Pánové, zkusím Vám oponovat z praxe. Dům s PENB C je v ČR v současnosti průměr, spíše lepší. V tom jak je zbývá k maximu myslitelného zateplení jen málo. Vypočtená dosažitelná úspora byla 15%. Za cenu cca 250tis a B z toho stejně nikdy nebude. Je to věc dispoziční. 1 podlaží, 200 metrů plochy, obálka vůči objemu tak, že pasivní možnosti končí.
Radiátory zůstaly, je tu trvale 22 stupňů (Pekarová sorry

), -1 venku při 40 stupních otopné vody, což vůbec není špatné. Výměna má nesmyslnou návratnost. Stejně jako předělání do podlahovky na té ploše.
Návratnost TČ je nejlepší právě v takových scénářích. Nominální tepelnou ztrátu pod 10kWh, tedy bez nesmyslných nákladů, není reálné dostat. Podle zimy tedy třeba 23-25MWh tepla. Konvenční zdroje v dnešních cenách - elektrokotel 200tis.+, plyn lehce pod 100, pelety nad 100, dřevo tu mám jako prepperskou rezervu asi 20 kubíků do Yotul 500F a říkám mu investiční. Koupil jsem ho před rokem a půl za necelou polovinu dnešní ceny.
Takže do téměř jakéhokoliv domu se instalace TČ vyplatí právě proto, že při dobrém TČ máte 70% tepla, které neplatíte. Pokud bych šel, jak radíte, před necelými 2 lety nejprve pasivními metodami, dnes bych TČ pořizoval o téměř 30% dráž a investoval statisíce s mnohem delší návratností. Úspora by totiž ani omylem nebyla přes 30%. Víc není dispozičně reálné, jak už jsem psal. V takové situaci je většina lidí ve stávajících domech starších 25 let.
Za půl hodiny s kalkulačkou a selským odhadem vývoje cen v době nedlouho před krizí by jste došli k tomu, co já - aktivní strana. Proto jsem v průběhu roku vrazil 900 do TČ a FVE. Oproti scénáři bojler (3,5MWh ročně) + konvenční zdroj (25MWh ročně topení) jsem na 7,8MWh/rok za teplo i TUV. Stihl jsem ještě šikovně a se štěstím zafixovat cenu v D35d na 3Kč/kWh až do září příštího roku. Tím se mi už vrátilo za jednu a půl sezóny přes 200tis.
Takže nic proti obecným pravdám o zateplování, ale tohle vycházelo a vychází jasně. Nejprve úspora těch 70% díky TČ s okamžitým efektem na provozní náklady a další 3-3,5 MWh je úspora na provozu domácnosti, která jede vše na el. Z toho teď naprostá většina z FVE (teď tedy ne, ale po půlce února už zase ano a v ročním součtu nad 80%). Takže - díky primární investici do aktivních zdrojů jsem srazil energetické nároky z nějakých 32MWh ročně na těsně přes 8MWh. Jít pasivem, kde dnes jsem?
Vámi navrhovanou cestou bych vystřílel finance do pasivu, kterým bych se posunul v nejlepším případě o 30% dolů. Pak TČ a místo 8MWh bych byl na 5-6MWh ročně TUV+teplo. Když se podívám na většinu domů kolem, vezmu kalkulačku a chci co nejrychlejší efekt tam, kde teď narostly provozní náklady, tak věc č. 1 jednoznačně TČ. Četl jsem tohle mnohokrát - nejdřív zatepli, vyměň dvojskla za trojskla (400+ v mém domě s prací, kterou si neudělám sám) atd. Ne, přátelé, nejdřív TČ vychází téměř vždy ve starším domě lépe.