Přetažené šrouby ? PID ?
PID určitě ne. A přetažené šrouby nejsou pravděpodobné. Panely montovali profíci.