Cíl v ostrovním systému byl nepustit baterie pod určitou nastavenou hodnotu, kterou chci vždy mít jako zálohu proti výpadkům DS a zároveň dát maximální prostor soláru i ve dnech, kdy nevyrobí dostatek pro potřebu domu. Ta je v mém případě průměrně 9kW denně - komplet domácnost s vařením bez ohřevu TUV. O tu se stará TČ mimo solár s efektivitou, kterou už nehodlám vylepšovat, neboť TČ je 3F, můj ostrov 1F a i kdybych vše rozšířil na maximum možností a přešel s celým ostrovem na 3f, tepelné čerpadlo to utáhne jen zanedbatelnou část sezóny. Poměr náklady vs. zisk absolutně nevychází.
Omezil jsem ACin max. proud na 9A, což má řadu důvodů mimo téma a stačí to. Power Assist aktivní, s faktorem 3. Když si to spočítáte nedojde k přetížení Multiplusu 2 v žádném rozumném scénáři zatížení.
Nastavil jsem Cerbo tak, že na ACin je generátor, což je podstatné pro aktivaci příslušného řízení přes relé1 Cerba. DS budu připojovat ve dvou podmínkách - pokles SOC baterií pod 30% a při překročení AC zátěže přes 5400W. "Generátor", tedy připojení DS se bude vypínat při dosažení SOC 50% právě proto, aby měl maximální prostor solár přes temný den dotlačit, co dá. Teď, na konci října, jsem stále ve významném přebytku, ale v době temna, která přichází se to aktivovat bude. Je možné, že podle zisků soláru ještě snížím rozpětí připínání DS jen mezi SOC 30% a 40%. To se uvidí v praxi, kolik bude v tom nejhorším období mých 7kWp dávat.
Vše je řízeno logikou relé1 Cerba v módu generátor. Pořídil jsem stykač s řízením 24V, trafo na lištu rozvaděče 24V a tímto spínám/odpínám přes relé1 připojení DS při dosažení podmínek. Relé Cerba má od Victronu limit 125V/6A, nelze tedy přes něj řídit silově pomocí 230VAC nejběžnějšímí stykači. Proto 24V. Neboť odpálit si zbytečně Cerbo pokusem s tím, že 230VAC tam bude mít pro cívku stykače jen miliampéry, takže to velmi pravděpodobně dá, nehodlám.
Druhá aktivní podmínka pro vysoký odběr na ACout Multiplusu je ochrana před chováním členů domácnosti.

Obě podmínky se při několikanásobném otestování chovají přesně dle očekávání, takže v zimě nečekám problém v podobě vytlučení baterií a přepnutí na DS automatickým přepínačem sítí, který mám v rozvaděči jako galvanické oddělení ostrova od DS a zároveň jako bezvýpadkovou automatiku, která funguje při vypnutí ostrova. Bezchybně. Jen zkrátka nechci dojíždět do dna, chci mít stálou rezervu v podobě 30% baterií pro případ výpadku DS a hlavní cíl byl, aby se to díky automatizaci o sebe staralo samo, což funguje.
A teď ještě ty přetoky, které při připojení DS k invertoru teoreticky hrozí. Popsaný scénář je eliminuje nejen díky zamezení přetoků na MP2 od výrobce ve výchozím módu VS, ale i potenciální mikropřetoky v řádu sekund, nebo jejich zlomků při velkém kolísání zátěže za invertorem. Díky tomu, že je zde v obou podmínkách vždy dost zátěže, která takovou okamžitou špičku požere. Buď baterie, nebo vysoké zatížení na výstupu, které veškerý vstup vezme a ještě potřebuje asistenci.
Zbývá dodat, že striktně vzato je to dle pravidel stále scénář, který nikomu nedoporučuji, neboť jím jsou porušena pravidla ostrovního režimu. Prakticky vzato ALE je zde celý systém vždy pouze větší, nebo menší spotřebič, takže ani žádný supermoderní elektroměr nemůže zaznamenat přetok. A o to mi šlo. Mít možnost za přesně stanovených podmínek připojit DS jako generátor pro situace, kdy solár nestíhá v řádu několika dnů po sobě vyrobit spotřebu domácnosti a systém by se dostal do úplného vyčerpání.
Nevýhodou, kterou považuji za nutné zmínit je, že energie z DS použitá na částečné dobití baterií má samozřejmě při transformaci z a do baterií určitou procentuálně významnější ztrátu. Vzhledem k nadimenzování systému na potřeby domácnosti ale nečekám žádný zásadní odběr z DS. Jde čistě o automatizaci nad ostrovem tak, aby se bez jakékoliv lidské péče staral sám o sebe, neumřel hlady v temných časech a přitom bylo zamezeno jakémukoliv přetoku do DS. Vyhodnocení, včetně objemu spotřeby z DS doplním po zimní sezóně. Snad to může být užitečné jako scénář i pro jiné ostrovníky, kteří v době nedostatku slunce hledají cestu a nechtějí riskovat nepovolený přetok. Trvalejší neřízené připojení DS by vyžadovalo nastavit ESS pro zajištění stejných požadavků, ale tam už přetoky reálně hrozí. Zvlášť ty peakové, které ovšem moderní elektroměry distributora zachytí a napráskají. Jestli pak distributor hraje na nějakou toleranci a sekundový občasný přetok neřeší nehodlá myslím nikdo riskovat. Nejsou-li přetoky žádné, jsme sice připojováním DS v módu generátoru v šedé zóně, ale fakticky nic, kvůli čemu jsou nastaveny podmínky pro ostrov neporušíme. Přesto ještě jednou - toto není doporučení k porušování pravidel, jen popis možného technického řešení koexistence ostrova a DS na Vict. komponentech.
Za jakékoliv připomínky i kritiku jsem předem vděčný.